Når man besøger den smukke by Konya i Tyrkiet, så må man ikke snyde sig selv for at besøge den unikke gamle landsby Sille.
Frem til 1923 var landsbyen beboet af ortodokse grækere, som boede fredeligt side om side med deres muslimske tyrkiske naboer i Konya.
I 1923 blev grækerne dog nødsaget til at forlade landsbyen pga. Lausanne fredsaftalen, hvor Tyrkiet og Grækenland aftalte at udveksle 1,5 mio. grækere og 350.000 tyrkere til deres oprindelige lande.
Siden 1923 er landsbyen blevet overtaget af tyrkere, som gør et stort arbejde for at bevare byens originale charme. Samtidig vedligeholder de Silles gamle ortodokse kirke og de omkring liggende kirkegårde, hvor tidligere afdøde beboere af Sille smukt ligger begravet side om side.
5000 års historie samlet i en landsby
Beboerne i Sille er stolte når de fortæller om byens 5000 år gamle historie. Landsbyen var en af de første kristne centre i verden, og store religiøse personligheder som Sankt Paul og Mevlana har i deres levetid besøgt den charmerende landsby.
Deres besøg har alle været veldokumenteret, så man i nyere tider kan prale med de fantasiske personligheder, som har gået igennem byen.
I dag er mange af de gamle huse blevet restaureret og genopbygget mens andre får lov at stå som ruiner. Husene viser hvordan tiden har formet landsbyen siden grækerne fraflyttede den. Når man går igennem Silles smalle gågade, som er bilfri hver weekend, mærker man hurtigt den utrolige ro, som de lokale besidder. Lysten til at slå sig ned og drikke en kop tyrkisk te er nærmest uimodståelig.
Aya Eleni kirken
Silles helt store turist attraktion er Aya Eleni kirken. Den oprindelige kirke blev bygget i byen i år 327 f.Kr på befaling fra Konstantins mor Helene, som på en pilgrims rejste besøgte Konya. Hun så de mange smukke kirker i området, og ønskede selv at få en kirke bygget og opkaldt en efter sig i Sille.
En gammel note fra den byzantinske periode nævner at der på det tidspunkt var omkring 60 kirker og klostre i området, og Aya Eleni kirken er med sine næsten 1700 år derfor en af de ældste kirker i Anatolien.
Igennem årene er kirken blevet restaureret og bevaret i sin sande ånd. I moderne tid har man æret kirken ved at lave den om til et museum som udefra ligner et simpelt gammelt byggeri, men som indeni gemmer på fantastiske guldmalerier af Jesus og hans disciple, Jomfru Maria, Adam og Eva før og efter syndefaldet og mange andre bibelske historier og fortællinger. De mange smukke malerier er perfekt udført og nærmest overvældene at kigge på.
At Aya Eleni i Sille er en stor turistmagnet for området, ses tydeligt når strømmen af tyrkiske og internationale turister hver dag ankommer i store og små turistbusser, for gratis at besøge kirken.
En bid af Kappadokien
Det er ingen hemmelighed at jeg har en STOR kærlighed for Kappdokien.
Omkring Sille kan man skimte flere inaktive vulkaner som står som store spidser i det ellers næsten flade landskab.
For millioner af år siden har flere af vulkanerne været i udbrud. Det har skabt klipper, der er en kombination af mudder, aske og lava, der over tiden er blevet forvandlet til tuf, som er et blødt og porøst klippemateriale.
Klipper, som er lavet af tuf, er det, der har skabt Kappadokiens unikke landskab.
Men en mellemstor klippevæg i Sille består også af det unikke klippemateriale og ligesom i Kappadokien har man udnyttet den bløde klippe, til at lave huler, stalde og opbevaringskamre i tidligere tider. Tuf-klippevæggen i Sille giver mulighed for en 5 minutters gåtur, hvor man livagtigt kan drømme sig til det unikke landskab i Kappadokien.
Sille er et besøg værd, selvom antallet af danske turister er næsten usynlig i statistikkerne. Men måske jeg kan inspireret dig til at besøge den smukke landsby, så danskere i fremtiden bliver byens helt store turist gruppe.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: LANDSBYER I TYRKIET, SILLE I KONYA, KONYA, TYRKISK REJSEBLOG, REJSEBLOG OM KONYA, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGEN, TYRKIETS HISTORIE, FAKTA OM ITYRKIET, VISIT TURKEY, KIRKER I TYRKIET, GRÆSK LANDSBY I TYRKIET.