Den tyrkiske hverdag

10 ting du skal vide, før du flytter til Alanya

flyt til alanya, danskere i alanya, guide til at flytte til udlandet, sådan flytter du til udlandet

Alle byer har fællestræk og forskelligheder.

At flytte fra Århus til Alanya er på nogle punkter ikke mere anderledes end at flytte fra Århus til Silkeborg, og alligevel en helt anden verden på andre punkter.

Når man flytter ( lige meget hvorhen og hvor langt) så har man ting der skal pakkes, ting der skal smides ud, stamsteder der skal vinkes farvel til og rutiner der skal ændres.

Når man kommer hen til det nye sted man skal bo, skal man (lige meget om det er Danmark eller udlandet) pakke ud, have fyldt køleskabet og skabene med mad, have adressen registeret, lærer de nye transport muligheder eller hvor man kan parkere bilen, man skal finde et nyt supermarked man kan lide at handle i og man skal gang i en ny hverdagsrytme.
Når man flytter internt i Danmark, så er der altid en hjemmeside eller en offentligt instans man kan snakke med.

Den garanti når man ikke når man flytter til udlandet. I udlandet skal man selv finde ud af hvordan man registrere sig lovmæssigt, samt agere indenfor det nye lands love.

Det kan selvsagt være svært, og jeg har mødt mange igennem tiden, der ikke har været opmærksom på at få lavet opholdstilladelse, adresse registrering osv indenfor korrekt tid, og derfor har måtte betale bøder m.m

flyt til alanya, danskere i alanya, guide til at flytte til udlandet, sådan flytter du til udlandet

Her er 10 ting du skal vide, før du flytter til Alanya

1. Når du framelder dig folkeregisteret i Danmark og bliver udenlandsdansker, så fraskriver du dig også retten til dansk sygehjælp og at føde dine børn i Danmark.Du kan altid melde dig ind igen, hvis du flytter tilbage til Danmark.

2. Du kan miste retten til dansk pension, alt efter hvilken alder du flytter til Alanya / udlandet.

3. Når du planlægger at flytte til Alanya, er det vigtigt du får styr på 180 dages regel, som siger du må være i Tyrkiet i 90 dage på 180 dage. Har du overskredet de 90 dage i Tyrkiet indenfor de sidste 180 dage, så bliver din ansøgning til opholdstilladelse både dyre og mere besværlig.

4. Sammen med at holde styr på sine dage i landet, skal man også sætte ind i de regler der er for at lave en opholdstilladelse. En af dem er at man skal have 500 dollars i banken pr. mdr man søger opholdstilladelse. De penge skal stå på en bankkonto i dit navn, som bevis for du kan forsørge dig selv, såfremt du ikke modtager en pension. Det er naturligvis derfor vigtigt at man har de penge inden man flytter til Alanya.

5. Hvis man ønsker at arbejde lovligt i Tyrkiet, så kræver det en arbejdstilladelse. En sådan tilladelse kan kun søges af virksomhederne, og du kan derfor ikke søge en arbejdstilladelse, som giver dig lov til at tage arbejde, ligesom det er kendt fra andre lande.

flyt til alanya, guide til alanya, guide til at købe alanya, sådan flytter du til tyrkiet, guide til at flytte til tyrkiet

6. Inden man flytter til Alanya, er det god og almindelig sund fornuft at lægge en plan for, hvordan man kan forsørge sig selv. Er man ikke pensionist eller millionær så skal man formentlig tjenes nogle penge til at betale for udgifterne. Men job til danskerne i Alanya varierer meget, og der findes både gode og dårlige jobs. Der er også nogle der ikke kan finde et job, også er det naturligvis også vigtigt at have en plan B.

7. Langt de fleste huse i Alanya er utrolig dårligt isoleret. Det byder at man hele vinteren skal bruge penge på at holde hjemmet varmt, mens man om sommeren skal kæmpe med at køle det ned, for ikke at dø af varme.

8. Ikke alle taler engelsk. Når man besøger Alanya som turist, så virker det umiddelbart som om alle snakker engelsk, men sådan er hverdagen i Alanya altså ikke. Et af de steder de chokere nok ikke taler engelsk er på visakontoret, som stort set udelukkende arbejder med udlændinge. Der er også meget få medarbejdere der taler engelsk kommunekontorerne, posthuset, og alle taxier jeg tager.

9. Mange drømmer om at flytte til Alanya med deres børn. En vigtigt ting man der skal vide er, at der er mange gode ( og dyre) privatskoler i Alanya, men der er ingen officielle internationale skoler, hvor undervisningen foregår på engelsk som første sprog. Derfor skal man forholde sig til, at lige meget om barnet skal gå i almindeligt offentlig skole eller privat skole, så er hovedsproget tyrkisk.

10. I Danmark er el, vand og internet udpræget stabilt. Det er ikke altid tilfældet i Alanya. El afbrydelser, vand afbrydelser og internet der svinger i kvalitet kan forekomme i Alanya. Hvor jeg bor er der ca. 1 el afbrydelse og 1 vand afbrydelse om måneden, hvilket ikke er meget, men stadig værd at vide.

Hvis du mangler mere viden anbefaler jeg du læser indlæggende Hvad koster det at bo i Tyrkiet?, Er du klar til at flytte til Alanya?, og 3 år i Tyrkiet – sådan planlagde jeg at flytte.

Har du et godt råd, som du gerne vil give til listen, så smid en kommentar.
Gem

Gem

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.