I dag flyver jeg endnu engang til en by, som jeg både elsker og hader: Istanbul.
Jeg elsker Istanbul fordi byen er så smuk, der er fuld fart på kunst og kreativitet, der er mange super lækre restauranter, der er utroligt sikkert sammenlignet med dens større og indbyggertal, der er tonsvis af gratis seværdigheder og seværdigheder til små penge.
Men jeg hader også Istanbul fordi den er så kæmpe kæmpe stor, trafikken er umulig, vejret er dårligt om vinteren, alt er overfyldt eller proppet og mange ting er op eller ned af bakke (bogstavelig talt).
Heldigvis er min kærlighed større end mit had. For at dele lidt rejseblogger-kærlighed, har jeg samlet en liste med 20 ting du (måske) ikke vidste om Istanbul, så du ved meget mere om denne spændende by, før du besøger den (og giver dig pralle materiale til at imponere din rejsemakker med)
(Hvis du allerede har læst mit rejseblog indlæg 30 interessante fakta om Tyrkiet, du (måske) ikke vidste så ved du måske allerede nogle af tingene)
20 ting du (måske) ikke vidste om Istanbul
1. Istanbul er ikke hovedstaden i Tyrkiet
Mange turister tror, at Istanbul er Tyrkiets hovedstad. Men det er faktisk ikke tilfældet. Det er den største by i Tyrkiet, men hovedstaden er Ankara.
Selv om Istanbul ikke er hovedstaden, bor der mere end 15 millioner mennesker i Istanbul. Det anskydes at der bor mellem 15-20 millioner i Istanbul og grunden til tallet er så usikkert, er fordi der bor rigtig mange uregisteret syriske flygtninge i Istanbul.
2. Istanbul HAR været hovedstaden i Tyrkiet.
Frem til 1923 var Istanbul tilgengæld hovedstanden, derefter blev det ændret til Ankara. I 1923 boede der “kun” 35.000 i Ankara. I dag bor der mere end 5,5 millioner.
Istanbul var hovedstad under tre af de største imperier: det romerske imperium, det byzantinske imperium, og det osmanniske imperium.

3. Det sner i Istanbul
Selv om Istanbul er omgivet af hav og mange forbinder det med en varm destination, så passerer Bosporus lige igennem byen, hvilket gør sne helt almindeligt om vinteren. Istanbul får et årligt gennemsnit på 17 cm.
4. 1.400 offentlige toiletter
Under det osmanniske imperium var byen berømt for at have mere end 1.400 offentlige toiletter (som en del af fortorvet). I dag er toiletterne dog ikke længere en del af fortorvet.

5. Der bor mindst 4x så mange i Istanbul, som i hele Danmark
Indbyggertallet i Istanbul på 15-20 millioner betyder, at der bor flere mennesker i Istanbul end der bor i Danmark (5,77 millioner) og Belgien (11,35 millioner) til sammen.
6. Istanbul har været verdens mest overfyldte by
Istanbul var i 1502 kendt for at være verdens mest overfyldte by. London tog denne titel i 1840.
I dag er Tokyo i Japan den mest overfyldte by med 37,5 millioner indbygger.
7. Tyrkiet første kaffehus åbnede i 555
I år 555 åbnede Istanbuls første kaffehus. Kaffehuset i Istanbul dannede grundlag for tyrkiske kaffehuse, som stadig er meget brugt i det nuværende Tyrkiet. Kaffehusene dannede rammer for et socialt samvær og blev betegnet som “De dannedes skole”, og drikken omtaltes som “Skakspillernes og tankernes mælk”. Kvinder måtte ikke komme i kaffehusene.
Læs mere om kaffens historie og hvordan du laver tyrkisk kaffe her.
8. Istanbul er op ad bakke
Istanbul er også kendt for at være “De 7 bakkers by”, hvilket betyder dele af byen er hævet, mens andre dele er sænket. På bakketoppene er der mulighed for at opleve en fantastisk panorama udsigt.

9. Der er altid trafik i Istanbul
I en by med mere end 15 millioner indbyggere bliver trafikken nok aldrig helt gnidningsfri. Istanbul by har eksisteret mange århundreder før bilen, og er derfor ikke designet til at håndtere millioner af biler hver dag. Min personlige anbefaling er derfor at benytte offentlig transport, når du er i Istanbul.
Bonus info: Den første trafikulykke skete i 1912 i Sisli-distriktet, da chaufføren fra den italienske ambassade ramte en fodgænger og efterfølgende forsøgte at stikke af.
10. Istanbul er den eneste by i verden, der strækker over to kontinenter
Måske har du allerede hørt dette meget kendt fakta, men jeg inkludere det alligevel på listen: Istanbul er den eneste by i verden, der er både i Europa og Asien geografisk.

11. Byen producere rigtig meget skrald
Faktisk producere Istanbul over 16 tusind tons affald hver dag, som bliver indsamlet hver eneste dag, året rundt.
12. Stor by betyder mange døde
Der er 333 kirkegårde i Istanbul; 268 af dem er for muslimer og 65 for ikke-muslimer. (tal fra 2011)

13. Byen er riiiiigtig gammel
Neolitiske artefakter, opdaget af arkæologer i nyere tid indikerer, at Istanbul-området har været beboet i over 8.000 år. Det er en gammel by!
14. Den overraskende historie bag Hagia Sophia
En af de mest berømte seværdigheder i Istanbul er Hagia Sophia.
Hagia Sophia var først en kirke, eller mere præcist – en ortodoks katedral bygget i 537, og senere, i 1453, under det osmanniske imperium, blev Hagia Sophia omdannet til en moske. Det var den største kirke i verden i 9 århundreder, indtil katedralen i Sevilla blev bygget i 1520.
Hagia Sophia kollapset og blev genopbygget tre gange gennem sin historie.
I det 9. århundrede, under den byzantiske æra, lavede to vikinger “graffiti” med deres navne i runer på væggen af Hagia Sophia. Deres udskårne runer overlevede og kan stadig ses i dag.
15. Grand Bazar er verdens største overdækkede marked
Grand Bazar er bygget i 1451. Området har mere end 4.000 butikker fordelt på 66 overdækkede gader, og blandt dem finder du en moskeer, springvand, restauranter, caféer og 21 gamle porte!
(Kilde: Informationsskilte ind i bazaaren)

16. Den første flyvende mand i verden var tyrker.
I 1632 fløj Hezârfen Ahmed Çelebi (1609-1640) fra Galata-tårnet over Bosporus og landede i Üsküdar Doğancılar Square, ved hjælp af kun to vinger, som han selv havde bygget. Han fløj 3558 meter og blev verdens første mand, der fløj.

17. Tünel er verdens 2. eller 3. ældste underjordiske tog
Om det er det 2. eller 3. ældste underjordiske tog vil jeg ikke blande mig i. På en tavle ved toget står der det er den 2. ældste mens mange online artikler siger det er den 3. Nyd den for den unikke tur det er og lad os gå udenom detaljerne for nu.
Historien bag:
Franskmanden Henri Gavand besøgte Istanbul i begyndelsen af 1860’erne som turist og indså, at tusinder af mennesker gik mellem Beyoğlu og Karaköy hver dag. Så han udtænkte et underjordisk jernbaneprojekt med to stationer med et dampdrevet tog, der fungerer på skinner. Gavands projekt blev præsenteret for den osmanniske sultan Abdulmecid Han. Projektet modtog Sultans godkendelse. Konstruktionen blev lanceret kort efter, og Tünel blev åbnet med en højtidelig den 17. januar, 1875.
Banen er kun 573 m lang, og turen fra den ene ende til den anden tager 1½ minut, så det er en hurtig og sjov seværdighed i Istanbul, som helt sikker er blandt mine favoritter. Du kan kombinere din tur med Tünel toget med en tur i Taksim toget, som kører på skinner igennem byen (toget på mit cover foto)

18. Der er 3,269 moskéer i Istanbul
I 2019 var der 3,269 moskeér i Istanbul. Der bliver hele tiden bygget nye, så tallet stiger år for år.
19. Byen er et stort åben air museum
Min kammerat har fortalt mig, at der i Istanbul er så mange museer, så selv hvis du besøgte ét museum/seværdighed hver dag i 6 måneder, så ville du stadig ikke have set dem alle sammen. Nogle museer er gratis, andre koster entré.
Men Istanbul er også i sig selv et stort åben air museum af smukke bygninger, gader, spænende lokale i gang med hverdagen og en helt unik atmosfære.
20. Istanbul har interessant street art.
Jeg er en stor fan af street art. Både det lovlige og det ulovlige. Folk trang til at udtrykke sig, der hvor vi alle har vores hverdag er så udtryksfuldt. Jeg har fundet meget spændende street art i Istanbul og jeg kan varmt anbefale du selv går på jagt når du besøger Istanbul.
PIN IT
INDHOLD I ARTIKLEN: TING DU IKKE VIDSTE OM ISTANBUL, FAKTA OM ISTANBUL, DANISH TRAVELBLOG, FORVENTNINGER TIL ISTANBUL, MAD I ISTANBUL, TYRKISK REJSEBLOG, NOSTALGISK TOG I ISTANBUL, REJSEBLOG OM ISTANBUL, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGEN, ISTANBUL HISTORIE, FAKTA OM ISTANBUL, UBRUGELIG VIDEN OM ISTANBUL.