12 gode råd til guider og rejseledere

Rejseleder holland, rejseleder cypern, rejseleder Georgien, rejseleder freelance, gode råd til guider, gode råd til rejsevejledere, få penge for at rejse, hvordan bliver man turist guide, hvordan bliver man rejseleder, rejseblog

I 5 år har jeg nu arbejdet som freelance rejseleder, efter at have taget en danske rejselederuddannelse.

Jeg kalder mig selv rejseleder, ikke guide.

For mig er guider er dem, der arbejder for charterselskaberne, og som arbejder en hel sæson på en destination for så derefter, at blive sendt på en ny destination, de måske ikke ved så meget om.

Jeg derimod bliver hyret ind til de destinationer, som jeg ved rigtig rigtig meget om, og hvor rejseselskaberne sikkert kan sende mig til, fordi de ved, at jeg har alt den viden der kræves, for at give deres gæster en god ferie.

5 år som rejseleder lyder måske ikke af meget, men i en branche, hvor gennemsnitsalderen er under 21 år, og med en rejseindustri som fyre og hyre efter behov, er det meget. Jeg har alle 5 år udelukkende været freelancer, hvilket giver mig de bedste arbejdsforhold og mulighed for at sætte mit eget præ på de rejser, jeg er på.

Det er helt sikkert derfor jeg stadigvæk elsker jobbet og har blod på tanden for at hjælpe med at skabe flere rejser, som jeg kan komme ud og være rejseleder på.

Jeg er i øjeblikket rejseleder i Georgien, Grækenland, Holland og Cypern. Kontakt mig her, hvis du ønsker at hyre mig.

Som rejseleder har jeg prøvet lidt af hvert og gjort mig mange erfaringer. De erfaringer vil jeg gerne dele lidt ud af, da jeg ved mange af i skønne skønne læsere er eventyrlystne personer, som også drømmer om at opleve verden gennem rejseleder / guidelivet.

Rejseleder holland, rejseleder cypern, rejseleder Georgien, rejseleder freelance, gode råd til guider, gode råd til rejsevejledere, få penge for at rejse, hvordan bliver man turist guide, hvordan bliver man rejseleder, rejseblog

Her er mine 12 gode råd til guider og rejseledere:

1. Chaufføren er din ven, pas på ham/hende.

Dit job som rejseleder er at sørge for gæsterne får en masse gode oplevelser, mens chaufførens job er at sørge for alle kommer sikkert fra A til B. Sammen er vi et team.

Jeg ved godt, mange chauffører kan virke lidt stædige og gammeldags, og det er nogle af dem måske også. Men måske han også synes du er dum til at starte med. Hvis han ikke bryder isen, så prøv selv at gøre det, så I sammen kan få en god tur med jeres gæster.

Jeg arbejder hårdt på at få et godt forhold til de chaufførerne, jeg kører med. Vi kender hver vores opgaver på turene, hvilket fjerner en masse stress og usikkerhed og gør vi begge har overskud til at give gæsterne lidt ekstra, når det er muligt.

2. Lær at sige “guide / rejseleder” på lokal sproget.

Det simple tyrkiske ord “Rebher”, har gjort en stor forskel for mit arbejde i Tyrkiet og på Nordcypern. Rebher betyder guide /rejseleder på tyrkisk, og det betyder jeg med et simpelt ord kan forklare de lokale og samarbejdspartnerne hvem jeg er, når jeg ankommer med gruppen.

Jeg er altid klædt i mit private tøj, når jeg er ude (jeg har ikke uniform på), og derfor er det ikke en selvfølge, at de ved hvem jeg er, eller at det er mig, der leder gruppen.

Mit gode råd er derfor; Lær altid at sige “guide / rejseleder” på lokal sproget, alt efter hvad land du arbejder i. Det kan gøre underværker!

Rejseleder holland, rejseleder cypern, rejseleder Georgien, rejseleder freelance, gode råd til guider, gode råd til rejsevejledere, få penge for at rejse, hvordan bliver man turist guide, hvordan bliver man rejseleder, rejseblog

3. Lær så meget sprog som muligt

Når du har lært at sige din job titel på lokal sproget, hvorfor så ikke fortsætte?

Jeg garantere at jo mere sprog, du kan snakke med chauffører og samarbejdspartnere, jo nemmere bliver dit job.

Der er ingen garanti for at chaufføren og samarbejdspartnerne kan snakke engelsk, også er det faktisk dig som rejseleder, der har et problem (de er er da ligeglade med at forstå dig). Samtidig giver lokalsproget dig mulighed for at sige noget til chauffører og samarbejdspartner, som gæsterne på turen ikke behøver at høre 😋

4. Husk at tage en pause

Som rejseleder kommer man hurtigt til at være meget “på” under hele turen. De ture jeg er på variere fra 1-7 dage. På en dagtur er en pause sjældent nødvendigt, men når man er afsted 2 eller 3 dage, så skal man tage en pause, så man ikke køre død.

Jeg tager ofte min pause, når vi spiser, hvor jeg sætter mig med chaufføren. Samtidig giver det mig også mulighed for at tjekke om chaufføren er oka, om der er noget der skal ordnes, samt at han har en at spise med.

Som chauffør kan det nemlig også godt være en hård tur, hvis alle andre på turen snakker og har det sjovt på et sprog man ikke taler.

5. Overvej hvad du vil dele om dig selv

Når man er afsted, er det meget naturligt at gæsterne er utrolig nysgerrig på ens person, og ikke kun den udflugt, de er på.

Jeg er altid gennem 5-10 standart spørgsmål som er altid kommer nogenlunde i denne rækkefølge:
1. Bor du hernede fast?
2. Er du tyrkisk forlovet / gift?
3. Snakker du tyrkisk?
4. Hvad laver du, når du ikke er rejseleder?
5. Planlægger du at blive boende i Tyrkiet / hvornår flytter du tilbage til Danmark?
6. Hvor tit er du i Danmark?
7. Hvor i Alanya bor du?
8. Hvad siger dine forældre til du bor i Tyrkiet?
9. Hvor ofte er du på den her tur?
10. Osv osv……

Jeg svare altid høfligt men også konsekvent på de mange spørgsmål. Jeg har ikke noget imod at dele min civilstatus, området min bopæl er i eller hvor tæt jeg er på ferie i Danmark, men jeg uddyber sjældent særligt meget, da jeg ikke ønsker at dele for meget om mig selv.

Selvom man er ude som rejseleder, så giver det ikke gæster ret til at snage i dit privatliv, og det må man gerne signalere på en hurtig og høflig måde.

Rejseleder holland, rejseleder cypern, rejseleder Georgien, rejseleder freelance, gode råd til guider, gode råd til rejsevejledere, få penge for at rejse, hvordan bliver man turist guide, hvordan bliver man rejseleder, rejseblog
Gitte og hendes mand er nogle af de sødeste kunder, som jeg har haft æren af at rejse med.

6. God og svære kunder

Langt størstedelen af mine gæster er fantastiske mennesker, som gør mit arbejde så skønt. Flere af de dejlige menneske, jeg har været rejseleder for igennem tiden, har gjort et stort indtryk på mig.

MEN en gang imellem er der også nogle lidt svære gæster (der findes ikke dårlige kunder) som kan kræve lidt ekstra af ens energi.

Når man støder på en svær kunde, må man minde sig selv om, at vi er forskellige mennesker, og at de nok ikke er taget med på turen for at være irriterede, men fordi de gerne vil opleve noget nyt. Men måske har disse gæster en anden måde at opføre sig på og en anden måde at omgås andre mennesker, og det er din opgave som rejseleder, ikke at lade din frustrationer være synlige.

Når der kommer en svær kunde, er mit bedste råd at minde dig selv om, at du skal være professionel mens du arbejder. Også ring til din mor, veninde eller chef og få luft for dagens frustrationer, når dagen er slut.

7. Ris og ros fra gæsterne

En god kunde kan klage, en svær kunde kan rose dig til skyerne, og en tur hvor du synes, du gjorde et godt stykke arbejde, kan vise sig overhovedet ikke at havde levet op til kundens forventninger.

Fra kunderne selv får jeg en gang imellem ros, også skal det ikke være nogen hemmelighed, at jeg nemt bliver 5 cm højere! Jeg bliver så stolt!

Desværre får jeg også (en sjælden gang) ris. Noget ris giver jeg kunderne ret i, det er jo ikke altid tingene køre som det skal, mens andet bliver jeg ked af, for jeg synes, jeg havde gjort mit bedste. Jeg er blandet andet blevet kaldet “en lille skolepige”. Jeg er d.d 29 år, hvilket jeg også ved, jeg fortalte kunden. Selvom det er nedladende at få sådan en kommentar, har jeg valgt at vende den i mit hoved til; Kunden synes jeg så ung og frist ud 😉

Mit råd er: tag rosen til dig, og kopiere det du gjorde, som du fik ros for. Tag ris konstruktivt til dig, og ryst det af dig, som du ikke kan bruge til noget.

8. Pas på med gratis gaver

Det er helt almindeligt at man på udflugter skal besøge forskellige steder og virksomheder, som agenturet samarbejder med.

De samarbejdspartnere vil gerne favorisere dig som rejseleder og give gratis gaver, men alt har sin pris.

Med gratis gaver fra partnerne, forventer de også, at du hjælper med at få gæsterne til at købe endnu mere i deres butik, og det er ikke altid så etisk.

Personligt tager jeg aldrig imod mere end en flaske vand eller en cola når vi er hos partnerne, for så kan jeg også med ro i sindet gå derfra, i tilfælde af ingen af gæsterne køber noget.

Det er naturligvis et personligt valg, hver guide /rejseleder skal tage, eventuelt i samarbejde med deres ansættelsessted, men husk ikke at sælge din sjæl, til de forkerte.

9. Tag dit job seriøst

Selvom nogle af de destinationer, man kommer ud til som rejseleder er de skønneste ferie paradiser, så mind dig selv om du er der for at arbejde. Du får løn og gæsterne betaler den.

Hver sommer ser jeg charterguiderne sidde ud til midt om natten skide fulde på forskellige barer i Alanya. Mange af dem fortæller selv, hvor få timer der erm til de skal arbejde, eller at de har firmaets servicetelefon, så de håber ikke nogle ringer, eftersom de har drukket alkohol. Den slags opførsel synes jeg er under alt kritik.

Når jeg er ude som rejseleder tager jeg mit job meget seriøst, også når arbejdsdagen slutter og først starter igen næste dag. Jeg har ansvaret for gruppen af gæster, og de skal have den bedste mulige service af mig!

Rejseleder holland, rejseleder cypern, rejseleder Georgien, rejseleder freelance, gode råd til guider, gode råd til rejsevejledere, få penge for at rejse, hvordan bliver man turist guide, hvordan bliver man rejseleder, rejseblog

10. Pas på din krop

Jobbet som rejseleder er hård måde fysisk og psykisk. Der kan opstå en situation på få minutter, som du skal kunne håndtere. Lige så skal du kunne give en hånd med, hvis en gæst er dårlig gående, eller løbe ud og lede efter en gæst, som kan være blevet væk fra gruppen.

Alt dette kræver en sund krop og et hoved der har fået søvn nok til at arbejde. Spiser du for meget slik, is og kage når du er ude som rejseleder, kommer dit blodsukker også til at køre op og ned og det er ikke godt.

Personligt danser jeg en del latin dans og holder mig på den måde i fysisk form, samt jeg spiser sundt til hverdag.

Når jeg er på tur, prøver jeg at presse mig selv til at gå en tur når arbejdsdagen er slut, så jeg får pulsen op og hovedet renset. De fleste hoteller, jeg bor på er All incl, og selvom der er mange lækre søde sager i sådan en buffet, så bliver 50% af tallerkenen altid fuldt op med salat, og jeg spiser kun kage, hvis der er et stykke som, jeg virkelig gerne vil smage og nyde.

11. Klæd dig ordenligt og passende på

(Hvis du får firma uniform udleveret, så drop bare dette punkt)

Nu bliver jeg lige lidt “mormor-agtig”: Klæd dig ordenligt og passende på, når du er ude som rejseleder.

Med mindre du er DUF guide, så kan det da godt være du ser skide sød ud i de der hotpants og den lille lyserøde top, men det er altså ikke arbejdstøj. Klæd dig på i tøj, som dækker din krop anstændigt til, så dine kunder også har mulighed for at tage dig seriøst.

Ligeså anbefaler jeg, at du klæder dig på i tøj, du føler dig afslappet i. Mange af mine ture kræver tøj, jeg kan bevæge mig ordenligt i, og derfor tror jeg også, at mange af dine arbejdsdage vil kom til at kræve det samme. Hav eventuelt 3-5 outfites i skabet, som du vedm du ser anstændig ud i, men samtidig føler dig afslappet i. Det er sjældent de samme kunder man har med mere end en gang, så de opdager aldrig det er det samme tøj du har på, på hver tur.

12. Mit sidste gode råd er: Nyd det!

Tusindvis drømmer om at få dit job. Du får løn for at bo og rejse til nogle af de smukkeste steder i verden.

Du får mulighed for at møde unikke personligheder, smage spændende mad og bleve en del af noget anderledes.

Rejseleder / guide livet er ikke en karrierer for livet, det er en unik tidsperiode af dit liv!

Arbejder du også som rejseleder eller guide? Eller drømmer du om at komme til det? Kunne du lige dagens indlæg? Smid en kommentar, jeg vil så gerne høre fra dig!


INDHOLD I ARTIKLEN:REJSELEDER I TYRKIET, REJSELEDER I GEORGIEN, REJSELEDER I HOLLAND, REJSELEDER I GEORGIEN, FREELANCE REJSELEDER, DANSK REJSELEDER, GUIDE SERVICE, DANISH TRAVELBLOG, BEDSTE DANSKE REJSEBLOGS, BLOG OM AT REJSE.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.