Seværdighed i Silkeborg: Tollundmanden og Museum Silkeborg

tollundmanden, seværdigheder i silkeborg, silkeborg seværdiheder, mose fund, tollundman, world famous tollundman,

Jeg er født og opvokset i Silkeborg , og byen har nogle skønne seværdigheder.

En af de mest (verdens) berømte seværdigheder i Silkeborg er Tollundmanden.

Tollundmanden lægger på Hovedgården museum, i Silkeborg centrum. Udover Tollundmanden indeholder Hovedgården også Ellingkvinden og en masse spændende udstillinger.

Både Tollundmanden og Ellingekvinden er mosefund fra Silkeborg omegnen. De 2 mosefund lægger på Hovedgården med få meters mellemrum, MEN det skal ikke være nogen hemmelighed at Tollundmandens værelse er noget mere eksklusivt end Ellinge kvindens. (Det har sine fordele at være det mest velbevaret moselig, ikke Tollundmand?)

Mosefund er unikt for Danmark, da vi har moser (logisk ikke?). De ekstraordinære historiske mosefund har givet arkæologer mulighed for kortlægge fakta, som ellers havde været muligt at finde ud af.

Fakta som hvordan håret var sat i jernalderen, hvad materialer af tøj de gik med, og hvad de spiste for 2000 år siden. Alt dette er blevet muligt at undersøge p.g.a mosefundene. Normalt ville organisk materiale som hår, hud og mad blive opløst i jorden, og dermed ikke være mulige at forske i men ikke i moser, og derfor er disse fund ikke bare gode udstillinger, de er også vigtige for vores historie.

tollundman, tollundmanden, silkeborg museum, moselig tollundmanden, verdens berømdt moselig, verdens ældste mand, rejseblog, rejseblog danmark, seværdigheder i silkeborg, silkeborg seværdigheder, silkeborg museum, tollundmanden død
Tollundmanden er en smuk model, men det følelses grænseoverskridende at zoome ind på hans velbevaret ansigt igennem kameraet.

Hvem er Tollundmanden:

Den 8. Maj 1950 blev Tollundmanden fundet ved et tilfælde Bjældskov mose. Først troede man at der var sket en forbrydelse, fordi liget var så velbevaret, at man troede det var af nyere dato.

Tollundmandens ansigt minder mest om en mand der sover, og ikke en mand der har været død i mere end 2000 år. Siden 1952 har Tollundmanden lagt på Hovedgården museet.

Tollundmanden levede i den ældste del af jernalderen, der er ca. mellem 400 og 200 f.Kr. Der er lavede en lang række udgravning som har vist, at størstedelen af Jylland var befolket i den tidlige jernalder.

I Jernalderen boede de i huse, som var rektangulære som kunne være op mod 20 meter lange.

ellingekvinden, moselig ellingekvinden, moselig af kvinde, silkeborg museum, museum silkeborg, seværdigheder i silkeborg, verdens berømte moselig, frisure i jernalderen, tollundmanden
Ellingkvinden er lagt fra ligeså velbevaret som Tollundmanden, men jeg indrømmer gerne, at jeg er en smule jaloux over hun ikke har haft en dårlig hårdag i 2000 år!

Moseliget af Ellingkvinden

Ellingkvinden blev fundet 12 år før Tollundmanden, i 1938. Ellingkvinden er også fundet i Bjældskov mose.

Ellingkvinden er langt fra ligeså kendt som Tollundmanden, da hun ikke er ligeså velbevaret. Men liget af Ellingkvinden er alligevel vigtigt, da det har været medvirkende til at fastsætte, hvordan man satte håret i Jernalderen.

Moselig-naboer gennem flere årtusinder.

Det er svært at forestille sig, at have en nabo i mere end en menneskealder, men ikke desto mindre har de to moselig delt mere end 2000 år ved siden af hinanden i mosen.

I Bjældskovdal Mose er de 2 moselig fundet mindre end hundrede meter fra hinanden og på Museum Silkeborg ligger de i dag under 10 meter fra hinanden.

Man forventer der er mange flere moselig i de danske moser, men det er for dyrt at grave dem op, for ikke at tale om at bevare dem, så der bliver ikke gjort noget aktivt for at finde dem.

Tollundmanden lig, livet af tollundmanden, tollundman body, photo of tollundman, museum tollundmand, seværdigheder i sillkeborg, vinter seværdigheder i Silkeborg

Et grænseoverskridende “Hej” til Tollundmanden.

Når man går ind i værelset med Tollundmanden i, tændes lyset automatisk. MEN jeg synes, jeg nåede ret langt ind i værelset før lyset tændte. Det er et almindelig problem, da jeg jo er lidt lille, og sensorer som regel ikke kan se mig.

Da lyset endelig tændte, så havde jeg følelsen af at forstyrre en sovende, for Tollundmanden ligner virkelig en mand, der bare sover. Der var ingen andre på museet da jeg var der, så jeg stod pludselig alene med et 2000 år gammel moselig.

Jeg brugte ca. 15 minutter på at tage billeder af Tollundmanden fra forskellige vinkler, og med forskellige fokus. Hans glasramme og belysningen gjorde det svært at få fokus med kameraet, men hans unikke udseende, gjorde det også svært at stoppe med at tage billeder.

Selvom jeg ved, at han er død, og har været der MEGET længe, så er hans lig bare så velbevaret, at det er svært at fatte HVOR mange år siden det er, han har levet.

Tollundmanden er virkelig ubeskrivelig fascinerende. I hans ansigt kan man stadig se hans røde skægstubbe og hår. Han har en hat på og et reb om halsen, men ellers er han nøgen. Rebet om hans hals bevidner om, at han er blevet hængt, inden han blev lagt i mosen.




hovedgården silkeborg, museum i silkeborg, silkeborg museum, tollundmanden, seværdigheder i silkeborg, vinter seværdigheder i Silkeborg

Digital rundvisning i Hovedgården – Museum Silkeborg

Tollundmanden og Ellingekvinden er ikke det eneste, du kan opleve på Hovedgården -Silkeborg museum. Har du ikke selv besøgt museet endnu, så lad mig her give dig en digital rundvisning.

Bygningen, Hovedgården Museum ligger i er fra 1767. Det er Silkeborgs ældste bygning, og delvist bygget af materiale fra Silkeborg slot (som ikke findes længere).

silkeborg museum, gammeldags købmandsbutik, hovedgården,
Museumsbutikken i Hovedgåden.

Når man træder ind Hovedgården bliver du mødt af Danmarks hyggeligste museumsbutik.

Den er designet som en gammeldags købmandsbutik. I museumsbutikken kan du blandt andet købe glas, lertøj, legetøj, bøger på forskellige sprog, postkort og meget andet som relatere til museets udstillinger.

mottermager knud jense, danske pottemagere, pottemagere fra silkeborg

Til venstre for indgangen kommer der udstillinger med keramik og rødt ler fra Sorring (by udenfor silkeborg), og derefter en udstilling med glas og den danske historie om glas.

udstoppet dyr, silkeborg museum,
silkeborg slot, slottet i silkeborg, silkeborg slot 1630

Til højre for indgangen er der en udstilling om Silkeborg slot, som i dag ikke længere eksistere, men som er en vigtigt brik i Silkeborg historie.

silkeborg 1800 tallet, silkeborg, billeder af gamle silkeborg, silkeborg i gamle dage
jones stue, gründertid, 1800 tallet,

I bunden af museet er “Jones Stue” udstillet. Stuen er med komplet interiør fra Silkeborgs “gründertid” midt i 1800-tallet.

Museet har genskabt en hel stue fra Købmand Robert Jones hjem fra midt i 1860erne – og derfra kommer navnet “Jones Stue”.

Man kan ikke gå ind i stuen, men man kan stå og kigge på den i døren.

Museets opbygning

Hovedgården museum er inddelt i 2 bygninger. I bygningen i baghaven ligger udstillingen om jernalderen. Det er i denne udstilling Tollundmanden og Ellingekvinden ligger ↑. Her kan du også læse og nærstudere jernalderen, og har du lyst, kan du prøve en ringbrynje, som vejer mere end 10 kg.

I denne del af museet ligger kantinen også, hvis man har lyst til en bid mad.


PIN IT!

Tollundmanden, Silkeborg museum, Verdens bedst bevaret mumier,

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I SILKEBORG, SEVÆRDIGHEDER I SILKEBORG, OPLEVELSER I SILKEBORG, MUSEET MED TOLLUNDMANDEN, TOLLUNDMANDEN, SILKEBORG MUSEET, SILKEBORG MUSEUM, DANSK REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM SILKEBORG, BLOG OM AT REJSE.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.