15 seværdigheder i Ribe – Danmarks ældste by

Ribe, Ribe Danmark, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Opleveser i Ribe, hvad kan man lave i Ribe, Domkirke, Ribe Domkirke, Danske Domkirker

Jeg synes, der er en ubeskrivelig atmosfære i middelalder byen Ribe.

Ribe´s historie går tilbage til omkring år 710 og man kan virkelig mærke historien når man går i de små gader.

Fakta om Ribe, ting du ikke vidste om Ribe, Ribe, Ribe Danmark, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Fakta om Danske byer, Opleveser i Ribe,
Seværdigheder i Ribe

Der har boet vikinger i Ribe og havnebyen bevarede sin storhed lang op i middelalderen. Det er fra Ribe at handlen mellem Norge og Europa udgik.

Også udbredelsen af kristendommen kan spores til Ribe og Ribe Domkirke, som stadig er en af byens mest populære seværdigheder.

Fra kirketårnet kan du se National park vadehavet, som er på UNESCO´s verdensarvslist og en arkitektonisk perle i smukke Danmark.

Læs også >> 10 spændende fakta, du (måske) ikke vidste om Ribe

15 seværdigheder i Ribe – Danmarks ældste by

Ribe Domkirke, Domkirken i Ribe, danske domkirker, oplevelser i Ribe, hvad skal man lave i Ribe,

Ribe domkirke

Domkirken i Ribe kan ses fra flere kilometer væk og den står stolt og stor inde midt i byen.

Ribe Domkirke blev påbegyndt omkring 1150 og var færdigbygget omkring 100 år senere i ca. 1250. Den afløste en ældre stenkirke på samme sted.

Murene blev opført af vulkansk tuf- og sandsten (ala det Cappadocia i Tyrkiet består af) fra Rhin området (Tyskland). Kirken er over tiden blevet både udvidet og renoveret.

Det er gratis at se Domkirken i Ribe og man kan for 20 kr. komme op i Ribe Domkirkes tårn. På vej op i tårnet ligger Domkirkemuseet og fra toppen af tårnet er der en fantastisk udsigt over hele området. 

Kannikegården, Kannikegården grave, bygninger i Ribe, Domkirke Ribe, Seværdigheder i Ribe, Oplevelser i Ribe
Kannikegården, Kannikegården grave, bygninger i Ribe, Domkirke Ribe, Seværdigheder i Ribe, Oplevelser i Ribe

Kannikegården

Det prisbelønnede byggeri fra 2016 er hadet, ligeså meget som det er elsket. Det er nok prisen på 25 millioner, som gør nogle har det lidt stramt med byggeriet.

I Kannikegården kan man gratis se gravene fra den første kristne kirke (ca. 855) og ruinen af den tidligste kannikegård. De ældste grave er ca. 100 år ældre end Jelling stene. 

Ribe gader, fredet huse, fredet huse i Danmark, Danmarks ældste by, den ældste by i Danmark

Ribes mange fredet huse

109 ud af 600 huse i centrum af Ribe er fredet. De første 50 huse blev fredet allerede i 1918.

Yderlig 130 huse er klassificeret med “høj bevaringsværdi”. Intet andet sted i Danmark findes der så mange fredede huse på så få kvadratkilometer.

vægterrundgang, Vægter, Vægteren i Ribe, Ribe Vægteren, Ribe seværdigheder, Oplevelser i Ribe, Gratis seværdigheder i Ribe, Gratis oplevelser i Ribe

Aften rundgang med Ribe´s vægter

Jeg havde høje forventninger til aftenturen med vægteren i Ribe og turen levede på alle måder op til mine forventninger.

Det var en super hyggelig gåtur igennem Ribe med en meget sød og underholdende vægter, som vidste en masse spændende historie om Ribe.

Vægter erhveret sluttede i sin oprindelige form i 1902. Dengang var vægterens job at holde ro og orden samt sørge for at gadebelysningen var tændt i de mærke nattetimer.

Han sang en vægter sang, som skulle holde borgerne trygge samt fortælle dem klokken (og garantere vægterne ikke faldt i søvn på jobbet)

I 1935 blev det genoptaget som den turist attraktion, som det er i dag. 

Om Vægterrundgang i Ribe: Det er gratis at komme på tur med vægteren. Det starter ved Restaurant Weis Stue. Vægterne går hver aften kl. 20.00 og kl. 22.00 fra 15.06. – 31.08. og fra 01.09. – 17.10. hver aften kl. 20.00. Turen foregår på dansk og engelsk. Læs mere om Vægterrundgang i Ribe her.

Loppemarked i Ribe, Gratis oplevelser i Ribe, Ribe Loppemarked, Loppemarked Vestjylland,

Loppemarked i Ribe

Hver onsdag fra maj til september er der loppemarked på skibbroen langs Ribe Å. På loppemarked kan du finde alt fra ubrugelig lort til genbrugs guld. 

Hex museum, hekse museum, museum med hekse, Jacob Riis, museer i Ribe, Ribe museum, Museer i Vestjylland, vestjylland museum

HEX !

I 2020 åbnede et nyt spænende museum i Ribe by, men navnet HEX !

Museet omhandler blandt andet den bedst kendte danske heks Maren Spliids, som kom fra Ribe og blev brændt på bålet i 1641.

Museet har fokus på hekseforfølgelser i Danmark og Europa i 1500- og 1600 tallet. Her kan du lære om fortidens overtro og hvorfor nogle (hovedsagligt kvinder) måtte miste livet, fordi andre ikke forstod sygdomme, nød og tab.

På HEX! er der også en sektion om magthaverne, som gjorde det muligt at retsforfølge og dømme dem, som var under mistanke.

HEX! ligger som en del af Quedens Gaard, hvor Jacob A. Riis Museum også ligger og som var en købmandsgård i 1583.

Se HEX! museum her.

Jacob A Riis Museum

Museet er Jacob A Riis´s barndomshjem og har kan du blandt andet se 125 fotografier, som Jacob har taget i New Yorks slum.

Kendt i USA som New Yorks fotodokumentarismens pionerer og personligt udnævnt af USA´s præsident Roosevelt som en af New Yorks nyttigste borgere.

Museet er fortæller om Ribe-drengen som udvandrede til Amerika i 1870 og viste verden, hvordan del fattigste halvdel levede. HEX! og Jacob A Riis Museum ligger i de samme bygninger.

Læs mere om Jacob A Riis Museet.

Læs også >> Seværdighed: Tirpitz bunkermuseum i Blåvand

Ribes vikingecenter og vikinger

På Ribe vikingecenter kan du komme med på en over 1000 år lang tidsrejse tilbage til vikingernes verden. Se rekonstruktioner af, hvordan Ribe så ud før i tiden og mød krigere, handelsfolk, håndværkere og bønder.

På museet kan du lære at skyde med langbue, fodre dyr, se gøglerne optræde og bare leve dig ind i historien.

Det gamle Rådhus, Ribe Rådhus, Det gamle Rådhus i Ribe, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Ribe oplevelser, Vestjylland Oplevelser

Det Gamle Rådhus i Ribe

Jeg joker ikke, når jeg siger, at jeg godt kunne forestille mig at blive gift i Ribe´s gamle Rådhus.

Og fordi der er meget åbne regler i Ribe kommune, så ville jeg faktisk godt kunne blive gift der, selvom jeg ikke bor i kommunen.

Den nuværende bygning var rådhus i lige under 200 år, fra 1709 til 2007. 
Rådhuset fungere som en slags museum, hvor der både er en udstilling om Ribes historie, nærmere betegnet Ribes lov og ret samt den frygtede “Riber ret”.  

Man kan også se byrådssal og de historiske rum, med billeder og malerier.

Det Gamle Rådhus er bygget i gotisk byggestil og står som en af de sidste middelalderlige bygninger i Ribe. På taget står storkereden klar, i tilfælde af at storkene pludselig vender tilbage til Ribe. Læs mere om det her.

Danmarks ældste kunstmuseum, kunstmuseum Ribe, Ribe kunstmuseum, , Jacob Riis, museer i Ribe, Ribe museum, Museer i Vestjylland, vestjylland museum

Ribe Kunstmuseum

Ribe Kunstmuseum betragtes som ét af Danmarks ældste. Det har eksisteret siden 1891. Ribe Samlingen indeholder dansk kunst fra 1750-1950.

Ribe Kunstmuseum viser skiftende særudstillinger samt kunst fra samlingen.

Den permanente udstilling præsenterer udvalgte malerier og skulpturer fra dansk kunsts historie 1750 til 1950. Særudstillingerne sætter fokus på kunst, kunstnere og temaer i forlængelse af museets samling.

Sct Catharinæ kirke kloster, Sct Catharinæ, Sct Catharinæ kloster, Ribe kloster, Kloster i Ribe, Kirke i Ribe, Seværdigheder i Ribe, Oplevelser i Ribe,

Sct. Catharinæ kirke og kloster

Ved reformationen i 1536 blev det beordret at Ribes 14 katolske kirker, klostre og kapeller skulle nedlægges og deres ejendom konfiskeret af kongen.

Sortebrødreklostret Sct. Catharinæ og Ribe Domkirken undgik at blive konfiskeret og revet ned.

Foran kirken er der en høj; pesthøjen. Halvdelen af Ribes befolkning, ca. 3000 personer døde af pest. Omkring halvdelen af dem tilhørte ikke kirken, så de blev eftersigne begravet foran Sct. Catharinæ kirken.

Sct. Catharinæ kloster er at af de ældste og bedst bevarede i Skandinavien. Klosterfløjene har blandt andet været brugt som Ribes første offentlige hospital.

En tur i klostergården er en unik oplevelse. Omgivelser er smykke og man glemmer hurtigt man er midt i Ribe centrum.

Du kan gratis gå ind i kirken men skal betale et lille beløb for at se klosteret.

Stormflodssøjlen, Stormflodssøjle, søjle i Ribe, Ribe Søjle,

Stormflodssøjlen

Stormflodssøjle er opsat i 1920. Søjlen er en stor egepæl med bronzeringe og med forgyldt top.

De værste katastrofer i Ribe i historisk tid er markeret med bronzeringe. Den øverste ring er godt 6 meter over normal vandstand viser den stormflod, som i 1634 bortskyllede mange gårde og huse og druknede flere tusinde mennesker.

På søjlen er årene 1904, 1909-1852, 1911, 1825-1839, og 1634 påsat.

Riberhus borgen

Ja, Riberhus er en ost. Men i Ribe var der også engang en borg, der hed Riberhus. I dag er der kun få ruiner tilbage.

Riberhus var en kongelig borg bygget 1100-tallet, på en 8 meter høj borgbanke omgivet af voldgrave. Slottet led hårdt under Svenskekrigene og blev nedrevet i sidste halvdel af 1600-tallet.

Borgbakken og voldgraven står der endnu og hvis du vil op på Borgbakken, så skal du ned i den modsatte ende af bakken i forhold til hvor Ribe by ligger. Det tager ca. 15-20 minutter at gå dertil fra Domkirken og der er en fantastisk udsigt fra toppen af bakken.

Læs også >> Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers.

Vadehavet, Vadehavet i Danmark, Unesco Danmark, havet i Danmark, visit Rømø, Seværdigheder i Vestjylland, Vestjylland Seværdigheder

Vadehavet

Vadehavet er Danmarks største nationalpark med en størrelse på 1459 km2.

300 km2 er landområde og omfatter blandt andet øerne Mandø, Fanø og Rømø.

Det er også Danmarks eneste internationale nationalpark, fordi det deles med Tyskland og Holland. Området er særligt kendt for sit unikke marsk- og tidevandsområde.

Vadehavet er rasteområde for millioner af trækfugle, både om yngleområde for fugle og som opvækstområde for fisk og havpattedyr. Der lever og vokser også mange danske delikatesser østers, muslinger, rejer og søgræs.

Det har også et dynamisk landskab og økosystem. Vadehav området er på UNESCO´s verdensarvsliste.

Fanø sæler, sæler i vadehavet, vadehavet, vestjylland, danske rovdyr

Vadehavets Sæler

Den spættede sæl er Danmarks største rovdyr. Vadehavet er det sted i Danmark, hvor du har størst sandsynlighed for at se sæler. Der bor nemlig omkring 5000 af dem i området.

Selvom sæler ser søde ud, er sæler 130 kg rovdyr, som kan blive aggressive, hvis de føler sig truet. Nyd derfor sæler på afstand og husk de er vilde dyr. 

Sort Sol – Når fugle danser

Dette er en af de mest unikke danske naturoplevelser. Sort sol sker når hundredtusindvis af stære gør klar til træk.  

De “dansende” fugle på aftenhimlen er fortryllende og hypnotiserende. 

PIN IT!

Ribe, Ribe Danmark, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Opleveser i Ribe, hvad kan man lave i Ribe, Domkirke, Ribe Domkirke, Danske Domkirker

INDHOLD I ARTIKLEN: HVAD KAN MAN LAVE I RIBE, RIBE DOMKIRKE, OPLEVELSER I RIBE, SEVÆRDIGHEDER I RIBE, OPLEVELSER I VESTJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM VESTJYLLAND, BLOG OM AT REJSE, DANMARKS ÆLDSTE BY, VIKING BY, VIKING CENTER, DEN ÆLDSTE BY I DANMARK, KLOSTER, DANSK KLOSTER.

4 Comments

 1. Kære Tea
  Jeg har med spænding læs din top 10 seværdigheder ved Vesterhavet
  når jeg går på pension (og det varer ikke længe) er planen at kører fra Rømø til Skagen langs Vestkysten
  er der muligt af få en kopi af guiden?
  Bh Jette

  1. Naturligvis, send mig en mail, så får du den.

 2. Jette Kristiansen

  Kære Tea
  Tak for at du vil sende mig de rejse guide fra Rømø til Skagen

  1. Hej Jette.
   Jeg kan ikke få din mail til at virke. Vil du være sød at sende mig en mail på hello@teatougaard.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.