Elmali – Oplevelser i den tyrkiske æbleby Elmali

Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, Likya vingår, Vingård i Tyrkiet, tyrkisk vin, tyrkiske museer, mother of treasure samlingen

Ønsker man at opleve den ægte tyrkiske kultur, så kræver det man køre væk fra turistområderne.

og tager hen til hvor tyrkerne arbejder og lever, når turismen ikke er hovederhverv.

Elmali er en skøn lille by i Antalya regionen, 111 km i sydvestlig retning fra Antalya centrum. Der bor omkring 39.000 i Elmali og hverdag er helt upåvirket af turister, badeferier og skiftende valutaer.

Elmali er en af de tyrkiske byer, som virkelig har gjort sit indtryk på mig. Livet der ligner noget ala det, jeg ser i gamle tyrkiske film hjemme hos mine svigerforældre.

Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, tyrkiske mænd, gamle tyrkiske mænd, lokale tyrkere

Byens største erhverv er æble produktion, og det er derfra byen har fået sit navn. Elma betyder nemlig æble på tyrkisk og området omkring byen står for 12% af Tyrkiets samlet produktion af æbler.

Vi ankom tidlige om morgen til en tyrkisk serpme kahvalti. Det er den type tyrkisk morgenmad, der består af mange forskellige små retter som f.eks æg, pølse, honning, ost osv.

Om mandagen er der marked i byen og det betyder at folk fra oplandets små landsbyer kommer ind til Elmali for at købe eller sælge sæsonens frugt og grønt.

Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, Likya vingår, Vingård i Tyrkiet, tyrkisk vin, tyrkiske museer, mother of treasure samlingen
Sådan ser udstillingen med the Mother of Treasure ud

Elmali Museum – the Mother of Treasure

Byen største seværdighed og must see er at byens flotte museum, som på tyrkisk hedder Elmalı Müzesi. Elmalis museum åbnede i 2011 og er gratis at besøge. Museet er 2400 m2 stort fordelt på 2 etager. Der til har museet en 4000 m2 åben galleri have.

Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, tyrkiske museer, mother of treasure samlingen, antik tyrkiet, tyrkisk historie

Elmali museet udstiller velbevaret arkæologiske fund fra områder omkring Elmali, herunder Karaburun, Kızılbel og Bayındır Tümülüs. På udstillingen har man se genskabte gamle grav templer og gravpladser, der virkelig giver en visuel forståelse for områdets ældgamle historie og stolte traditioner.

Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, tyrkiske museer, mother of treasure samlingen, antik tyrkiet, tyrkisk historie, tyrkiske grave, grave i krukker, krukker som kiste
Sådan så gravene ud, da arkæologerne fandt dem.
Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, tyrkiske museer, mother of treasure samlingen, antik tyrkiet, tyrkisk historie, tyrkiske grave, grave i krukker, krukker som kiste
Sådan er gravene genskabt på Elmali museum.

Det er i dag ikke muligt at se de orginale gravkamrene, da den Tyrkiske regering har lukket dem for offentligheden, af frygt for de skal styrte sammen.

Elmali, tyrkiske landsbyer, landsbyer i Antalya, æble produktion i Tyrkiet, Elmali æbleby, tyrkiske museer, mother of treasure samlingen, tyrkiske mønster, antikke mønster
Det er nogle virkelig smukke gamle mønter, som er virkelig svære at tage gode billeder af.

Elmali museet er også kendt for deres store kostbare samling af mønster fra det 5. Århundrede f.Kr. Møntsamlingen som i dag bliver kaldet the Mother of Treasure eller Århundreds skat har en vurderet samlet værdi på 25 millioner dollars.

Skatten blev fundet i 1984 en tv-reparatør sammen med to andre. Skatten bestod af 2000 mønster, som de smuglede ud af Tyrkiet til USA. 1800 af mønstrene blev solgt til William Koch for 3,5 millioner dollars. Da en tyrkisk historieinteresseret journalist havde fået nok beviser på at store dele af skatten var i William Koch besiddelse, anlagde han retssag imod ham, for at få det tyrkiske danefæ tilbage til Tyrkiet, hvor det retmæssigt hørte til. William Koch indgik forlig og Tyrkiet fik en stor del af skatten tilbage i 2002, til stor glæde for mange tyrkere.

Efter besøget på Elmalis museum, spiste vi en lokal frokost, på en ”Ev yemek” (hjemmelavet mad) restaurant. Den lokale delikatesse i Elmali (som høre til Antalya området) er piyaz, som er en hvid bønnesalat med æg, persille og tomat marineret i eddike. Jeg har spist piyaz mange gange i Alanya, men den smager bare lige lidt bedre i Elmali.

Ömer Paşa Cami, moskeer i Tyrkiet, tyrkisk moské, elmali moske, seværdigheder i Elmali, Elmali oplelveser,

Elmali´s Ömer Paşa Cami

Derefter gik vi en tur ned til byens ældste og største moské Ömer Paşa Cami.

Moskeen blev bygget i 1610. I 1929 kollapsede minareten og fra 1938-1942 blev den genopbygget. Moskeen er bygger i klassisk osmannisk stil og inden i moskeen er loftet pyntet med et overdådig maleri og en gigantisk lysekrone.

Ömer Paşa Cami, moskeer i Tyrkiet, tyrkisk moské, elmali moske, seværdigheder i Elmali, Elmali oplelveser,

Jeg har besøgt et utal af moskéer og vil gerne understrege at man altid som ikke-muslim og turist er velkommen til at besøge moskéerne i Tyrkiet, hvis man følger retningslinjerne, som jeg har skrevet om i denne guide.

Hvis du er kvinde, så prøv og huske at tage et tørklæde med hjemmefra, til at dække håret med, da jeg finder det mest hygiejnisk. Hvis man alligevel har glemt det, så kan de lånes i moskéen

Foran Ömer Paşa Cami moskéen ligger byens gamle Hamam fra 1600 tallet. I nyere tid har den fungeret som koranskole. Efter en renovering i 2015 er bygningerne ikke længere i brug, men til gengæld blevet flot renoveret.

Ved siden af den gamle moske står byens statue af Tyrkiets fader Kemal Mustafa Atatürk. Ham finder man i enhver tyrkisk by med respekt for sig selv. Nogle har en statue, andre har en buste.

Kobber produktion Tyrkiet, Tyrkisk kobber produktion, kobber gryder, Elmali, Tyrkiske landsbyer, Antalya landsbyer, landsbyer i Antalya,

Kobber og bolsjer

Fra moskéen fik vi op i byens gamle handelsgader, hvor der især handles med kobler, tørret frugt, nødder og slik. Området er meget kendt fra deres kobberproduktion, som er blevet dateret helt tilbage til 2500 f.Kr.

Jeg kunne ikke dy mig for kan en pose med 400 gram bolsjer købes for kun 5 TL og en flot tyrkisk pande, som jeg vil bruge, når jeg tager billeder af opskrifter til min side tyrkiskeopskrifter.dk

Kobber produktion Tyrkiet, Tyrkisk kobber produktion, kobber gryder, Elmali, Tyrkiske landsbyer, Antalya landsbyer, landsbyer i Antalya, Tyrker, Tyrkisk mand, mand fra Tyrkiet

Derfor skal du besøge Elmali

Elmali har en hjertevarm lokal befolkning og jeg fik et ekstra stor smil af de lokale, da de så mig tager billeder af stort og småt rundt i hele landsbyen.

På mange måder føles Elmali, som at rejse 25 år tilbage i tiden, og det er sagt på den mest positive måde, det kan siges.

Efter besøget i Elmali, tog vi op og besøgte Likya vingården, som ligger lidt udenfor byen. Læs mit indlæg om Likya vingården her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.