En kop tyrkisk te og en S pasta er for tyrkerne den perfekte kombination.
S pasta er en af de mest populære tyrkiske småkager, med anerkendt oprindelse i Alanya.
Nogle omtaler også små kagerne som “Alanya Pasta“, som betyder Alanya kage /småkage.
Hvorfor er det er “S”
Jeg har snakket med mange lokale i Alanya, som stolt fortæller om deres lokale køkken. Men når jeg spørg dem “Hvorfor er det et S“, så er der aldrig nogle der kan komme med en god forklaring.
Måske er det fordi det er et smukt bogstav, måske startede det som et symbol eller måske er det fordi det er let genkendeligt. Gætterierne er mange, svarene udebliver.
Ikke desto mindre er det en hyggelige tyrkisk småkage, som passer perfekt både til aftens kaffen, fødselsdagen eller en smukt værtinde gave.
S kagerne kan holdes sig friske længe og at de smager også skønt sammen med tyrkisk kaffe, Salep eller et glas tyrkisk te.
Se mig og min svigermor bage S-pasta i denne video
Opskrift på S pasta, tyrkiske småkager
🍽 ca. 50 stk ⏱ 30 min 🌱 Vegetarisk 🍰 Småkager
INGREDIENSER
1 dl naturel yoghurt
250 g blødt smør
500-750 g mel
200 ml olie
400 g sukker
3 æg
2 tsk bagepulver
1,5 tsk natron
Saft af en 1/2 citron
Eventuel mælk til pensling
TIL ANRETNING:
Eventuelt mynte, basilikum og agurk
FREMGANGSMÅDE
Bland det bløde smør og sukker sammen i en skål. Tilsæt dernæst æg, olie og bagepulver.
Natronen opløses i citronsaft så det bobler.
Tilsæt natron og citron til de øvrige ingredienser.
Tilføj melet lidt efter lidt og ælt dejen til en blød og smidig masse.
I Tyrkiet siger man at dejen skal have konsistensen som en øreflip.
Kom småkagerne på køl i 30 min eller mere, inden småkagerne formes. Det giver en mere fast konsistens, som gør at dejen bearbejdes nemmere.
Tag en klump på størrelse med en valnød og form S´er af dejen.
Læg kagerne på en bageplade og pensl evt. med mælk eller æg.
Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 180 grader, til de er gyldne (ca. 10-15 min.)
Tips og tilføjelser til opskriften:
Kagerne kan også laves med revet citron- eller appelsinskal.
Eller lav kagerne som julesmåkager, ved at tilføje 1-2 tsk. kanel til dejen og drys kanelsukker på kagerne inden de bages.
Ønsker du at pynte kagerne, så kan du dyppe et af buerne i chokolade.
Afiyet olsun!
Med eller uden mælkepensling
Det er op til dig, som du ønsker at pensle dine S Pasta. Smagsmæssigt er der næsten igen forskel men udseendes mæssig gør det en stor forskel. Ikke-penslet S pasta tyrkiske småkager får en farve, som på mange måder minder om de traditionelle jule kransekager.
Penslet S småkager bliver derimod mørke på de penslede dele og også en smule mere sprøde i konsistensen.
Vil du gerne lave en indisk ris dessert? Se opskriften på Kheer her.
PIN IT
INDHOLD I ARTIKLEN: TYRKISK DESSERT, OPSKRIFT PÅ TYRKISKE SMÅKAGER, OPSKRIFT PÅ S PASTA, UDENLANDSKE OPSKRIFTER TIL FØDSELSDAGEN, OPSKRIFTER PÅ VEGETARISKE SMÅKAGER, SMÅKAGER FRA TYRKIET, KAGER FRA TYRKIET, S SMÅKAGER, BOGSTAVS SMÅKAGER.
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.