Ani museum på den tyrkiske-armenske grænse

Tyrkiet armenien, grænsen mellem tyrkiet og armenien, Ani ghost town, den forladte by Ani, Ani i Kars

Man kan bogstavelig talt ikke kan tættere på Armenien fra Tyrkiet end man er i Ani.

Ani er kompleks. Placeringen og historien er kompliceret.

Men det er også simpelt: Ani er et open-air museum i det østlige Tyrkiet.

Vi besøgte Ani som sidste del af vores Kars tur, som først bestod af en 1400 km lang road trip igennem Tyrkiet og derefter af et besøg i Muhammeds landsby og ud til den frosne Cildir sø.

På Kars turen besøgte vi også et forladt russisk palæ.

Ani, Ani museum, Ani Tyrkiet, Ani Turkey, Armensk by i Tyrkiet, Tyrkiet armensk by, Unesco steder i Tyrkiet, Armensk kirke,
Kirken her er en af de ældste gotiske kirker i verden.

Video om Ani på den tyrkiske-armenske grænse

Vi begyndte for ca. 4 måneder siden vores video kanal Twocultures.

På facebook er Two cultures her og på Youtube kan du findes vores kanal her.

Ani – Simpelt forklaret

Ani er et tyrkisk open-air museum lidt udenfor Kars. Det ligger på et afsides plateau i det nordøstlige Tyrkiet med udsigt over en kløft, der danner en naturlig grænse med Armenien.

Mit mål er at besøge alle Tyrkiets Unesco steder, og Ani er en af dem. Det er også det UNESCO punkt i Tyrkiet, som ligger længst mod øst. Nederst på siden har jeg lavet en oversigt med nogle af de historiske fakta om stedet.

Church of St. Gregory of the Abughamrents, Kirker i Ani, The city of 1001, tyrkiske museer, ruinbyer i Tyrkiet, Spøgelsesbyer i Tyrkiet, armenske byer i Tyrkiet, rundkirke
Church of St. Gregory of the Abughamrents helt tæt på. Kirken er meget lille indeni.
Church of St. Gregory of the Abughamrents, Kirker i Ani, The city of 1001, tyrkiske museer, ruinbyer i Tyrkiet, Spøgelsesbyer i Tyrkiet, armenske byer i Tyrkiet
Church of St. Gregory of the Abughamrents set lidt på afstand.

Jeg har set mange billeder af bygningerne i Ani, man jeg troede ærligt talt, at de lå på forskellige placeringer, for man kan typisk kun se én bygning på et billede. Da vi gik igennem den store byport, blev det dog tydeligt for mig, at de lå i samme område, men med så stor afstand at de ikke kan ses på ét foto. I videoen kan du se hvordan bygninger ligger i forhold til hinanden.

Læs også >> Unikke danske kirker, du skal se!

Ani strækker sig over et stort område. Mens vi gik rundt mellem de tilbageværende bygninger gjorde min app mig opmærksom på, at vi havde gået 5 km. Der lå sne på jorden men heldigvis var det ikke kun en let kølig dag, så det var ikke noget problem at være udenfor.

Det er et historisk spændende område at gå rundt i og hver bygning har et stort skilt på engelsk og tyrkisk, som forklare om bygningen og området historie.

The Church of Saint Gregory of Tigran Honents, kirker i Ani, Armenske kirker i tyrkiet, kirker i Tyrkiet, unesco steder i Tyrkiet, Frescoer, fresco malerier, armenske fresco malerier, Museum i Tyrkiet, Kars i Tyrkiet, øst Tyrkiet
Kirken på billeder hedder The Church of Saint Gregory of Tigran Honents
Armenske freskoer, malerier i kirker, seværdigheder i Tyrkiet, Tyrkiet seværdigheder, unikke seværdigheder i Tyrkiet, Oplevelser i øst tyrkiet, det østlige Tyrkiet, The Church of Saint Gregory of Tigran Honents Ani,
The Church of Saint Gregory of Tigran Honents set indefra, hvor der er smukke freskoer.

I flere af kirkerne var der smukke velbevaret freskoer. De bedste var i kirken, som er dateret fra 1250. Freskoerne var komplette og meget smukke, modsat dem i Cappadocia, hvor de stort set alle sammen har fået kradset ansigterne af.

Alle bygninger er åbne, så man kan gå ind i dem, med undtagelse af én, som er den kirke hvor kun halvdelen står tilbage.

Halv kirke i Ani, ruinerne i Ani, The Church of the Redeemer, Surb Prkich, Ani kirker, Armenske kirker, kirker fra Armenien, Kirker i Tyrkiet,
Kirken på billedet hedder The Church of the Redeemer (Surb Prkich). Det er den eneste bygning, som er spærret af for adgang.

Ani – svært forklaret

Museet i sig selv er spændende og hyggeligt men som sagt også kompliceret.

For er dette egentlig et tyrkisk museum?

Oprindelig var det en armensk by og det var engang en af verdens største byer. Da byen var størst boede der 100.000 personer og den var kendt som byen med 1001 kirker.

Krige og konflikter har gjort, at Ani nu er på tyrkisk jord og derfor går entré indtægterne til den tyrkiske stat.

Tyrkiet armenien, grænsen mellem tyrkiet og armenien, Ani ghost town, den forladte by Ani, Ani i Kars

Grænsen mellem Tyrkiet og Armenien er lige ved siden af Ani. Seriøst, der er en skrant og en lille flod. På den anden side af den flod er man på armensk jord og det understreger de med et flag som kan ses fra Ani.

Hvis man gerne vil til Armenien, så kunne man teknisk set svømme over (ved ikke hvor meget strøm der er i floden) der er hverken hegn eller lignende på nogle sider af floden. Selvom vi kan se langt ind i Armenien, så kunne vi ikke få øje på nogle bygninger eller lignende på den armenske side.

Tyrkiet og Armenien er simpelthen så uvenner, at der åbenbart ingen grund er til at beskytte grænsen, for ingen krydser den.

Armenien og Tyrkiet har som sagt langt fra et godt forhold. Jeg vil ikke går mere i detaljer med det, men der er ingen officiel grænseovergange mellem Armenien og Tyrkiet. Hvis man vil ind i Armenien fra Tyrkiet skal man et godt stykke ind i Georgien for at kunne krydse grænsen.

Dette var bestemt et af de mere unikke steder, jeg har besøgt. Både konflikten, den lukkede grænse og de velbevaret kirker er unikke at opleve.

Ani, oplevelser i øst tyrkiet, Ani bymur, store bymure, museer i Tyrkiet, Officelle tyrkiske museer, bymur i Tyrkiet, Ani museum, byen med 1001 kirker
Den store bymur i Ani fungere også som indgang til området.

Ani´s historie (tyrkisk og armensk i ét)

Følger du bloggen, så ved du, at jeg elsker historie. Og med et sted, så spændende som Ani, så skal DU også have lidt historie.

For at gøre det nemt og overskueligt, så får du Ani´s historie i punktform.

  • Anis historie går tilbage til 5.000 f.Kr. (kobberalderen).
  • Bygningerne i Ani blev bygget af vulkansk basalt sten.
  • Ani blev kaldt “City of 1001 Churches”. 50 kirker, 33 hulekirker og 20 kapeller er indtil nu fundet.
  • Ani var hovedstaden i Bagratid-kongeriget Armenien mellem 961 og 1045.
  • Byen Ani blomstrede i det 10. og 11. århundrede og blev en gren af Silkevejen.
  • Det vides, at Ani i sin storhedstid havde 100.000 indbyggere.
  • I 1236 blev Ani angrebet af mongolerne.
  • Efter Timurs død genvandt Kara Koyunlu kontrollen over Ani, og Armenierne skifte deres hovedstad til Jerevan/Yerevan, som stadig er hovedstaden i Armenien i dag.
  • I 1579 blev Ani en del af det osmanniske imperium.
  • Ani blev totalt forladt i 1735, da de sidste munke forlod klosteret i Jomfruens fæstning (Virgin’s Fortress).
  • I 1878 blev Kars-regionen en del af det russiske imperium (mere om det i mit indlæg om det forladte russiske palæ).
  • Under Første Verdenskrig kæmpede de osmanniske hære og erobrede Kars i 1918.
  • Efter afslutningen på 1. verdenskrig var Ani imidlertid under Armeniens kontrol.
  • Efter Kars-traktaten blev Ani en del af Tyrkiet i 1921.
  • De første arkæologiske udgravninger af Ani blev udført i 1892. Det blev sponsoreret af St. Petersburg-videnskabsakademiet og overvåget af Nicholas Marr, en russisk arkæolog, og fortsatte hvert år indtil 1917.
  • Fra 1989 til 2005 blev udgravninger udført af Hacettepe University under ledelse af professor Dr. Beyhan Karamağaralı.
  • I 2016 blev det arkæologiske sted Ani føjet til UNESCOs liste over verdensarv.

PIN IT!

Tyrkiet armenien, grænsen mellem tyrkiet og armenien, Ani ghost town, den forladte by Ani, Ani i Kars, Tyrkiet museum, Tyrkisk museum
Tyrkiet armenien, grænsen mellem tyrkiet og armenien, Ani ghost town, den forladte by Ani, Ani i Kars, Tyrkiet museum, Tyrkisk museum

INDHOLD I ARTIKLEN: ANI, UNESCO TYRKIET, UNESCO PUNKTER I TYRKIET, ANI MUSEUM, CITY OF 1001 CHURCHES, BYEN MED 1001 KIRKER, OPLEVELSER I KARS, SEVÆRDIGHEDER I KARS, OPLEVELSER I TYRKIET, SPØGELSESBY I TYRKIET, FORLADT BY TYRKIET, ARMENSK BY I TYRKIET, ARMENIEN, TYRKISK ARMENSK GRÆNSE, TYRKIET ARMENIEN KONFLIKT, REJSEBLOG, OPLEVELSER I TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, DANISH TRAVELBLOGGER, REJSEBLOG, REJSEBLOGGER.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.