Alanya Den tyrkiske hverdag

Ramadanens 1. dag: En dårlig start

Ramadanen i Tyrkiet, Ramadanen dagbog, hvordan er det at faste, hvordan overlever du din kæreste faster, dansker i Tyrkiet, Islamsk ramadan, dansker i udlandet

Jeg tænkte, at jeg gerne ville skrive nogle indlæg om ramadanen her er bloggen.

Men i stedet for at dykke ned i baggrunden for Ramadanen og den religiøse del, som jeg tidligere har gjort i andre artikler, så vil jeg hellere dele hverdagen, dag for dag med jer.

Læs også: 10 ting du skal vide om Ramadanen.

Min blogindlæg kommer til at være en dag forsinket, så i dag skriver jeg om i går fredag, som var den første dag i ramadanen. Måske logisk nok, da dagen jo skal være slut, før jeg kan skrive om den.

Jeg planlægger at skrive et dagligt indlæg i omkring en uge, for den første uge af Ramadanen er for min kæreste Safa den sværeste og han har indrømmet han normalt stopper efter 15-20 dage.

Muslimen Safa

Hvem er muslimen Safa? Safa er min kæreste igennem 10 måneder så dette er den første Ramadan, at ham og jeg er kærester.

Da vi blev kærester, arbejde han sammen med sin svoger og fortalte mig han fik i moské om fredagen. Siden han gik selvstændig med mig i august har han, mig bekendt, ikke været i moské. Han indrømmede fredsadgs bønnen blev brugt som en pause fra arbejdet om fredagen, for med hans svoger kunne han nemt arbjede 10-12 om dagen.

Safa er moderne/minimal muslim i hverdagen. Han danser latin, drikker alkohol osv osv. Almindeligt ungt menneske som jeg.

Så det kom faktisk bag på mig, at han ville faste under ramadanen. Men jeg støtter ham.

Læs også: 4 dages karantæne for alle i Tyrkiet

En rigtig dårlig start

Fredag stod jeg op ved en 11.00 tiden, for jeg havde rigtig meget, der skulle ordnes. Lige nu er jeg ved at designe en stor hjemmesiden og en masse grafisk arbejde for et firma, som sælger medicinsk udstyr. Der ligger mange timer i det projekt, som jeg dog er taknemmelig for at have, nu hvor der ikke er så meget andet at arbejde med i Tyrkiet.

Safa og jeg havde også aftalt at bruge dagen på at få hængt billeder på i lejligheden og jeg ville plante nogle Kumquat frø, som jeg havde fået.

Fra morgenen af, var er der en masse opdateringer, som skulle gennemføres på hjemmesiden, hvilket var lidt stressende arbejde, når det ikke går som planlagt. Jeg begyndte at gøre Kumquat frøene klar til at komme i jord og i et uheld med en saks, skar mig i fingeren, så der var blod alle steder.

Ramadanen i Tyrkiet, Ramadanen dagbog, hvordan er det at faste, hvordan overlever du din kæreste faster, dansker i Tyrkiet, Islamsk ramadan, dansker i udlandet
Min Kumquat frø blev plantet, selvom det gjorde ondt i fingeren.

Da jeg fik bundet min finger ind i plaster og hjemmesiden stadig opdaterede, besluttede jeg mig for selv at begynde at hænge billeder op. Safa sov stadig, for han havde været oppe til kl 4.00-5.00 stykker for at spise + han er en kæmpe sovetryne. En ramme faldt på gulvet og gik i stykker, så jeg måtte finde lim og malertape frem, i forsøg på at lime hjørnet pænt sammen igen. Med en øm finger, en ødelagt ramme og en arbejdsdag som var startet rigtig dårligt, var min energi helt i bunden.

Safa står op

Safa står først op kl 17.00 og på det tidspunkt var jeg ved at gennemgå de tekster, kunden havde sendt til hjemmesiden.

Da det er medicinsk udstyr, skal jeg holde tungen meget lige i munden for ikke f.eks at blande rundt på billeder af de forskellige ansigtsmasker, som de sælger og som har næsten identiske navne ala FFP2 og FFP3 eller KN95 og N95.

Safa er normalt i godt humør men i dag var han bare en sur gammel morfar. Jeg beder han fikse noget arbejde og han sætter sig foran computeren med sin telefon. I næsten 1 time spiller han spil på sin telefon foran computeren, som han ikke laver noget på. Uha han irriterede mig!

Vi har (heldigvis) utrolig få uenigheder, men på denne dag var vi slet slet ikke på bølgelængde. Mens jeg minder Safa om alt det, vi havde aftalt skulle laves om fredagen, svare han bare, at han vil gøre det efter Iftar, som måltidet ved solnedgang på denne dag 19.42. Han brokker sig flere gange over hvor hårdt det er (seriøst Safa, du er under 12 timer inde i ramadanen og du har sovet hele dagen?) og siger til mig jeg ikke skal spørge ham om noget (hvilket han aldrig har sagt før).

Det passer slet ikke til min allerede lange arbejdsdag at “først” begynde at ordne ting EFTER aftensmaden, for det havde jeg teknisk set håbet min arbejdsdag ville være slut, så jeg kunne slappe lidt af, ovenpå en lorte dag.

Kl 19.00 går jeg protest-agtigt i gang med at lave aftensmad. Normalt laver vi det sammen, men jeg gad slet slet ikke have ham i køkkenet. Mens jeg ordnet kartofler skærer jeg mig IGEN i hånden, denne gang inden i håndfladen og jeg må endnu engang på jagt efter et plaster. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har skåret mig, så 2 gange på en dag er absolut en rekord for mig.

Safa kommer ud i køkkenet og hjælper mig med at lave mad, og selvom jeg havde besluttet mig for ikke at tale med ham, fordi jeg synes, han var dum, så måtte jeg alligevel overgive mig og snakke LIDT til ham.

Mens vi sætter maden på bordet, mens solnedgangs-bønnen kan høres udenfor og humøret bliver hurtigt bedre for os begge to.

Læs også: Guide til en tyrkisk kæreste

Op hele natten og i seng ved solnedgang

Det er ikke unormalt for os at være oppe om natten, eftersom vi er selvstændige. For tiden er der heller ikke rigtig nogle kunde opgaver som kræver vores tilstedeværelse i løbet af dagen, så vi kan arbejde og hygge på de tider af døgnet, vi har lyst til.

Ramadanen i Tyrkiet, Ramadanen dagbog, hvordan er det at faste, hvordan overlever du din kæreste faster, dansker i Tyrkiet, Islamsk ramadan, dansker i udlandet

Kl 3.00 begynder Safa at stege kød, så han kan spise igen før solen står op 4.15 (den står ikke op kl 4.15 men den begynder der, så det er sidste klokkeslæt for mad og drikke).

Jeg tager en hurtig beslutning om at spise med, selvom jeg ikke var sulten. For mig er mad midt om natten en pizza på vej hjem fra en bytur, så jeg føler mig slet ikke hellig-velsignet ved at spise om natten, jeg føler mig som en tørlagt alkoholiker, som ikke kan finde ud af spisetiderne.

Jeg beslutter mig for at begynde at faste med Safa. Hvorfor? Fordi jeg har lært at den bedste måde at bekæmpe brok, er ved at gøre det samme som “brokkeren” og bevise for dem, at jeg sagtens kan gøre det uden at være en sur morfar. Så næste indlæg kommer til at handle om hvordan min faste kommer til at gå lørdag.

Og hvis du ikke allerede ved det, så har jeg faktisk fastet før, det kan du læse meget mere om i dette indlæg.

Hvis du ikke fik læst alle indlæggene, så er de her:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.