Luftballon i Tyrkiet, Cappadocia luftballon, luftballon Tyrkiet, oplevelser i cappadocia, hvor kan man flyve i luftballon,

Jeg har allerede skrevet 30 interessante fakta om Tyrkiet, men det var ikke nok.

Så derfor har jeg nu lavet en part 2, med 20 nye interessante fakta om Tyrkiet, så du kan få endnu mere spændende information om Tyrkiet, som er et land jeg ELSKER.



Læs også Part 1 af 30 interessante fakta om Tyrkiet, du (måske) ikke vidste!

Når du har læst listen, så fortælle mig hvor mange af disse fakta om Tyrkiet vidste, før du læste dette. Del dit resultat i kommentarsektionen!

1. Tyrkiet er meget aktive på sociale medier.

Tyrkiet har det 5. største antal brugere på Instagram i verden til trods for, at landet kun er det 19. største land i verden med omkring 83 millioner indbyggere.

Der er omkring 39 millioner tyrkiske Instagram kontoer.

tur til cappadocia, ferie i cappadocia, cappadocia, dansk tur til cappadokia

2. The Evil Eye-amulet/Nazar boncuğu er den mest købte tyrkiske souvenir

Hvis du har været i Tyrkiet, så har du helt sikkert set de lå glas-øjne, både som souvenirs og som dekorationer.
 
Ifølge overtro beskytter en Nazar mod det onde men de er også dekorative, og måske derfor er den den mest købte tyrkiske souvenir.
 
eyup sultan, Eyup sultan moske, Eyup sultan camii, eyup sultan istanbul, seværdigheder i Istanbul, bydele i Istanbul, Istanbul bydele, se istanbul som en lokal, en dags udflugter i Istanbul, dansk rejseblog, danish travelblog, rejseblog istanbul, guides til Istanbul,

3. Istanbul er den eneste by i verden, der ligger på to kontinenter

Dette fakta har du måske nok hørt før, men ikke desto mindre er det et meget interessant fakta.

Denne gamle bydel af Istanbul er i størst udstrækning beliggende på det asiatiske kontinent, men et par procentdel af det samlede byområde ligger også i Europa, hvilket gør Istanbul er den eneste by i verden, der ligger på to kontinenter.


istanbul seværdigheder, rejseguide til istanbul, anbefalet seværdigheder, det skal du se i istanbul, lokal rejseguide itl istanbul, istanbul lokale guide, de bedste oplevelser i Istanbul

4. Istanbul hed engang Konstantinopel

Konstantinopel var fra år 330 til 1930 navnet på Istanbul i Tyrkiet.

Før dette hed byen Byzans eller Byzantium. Navnet Konstantinopel blev givet af kejser Konstantin den Store, der flyttede hovedstaden i Romerriget fra Rom og til Istanbul. Fra det 5. til 7. samt fra det 9. til begyndelse af 13. århundrede var Konstantinopel den største by i Europa. (kilde: Wikipedia)

5. Netflix serien The Umbrella Academy bruger “Istanbul” sangen som sountrack

Sangen “Istanbul (Not Constantinople)” er lavet i mange remix og den bliver også brugt i Netflix serien The Umbrella Academy.

Taksim video, joke video om taksim, derfor kan du ikke sige Taksim, Istanbul rejseblog, Istanbul rejseguide

6. Tünel er verdens 2. eller 3. ældste underjordiske tog

Om det er det 2. eller 3. ældste underjordiske er lidt svært at finde ud af.

På en tavle ved Tünel toget står der det er den 2. ældste mens mange online artikler siger det er den 3. Tünel toget blev åbnet den 17. januar 1875. 

Turen med det gamle tog en fed oplevelse i Istanbul, som koster under 5 kr.

Læs mere om Tünel i 20 fakta, du (måske) ikke vidste om Istanbul

det brændende bjerg, temer, oplevelser i kemer, olympos, blog om Tyrkiet, dansk i tyrkiet

7. Der et et bjerg, der brænder i Tyrkiet

Bjerget Yanartaş udenfor Antalya, tæt ved Olympos, brænder. Yanartaş betyder brændende sten. På bjergs top kommer der naturlig skabte flammer op inde fra bjerget, fordi der er metangas inde i bjerget, som siver ud.

Ilden der kommet ud af bjerget siges at have brændt i mere end 2500 år og flammerne blev i gamle dage brugt som fyrtårn for skibene.

Luftballon i Tyrkiet, Cappadocia luftballon, luftballon Tyrkiet, oplevelser i cappadocia, hvor kan man flyve i luftballon,

8. Du kan flyve i luftballon 3 forskellige steder i Tyrkiet

Cappadocia er verdenskendt for deres luftballon turer og der kan være 100 luftballoner i luften i Cappadocia på en god dag. Jeg har selv prøvet det, og kan kun sige at det er en magisk oplevelse.

Men vidste du, at du også kan flyve i luftballon over Pamukkale og som noget nyt (ano 2019) også kan flyve i luftballon i Mardin, i det østlige Tyrkiet.

Seværdigheder i Hobro, Seværdigheder i midtjylland, Seværdigheder i Jylland, Verdenskortet, Verdenskortet Hobro, Verdenskortet Midtjylland, seværdigheder i Danmark, rejseblog, rejseguide, danish travelblog, Rejsebloggen

9. Tyrkerne fik først efternavne i 1934

Mens Mustafa Kemal Atatürk var leder i Tyrkiet, indførte han en “Efternavnslov”. Efternavnsloven blev vedtaget den 21. juni 1934, og den krævede at alle tyrkiske borgere skulle vælge et efternavn til deres familie.

Før 1934 havde tyrkerne såvel som andre etniske grupper, der boede i det osmanniske imperium, ikke et efternavn. Folk blev adresseret med titler som “hacı” (pilgrim), “hoca” (lærer), “ağa” (mester), “paşa” (generel), “hafız” (nogen, der kan Koranen udenad), “lady / fru “og så videre.

10. De tyrkiske efternavne har en betydning

Da tyrkerne skulle vælge deres efternavn valgte de efternavne relateret til deres forfædre, historiske begivenheder eller blot relateret til, hvilket erhverv eller personlighed de havde.

11. De mest almindelige tyrkiske efternavne er….

Ifølge data fra det generelle direktorat for civilregistrering og nationalitet i Tyrkiet er Yılmaz, Kaya, Demir, Yıldız, Yıldırım, Aydın, Arslan, Polat, Erdoğan, Yavuz, Tekin og Aksoy blandt de mest almindelige efternavne i Tyrkiet.

12. Yusuf var det mest populære drengenavn 5 år i træk.

Yusuf var fra 2012 til 2017 det mest populære tyrkiske drengenavn.

Drengenavnene Eymen, Ömer, Emir, Miraç og Mustafa er også meget populære.

Læs også 8 navne, du ikke skal give din børn i Tyrkiet

13. Mustafa Kemal Atatürk er en national helt

Der har været mange stærke ledere og krigschefer i de forskellige imperier, i Tyrkiet. Men ingen slår Mustafa Kemal Atatürk som er Tyrkiets største nationalhelt. Han forenede landet og grundlagde det, der er kendt som det moderne Tyrkiet (og gav dem efternavne).

Læs mere om Mustafa Kemal Atatürk her.

14. Atatürks blomst er en julestjerne.

I Danmark er julestjerner (blomsten) en utrolig poplær blomst op til jul. Men tyrkerne har faktisk også et helt specielt forhold til blomsten. I Tyrkiet hedder den Atatürk Çiçeği, som betyder “Atatürks blomst”.

Guide til ferie med børn, ferie med børn, rejsetips til ferie med børn, ferie med børn tips, rejseguide til ferie med børn, gode råd til ferie med børn, flyve med børn, sådan flyver du med små børn

15. Tyrkerne får 2,08 børn

Mange tror at tyrkerne får rigtig mange børn. Sådan var det også engang, men ikke mere. I dag får en tyrkisk kvinde i gennemsnit 2,08 børn.

Til sammenligning får danske kvinder 1,71 børn i gennemsnit.

Tyrkiske nomader, nomader i Tyrkiet, ægte nomader, nuværende nomader, hvor findes der nomader, Nomade folk

16. Der findes stadig nomader i Tyrkiet

De tyrkere, der er bosat i Tyrkiet i dag, er oprindelig nomader som kom fra Asien omkring år 1071.

Men der findes faktisk stadig få nomade familier i Tyrkiet, som igennem sommeren vandre med deres dyr igennem Taurus bjergene. Nomade kulturen er ved at uddø, men for nu findes den stadig.

17. Ararats bjerg er Tyrkiets højeste

Ararat er en snedækket, sovende vulkan beliggende i det nordøstlige hjørne af Tyrkiet i Iğdır provinsen, 16 km vest for den iranske grænse og 32 km syd for den armenske grænse.

Bjerget rejser sig 3,611 m over det omkringliggende område og når derved en samlet højde på 5.137 m over havniveau.

Ararats bjerge nævnes i Bibelen. I Første Mosebog kapitel 8 beskrives det, hvordan Noa strander på Ararats bjerge, efter at jorden var blevet oversvømmet ved syndfloden.(kilde: Wikipedia)

tyrkiske opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, græskar gryderet, tyrkisk græskar gryderet, mad fra Tyrkiet, madblog, udenlandske opskrifter, opskrifter med græskar

18. Tyrkiet er selforsyndende på mad

Tyrkiet er et af de få selvforsynende lande i verden med hensyn til mad. Tyrkiets frugtbare jord, tilstrækkeligt klima og rigelig nedbør tillader dyrkning af næsten alle former for afgrøder i Tyrkiet.

De friske lokale afgrøder er måske også en af grundene til at tyrkisk mad er kendt i hele verden.

19. Leonardo da Vinci var næsten ansvarlig for Galata-broen

Mellem 1502 og 1503 bad Sultan Beyazid II kunstneren Leonardo da Vinci om at designe en bro, der skulle spænde over Det Gyldne Horn. Leonardo da Vinci´s design kunne have været verdens længste bro på det tidspunkt, men sultanen godkendte det ikke designet og derfor blev Da Vinci´s bro aldrig bygget.

havskildpadde unge, havskildpadde unger, havskildpadde unge alanya, havskildpadde unger alanya, alanya havskildpadder, havskildpadder alanya, alanya.dk magasin, alanyadk magasin, ferie i alanya, alanyadk, jo dreams, rawza alanya, skildpadder alanya, dyr i alanya, tyrkiet havskildpadder, tyrkiet dyr, havskildpadde unge tyrkiet, havskildpadde unger tyrkiet, havskildpadde tyrkiet, havskildpadder tyrkiet, havskildpadder, havskildpadde,

20. Mange havskildpadder yngler i Tyrkiet

Hvert år kommer de truede havskildpadder op på strandene langs Middelhavskysten for at ligge deres æg.

Mange af æggene bliver ødelagt af turister og lokale som færdes på stranden og de unger, der er så heldige at blive udklække har også en hård start på livet, når de skal skelne mellem måneskinnet i vandet og gadelamperne. De der vælger at gå i retning mod gadelamperne, dør kort efter deres liv er begyndt.

Dem der tilgengæld når ud i vandet, kan leve i mange 100 år og hvis havskildpadden er en hun, så vil hun selv en dag vende tilbage til den strand hun selv er født på, for at lægge sine æg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.