Gift i Tyrkiet – Alt du skal bruge + prisen for at blive gift i Alanya

dokumenter til bryllup i Tyrkiet, dokumenter til bryllup i udlandet, Tyrkisk bryllup, bryllupsfotograf, bryllup i Tyrkiet, Bryllup i Alanya, Alanya Bryllup, Dansk tyrkisk bryllup, bryllup på origin, Tea bryllup, Tyrkiet bloggen, dansk i Tyrkiet, Alanya bloggen, Tea og Taner bryllup

Hvordan bliver man gift i Tyrkiet?

Og hvad koster det er blive gift i Tyrkiet?

I marts måned blev jeg gift i Alanya, Tyrkiet og har derfor været hele processen igennem med hvilke dokumenter man skal bruge og hvad de forskellige ting koster.

Tyrkisk bryllup, bryllupsfotograf, bryllup i Tyrkiet, Bryllup i Alanya, Alanya Bryllup, Dansk tyrkisk bryllup, bryllup på origin, Tea bryllup, Tyrkiet bloggen, dansk i Tyrkiet, Alanya bloggen, Tea og Taner bryllup

Det er også en oversigt med trin-for-trin til hvad man skal have klar, før man kan booke en tid på Nikah kontoret, som er dem der vier en i Tyrkiet.

Før jeg starter, så er det vigtigt at nævne dette er både mit og Taners første ægteskab og at der kan være lidt flere dokumenter der skal fremskaffes, hvis man er skilt. Af åbenlyse grunde kan jeg ikke svare på hvad de er, men jeg er sikker på at det kan Nikah kontoret.

Rækkefølgen er vilkårlig i dette indlæg men alle tingene skal gennemgås før man tager op på Nikah kontoret og kan booke en dato til at blive gift. De første 2 punkter er fælles punkter for begge partnere, resten handler mest om den danske del.

Vi startede også vores proces på Nikah kontoret, hvor vi fik udleveret en seddel med hvad dokumenter de skulle bruge fra begge partnere. Afslutningsvis har vi kun indgivet de dokumenter som stod på listen fra dem, så der var ingen små overraskelser.

På oversigten vi fik fra dem, lavede jeg noter med kontordamen om, hvilke dokumenter skulle notarstemples i Danmark, hvilke skulle oversættes til Tyrkisk og hvilke skulle notarstemples i Tyrkiet.

Blodprøve hos lægen

I Tyrkiet har alle en praktiserende læge (i et lægehus) ligesom vi kender det fra Danmark. Tyrkere og fastboende udlændige med Ikamnt kan se i på deres E-devlet hvilken lægehus de er tilknyttet og man kan også skifte læge i E-devlet.

Hos lægen skal man have taget en blodprøve inden man kan blive gift (inden man kan booke en dato).

De praktiserende lægerne har forskellige tidspunkter de gør dette på, men da det er en standart praktisk i Tyrkiet, så gør alle læger det.

Hos vores læge var hver dag fra 09.00-10.00. Hos min svogers læge var det et par dage om ugen man kunne få taget blodprøverne, men ikke hver dag.

Ved ankomst skulle vi udfylde et stykke papir med vores navn, adresser, fødselsdag, telefonnummer, tyrkisk id-nummer og underskrift.

Fordi jeg har tyrkisk opholdstilladelse, som giver mig et tyrkisk id-nummer (kimlik nummer, som for udlændige starter med 99) var det gratis for både mig og Taner (som er tyrkisk statsborger).

Har man ikke en opholdstilladelse/statsborgerskab skal man betale for at få taget blodprøven. I august 2023 betalte min veninde 280 tl for blodprøve.

Efter vi havde udfyldt papiret, ventede vi på det var vores tur. Inde hos lægen snakkede vi i ca. 10 minutter, hvor han spurgte vores blodtype (så det er vigtigt du kender den på forhånd) uddannelses niveau og telefonnummer (selvom det står på sedlen foran ham). Vi fik ingen undersøgelser inde hos lægen.

Derefter kom vi over til rummet hvor de tager blodprøver. Jeg husker det som de fyldte 3 mini-flasker, men ærligt så er jeg usikker, for jeg sad og kiggede på Taner. Vi fik taget blodprøver samtidig i det samme rum.

I blodprøverne tester de for Syfilis, Aids, hepatitis A og C samt middelhavsfeber (FMF). Taner fik taget ekstra blod til test for SMA, som også er genetisk sygedom ligesom middelhavsfeber. Den kommer der først svar efter 2 måneder. Er Taners positiv, tester de også mig, så de kan lave en udregning på risikoen for at vores børn får det.

Vi fik taget prøverne fredag og hentede svaret om mandagen. Du kan sagtens få taget blodprøverne mange måneder før, de er evigtgyldige.

Personlig note:

Jeg har hørt så mange andre som skulle giftes, som hele tiden snakkede om et lægetjek. Men enten er det ikke længere nødvendigt eller også er den 5 minutters snak vi havde med lægen, et lægetjek.

Jeg synes faktisk lægetjek er en rigtig god idé. Vi er nu begge sikre på at vi ikke bringer en af de sygdomme vi er testet for ind i ægteskabet. At jeg har en garanti for der ikke er Aids og Syfilis er faktisk meget rart. Jeg er også glad for at have fået testet for 2 genetiske sygdomme, så jeg ved, at jeg ikke skal bekymre mig om det, når vi skal have børn.

Desværre havde min læge skrevet TR under min nationalitet, i stedet for Dansk. Fejlen blev fundet af Nikah kontoret også måtte vi tilbage til lægen at få det rettet. Det var nemt at få rettet men en træls lille ekstra køretur.

pasfoto tyrkiet, tyrkisk pasfoto, pasfoto før bryllup, sådan bliver du gift i Tyrkiet, Gift i Alanya

Pasfoto af begge parter

Nikah kontoret have 5 pasfotos af hver partner.

Vi fik taget billederne samme og sagde til fotografen at billederne var til vores vielsesattest, så han kunne lave det rigtige format (den slags har fotograferne helt styr på).

Vi betalte 200 tl for 8 billeder af os hver, så i alt kostede det 400 tl og tog 10-15 minutter at ordne. De sidste 3 pasbilleder kan man bruge til noget andet.

Kopierer af ID kort

Vi skulle bruge kopi af Taners T.C Kort (id kort) og min opholdstilladelse (tyrkisk id kort). Har man ikke en tyrkisk opholdstilladelse er det ikke noget problem. Har man, så giver man dem en kopi af det.

Tyrkisk bryllup, bryllupsfotograf, bryllup i Tyrkiet, Bryllup i Alanya, Alanya Bryllup, Dansk tyrkisk bryllup, bryllup på origin, Tea bryllup, Tyrkiet bloggen, dansk i Tyrkiet, Alanya bloggen, Tea og Taner bryllup

Den danske partners papirer

Denne del omhandler kun det den danske partner skal have klar af papirer.

  • Oversættelse af pas + notar stempel
  • Oversættelse af fødselsattest + notar stempel
  • Bestilling af prøvelsesattest, stemple fra udenrigsministeriet og tyrkisk oversættelse og stemple ved notaren.

Jeg fik alle mine dokumenter oversæt fra engelsk til tyrkisk af min kammerat Mehmet Ali, som er autoriseret oversætter og godkendt oversætter ved notaren. Mit pas og prøvelsesattesten er allerede engelsk (og danske). For at min fødselsattest også var dansk og engelsk bestilte jeg en ny. Mere om det under punktet med fødselsattest.

Hvis du gerne vil benytte min oversætter kan Mehmet Ali kontaktes på +905367198861 eller makertili@gmail.com.

pas oversættelse tyrkiet, tyrkisk pas oversættelse, oversættelse før bryllup, sådan bliver du gift i Tyrkiet, Gift i Alanya

Oversættelse af dansk pas og stempling på Notar kontoret

Som udenlandsk part skal man have oversat til pas til Tyrkiet og have det notarstemplet på et af Alanyas Notar kontorer.

Det dansk pas står både på dansk og på engelsk og da det er nemmest at finde en engelsk oversætter anbefaler jeg det. Jeg brugte selv Mehmet Ali, som er en god ven og som klarede det hele på under 1 døgn.

Derefter mødtes vi på notar kontoret og fik det stemplet, sammen med min fødsels- og dåbsattest samt min prøvelsesattest /ægteskabsattest. Det tog under 30 minutter på notarkontoret og jeg betalte 2.702 tl for stempler på alle papirer.

notar tyrkiet, tyrkisk oversættelse, oversættelse til Tyrkisk, sådan bliver du gift i Tyrkiet, Gift i Alanya
Notarkontoret i Alanya

Fødsels- og dåbsattest fra Danmark

Jeg havde en fødsels- og dåbsattestfra 2003 men besluttede mig for at bestille en ny, for en sikkerheds skyld mens jeg var i Danmark. Det vidste sig at den nye fra 2023 kom på både dansk og engelsk, hvilket gjorde den nemmere for mig at få oversat af Mehmet Ali, som også oversatte mit pas og min prøvelsesattest /ægteskabsattest

Min fødsels- og dåbsattestbestilte jeg via borger.dk og fik den tilsendt med posten. Man kan vist også henvende sig på kirkekontoret i den sogn man er født og få den udleveret der.

Jeg husker det som, at jeg fik den gratis, men jeg er faktisk i tvivl?

Jeg fik derefter notarstemplet samme med prøvelsesattest /ægteskabsattest og passet.

Prøvelsesattest /ægteskabsattest (Prø­vel­se af æg­te­skabs­be­tin­gel­ser)

Hvis det at skulle giftes ikke er stressende nok, så kan fremskaffelsen af prøvelsesattesten en lille tur i sit eget helvede. Sådan var det i hvert fald for mig. Det håber jeg naturligvis ikke det bliver for dig. Længere nede linker jeg til min forfærdelige historie med familieretshuset og hvordan jeg måtte udsætte mit bryllup pga dem.  

Prøvelsesattesten er kun gyldig i 4 måneder og du kan ikke booke en tid til at blive viet på Nikah kontoret før du har prøvelsesattesten. Dermed sagt det ikke kan lade sig gøre at booke tid til at blive gift et år i forvejen.

Prøvelsesattesten bestilles på familieretshuset.dk. Her er det direkte link til siden: https://familieretshuset.dk/proevelsesenhed/hvis-i-skal-giftes/giftes-i-udlandet

Før du ansøger, så skal du have billeder af dig og din partner klar med dato tydelig på (eventuelt tag skærmbilleder, så de tydeligt kan se datoen) fra i mødte hinanden og indtil nu, billeder af jeres samtaler og telefonopkald fra forskellige dage og fra begge telefoner. Billeder af alle sider i begge jeres pas, inklusiv forsiden og bagsiden af passene. Print og underskriv 11B erklæring (også selvom det ikke er planen I skal flytte til Danmark), og gør alle personlige oplysninger som adresser, email, fødelsdatoer osv klar, så I kan udfylde ansøgningen at skulle stoppe undervejs.

Sæt jer sammen og udfyld formularen. Husk at bede om både at få den digitalt (så du kan se den når den kommer) og en fysisk. Den fysiske skal efterfølgende stemples af Udenrigsministeriet.

Min veninde fik den på 8 dage – jeg fik den på 2 måneder. Jeg var et langt og meget ubehageligt forløb igennem for at få min prøvelsesattest /ægteskabsattest, som jeg har skrevet om i dette blogindlæg.

Stempling ved Udenrigsministeriet

Når du har modtaget din Prøvelsesattest /ægteskabsattest, så giv den et lille kys også få den straks videre til Udenrigsministeriet.

Bor du tæt på København, så tror jeg det er nemmest for dig at få den stemplet ved personligt fremmøde.

Bor du i det øvrige Danmark, så vil jeg anbefale at købe stemplet på Udenrigsministeriets hjemmeside med retur sending. Den service tilbyder de i deres webshop og det sparer både tid og penge at gøre det på den måde, sammenlignet med en tur til København.

Jeg betalte 260 kr for stempel og retursending. Jeg betalte også for portoen til at sende det derover.

Det tog omkring 8-10 dage at få den retur, men til det skal det nævnes at jeg sendte det før nytår, så der var nogle helligdage lukninger og at Udenrigsministeriet faktisk sendte hele 2 beskeder med at de havde forlænget behandlingstid og alligevel kom den indenfor en meget fair tidsramme.

Derefter fik jeg også den oversat af Mehmet Ali og notarstemplet sammen med mit pas og fødselsattest.

Oversættelse og stempel, hvis du er i Danmark

Jeg rejste, som du kan læse, til Tyrkiet for at få oversat mine papirer og stemplet dem der.

Hvis du er i Danmark, så kan du finde en tyrkisk oversætter via den tyrkiske ambassades hjemmeside. Når papirerne er oversat kan du booke tid hos den tyrkiske ambassade til at få det oversatte papir stemplet der.

nikah kontoret, dokumenter før bryllup, sådan bliver du gift i Tyrkiet, Gift i Alanya

Book tid på Nikah kontoret

Når alt det jeg har gennemgået ovenfor er klar, så er det tid til at tage op på Nikah kontoret.

Men hvad er Nikah kontoret? Nikah er vielseskontoret, ala det vi kender som rådhuset i Danmark. Men det er ikke et rådhus.

Selvom det ikke altid virker sådan, så er stat og religion adskilt i Tyrkiet og den eneste lovlige vielse, der findes i Tyrkiet er den borgerlige.

Modsat i Danmark, hvor vi har både kirkelige bryllupper og borgerlige bryllupper som er gyldige på samme måde. I Tyrkiet kan man tage til en Imam og får en velsignelse, men den bliver ikke registeret nogle steder og er udelukkende en religiøs ceremoni for dem som ønsker det og selv booker en tid til det.

Inden I tager op på Nikah kontoret, bør I have en ønskedato og en ønsket tid for jeres vielse. Hav gerne en plan B og C, hvis du de allerede er booket på den ønsket dato. Det er også vigtigt om vielsen skal foregå på Nikah kontoret (1.sal) eller om det skal foregår et sted i har booket (som vi f.eks havde på Origin)

Man afleverer alle sine papirer, de registre dem i computeren, man siger sin ønsket dato og er den ledig, så bliver man booket der.

Efterfølgende skal man betale. Når der er en udlændig involveret, så er prisen det dobbelt af prisen, sammenlignet med når det er 2 tyrkere, men det kan man ikke gøre noget ved.

Det koster D.D 6000 tl, hvis vielsen skal foregå på på Nikah kontorets lokaler. Og D.D 8000 tl, hvis de skal komme ud til ens ceremoni.

Skal de komme ud til ens ceremoni, så skal man også arrangere transport for dem. I vores tilfælde kørte vores kammerat Nikah kontorets mand frem og tilbage.

Tyrkisk bryllup, bryllupsfotograf, bryllup i Tyrkiet, Bryllup i Alanya, Alanya Bryllup, Dansk tyrkisk bryllup, bryllup på origin, Tea bryllup, Tyrkiet bloggen, dansk i Tyrkiet, Alanya bloggen, Tea og Taner bryllup

Andre vigtige noter til ægteskab i udlandet

Her er lige et par ting, som også er vigtige at nævne

  • Mange nævner bopælsattest fra Danmark i forbindelse med at blive gift i Tyrkiet. Jeg blev aldrig spurgt om en og det står ikke nogle steder på listen. Måske kan det være pga af min opholdstilladelse til Tyrkiet. Min veninde blev i august bedt om den. Tag en med for en sikkerhedsskyld. Den bestilles via borger.dk og hentes hos din kommune. Meget nem at få og koster under 100 kr.
  • Husk at have alle de originale papirer med originale underskrifter – og dermed sagt at print fra E-boks ikke kan bruges.
  • Gift dig med en du nemt kan snakke med (fælles sprog, ligegyldigt hvilket) for det I igennem for at blive klar til at blive gift, er hårdt og forvirrende. Taner snakker perfekt engelsk og derfor har jeg hele tiden kunne få oversat og forklaret, hvad folk sagde og hvad der skulle ske. Havde han ikke kunne det, havde jeg givet op undervejs, fordi jeg ville være blevet for utilpas.
  • De er meget venlige oppe på Nikah kontoret og svare gerne på spørgsmål undervejs.

Hvad koster det at blive gift i Tyrkiet?

Hvad gav vi så i alt for at blive gift i Alanya, Tyrkiet? Kun blive gift, ikke lokaler, tøj, mad, dekorationer, smykker men udelukkende kedelig papir halløj.

Læge                           Gratis, da jeg har opholdstilladelse
Pasfoto400 tl for 2×8 fotos
Kopiere af ID kort Har printer, så gratis for mig.
Prøvelsesattest / ægteskabsattest           8438 tl / 1.800 kr
Stempel og returfragt af Udenrigsministeriet       1218 tl / 260 kr
Oversættelse fra engelsk til Tyrkisk af dokumenter2000 tl / 426 kr
Stempling af papirerne hos notaren i Tyrkiet       2.207 tl / 470 kr
Nikah kontoret                                    8.000 tl / 1.706 kr
Total = 22.263 tl / 4.748 kr  

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.