Tyrkiet har kombinationer på retter, som vi dansker aldrig har smagt før.
Mange danskere har rejst meget i Tyrkiet og derfor ligesom mig også opdaget de skønne retter, som gør “mad-tid” i Tyrkiet til en af dagens bedste tidspunkter!
Det tyrkiske køkken er kendt for at være et af verdens bedste.
En af hemmelighederne bag tyrkernes velsmagende mad er de altid bruger friske råvarer og masser af forskellige krydderier.
Tyrkiske mødre, som f.eks min svigermor, kan få ganske få ingredienser til blive et festmåltid, og køleskabet er aldrig tomt i et tyrkisk hjem. Faktisk er det proppet til renden med hjemmelavet marmelader, syltet grønsager, sæsonens friske grøntsager og hjemmelavet smør opbevaret i gamle yoghurt spande.
Ligesom mange andre (dig, måkse?), så har jeg med tiden fundet nogle retter fra det tyrkiske køkken, som jeg virkelig ELSKER.
De retter har jeg skrevet lidt om her, og måske kan det inspireret nogle af jer til at prøve en eller flere af dem, næste gang i besøger Tyrkiet.
1: Börek med ost eller spinat
Tyrkerne spiser börek morgen, middag og aften, og den kan nydes både varm og kold.
Börek kan nemmest sammenlignes med en brød lignede lasagne, hvor fyldet ligger mellem flere lag af pladder. Börek laves med mange forskellig former for fyld, f.eks. fetaost/persille og spinat/løg, men jeg synes den med spinat/ost smager rigtig rigtig godt!
Læs også >> Når man må æde lidt tyrkisk kultur i sin hverdag
2 & 3: Tyrkisk suppe – kylling suppe (Tavuk çorbası) og Alanyas bryllups supper (Gülüklü Çorba)
Enhver tyrkisk restaurant med respekt for sig selv har suppe på menukortet. Tyrkerne spiser ofte suppe til forret, og de har et stort udvalg af lækre tyrkiske supper.
Jeg har to tyrkiske supper, som jeg elsker. Jeg synes dog det ville være underligt at nævne dem separat på listen, så derfor nævner jeg begge supper under samme punkt.
Den ene af supperne jeg elsker er kyllingesuppe, på tyrkisk tavuk çorbası, som er en cremet suppe med små stykker kyllingekød i. Det er almindeligt at få smeltet smør og citron til suppen. Den tyrkiske kylling suppe serveres altid med brød, ofte det populære fladbrød lavas. Tyrkisk kylling suppe kan fås på næsten alle tyrkiske restauranter, som alle har deres egen variant.
En anden supper jeg elsker er den Gülüklü Çorba, som er Alanyas bryllups suppe (suppen på cover fotoet). Hvis du er til tyrkisk bryllup og der bliver serveret suppe, så er det med 99% sikkerhed denne suppe der bliver serveret. Tyrkiske mødre servere den også til hverdag, og min svigermor gør det til perfektion. Suppen laves af samme ”base” og derfra gør de tyrkiske mødre så suppen personlig med f.eks. kyllingestykker, små kødboller, ris m.m.
Gülüklü Çorba kan sjældent købes på restauranter, så skal du smage den skal du til bryllup eller være så heldig at blive inviteret hjem til en tyrkisk familie.
3. Iskender kebab
Tynde skiver kebab kød, små stykker brød, tomat sovs, yoghurt og smeltet smør. En kombination der på skrift lyder sjov, men i virkeligheden smager himmelsk.
Oprindelig er Iskender kebab er oprindelig fra Bursa, men heldigvis kan det fås overalt i Tyrkiet, inklusiv Alanya. Jeg spiser det som regel på restauranten Bursa Kebab i centrum af Alanya eller i Alanyum.
Læs også >> Derfor fastede jeg i Ramadanen
4: Pide med ost
Pide er en speciel form for tyrkisk brød, men også en form for “tyrkisk pizza”. Den originale pide kommer fra Konya og består i al sin enkelthed af en tynd bund (pizzabund) med forskellige former for fyld.
Blandingen fordeles i bunden af dejen og bages inde i oven. Mange restauranter tilbyder et stort udvalg af forskellige pideer på deres menukort og pide serveres som regel sammen med en lille salat og Ayran. En pide med f.eks ost og smeltet er for mig den perfekte tyrkiske frokost!
Kabak tatlısı – Sødet græskar
Tyrkerne er eksperter i at lave mad efter sæsonen, som om vinteren sødet græskar. De mellemstore stykker sødet græskar serveres med hakket nødder og (nogle gange) tahin. Dette er en smag oplevelse for alle sukkergrise og en lækker dessert efter et tyrkisk måltid.
Se opskrift her på sødet græsker / Kabak tatlısı her.
Har du ekstra græskar til overs, så prøv også at lave Tyrkisk græskar gryderet. Jeg har opskriften på bloggen lige her.
Har du også nogle tyrkiske retter, som du virkelig elsker? Del dem med mig i kommentarfeltet!
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: GRÆSKAR DESSERT, ISKENDER KEBAB, TYRKISK SUPPE, TYRKISKE LOKAL RETTER, OPSKRIFTER PÅ TYRKISK MAD, TYRKISKE OPSKRIFTER, MADGUIDE TIL TYRKIET, TYRKIET MADGUIDE, MAD DU SKAL SMAGE I TYRKIET, OPSKRIFTER PÅ TYRKISK MAD, MAD FRA TYRKIET, OPSKRIFTER PÅ ALMINDELIG UDENLANDSK MAD, UDENLANDSKE OPSKRIFTER, OPSKRIFTER PÅ UDENLANDSKE RETTER.
Flere af billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiskeopskrifter.dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.