13 usagte regler i tyrkisk kultur, som du skal kende

tyrkisk kultur, regler i din tyrkiske kultur, den tyrkiske hverdag, tyrkiet, hvordan er hverdagen i tyrkiet, dansk i tyrkiet, danskere i tyrkiet, guide til tyrkiet,

Alle kulturer har usagte regler og det kan tage lidt tid at lærer dem af kende – fordi ingen fortæller dig dem!

De lokale tænker med sikkerhed ikke over de kulturelle regler, som der er i samfundet.

Ligesom du i de danske kultur regler ikke tænker over at: Man ikke må bør hinandens måde at være forældre på offentligt, at det er uhøfligt at hæve stemmen i en samtale og at vi værner meget om vores “personal space”.

Læs også >> Du ved, du er i et tyrkisk hjem når:

Tyrkerne har også “usagte kulturelle regler”. Jeg har efterhånden fundet og lært de fleste, så lad mig være din guide!

Og præcis derfor handler dagens indlæg om 13 usagte regler i tyrkisk kultur

Mercimek suppe, Mercimek corba, linsesuppe, tyrkisk linsesuppe, suppe med linser, suppe med gule linser, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad, opskrifter på tyrkisk mad

Sharing is caring

Deling af mad er en integreret del af det tyrkiske samfund. Hvis din nabo er syg – så giver man dem en skål med suppe. Hvis du er den syge nabo og vil returnere skålen, når du har det godt igen, bør du fylde den med mad og aflevere den tilbage. Selv i storbyerne i Tyrkiet bliver denne skik brugt og det er en virkelig sød og kærlig skik.

belgisk mad, mad fra belgien, guide til belgisk mad, chokolade fra belgium, belgiske chokolade, de bedste chokoalder i bruxelle, de bedste chokolader i brussels, de bedste chokolade i brussel, lokal retter i belgien, belgiske lokalretter

Tag en gave

Sørg for, at du har noget med dig, når du bliver inviteret til en andens hjem. Blomster er IKKE særligt udbredt i Tyrkiet, så undgå dem. Chokolade eller baklava er almindelige værtinde gaver. Gaver fra Danmark er også noget tyrkerne sætter stor pris på! Tag f.esk en lille designer ting med.

Vær forsigtig med at bringe alkohol, medmindre du med sikkerhed ved, at dine værter drikker det.

Tyrkisk bryllup, forlovelsesfest, tyrkisk forlovelsesfest

Tag dine sko af

Tag dine sko af udenfor eller lige indenfor hoveddøren, når du besøger et tyrkisk hjem. Selv hvis din vært siger til dig at du kan beholde dem på, så er det mere høfligt at tage dem af.

Din tyrkiske vært vil med sikkerhed tilbyde dig et par hjemmesko at tage på, hvilket jeg altid har synes var en sød skik. Det er lidt “mormor” agtig.

Pastel de Nata kage Lissabon, mad i Lissabon, hvad skal du spise i Lissabon

Middagen betaler jeg

Tyrkisk gæstfrihed dikterer, at værten betaler regningen. Ideen om at dele en regning er en “by i Rusland” for tyrkerne. Hvis du tilbyder at betale, vil du blive høfligt afvist og de vil gøre alt i deres magt, for at kæmpe mod at du betaler.

Den bedste idé er at takke din vært for middagen og derefter invitere dem ud på din regning.

Læs også >>

tomat dip, tomat ezme, tyrkisk tomat dip, tyrkisk tomat ezme, tyrkisk domates ezme, tyrkiske mezze retter, opskrifter på tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad, tyrkisk dip, tyrkiske forretter, opskrift på tyrkisk tomat salat, tomat dip til fladbrød
Få opskriften på den lækre tyrkisk tomat dip her.

Undgå at spilde brød

Tyrkerne spiser rigtig meget meget meget brød. Men de værner også om deres brød. Brød bliver ikke smidt ud eller unødigt spildt.

Det er en mentalitet og muslimsk religiøs ting ala “har du brød og vand, så kan du overleve”. Nogle velsigner også det brød de smider ud og det bliver sjældent smidt i skraldespanden, men i stedet hængt på siden af skraldespanden, i tilfælde af andre kan bruge det (f.eks som foder til deres dyr).

Konya seværdigheder, seværdigheder i Tyrkiet, seværdigheder i Konya, tyrkiske byer uden turister, unikke byer i Tyrkiet, Mevlana, Mevlana museum

Undgå at tale om disse emner

Tyrkere brænder for deres land og har ofte stærke synspunkter. At fornærme Tyrkiet, flaget, islam eller den stiftende fader Atatürk er meget stødende for tyrkerne.

Husk at respektere det tyrkiske flag, hvilket betyder: ikke sidde på det, ikke træk det rundt, eller brug det som en tørklæde.

Alanyaspor, fodboldt alanya, alanya guide, alanya rejseblog, rejeblog alanya, Alanya fodbold,

Sådan starter du en samtale med tyrkerne

Hvad skal du snakke med en tyrker om? Ovenfor var nogle no-go, men der er modsat rigtig mange ting tyrkerne elsker at snakke om. Den tyrkiske historie er en af de ting, de elsker at snakke om og hvor seje, de ser sig selv i historien.

Fodbold er også et meget populært emne. De fleste er fans af klubberne Galatasaray, Beşiktaş eller Fenerbahçe, så spørg dem, hvordan deres hold klare sig, og de vil med sikkerhed snakke i mange minutter, som var de selv en spillere på holdet.

Skal du snakke med en tyrkisk kvinde, så er mad altid et godt emne. Tyrkiske husmødre er fantastiske kokke og elsker at fortælle om det mad, de laver.

kappadokien, cappadocia, oplevelser i kappadokien, tyrkiske byer, mest berømte landskaber, vulkan landskab
Til et af mange tyrkiske middagsselskaber, jeg har været så heldig at blive inviteret til. Dette er i Cappadocia.

Gå ikke for tidlig hjem

At gå før midnat betyder, at du ikke anser dine værter for at have gjort et godt stykke arbejde. Tyrkiske mennesker nyder laaaaange besøg, hvilket mine forældre altid oplever når vi besøger min kærestes forældre. Som dansker går vi ofte tidlig hjem, for vi vil ikke “presse os på”, men sådan ser tyrkerne det slet ikke.

Mad, desserter, frugt og nødder vil blive serveret løbende i løbet af aftenen, så du kommer ikke til at gå sulten hjem.

julemarked alanya, julemarked tyrkiet, danskere i tyrkiet, jul i tyrkiet, julen i tyrkiet, julemanden fra tyrkiet, rejseblogger, danish travelblogger, travelblogger from denmark, travelblogger expat, expat rejseblogger, bedste danske rejseblogs, rejseblogs fra danmark, rejseblogs om tyrkiet

Ingen personal space i Tyrkiet

Tyrkerne vil skide på dit skandinaviske “personal space”. Det findes ikke i den tyrkiske kultur. Hverken i supermarkedet, på restauranterne eller i private hjem. Der kan sidde så mange mennesker i en sofa, at man ikke længere kan se der er en sofa under menneskerne.

Omvendt betragtes det som uhøfligt, at røre ved nogen uden tilladelse, så selvom de ikke har noget imod at sidde eller stå meget tæt, så kommer ingen til at befamle dig i Tyrkiet.

Tyrkisk bryllup, forlovelsesfest, tyrkisk forlovelsesfest

De ældste først

Ældre mennesker i Tyrkiet behandles med stor respekt. Når du kommer ind i et rum, så bestræb dig på først at hilse på den ældste person i rummet. Hvis det ikke er klart, skal du bare hilse på den person, der er tættest på dig, og arbejde dig rundt mod uret.

Det er også høfligt at hilse på en ældre med en et kys på deres håndflade, hvorefter du sætter håndfladen for din pande. Jeg har vundet SÅ meget respekt ved at gøre dette, fordi tyrkerne ikke forventer, jeg kender denne tradition og fordi det er så kærligt og respektfuld at gøre. Dog vil jævnaldrende ikke kysse hinanden hånd. Det er altid de yngre der kysser de ældres hånd.

tyrkisk te, tyrkisk the, hvor meget te drikker tyrkerne, tyrkiske drikkevare,

Der er altid te

Mellem måltider, efter et måltid, til morgenmaden og før sengetid: te serveres hele døgnet og i alle sammenhænge. Besøger du en tyrkisk familie, så vil de blive ved med at fylde te i din kop, indtil du eksplodere….. Eller ligger din ske ovenpå koppen, hvilket signalere “nej tak til mere te”.

Læs også >> Opskrift: Sådan laver du tyrkisk te

Midyeci ahmet, de bedste restauranter i Istanbul, spisesteder i Istanbul, restaurant anmeldelser i Istanbul, Istabul muslinge restaurant, muslinger istanbul, de bedste muslinger i Istanbul

Du behøver ikke huske hele navnet

Formelt bliver mænd tiltalt med deres fornavn og derefter “bey”, så Bent Tougaard vil blive tiltalt “Bent Bey”. Til kvinder bliver kvindens fornavn brugt efterfulgt af “hanim”, så Helle Tougaard, bliver til “Helle hanim”.

I hverdagens Tyrkiet tiltales unge mænd /drenge “ağabey”, som betyder storebror og unge kvinder /piger “abla”, som betyder storesøster. Er folk 50+ så kald mændene for “Amca”, som betyder onkel, og kvinder for “teyze, hvilket betyder moster.

Tyrkerne vil med sikkerhed trække på smilebåndet, mens du forsøger at finde hoved og hale i, hvordan du skal tiltale dem, men bruger du ovenstående, så kan du ikke fornærme nogle, næsten lige meget hvor forkert du tiltaler folk.

Dipkarpaz, Nordcypern, Cypern, Dipkarpaz Nordcypern, landsbyer på cypern,

Klæd dig korrekt

Selvom tyrkisk kultur er forskelligartet og moderne, værdsættes konservativ påklædning i mange sammenhænge. Især når man besøger religiøse steder som moskéer eller når man deltager i formelle arrangementer og middage i private hjem, forventes det, at man klæder sig respektfuldt og moderat.

Konservativ påklædning vil ofte betrængtes som en en trøje eller T-shirt (afhængig af sæsonen naturligvis) som dækker barmen og maven. Lange bukser er altid pæn påklædning til både mænd eller kvinder. Er der varmt så er shorts eller nederdele ned til knæet også helt oka.

I moskéerne er der dog lidt flere krav til respektfuld påklædning, alt det kan du læse om i denne artikel.

INDHOLD I ARTIKLEN: TYRKISK KULTUR, FAKTA OM TYRKISK KULTUR, USKREVNE KULTUR REGLER, GUIDE TIL DEN TYRKISKE KULTUR, DEN TYRKISKE HVERDAG, BLOG OM ALANYA, BLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM TYRKIET.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.