Det brændende bjerg i Olympos, Tyrkiet, er et unik naturfænomen.
Alligevel får det ikke særlig meget omtale, sammenlignet med Cappadocia og Pamukkale, der også er unikke naturfænomener i Tyrkiet.
Det undre mig faktisk en del, for et bjerg, hvor der helt uden menneskelig indblanding kommer flammer op fra jorden, er da noget alle burde vide, er det ikke?
Yanartaş er det tyrkiske navn for stedet, og Yanar betyder brænd mens taş betyder sten. Oversat er navnet brændende sten, hvilket er utrolig passende.
Skal du på ferie i Olympos? Så læs min artikel Olympos – Et hippie paradis ved Middelhavet
På bjerget kommer der flammer op fra undergrunden, på grund af bjergets store indhold af metan. I gamle dage blev flammerne brugt som et naturligt fyrtårn for skibene i Middelhavet foran bjerget, men i dag bliver flammerne brugt til imponere den der tager den 1000 meter lange tur op ad bjerget.
På mit 3. besøg op til Yanartaş lavede vi denne video om stedet til vores video kanaler, som hedder Two Cultures. På facebook er Two cultures her og på Youtube kan du findes vores kanal her.
3. gang og første gang i sollys
Mit tredje besøg på det brændende bjerg blev i sollys. De 2 andre gange jeg har besteget de 1000 meter op til bjerget har været efter solnedgang, i mørke med en lommelugte.
Der er flere gode grunde til at gøre det om aftenen. Det største grund er at stemningen fra flammerne, som steger op fra bjerget er meget mere intens efter mørkets frembrud. Hver lille flamme bliver helt tydelig i mørket.
Men det er også svære at se hvor man går, når det er mørkt. En lommelygte er et must for der er intet elektronisk lys at se i skoven.
Det er faktisk meget unikt at være et sted, for man kan ingen steder se lysforurening. Jeg ved der kun er få stedet tilbage i verden, hvor man kan opleve det.
Det er en forholdsvis hård tur op. Der er gamle trappetrin på vejen derop, men med mine små ben er hvert trin i knæhøjde og det er for hårdt at gå op ad. I stedet går jeg på de små menneskelavet stier ude på kanten af trapperne.
Fordelene ved at gå op i dagslys
Den eneste vej op til de evige flammer foregår til fods, og det er en gåtur på ca. 30 minutter.
Turen blev ikke nemmere af at gøre det ved højlys dag. Trappetrinene er stadig lige højde og i dagslyset kunne jeg også se hvor mange flere trappetrin, der ventede mig længere fremme.
Men det var en fordel at kunne se, hvor man går, for i mørket går alt min energi på at sikre mig, at jeg ikke falder.
Jeg var i tvivl om det var muligt tydeligt at se flammerne i dags timerne, men det kan jeg bekræfte, at det er det.
Der var også mange flere ruiner af bygninger end jeg troede og freskoer på nogle af bygningerne, som af naturlige grunde er nemmere at se i dagtimerne.
Jeg er faktisk forbavset over, hvor hyggeligt det var i dagtimerne og hvis du planlægger at besøge det brænde bjerg i Olympos med børn eller folk som er usikre på benene, så anbefaler jeg klart at gøre det i dagtimerne.
Den antikke myte om de evige flammer
Det brændende bjerg er bare en helt unik seværdighed i Tyrkiet, det er også et sted som har nogle fantastiske myter bliver fortalt.
Den antikke myte om de evige flammer er også historien om kimæren, der var et ildsprudende uhyre med løvehoved, gedekrop og slangehale, og hans død. Kimæren er kendt for afbrænde landsbyer og slå mænd og kvæg ihjel.
Myten lyder således: Bellerofonte slog sin bror ihjel, og levede derefter i eksil hos kongen af Argos. Kongen af Argos’ hustru så sig dog sur på Bellerofonte, da han afviste hendes tilnærmelser. Derfor påstod hun, at han havde forsøgt at voldtage hende.
Kongen af Argos ønskede dog ikke at slå Bellerofonte ihjel, og derfor sendte han ham hen til kongen af Lykien for at blive dræbt. Af kongen fik opgaven at dræbe kimæren.
Mod alle odds lykkedes det ham, i samarbejde med sin tæmmede pegasus-hest at slå kimæren ihjel. Der er to forskellige historier på, hvordan Bellerofonte bekæmpede kimæren.
Den ene historie går på, at han bekæmpede kimæren med sit bly spyd, som han fik anbragt i kimærens mund, hvorefter det smeltede og kvalte monsteret.
Den anden historie går på, at kimæren angreb Bellerofonte og pegasus-hesten, og de fløj derefter op i himlen. Da de kommer tilbage ned mod jorden rammer Bellerofonte kimæren med sin lanse, og begravede kimæren under jorden. Det lykkes dog aldrig for Bellerofonte at slukke de evige flammer i Chimerabjerget.
Lidt mere teknisk omkring hvorfor det brænder
Der er naturligvis også en mere naturlig og teknisk forklaring på, hvorfor bjerget kan brænde.
Det skyldes en stor cocktail af forskellige natur gasser inde i bjerget. De mange naturgasser er:
02 9.94%
N2 32.64%
CO2 0.05%
C1 57.57%
C2 0.16%
C3 0.05%
iC4 0.03%
NC4 0.04%
iC5 0.03%
Nc5 0.03%
CH4 -11.64%
Læs også >> Rejseguide og Seværdigheder i Kemer, Tyrkiet
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I TYRKIET, REJSER TIL OLYMPOS, DET BRÆNDENDE BJERG, SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, HIPPIE BY TYRKIET, BJERG DER BRÆNDER, OPLEVELSER I KEMER, GODE REJSERÅD, REJSEBLOG, YANARTAS, UNIKKE SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, REJSETIPS, REJSER I TYRKIET, REJSEBLOG, REJSEBLOGGER, MINE BEDSTE REJSERÅD, BLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM ALANYA, ALANYA BLOGGEN, TYRKIET BLOGGEN.