I den sydlige udkant af Christiansfeld ligger den monumentale Tyrstrup kirke.
Kirkens størrelse er usædvanlig for et gammelt sogn, men det har sine historiske årsager. Tyrstrup Kirke er i dag også kendt som Genforeningskirken.
I 1773 grundlagde Brødremenigheden byen Christiansfeld. I den forbindelse steg indbyggertallet og den gamle sognekirke blev for lille.
Præsten Frederik Carl Carstens og kirkeværgerne krævede en ny kirke, og den nye kirke kom til at ligge på Degnens mark. Kirken er tegnet af arkitekten Laurits Albert Winstrup og bygget i ny gotisk stil med byzantinske træk. Den gamle kirke blev revet ned i 1862 og i dag er området kendt som Tyrstrup kirkegård.
Læs også 〉〉 Historien bag Den Gamle By i Århus
To konger og en krig i Tyrstrup Kirke
Den nye kirkes byggeri blev påbegyndt i 1862 og i 1863 var kirken færdigbygget. Selvom kirken kun er lidt over 160 år gammel, har den alligevel været besøgt af to danske konger. Frederik VII besøgte den næsten færdige kirke den 3. Oktober 1863. Frederik VII døde den 15. november samme år.
Kirken blev officielt indviet den 3. December 1863, men da Danmark stod på randen af krig, forgik åbningen uden de store festligheder. En måned efter åbningen var Danmark i krig og byen Christiansfeld blev tabt til Tyskland.
Præsten Frederik Carl Carstens, som stod i spidsen for opførelsen af den nye kirke, fik ikke mulighed for at nye den nye kirke længe. I 1864 blev Frederik Carl Carstens afsat og udvist ligesom 100 andre præster i denne landsdel. Frederik tog Tyrstrup kaldsbog med sig, og derfor har kirken i dag adgang til informationer, som eller ville være gået tabt omkring kirken og sognet.
Den 10. Juli 1920 red Christian X over grænsen til Sønderjylland, og landsdelen blev forenet med Danmark igen. Christian X og Dronning Alexandrine deltog i anledningen af genforeningen i en takkegudstjeneste i Tystrup kirke. Kong Christian X knælede herunder spontant foran alteret.

5 historiske fakta om Tyrstrup kirke:
- Døbefonten i Tyrstrup kirken er en af få genstande som er taget med fra den gamle kirke.
- Tyrstrup kirke har to kirkeklokker som betjenes automatisk.
- De tre små malede vinduer i korrundingen er leveret af et firma i Querdlingburg, Harzen.
- Kirkeorglet har også været ramt af krig. I 1917 måtte kirken aflevere orglets tinpiber til krigsbrug. Efter genforeningen støttede ”Sønderjysk Find” reparationen af orglet. Imidlertid byggede ”P. Bruhn og Søn” i 1974 et nyt orgel, som var en delvis omarbejdning af det gamle.
- Alterbilledet er malet af professor Anton Laurids Johannes Dorph i 1863. Motivet er ”Jesus hos Martha og Marie”.
Praktisk information for Tyrstrup kirke:
Telefon: 74 56 23 16
Website: www.tyrstrupkirke.dk
E-mail: info@tyrstrupkirke.dk
Adresse:
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: TYRSTRUP KIRKE I CHRISTIANSFELD, DANSK UNESCO BY, UNESCO I DANMARK, UNESCO DENMARK, CHRISTIANSFELD, TYRSTRUP KIRKE, HISTORISKE KIRKER, KIRKE CHRISTIANSFELD, DANSK REJSEBLOG, REJSEBLOG DENMARK, REJSEBLOG DANMARK, DANISH TRAVELBLOGGER, NORDIC TRAVELBLOGGER, VISITDENMARK, BLOG OM DANMARK, BLOG OM AT REJSE.