Konya er en eventyrlig gammel by i midten af Tyrkiet, som i den dag i dag stadig huser mange af fortidens storslået bygninger.
Jeg har besøgt Konya i Tyrkiet flere gange og jeg synes den store by er en sand perle af tyrkisk kultur.
Alligevel er byen ikke særlig populær blandt turister. Jeg håber, at jeg med denne store rejseguide med seværdigheder i Konya, kan gøre flere turister i Tyrkiet interesseret i at se og opleve Konya!
Læs også >> 12 usagte regler i tyrkisk kultur, som du skal kende
Historie og fakta om Konya
Konya er Tyrkiets 7 største by, og kendt for at være en af de mest religiøse og kontroversielle byer i Tyrkiet.
Langt over halvdelen af byens kvinder bærer tørklæde og der er en moské på næsten hvert hjørne. Alligevel bliver der hele tiden bygget nye moskeer i mere og mere utrolig designs, mens gamle moskeer til restaureret og bevaret, så fremtidige generationer også kan nyde de fantastiske bygninger.
På trods af de er mere religiøse i Tyrkiet, så har mange mennesker stadig t-shirt og short på i sommermånederne og jeg har aldrig følt mig dømt i Konya. Tværtimod, så har jeg altid følt mig utrolig velkommen.
Konya er endnu ikke en by, som særligt mange udlændinge besøger, og det skyldes formentlig dens placering midt i Tyrkiet, hvor der ingen strand og havvand er at finde.
Konya er en industriby, og indbyggerne er kendt for at være velhavende, hvilket også ses tydeligt på de mange storslået bygninger som eksempelvis byens fodbold stadion, hvor der kan sidde over 42.000 samt de kommunale bygninger, som udefra ligner storslået shoppingcentre fra New York eller London.
Konya ligger på Tyrkiets højslette, hvilket betyder, der er få bjerge og store flade arealer til at dyrke landbrug på. Mange fra Konya tjener deres penge på landbrug, handel og fabriksproduktioner.
Konya repræsentere islam, når det er bedst, med den næste kærlighed og respekt som religionen indeholder, hvilket også reflektere til byens tætte forhold med Mevlana. Byens befolkning er mere påklædt end man som turist er vant til det i andre dele af Tyrkiet. Man kan frit klæde sig som man ønsker, såfremt man er korrekt tildækket, hvis man ønsker at besøge en af de smukke moskeer, herunder Mevlana museet i centrum af byen.
Skal jeg give Konya by en farve, vil det uden tvivl være safir blå. Farven ses overalt, både på taget af Mevlana museet, i væg dekorationer på restauranter og på kommunens skilte.
Læs også >> 15 seværdigheder i Ribe – Danmarks ældste by
13+ Seværdigheder i Konya, Tyrkiet
Mevlana Museum (Mevlana Müzesi)
For både muslimer og ikke-muslimer er den største grund til at komme til Konya, for at besøge Mevlana Museum.
Dette er hjemstedet for hvirvlende dervisher og Celaleddin Rumis grav (også kendt som Mevlâna).
Mevlana er kendt over hele verden som religiøs leder og digter. Det mest berømte lyder: “Kom, kom hvad du end er, det spiller ikke nogen rolle, om du er vantro, afgudsdyrker eller tilbeder ilden, kom, vores sammenkomst er ikke et sted for fortvivlelse, kom, selv hvis du har brudt dit løfte hundrede gange, kom igen.”
Mevlana har i flere år været blandt de mest læste digtere i USA. Mange af hans digte er også oversat til dansk.
Mevlana museet er et af de største pilgrimsvandringscentre i Tyrkiet og en af de mest bemærkelsesværdige seværdigheder i Tyrkiet.
For muslimer er dette et meget hellig sted, og mere end 1,5 millioner mennesker besøger årligt Mevlana Museum.
Bygningen var tidligere en moské, men i dag fungere det som et museum med et specielt område til bedende muslimer. Selvom det officelt er et museum, så skal du stadig være anstændig klædt, ligesom i moskéer.
Inde i Mevlana museet
Alle skal have plastik-futter over skoene og kvinder skal have hår, ben og skuldre klædt. Har du ikke selv fået pakket et tørklæde (og nederdel til at dække benene) så kan du låne det ved indgangen.
Den største grav inde i moskeen er Mevlanas grav. Den er utrolig smuk og farverig. Der står næsten altid folk foran graven for at tage billeder eller bede, så hver opmærksom, så du ikke kommer til at puffe til en, der beder.
Til venstre for gravene er der forskellige genstande udstillet. Du kan blandt andet se en meget lille ottekantet moske med guld i.
I centrum af rummet står en glas montra med en æske. I æsken er der skæg fra Islamisk profet Mohammed. Via et lille hul, kan man lugte ind i boksen.
Jeg har lugtet til det, og det dufter godt. Jeg mistænker, at sprayer noget ind i hullet, for hvorfor skulle profettens skæg lugte så godt?
Udenfor i gårdhaven er der en masse små rum du kan besøge. Hvert rum indeholder forskellige former for udstillinger og tekster står både på engelsk og tyrkisk.
Mevlana museet og de omkring læggende bygninger er alle GRATIS at besøge og en af de største seværdigheder i Konya.
Mevlana festivalen i Konya
I december hver år, afholdet Konya en Mevlana festival, hvor du kan se de smukke hvirvlende dervisher i et stor slået show.
Jeg har skrevet dette rejseblog indlæg om Mevlana festivalen i Konya, så læs mere der!
Tyrkisk peynirli / pide i Konya
Når det er frokost tid i Konya, så skal du gå efter en peynirli / pide i Konya. I følge tyrkerne er peynirli / pide oprindelig fra Konya og derfor skal du naturligvis smage det, når det besøger Konya.
Det er en slags aflang pizza med forskellige former for fyld. Min favorit er ost og persille. Når de er færdig bagt, bliver de penslet med smør, hvilket smager skønt, men ikke gør det særligt sundt.
Du skal ikke lede længe, for at finde et sted der sælger peynirli / pide i Konya, de er bogstavelig talt alle steder!
Læs også >> 10 Gode råd til busser (rutebiler) igennem Tyrkiet
Konya şekeri / Mevlana şekeri – Slik fra Konya
Nr.1 sourvenir fra Konya er utvivlsomt Konya şekeri. Enhver tyrker, som besøger Konya køber Konya şekeri med hjem til familien og venner.
Dette slik er et stort sukkersødt bolsje. Den mest almindelig version er den hvide, men der findes også smagsvaritioner med f.eks chokolade eller frugt.
Dertil skal det nævnes at det er virkelig billigt. En stor pose koster omkring 5 tl, hvilket svare til 5 kr!
Konya Atatürk Evi Müzesi (Atatürks hus i Konya)
Alle tyrkiske byer med respekt for sig selv, har min. en buske af Tyrkiets fader Atatürk og ofte også et museum i et hus, som Atatürk har besøgt eller boet i, af en eller flere omgange.
Konya er ingen undtagelse når det kommer til at have et museum i et hus, som Atatürk boede i, når han besøgte Konya.
Til forskel fra andre byer, som Atatürk kun besøgte få gange, så var han faktisk i huset i Konya på 12 forskellige besøg, og ofte blev han flere nætter af gangen. når han besøgte den muslimske Mevlana by. I alt brugte han 33 dage i Konya.
Når man komme ind i Atatürks museum i Konya, kan man i rummet til venstre læse om hans mange besøg i Konya. På engelsk og tyrkisk kan man læse om programmerne for hans besøg, og læse udtalelser han lavede, mens han besøgte Konya. I rummet til højre er der en biograf og en tidslinje for Atatürks liv.
På 2. sal, i rummet lige foran trappen, er der et stort foto af Atatürk og hans kone, som han dog blev skilt fra inden sin død i 1938. I midten af rummet er der er stort antik backgammon bord med smukke dekorationer. I rummet nede af gangen og til venstre er der udstillet forskellige huslige ting, som f.eks bestik med marmor håndtag, en skrivemaskine, en gammel te koger, et antik is sæt i lyserød glas.
Til højre er der udstillet tøj, i stil med det Atatürk var kendt for at gå i.
Konya Kelebek Vadisi (Tropisk sommerfugle park)
Lidt udenfor Konya by ligger en 7600 m2 stor tropisk sommerfugle park.
Konya Kelebek Vadisi er bosted for et utal af eksotiske sommerfuglearter fra bl.a. Phillipnerne og Indonesien.
Den mest bemærkelsesværdige sommerfugl i parken er Attacus atlas, der er kendt som verden største sommerfugl og som har et vingefange på ca. 30 cm.
Inde i sommerfugleparken er der også flere udstillingsskabe med sommerfuglepupper, som løbende klækker og nye smukke sommerfugle ser
dagens lys for første gang, lige foran tilskueren.
Jeg har selv besøgt den tropiske sommerfugle park flere gange og hver gang har omgivelserne og plejen af dyrene været efter europæiske standarter. I følge Konya Kelebek Vadisi selv, er de europas største sommerfuglepark (selvom Konya ikke ligger i Europa)
Sommerfugle parken er en af de mere unikke seværdigheder i Konya.
Læs om mit besøg i sommerfugle parken med min familie her.
Konya´s arkæologisk museum
Konyas arkæologiske museum et lille fint museum, som rummer mange århundreds tyrkisk historie.
Foran museet er der en lille gårdhave med forskellige arkæologisk fund af blandt andet krukker, sarkofager og statuer.
Museet har stillet ting fra den neolitiske periode, bronzealderen, jernalderen, hellenistisk periode, romersk periode og byzantinske perioder. Der er udstillet smykker, potter, glaskrukker, statuer og meget mere i museet store glasmontres.
I museets første store rum er der udstillet store dekorative sarkofager fra Çatalhöyük. Sarkofagerne er fra romerske kejsertid i det 3. århundrede, hvor sarkofagerne nåede deres kunstneriske højdepunkt. Mange sarkofager fra den tid er dekoreret med medusahoveder, eroter, kranse og Nike-sejrs-gudinder.
I den sidste rum er der detaljeret beskrivelse af, hvordan man har boet og levet i Çatalhöyük, som er en af verdens første byer og som har eksisteret helt tilbage fra den yngre stenalder (6500 f.kr).
I rummet er flere fund af Çatalhöyük, men det mest bemærkelsesværdige i denne sal er for enden af salen, hvor liget af et 1-årig barn er udstillet. Barneliget har været pyntet med smykker af perler og knogle-perler da det blev begravet.
I Çatalhöyük har arkæologer fundet ud af, at det var almindeligt at begrave de døde under familiens hjem, oftest under dagligstuen. Baby og barnelig, som det udstillet på museet, havde ofte gravgaver med sig, mens lig af voksne, ikke er blevet fundet med gravgaver.
Det arkæologiske museum i Konya åbnede i 1901 og har været placeret flere forskellige steder i Konya. I 1927 var det arkæologiske museum koblet sammen med Mevlana museet, 1953 var museet i İplikçi moskeen, og i 1962 blev flyttet til sin nuværende placering på Sahibiata Mahallesi.
Sahib-i Ata Cami (Azizia Mosque)
Sahib-i Ata Cami er en gammel moske og bygningsværk fra 1258. Bygningerne blev bygget af arkitekten Kelük Bin Adbullah. I 1871 blev moskeen ødelagt af brænd og i dag fungere stedet som museum og moske, der gratis kan besøges af alle som ønsker det. Det ligger rundt om hjørnet fra det arkæologiske museum i Konya.
Inde i museet deler forrummet sig i 4 forskellige retninger.
I rummet til venstre er der en udstilling med antikt porcelæn og andre antikke beboelsesgenstande, såsom en gammel dør.
I rummende ligeud og til højre og venstre er der udstillet tæpper. Flere er tæpperne er flere hundred år gamle og vævet i fantastiske smukke mønstre.
Til højre kan man se 6 smukke gamle grave hvor kisterne er lavet er blå mosaikker i forskellige udskæringer. Begravet i kisterne ligger 6 martyrer fra det 13. århundred. 2 af gravende er Atan Taceddins to sønner, Hussein og Nasreddin Hasan.
Overfor Sahib-i Ata Cami ligger der et tyrkisk bad (hamam) fra 1570. Hamamet blev restaureret i 1960-1962 og fungere den dag i dag stadig som tyrkisk bad. Sahib-i Ata Cami og Konya´s arkæologiske museum ligger lige ved siden af hinanden.
Alaaddin Hill Park
En stor grøn park i centrum af byen. Det perfekte sted at drikke en kop tyrkisk the eller kaffe. mens man nyder de smukke omgivelser og de lokales rolige adfærd. Parken er også hævet lidt op over byen, hvilket giver en vidunderlig udsigt.
I parken ligger Alaeddin Keykubad Cami (moské), hvor Alaeddin Keykubad er begravet. Alaeddin Keykubad er en vigtig tyrkisk personlighed, som blandt andet byggede borgen i Alanya, Red Tower og Alara Borgen.
Moskeen er utrolig smuk indvendig, har kan du blandt andet se en prædikestol i træ lavet med de mest fantastiske udskæringer.
Azizia Mosque
Den oprindelige moske var bygget mellem 1671 og 1676 af Damat Mustafa Pasha. Desværre blev den ødelagt af en brand i 1867.
Heldigvis blev den genoptaget af Pertevniyal i 1874. Den arkitektoniske stil er en blanding af barok og traditionel osmannisk arkitektur, hvilket giver denne moské sit helt unikke udseende.
Shopping i Konya
I gaderne omkring Azizia Mosque er, synes jeg, de bedste shopping gader i Konya.
Dette område er Konya´s modpart til Istanbuls Grand Bazaar. Side om side ligger små butikker, som sælger alt mellem himmel og jord. Brudekjoler, tasker, krydderier og nips til hjemmet.
Jeg har købt mine 2 saltlamper i en af butikkerne her, og jeg elsker dem!
İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi (Monument for martyrer fra uafhængighedskrigen)
Museet åbnede i 2008 tæt på Mevlana Museum. Det har til formål at bevare mindet om de forfædre, der ofrede deres liv for deres hjemland. Indtil nu har over 5,5 millioner besøgt museet
Museet er en utrolig smukt bygning, som du virkelig bør se i Konya.
Græske landsby Sille udenfor Konya
Frem til 1923 var byen beboet af kristne grækere, men efter Lausanne fredsaftalen blev underskrevet blev grækerne i Sille, ligesom mange andre grækere i Tyrkiet, udvekslet tilbage til Grækenland, ligesom tyrkerne i Grækenland også blev sendt tilbage til Tyrkiet.
Tyrkerne i Sille har flot vedligeholdt den gamle græske landsby og at besøge landsbyen, er ligesom at tage på en tidsrejse 100 år tilbage i tiden.
De største seværdigheder i Sille er Aya Eleni kirken, tuf grotterne og hovedgaden. Hovedgaden er bilfri og de smukke små huse ligger side om side.
Jeg har lavet en komplet rejseguide med Sille´s seværdigheder og byens historie her.
Konya Spor fodbold station
Konya Spor er min hjemby Alanya´s store konkurrent. Og deres stadions smukke bygning slår 1000 gange det kedelige station vi har i Alanya.
Konya Spor stadion er 400.00 m2 stort og har plads til 42.000 tilskuer.
Hvis du er en stor fodbold fan, så er dette et super sted at se en tyrkisk fodboldt kamp.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: KONYA, DERVISH DANSER, FESTIVALLER I TYRKIET, MEVLANA FESTIVAL I KONYA, MEVLANA MUSEUM, MEVLANA KONYA, SEVÆRDIGHEDER I KONYA, BEDSTE SEVÆRDIGHEDER I KONYA, OPLEVELSER I KONYA, KONYA, GUIDE TIL SEVÆRDIGHEDER I KONYA, TYRKISK REJSEBLOG, REJSEBLOG OM KONYA, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGEN, TYRKIETS HISTORIE, FAKTA OM I TYRKIET, VISIT TURKEY, KIRKER I TYRKIET, GRÆSK LANDSBY I TYRKIET.