Hjerl Hede, Hjerl hede friluftmuseum, seværdigheder på vestkysten, seværdigheder i vestjylland, vestjylland oplevelser, oplevelser i vestjylland, oplevelser på vestkysten, open air museer, landbrugsmuseum, museer med huse,

Vil du gerne opleve nogle af de bedste museer i Jylland, så er du kommet til det helt rigtige sted.

I denne oversigt finder du 10+ museer i Jylland, som alle bør se.

Jeg synes selv det er en meget god blandet bolsje-butik med lidt for enhver smag og steder hvor både store og små kan få en sjov dag sammen.

Jeg har naturligvis selv besøgt alle museer på denne liste (også derfor jeg er på mange af billederne) og listen er også 100% sammensat efter min mening af de jyske museer, som er værd at se.

Hvis du skal holde ferie i Jylland, så har jeg også skrevet følgende rejseblog indlæg, du kan læse:

10+ museer i Jylland, alle bør se

Hjerl Hede, Hjerl hede friluftmuseum, seværdigheder på vestkysten, seværdigheder i vestjylland, vestjylland oplevelser, oplevelser i vestjylland, oplevelser på vestkysten, open air museer, landbrugsmuseum, museer med huse,

Frilandsmuseet Hjerl Hede

Hjerl Hede er kort fortalt landsby og landbrugs versionen af Den gamle by, som så er by versionen af det gamle Danmark.

Frilandsmuseet Hjerl Hede ligger i Vinderup mellem Skive, Struer og Holstebro i Vestjylland og jeg har været her både som barn og voksen, og nydt alle de besøg, jeg har haft der.

På det store open-air museum bliver man som besøgende taget med tilbage i tiden og får et indblik i dagligdags livet på landet for 150 år siden.

De mange gårde er åbne, så man kan komme ind og se dem. I nogle af husene er der også skuespillere, som spiller karakterer fra dem tid huset høre til, f.eks præsten i præstegården, som åbenbart har været på ferie i Alanya (længere historie).

Museums området er meget stort og man kan både købe brød hos bageren, se hvordan en dansk mølle fungerede og køre med tog.

Det meste foregår udendørs, så tjek lige vejrudsigten inden i tager afsted.

Jul i den gamle by, julemarked denmark, julemarked danmark, jul i århus, seværdigheder i århus, oplevelser i århus, jul i den gamle by, Den gamle By århus, århus seværdigheder, museusm i århus, århus museums,

Den Gamle by – Århus

Den Gamle by i Århus er et stort open-air museum fordelt på ca. 6 tønder land.

Fra indgangen kommer man til første del som forestiller 1800 tallet og i enden slutter museet i 1974.

Museet Den gamle By er utrolig gennemført i alt fra huse til indretning til skuespillere, som spiller karakterer fra den tid man er i. Der er så meget at lærer om Danmark historien på museet, men fortalt og illustreret på en spændende måde.

Jeg har besøgt Den gamle by måde sommer og vinter. Denne unikke Århus seværdighed er uden tvivl hyggelig at besøge året rundt. Om sommeren er det hyggeligt at kombinere en tur i Den Gamle By med en tur i Botanisk Have og Væksthusene i Botanisk Have, som begge er gratis seværdigheder i Århus.

Mens der om vinteren er magisk jul i Den gamle by.

Læs også >> Historien bag Den Gamle By i Århus

AROS MUSEUM, AROS MUSEET AARHUS, OPLEVELSER I AARHUS, SEVÆRDIGHEDER I ÅRHUS, MUSEUMS I AARHUS, MUSEER I ÅRHUS, MUSEUM I ÅRHUS, AROS KUNSTMUSEUM ÅRHUS, KUNSTMUSEUM AROS ÅRHUS, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, GRATIS OPLEVELSER I ÅRHUS, VISITDENMARK, BLOG OM ÅRHUS, BLOG OM AT REJSE

ARoS Aarhus kunstmuseum

ARoS er Aarhus kunstmuseum og en “must see” seværdighed i byen.

Århus hed Aros i Vikingetiden. Da byen i dag hedder Århus, er Aros et passende navn til kunstmuseet, så historien holdes i live.

Hvert år har ARoS 6-8 forskellige udstillinger med en blanding af moderne og klassisk kunst, fordelt på de 20.000 m2

På det store kunstmuseum ARoS kan du opleve forskellige stilarter af kunst, forelske dig i den 5 meter høje skulptur “Boy” eller se Århus igennem den gigantiske 360 grader panorama regnbue på taget.

ARoS er et af Nordeuropas største og mest besøgte kunstmuseer. Læs mere om ARoS kunstmuseum samt åbningstiderne i mit rejseblog indlæg her.

Mosegård museum, Museer i århus, århus museer, Mosegård, Mosegaard museet, grauballe manden, viking sten
Jep, dette er så min far Bent, der laver kaninøre på en replica af en sten fra vikingetiden på Moesgård museum.

Moesgaard Museum

Det nye Moesgaard museum er en stor smuk bygning i grønne omgivelser i Højbjerg, en lille køretur udenfor Århus. Moesgaard museet tilbyder en kulturhistorisk museumsoplevelse på internationalt niveau.

Museet har en række faste udstillinger samt skiftende udstillinger.

Blandt de faste udstillinger kan du se det verdens berømte moselig af Grauballemanden.

Mosegard Museum har faste udstillinger, der omhandler stenalderen, bronzealderen, jernalderen, vikingetiden og middelalderen. I museets etnografiske udstilling kommer du tæt på de døds liv i forskellige kulturer og samfund. Flere af udstillingerne tilbyder sjove interaktive dele, som skaber liv og relation til historien samt giver børnene noget at pille ved, så de ikke keder sig.

Den smukke museums bygning er tegnet af Henning Larsens Archittecta og det udendørs område er en oplevelse i sig slev. Museet har et græsklædt tag som er åbent for gæster året rundt. Fra taget kan du opleve den storslået udsigt over Aarhusbugt, skoven og det smukke guldalderlandskab i Århus.

Læs mere om Mosegård museum på deres hjemmeside.

Kvindemuseet, seværdigheder i århus, århus oplevelser, århus seværdigheder, kvinde museum, museum for kvinder, kvinde museet i århus, aarhus seværdigheder, aarhus oplevelser, museer i århus, museer i aarhus

KØN – Gender Museum Denmark (Kvindemuseet i Århus)

Da jeg besøgte museet hed det stadig kvindemuseet, men nu har det skiftet navn til KØN – Gender Museum Denmark.

Museet forsøger at skabe nysgerrighed, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning – historisk set, aktuelt i hverdagen og til femtiden.

Jeg synes dette er et skønt museum og du kan sagtens besøge det med dine børn og teenagere, så du skaber trygge og naturlige rammer for deres seksuelle nysgerrighed.

Museet er 3 etager stort og på museet finder du også den hyggelige økologiske museumscafé i Århus fra Rådhus.

Læs mere om min tur på Køn / kvindemuseet i Århus her.

tollundman, tollundmanden, silkeborg museum, moselig tollundmanden, verdens berømdt moselig, verdens ældste mand, rejseblog, rejseblog danmark, seværdigheder i silkeborg, silkeborg seværdigheder, silkeborg museum, tollundmanden død

Tollundmanden og Ellingkvinden (Hovedgården)

De verdensberømte moselig af Tollundmanden og Ellingkvinden lægger på Hovedgården museum, i Silkeborg centrum.

Tollundmanden er kendt for at være en af de bedste mumificeret mennesker i verden og han er så utrolig velbevaret, at det er svært at tro på, han er 2000 år gammel.

Hovedgården museum er inddelt i 2 bygninger. I bygningen i baghaven ligger udstillingen om jernalderen. Det er i denne udstilling Tollundmanden og Ellingekvinden ligger. I det forreste hus han du se “Jones Stue” fra Silkeborgs “gründertid” midt i 1800-tallet samt lærer mere om Silkeborg slot og keramik industrien omkring Silkeborg.

Hovedgården museum ligger lige ved siden af Gudenåen og Silkeborg torv og der er kun en lille gåtur fra Tollundmanden over til Hjejlen.

Læs mere om Hovedgården museum og Tollundmanden i mit rejseblog indlæg her.

Søby Brunkulsmuseum, herning Brunkulsmuseum, bedste museer i jylland, jylland museer, museer i Herning, Herning museer, brunkuls museum
Søby Brunkulsmuseum, herning Brunkulsmuseum, bedste museer i jylland, jylland museer, museer i Herning, Herning museer, brunkuls museum

Søby Brunkulsmuseum

Et brunkuls museum lyder måske kedeligt, men jeg synes at Søby brunkulsmuseum er super spændende.

Museet Søby Brunkul åbnede 22. juni 1977 og har til formål at orientere om perioden med gravning af brunkul fra 1940 til 1970. Det sker blandt andet i form af fotos, genstande og værktøj fra perioden.

Der er mulighed for at komme ind i de gamle arbejders huse, se hvor brunkullet blev minet, se forsamlingshuset og meget meget mere.

Mig og min familie brugte 2-3 timer på museet og var positivt overrasket over, hvor meget der var at opleve. Dette museum er perfekt at besøge på en solskinsdag, da store dele af museet er udendørs.

Bunkermuseum Frederikshavn, Frederikshavn seværdighed, Kystmuseet Bangsbo Fort, Bangsbo Fort, Bunkermusem Danmark

Kystmuseet Bangsbo Fort

På en høj over Frederikshavn by ligger Kystmuseet Bangsbo Fort (bunkermuseet), hvor man gratis kan gå på opdagelse i området.

En blanding af gamle bunkers, fritgående får og knæhøjt græs er hvad dette museum byder på. Man komme ind i de første få meter af de få bunkers, men ikke helt ind i dem. Et hyggeligt stop både med og uden børn.

Læs også >> Seværdighed: Bunkermuseum i Silkeborg

Mønsted Kalkgruber, Mønsted kalkminer, Viborg Kalkminer, Viborg kalkgruber, multimedie show i Mønsted, flagermus i mønsted, Oplevelser i Viborg, Viborg oplevelser for børn, Seværdigheder for børn i Viborg, ungerjordiske floder, seværdigheder i Viborg

Mønsted Kalkgruber – Verdens største kalkmine

Hele kalkgruben er manuelt lavet og menneskeskabt. Man kan levende forestille sig, hvordan arbejderne her har haft utrolig lange arbejdsdag før 1956.

I 1956 stoppede den sidste kalkbrydning, men to mænd forsatte med at arbejde i gruberne for at fremstille hydratkalk frem til 1980. 

I følge Mønsted kalkgruber er gruberne verdens største kalkmine.
Mønsted kalkgruber består af næsten endeløs labyrinter, samt store og små huler.

De største huler i kalkminen er ligeså store som en domkirke, mens de mindste er på størrelse med en lille et-værelses lejlighed i Århus.

Inde i grotten er den 2 km lange minegange oplyst og 600 meter er handicap venlige. Hvis du ligesom mig gerne vil lidt af stierne, så husk en lommelygte, for der er IKKE lys alle steder inde i minen.

Læs mere om Mønsted Kalkgruber i mit rejseblog indlæg her.

st george, sankt george,  Strandingsmuseum St. George, HMS St. George, seværdigheder ved vestkysten, oplevelser ved vestkysten, Seværdigheder ved vestjylland

Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George er en stor flot udstilling, fortalt i både billeder, tekster og film. Der er noget for både store og små på museet og vi fik et par hyggelige timer til at gå med at se museet på en blæsende juni dag.

Museet går i dybden med skibet St. George men også mange andre strandet skibe. Man kan læse om livet på skibet og om livet for dem, som sidder og venter på, at sømændene kommer hjem.

Læs mere om St. George på museet i mit rejseblog indlæg

Tirpitz museum, Museum Tirpitz, bunkermuseum, vestjylland seværdigheder, varde seværdigheder, varde oplevelser, rejseblog, dansk rejseblog

Tirpitz Bunkermuseum

Tirpitz museet ligger i det frede klitlandskab ved Blåvand. På Tirpitz museet er der fire faste udstillinger og en skiftende udstilling.

Hvis du ligesom mig, finder 2. verdenskrig´s historie fascinerende, så vil du med sikkerhed også synes, at Tirpitz museet er virkelig spændende.

Museets største attraktion er Tirpitz-bunkeren, hvilket måske giver sig selv, når det er museets navn. Men der er også en udstilling om Vestkysten og om Rav.

Jeg har skrevet indlægget Seværdighed: Tirpitz bunkermuseum i Blåvand om museet.

PIN IT!

Søby Brunkulsmuseum, herning Brunkulsmuseum, bedste museer i jylland, jylland museer, museer i Herning, Herning museer, brunkuls museum, mosegaard museum, st george museum, spændende museer i jylland,

INDHOLD I ARTIKLEN: HVAD KAN MAN LAVE I JYLLAND, MUSEER I JYLLAND, OPLEVELSER I JYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, OPLEVELSER I AARHUS, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, TIRPITZ MUSEUM, TOLLUNDMANDEN, HOVEDGÅRDEN MUSEUM, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM JYLLAND, BLOG OM AT REJSE, BUNKERS I DANMARK, HJERL HEDE MUSEUM, ST GEORGE MUSEUM, AROS MUSEUM, KUNSTMUSEUM ÅRHUS, BRUNKULS MUSEUM, SÆBY BRUNKULS MUSEUM, OPLEVELSER DU KAN SE I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER DU KAN SE I JYLLAND,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.