En del af min sommerferie i år blev brugt i Ribe og Vestjylland.
Jeg har altid elsket Ribe, det er sådan en spændende by med hunredvis af års historie.
Ribe ligger i Sydvestjylland tæt på Esbjerg, Fanø, Mandø og med det fascinerende Vadehav tæt på.
Jeg har fundet 10 spændende fakta, du (måske) ikke vidste om Ribe, som du kan pralle med, næste gang familie- eller kæreste ferien går til Ribe.
Læs også >> 15 seværdigheder i Ribe – Danmarks ældste by
Danmarks ældste by
Ribe´s historie går tilbage til omkring år 710, hvor byen blev grundlagt af vikinger.
Ribe´s storke
Engang boede der ikke mindre end 23 storker i Ribe, men det er efterhånden mange år siden, der sidst har været en stork. Før i tiden betalte man en knægt, til at feje rådhus skorstenen og samtidig nedkaste storkereden.
I dag står storkereden på toppen af Det Gamle Rådhus klar, men ingen ved om der nogensinde kommer en stork igen.
Vasketøj og toilet
Ribe flod var et socialt samlingssted, både når der skulle vaskes tøj og når de lokale skulle på toilettet. Begge dele forgik i floden.
Hvor kan jeg tage et bad?
Utroligt nok, er det kun 140 år siden Ribe fik sit vandtårn. Før var der møddinger og bad side om side.
Sten fra Tyskland
Ribe Domkirke er blandt andet bygget af vulkansk tuf- og sandsten fra Rhin området i Tyskland.
Vil du gifte dig med mig?
Det gamle Rådhus i Ribe bruges stadig den dag i dag til vielser. Og selvom du ikke bor i Ribe kommune, så kan du godt blive gift på Det gamle Rådhuset i Ribe.
Læs også >> Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers.
Dagmars sange om Riberhus
Engang stod der en borg i Ribe med navnet Riberhus. Riberhus indgår i folkesagnene om Dronning Dagmar. I dag er der kun få ruiner tilbage af Riberhus.
Grave der er ældre end Jellinge stenene
Ved siden af Ribe Domkirke ligger Kannikegården. I den nederste del af Kannikegården kan man se en gammel gravplads. De tidligste grave her er ca. 100 år ældre end Jelling stene.
Ribes mange fredet huse
109 ud af 600 huse i centrum af Ribe er fredet. De første 50 huse blev fredet allerede i 1918.
Yderlig 130 huse er klassificeret med “høj bevaringsværdi”. Intet andet sted i Danmark findes der så mange fredet huse på så få kvadratkilometer.
Bondegårde i byen
Selvom det i dag er svært at forestille sig, så var mange af de gamle huse i Ribe engang små gårde med køer, grise og/eller høns.
Hvis man samtidig tænker på at folk ikke havde adgang til rendende vand eller toiletter, så tror jeg godt, jeg tør sige, at der ikke har lugtet særligt godt i Ribe.
Sov i et fængsel
Den Gamle Arrest i Ribe er i dag et hotel lige ved siden af Kannikegården og Domkirken. Men som navnet måske afsløre var det engang et fængsel.
Efter først at være bygget som kapellanbolig og senere udviddet og lavet til pigeskole blev bygningerne fra 1891 til 1989 brugt som arrest.
Da huset er fredet og bevaret så bæger hotelværelserne tydelig præ af engang at have været fængsel.
Læs også >> Seværdighed: Tirpitz bunkermuseum i Blåvand
PIN IT
INDHOLD I ARTIKLEN: FAKTA OM DANSKE BYER, HVAD KAN MAN LAVE I RIBE, RIBE DOMKIRKE, DET VIDSTE DU IKKE OM RIBE, OPLEVELSER I RIBE, SEVÆRDIGHEDER I RIBE, OPLEVELSER I VESTJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, FAKTA OM RIBE,REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM VESTJYLLAND, BLOG OM AT REJSE, DANMARKS ÆLDSTE BY, VIKING BY, VIKING CENTER, DEN ÆLDSTE BY I DANMARK,
jeg er nød til at kopiere skal bruges ti en skole opgave.
Skal mit arbejde bruges til din skole opgave?