Asure, opskrift på asure, tyrkiske traditioner,

Efter nogle travle uger (og en travl sommer), var det endelig i dag tid til at sove længe.

En gang regn samt lyn og torden fra morgenstuden af gjorde det ekstra hyggeligt at ligge under en varm dyne og nyde, at jeg ikke skulle stå op.

Kl 09.30 kunne jeg hører at der blev banket kraftigt på underboens dør, derefter på naboens. “Spåkone” som jeg jo er, havde jeg godt gættet der nok også snart ville blive banket på min dør, så jeg tog morgenkåben på. Rigtigt nok så blev der også banket på min dør. Det var naboens drengen Deniz som delte Aşure rundt, som traditionen med aşure er.

Det er på denne måde jeg år efter år husker, hvornår det er “Aşure dag”.

“Aşure dag” skifter nemlig år efter år, SÅ jeg har aldrig styr på hvornår det er. Min kæreste ved heller aldrig, hvornår det er Aşure dag, så jeg synes selv, jeg er lovligt undskyldt.

Hvad er Aşure, spørg du nok nu?

Og hvorfor skriver du et blogindlæg om at din nabo har givet dig en skør budding.

Jeg skriver naturligvis dette blogindlæg om det, fordi det er en fast del af den tyrkiske kultur. Det er også en del af kulturen, der tog mig 2 år at forstå.

Første år troede jeg nemlig bare det var en speciel dessert jeg ikke havde prøvet endnu, og først året efter fattede jeg, at der var noget historie bag det.

Historien om hvorfor man laver aşure buddingen er mange, og ikke engang turkerne selv er enige om hvorfor de laver den, men lave den det gør de, og når de laver den så deler de den med de fattige, naboer, venner og familie.

De fleste siger, man laver aşure, fordi det var den dag Noahs ark sejlede på land ved Tyrkiets højeste bjerg Ararat. Buddingen blev lavet af Noah og hans familie af de sidste madvare, de havde tilbage på arket, og deraf det danske navn Noahs budding. Andre historier går på, at det er den dag gud redde jøderne fra Faraoen eller den dag profetens barnebarn profet Ahmed blev dræbt. Måske er det muligt at alle tingene rent faktisk skete den sammen dag.

I denne artikel på Alanya.Dk uddybe jeg meget bedre hvad asure er og hvordan det laves, samt giver en opskrift til dem der vil prøve selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.