Bornholm, Helligdomsklipper, Helligdomsklipperne, Seværdigheder på Bornholm, Bornholm Seværdigheder, Oplevelser på Bonrholm, Naturoplevelser på Bornholm,

Bornholm er den del af Danmark, som adskiller sig mest fra det øvrige Danmark.

Solskins øen Bornholm – bare at sige ordet vækker en særlig følelse.

Midt i Østersøen har den dejlige klippeø med sin enestående geologi og natur en masse spændende hemmeligheder og sjove fakta.

Selvom man er dansker og synes man ved en masse om Danmark, så er der måske nogle fakta, som du ikke ved om Bornholm.

Læs også: Bornholm guide: Helligdomsklipperne og Den sorte Gryde

Bornholm, Helligdomsklipper, Helligdomsklipperne, Seværdigheder på Bornholm, Bornholm Seværdigheder, Oplevelser på Bonrholm, Naturoplevelser på Bornholm,

Der var faktisk en del jeg ikke vidste om Bornholm, men jeg lærte utrolig meget under mit besøg og har i den forbindelse lavet denne liste, med 12 ting du (måske) ikke vidste om Bornholm

1: Klintebakkens hemmeligheder

På Klintebakken i Aakirkeby, kan du opleve en blottet geologisk brudlinje mellem den 1.700 millioner år gamle gnejs og de omkring 500 millioner år gamle sandstenslag.

100 meter derfra er der et sandstenbrud med en forstenet havbund fra en tid, hvor der kun fandtes liv i havene.

På den forstenet havbund kan du blandt andet 540 millioner år gamle aftryk af vandmænd.  

Bornholm minigolf, BornPark, minigolf Gudhjem, Danmarks største minigolfs bane, minigolfbane på Bornholm, Seværdigheder i Gudhjem

2: BornPark minigolf er Bornholm

Bornpark Minigolf er Nordeuropas største minigolfbane.

Men det er ikke kun størrelsen, som gør denne minigolfbane på Bornholm unik.

Bornpark Minogolf banen er nemlig formet SOM Bornholm og hver hul har en Bornholmsk seværdighed repræsenteret, som f.eks de fire rundkirker, Døndalen, Hammerknuden, Dueodde, Christiansø og mange flere.

Hver seværdighed er naturligvis placeret korrekt på “kortet”/banen.

Bornpark Minigolf ligger imellem Østerlars rundkirke (Bornholms største rundkirke) og Middelaldercenteret.

I højsæsonen er det nødvendig at booke tid, hvis du vil være garanteret at kunne spille på en bestemt dag.

Rundkirke, Øster Lars rundkirke, rundkirke i Øster Lars, Rundkirker på Bornholm, Bornholm Rundkirker, Rundkirker i Danmark, Danske rundkirker, Unikke danske kirker, specielle kirker i Danmark, Danmarks smukkeste kirker, rund kirke i Gudhjem, Seværdigheder i Gudhjem

3: Bornholm har 4 ud af Danmarks 7 rundkirker

Bornholm er kendt for sine rundkirker. I Danmark er der i alt 7 rundkirker fra middelalderen og 4 af dem er på Bornholm.

De bornholmske rundkirker ligger er i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Håndværket, Håndværket gudhjem, , vindmøller i Gudhjem, Gudhjem vindmølle, seværdigheder i Gudhjem, Seværdigheder på Bornholm, danske traditionelle vindmøller, Gamle danske vindmøller
Gudhjem Vindmøllen Håndværket i centrum af Gudhjem
Melsted mølle, vindmøller i Gudhjem, Gudhjem vindmølle, seværdigheder i Gudhjem, Seværdigheder på Bornholm, danske traditionelle vindmøller, Gamle danske vindmøller
Melsted Mølle ligger overfor landbrugsmuseet Melstedgård på en stor smuk mark.

4: Der er 2 (forskellige) vindmøller i Gudhjem

I Gudhjem er både Melsted Møllen og Gudhjem møllen.

Melsted Møllen er en traditionel stubmølle opført i 1700-tallet. Den kom til sin nyværende placering i 2006. Siden 1959 har Melsted møllen været fredet men samtidig er den også fuldt funktionsdygtig og (gratis) åben for offentligheden.

Den anden mølle er Gudhjem Mølle, der fungere som en butik under navnet Håndværket. Håndværket præsentere et udvalg af bornholmske kunsthåndværk.

Bulow lakrids, Bülow lakrids, lakrids fra Bornholm, Bornholm slik, slik fra Bornholm, Gourmet Bornholm,

5: Lakrids by Bülow startede på Bornholm

Bülow lakrids er nok kendt af de fleste, men vidste du, at hele lakrids eventyret startede på Bornholm?

Den 07.07.07 åbnede den første Lakrids by Johan Bülow-forretning i den bornholmske by Svaneke. Ideen var at koge lakridsen i butikken, og sørge for at man kunne dufte den 100 meter væk og det virkede.

1 år senere købte de en lakridsmaskine og siden da er Bülow blevet et mærke, som alle danskere kender.

Ikke desto mindre, vil jeg vove at påstå, at Bülows lakrids smager bedre i den første og originale butik i Svaneke på Bornholm, det synes jeg i hvert fald.

Læs også mere om andre “slik forretninger” som er startet på Bornholm i mit indlæg 5 søde sager, du skal smage på Bornholm.

Bisoner, bisoner Danmark, er der bisoner i Danmark, danske bisoner, dyr i Silkeborg, seværdigheder i midtjylland, falkeshow Silkeborg,
Dette er ikke bisonerne fra Bornholm, disse bisoner bor ved Falkemanden i Silkeborg. Jeg så aldrig bisonerne på Bornholm, på trods af besøg i skoven, hvor de bor. De gemmer sig utrolig godt.

6: Der er europæiske bisoner på Bornholm

Den europæiske bison er en truet art og under første verdenskrig var den meget tæt på at uddø.

Det er kun fordi den russiske zar havde en lille flok af den europæiske bison i en zoologisk have, var det muligt at få bestanden til at vokse igen.

På Bornholm kan bisoner opleves i Almindingen, hvor de går frit rundt i et stort skovområde.

Gudhjem Bornholm, oplevelser i Gudhjem, hvad skal man se i Gudhjem, sjove fakta om Bornholm, fakta om Bornholm, befolkningen på Bornholm

7: Der bor under 40.000 på Bornholm

I januar 2020 boede der 39.499 indbyggere på Bornholm.

Tallet har været under 40.000 siden 22. september 2014. Den dag kunne kommunens folkeregister dokumentere, at en (negativ) milepæl var nået, nemlig at folketallet i kommunen nu var faldet til under 40.000.

Den 22. september 2014 var det præcise indbyggertal præcis 39.922 og dengang var det laveste i over 100 år.

Læs også: 10 spændende fakta, du (måske) ikke vidste om Ribe

8: Bornholmske jernbane

Mig såvel som mange lokale ærgre sig over, at der ikke længere er en jernbane på Bornholm. Lokale havde i gang sat at få jernbanen tilbage, for området hvor banen var før, er i dag vandrestier, så de kunne forholdsvis nemt ændres tilbage.

I 1930’erne transporterede De Bornholmske Jernbaner (DBJ) selskaber tilsammen 100.000 passagerer årligt.

Sidste ordinære tog på den sidste bornholmske jernbane kørte fra Rønne til Nexø 28. september 1968 og returnerede som særtog fra Nexø kl 0.15.

Gudhjem Bornholm, oplevelser i Gudhjem, hvad skal man se i Gudhjem, sjove fakta om Bornholm, Bornholm solnedgang, solnedgang på Bornholm

9: Bornholm blev ikke befriet samme dag, som resten af Danmark

Bornholms besættelse under 2. verdenskrig strakte sig fra den 9. april 1940 til den 5. april 1946. Bornholmernes officielle befrielsesdag fejres derfor den 5. april.

Bornholmernes besættelse strakte sig over to perioder; tyskernes besættelse og Sovjetunionens besættelse.

Ligesom det øvrige Danmark blev Bornholm besat af tyskerne i april 1940. Men i modsætning til det øvrige Danmark kom befrielsen ikke den 4. maj 1945.

Stavehøl vandfald, vandfald nær Øster lars kirke, Seværdigheder nær øster lars kirke, naturoplevelser på Bornholm, vandfald på Bornholm
Stavehøl vandfald ligger tæt på Øster Lars rundkirken. Har troede jeg, jeg havde set en Odder, indtil lokale Tonny fortalte mig, at der ikke var oddere på Bornholm og det dermed med sikkerhed var en mink.

10: Der er ingen ræve eller odder på Bornholm

Bornholm er ø et godt stykke ude i Østersøen, så der er oversigter over hvilke dyr der er, og hvilke der ikke er.

Ræven på Bornholm uddøde under en skab-epidemi i 1980erne og selvom nogle i ny og næ påstår de har set en, så er der ingen, der har kunne bevise det siden 80érne. Odderne er der heller ikke men tilgengæld er der flere minke, som er stykket af fra gårdene.

Færgen til Christiansø, Danmarks østligste punkt, østligeste punkt i danmark, færger til Bornholm,
Denne lille færge er den eneste måde at komme til og fra Bornholm (hvis du ikke selv har en båd)

11: Færgen fra Gudhjem er den eneste både at komme til Christiansø

Christiansø er Danmarks østligste ø og et unikt lille samfund, hvor man kun kan få tilladelse til at bo, hvis man har et formål på øen.

Jeg besøgte naturligvis Christiansø, men jeg var på Bornholm, for eftersom færgen fra Gudhjem er den eneste måde at komme til og fra Christiansø, så vil der med sikkerhed gå lang tid før jeg kommer derover, hvis jeg ikke tog chancen mens jeg var i Gudhjem.

Du kan købe billetter online eller i den lille billet-butik ved siden af færgen.

Læs også: 25+ Seværdigheder i Silkeborg – Guide fra en lokal

12: Bornholm har kun én lufthavn

Bornholms Lufthavn, også kendt som Rønne Lufthavn, er Bornholms eneste lufthavn.

Den hører direkte under Statens Luftfartsvæsen. Lufthavnen på Bornholm er international med ruter til blandt andet Antalya og Berlin.

De internationale ruter er dog kun i sommerhalvåret, så bornholmerne kan rejse på ferie, mens resten af Danmark rejser til Bornholm.

Lufthavnen er åben hele året for fly til og fra København.

PIN IT

Gudhjem Bornholm, oplevelser i Gudhjem, hvad skal man se i Gudhjem, sjove fakta om Bornholm, Bornholm solnedgang, solnedgang på Bornholm

INDHOLD I ARTIKLEN: GRATIS SEVÆRDIGHEDER PÅ BORNHOLM, GRATIS OPLEVELSER PÅ BORNHOLM, BORNHOLM, BORNHOLM FAKTA, BORNHOLMSKE FAKTA, FAKTA OM GUDHJEM, FAKTA OM BORNHOLM, TING DU MÅSKE IKKE VIDSTE OM BORNHOLM, SJOVE FAKTA OM BORNHOLM, TING DU IKKE VIDSTE OM DANMARK, SJOVE HISTORIER OM BORNHOLM, FÆRGE TIL CHRISTIANSFELD, DYR PÅ BORNHOLM, OPLEVELSER I DANMARK, VISITBORNHOLM, BLOG OM BORNHOLM, BLOG OM AT REJSE,

4 Comments

 1. Åh, hvor lyder det bare helt fantastisk! Vi har selv besøgt Christiansø, og vi drømmer om at komme tilbage – forhåbentligt i 2021! Lad os krydse fingre for et meget bedre rejseår i 2021, så vi kan komme ud i verden igen! 🙂

  Kh. Cirkeline // RejsRejsRejs

 2. hej jeg ville rigtig gerne kopiere textendet er til min eksammen

  1. Hej Villas
   Er du ikke venlig at kontakte mig via mail, hvis du gerne vil bruge teksten.

 3. Andreas Petersen

  Vi har selv været afsted i sommerferien til bornholm og vi prøvet for første gang ” Bornpark ” som vi fandt på minigoldbaner guiden.

  Har du prøvet de andre minigolfbaner?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.