Lad os sammen spole tiden tilbage til december.
Jeg tog til Konya inde i Tyrkiets højland. Temperaturen var tæt på nul grader og den store vinterfrakke var fundet frem.
Jeg var endnu taget hertil i december for at overvære en af Tyrkiets ældste og mest yndefulde festivaller; Den 746. Mevlana festival.
Hvem er Mevlana?
For 6 år siden havde jeg aldrig hørt om Mevlana. Jeg havde set de hvide mænd der snurre rundt og rundt i fjernsynet.
Men så besøgte jeg på Mevlana museet i Konya, hvor jeg virkelig fik øjnene op for manden bag ”de hvide mænd, der drejer rundt”, som også kaldes dervish.
Mevlana (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî) er en spændende person, som havde en anden og anderledes tilgang til Islam. Han mente der skulle være plads til alle religioner, vandtro og øvrige (Som han selv har sagt det i et af hans digte).
For 746 år siden døde han. Inden han døde sagde han til folk de ikke skulle sørge over han, men mindes ham i hjertet, og det har skabt Mevlana festivallen. Første gang jeg var til festivallen i 2016, var jeg måske lidt naiv omkring mine forventninger til denne festival. Helt romantisk ville det være en gadefest,hvor alle var klædt i hvidt og bare gik og snurret rundt til ære for Rumi Mevlana. Heldigvis fik jeg en hjælpende tyrker hånd allerede inden jeg tog til Konya, for der skulle nemlig bestilles billetter til showet, som festivalen består af.
Når showet ikke starter til tiden
Vi ankom til showet i god tid, for at undgå parkerings kaos og lange køer. Lange køer undgik vi dog ikke, for der var ca. 2000 andre, der ligesom os også skulle se showet.
30 minutter efter showet skulle være startet (men ikke gået i gang), blev en tyrkisk (måske kendt) sanger præsenteret og går på scenen med et kor. 45 minutter med tyrkisk sang!
Jeg brugte tiden på at spille på mobilen. Derefter var der 15 minutter tale på tyrkisk…..
OG SÅ var det tid til dervish danserne!!
Inden showet blev sagt at man ikke måtte tage foto med blitz og man skulle sætte sin mobil på lydløs.
Der må havde været mange døve til showet, for mens danserne går ind, ringede mobiltelefoner med sekunders mellemrum, mens jeg blev blindet af blitzer af kameraerne fra folk på den modsatte side af tilskuerrækkerne.
Sammenlagt går 55 mænd. Yngste “mand” har ikke været mere end 10 år gammel.
Mens de danser har man følelsen af at se en dans i slowmotion, for bevægelserne er rolige og den hvide klædedragt bevæger sig blødt rundt mens dervish danseren drejer og drejer og drejer, indtil de alle pludselig gør stop. Alt er helt synkront!
Når dansen stopper, går danserne baglæns og står side om side, skulder ved skulder. Eller det tætteste de små “mænd” kan komme på de voksne mænds skuldre. Den yngste danser når nemlig knap de ældre danseres underarm, men udover hans størrelse, så bemærker man ham ikke.
Han er klædt og danser præcist som de andre, og når alle snore på samme tid er det næsten umuligt at få øje på alderen forskellen mellem de smukke hvide roterende Mevlana dansere.
At opleve den 746 Mevlana festival i Konya var bestemt en oplevelse folk bør se.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: DERVISH, DERVISH DASNER, FESTIVALLER I TYRKIET, MEVLANA FESTIVAL I KONYA, MEVLANA MUSEUM, MEVLANA KONYA, MEVLANA FESTIVAL, KONYA, TYRKISK REJSEBLOG, REJSEBLOG OM KONYA, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGEN, TYRKIETS HISTORIE, FAKTA OM I TYRKIET, VISIT TURKEY, KIRKER I TYRKIET, GRÆSK LANDSBY I TYRKIET.