Det er ingen hemmelig at Jellingestenene har enorm historisk betydning for Danmark
Og derfor er stenene også på UNESCO verdensarvslisten for Danmark.
Når jeg/man siger “Jellingstenene” så er det en samlet betegnelse for de to runesten, som står foran Jelling Kirke i Jelling.
Runestenene udgør sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, som har været på UNESCO’s Verdensarvliste siden 1994, og er en af de få UNESCO punkter i Jylland.


Historien bag Jellingestenene i Danmark
De to runesten afspejler overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder og blive ofte kaldt for Danmarks dåbsattest, dels fordi navnet Danmark nævnes i indskriften, dels fordi stenen er et meget håndgribeligt bevis et trosskiftet.
Omkring år 965 rejste kong Harald Blåtand den store runesten i Jelling. Stenen blev sat til minde om kong Haralds forældre kong Gorm og dronning Thyra. Stenens indskrift beskriver Haralds fortjenester samt samlede Danmark og gjorde Danmark til et kristen land.
Den lille Jellingsten er rejst af kong Gorm til minde om Dronning Thyra i tiden omkring år 950 og indskriften lyder ’Gorm konge gjorde disse kumler efter Thyre, sin kone, Danmarks bod’. På forsiden er der tre lodrette runebånd og på bagsiden er der et lodrette runebånd. To slangehoveder øverst på bagsidens runebånd udgør den eneste udsmykning på den lille sten.
På den ene side af den store sten ses Kristus og på den anden et dyr omslynget af en slange. Billedet af Kritus er Nordens ældste.

Siden 1995 har motiverne fra den store Jellingsten været i det danske pas
Praktisk information om Jellingestenene
Åbningertider: Altid, de står frit i naturen, omgivet af glas
Entré: Gratis – De står på frittilgængelig foran kirken
Adresse: Thyrasvej 1, 7300 Jelling


Seværdigheder omkring Jellingstenenene – Kongernes Jelling museet
Når du besøger Jellingestenene bør du kombinerer din tur med museet Kongernes Jelling som er på den modsatte side af gaden.
Museet er et flot interaktivt museum med forskellige udstillinger og film som blandt andet på en sjov og lærerig måde giver dig Jellingestenes historie. Perfekt for både børn og voksne, som gerne heller vil lege sig til læring end læse sig til det.
Jeg brugte under mig besøg ca. 2 timer i museet, men det var udenfor højsæsonen, så tror du skal forvente det tager mere tid, hvis der er mange andre besøgende.
Praktisk information om Kongernes Jelling
Åbningertider:
Fra 2/1 til og med 30/4: Tirsdag – søndag, 10 – 16, dog åbent mandag i uge 7 og begge mandage i skolernes påskeferie.
Fra 1/5 til og med 31/10: Mandag – søndag, 10 – 17.
Fra 1/11 til og med 22/12: Tirsdag – søndag, 10 – 16, dog åbent mandag i skolernes efterårsferie uge 42.
Fra 23/12 til og med 1/1: Lukket.
Entré: Mellem 1/5 og 31/10 koster det 120 kr. person. I perioden fra 1/11 til 30/4 koster det 60 kr. person. Gratis for alle under 18 år.
Adresse: Gormsgade 23, 7300 Jelling
INDHOLD I ARTIKLEN: JELLINGESTENENE, JELLINGE STEN, KONGERNES JELLING, HVAD KAN MAN LAVE I JYLLAND, JELLING KIRKE, GRATIS OPLEVELSER I JYLLAND, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, OPLEVELSER I JELLING, VISITDENMARK, BLOG OM JYLLAND, BLOG OM AT REJSE, OPLEVELSER DU KAN SE GRATIS I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER DU KAN SE GRATIS I JYLLAND.