Oldtidsbyen Selge: Altinkaya og det antikke Teater

Selge landsby, Altinkaya landsby, Romersk teater, antik teater, teater i Tyrkiet, Teater i manavgat, oplevelser i Manavgat, tyrkiske landsbyer, alanya bloggen, Tyrkiet bloggen

Selge´s historie går helt tilbage til oldtiden.

Selvom byen er både historisk og tæt på Köprü-floden, hvor hundredvis dagligt prøver River Rafting og Tazi Kanyon, som er et populært udflugtsmål blandt de lokale, ja så er Selge ofte overset.

Hvis du gerne selv vil på en ligende tur, så kan man købe en tur på Getyourguide til Tazi Kanyon her (reklamelink).

Indlægget er en del af en serie, som består af 3 artikler om området ved Köprülü Kanyon Nationalpark:

Romersk teater, antik teater, gamle teater, Selge teater, teater i manavgat, oplevelser i Manavgat, Oplevelser i Side, Tyrkiske teater
Billedet snyder en del, for teateret er en bue, men med et panorama billede, ser der ud som det er lige og aflangt.

Selge landsbyen: Altinkaya, Teateret og de lokale

Oldtidsbyen Selge ligger i Köprülü Kanyon Nationalpark 55 km fra kystvejen mellem Alanya og Antalya.

1050 moh ligger den 3000 år gamle landsby Selge, og spredt mellem ruinerne ligger den lille tyrkiske landsby med navnet Altinkaya, som betyder Guldklippe.

Altinkaya ligner en fattig landsby, selvom alle husene har paraboler, haver og flere steder moderne vinduer i de gamle huse. Jeg tror, de lokale har valgt at have simple hjem, fordi “show off” sjældent er noget man gør i tyrkiske landsbyer. Der er jo ingen grund til at imponere nogle man har kendt hele livet?

Før i tiden var landsbyen kendt som “Landsbyen uden mænd”. Den havde fået dette navn, fordi mændene var rejst til Europa for at arbejde, mens kvinder og børn var blevet tilbage i landsbyen og levet af de penge der bliver sendt til dem. Da jeg besøgte landsbyen var der dog flere mænd, så måske nogle er dem er kommet hjem igen.

Vi syntes selv, vi kom meget anonymt og roligt kørende ind i landsbyen med retning mod teateret, men så snart vi stoppede bilen, var vi omringet af kvinder, som ville sælge os deres hjemmestrikket vare. Hvordan pokker vidste de, at vi var der, før vi overhovedet var ankommet?

Selge landsby, tyrkiske landsbyer, Alanya blog, Tyrkiet blog, afsides landsbyer

Vi prøvede pænt at sige “nej tak” til deres farverige strikket strømper og går ind i teateret, som ligger helt ud til vejen og er gratis at besøge.

Men kvinderne fulgte os tæt og jeg undslap dem kun ved at gå højt op på det antikke teateres tilskuer rækker.

Romersk teater, antik teater, gamle teater, Selge teater, teater i manavgat, oplevelser i Manavgat, Oplevelser i Side, Tyrkiske teater

Selge´s antikke teater

Selvom teateret ligger i ruiner sammenlignet med sin storebrødre Aspendos Teateret og Side Teateret, så er det byens største attraktion. Personligt synes jeg det er spændende at se, hvor meget der alligevel står tilbage, når man tænker på hvor mange hundredår teateret bare har været overladt til vind og vejr.

Teatret er bygget i det 2. årh. e.Kr. med den nedre del hugget ind i klippeskråningen. Tilskuerrækkerne består af to niveauer, adskilt af en diazoma, som deler siddepladserne i en nedre og øvre del. Den nedre del rummer 30 rækker og den øvre 16 rækker, hvilket har givet plads til omkring 9-10.000 tilskuere i en by, der i sin blomstringstid menes at have haft omkring 20.000 indbyggere.

Scenebygningen ligger i ruiner, formentlig som følge af jordskælv. Mange teatre´s scenebygninger fra den tid er styrtet sammen, men ofte er stenen efterfølgende fjernet. Det er de ikke her, de ligger, hvor de faldt og de er KÆMPE store.

Læs også >> Epidauros: Verdens smukkeste antikke teater

Teorier går på, at teateret har haft 5 døre og en søjlesmykket 2-etagers facade og derfor har teateret næppe adskilt sig meget fra teatrene i Side og Aspendos. Det er helt sikkert den afsides placering, som gør at Selge´s teater bare ligger i ruiner, en Aspendos og Side teateret begge er lokale turistattraktioner med entré.

Tyrkisk landsby, landsby i Tyrkiet, afsides områder i Tyrkiet, Altinkaya landsby,

Hvad er Selge´s historie?

Selge´s historie er fyldt med mystik.

Selv om det kan virke overraskende, så har ruinerne af Selge endnu ikke tiltrukket et hold arkæologer, der ville foretage en systematisk undersøgelse af dette sted.

Meget overraskende, for det virker som det perfekte sted at finde nogle utrolige arkæologiske fund, særligt da jeg læste de engang har haft deres egen møntfod her, samt fungeret som tilflugtssted for indbyggerne nær Aspendos, når pirater angreb eller pandemier rasede.

Økonomi har nok også noget at sige omkring det, at området ikke er udgravet.

Mange af de lokale har et meget mørk arabisk udseende kombineret med deres farverige tyrkiske tøj og de menes at have forfædre fra Arabien og Ethiopien.

Jeg talte lidt med en ung mand og da han hørte jeg er dansk, fortæller ham mig, at de lokale siges at have vikingeblod i årene. Det var han meget stolt af og hans blå øjne er måske beviset på han har ret.

Tyrkiske antikke steder, romerske landsbyer, romerriget, ruiner i Tyrkiet, Ruiner i Selge, Selge landsby

Selge´s mange ruiner

Omkring teateret ligger ruinerne af det der engang var en by med omkring 20.000 indbyggere.

Der er blandt andet et Zeustempel i nord som målte 17 x 34 meter og et lille Artemistempel i syd. Der er også et stadion, en byzantinsk basilika, en agora og meget meget mere som gratis kan udforskes.

Tyrkisk landsby, landsby i Tyrkiet, Marked i landsby, Roadtrip i Tyrkiet, Selge i Tyrkiet, Selge landsby
Inde i det lille stenhus var der er marked, hvor vi købte vand.

Turen hjem fra Selge

Inden vi kørte fra landsbyen gik vi ind til i det lille marked for at købe vand og et par snacks. På mange måder føles det fjollet, når man tænker på hvor meget besvær det kræver, at køre vand på flasker og kiks op til den lille landsby, bare for at købe det og køre det derfra igen. På den anden side er det en god måde at støtte den lille landsby uden at få en skuffe fyldt med farverige uldstrømper, som sjældent vil blive brugt, når man bor i Alanya.

Køer på vejen, vej køer, vej blokeret af køer, Tyrkiske veje, udflugter i Tyrkiet, veje i Tyrkiet

På vej ud af byen stødte vi på køer, bogstavelig talt så blev vejen blokeret at køer og vi måtte stige ud af bilen og skubbe den lidt i numsen, for at få dem til at flytte sig, så vi kunne køre.

På vej tilbage mod Alanya blev der gjort stop ved de fantastiske Man Rocks, som er nogle meget unikke stenformationer, som der snart kommer et rejseblog indlæg om.

Se min video om Tazi Kanyon

Tazi Kanyon ligger tæt på Selge landsbyen. Læs også mit rejseblog indlæg om Tazi Kanyon her.

PIN IT

Selge landsby, Altinkaya landsby, Romersk teater, antik teater, teater i Tyrkiet, Teater i manavgat, oplevelser i Manavgat, tyrkiske landsbyer, alanya bloggen, Tyrkiet bloggen

INDHOLD I ARTIKLEN: SELGE LANDSBY, TWO CULTURES YOUTUBE, NATUROPLEVELSER I TYRKIET, TYRKISKE NATIONAL PARKER, NATIONALPARKER I TYRKIET SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, NATUR SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, REJSEBLOG, ALTINKAYA LANDSBYEN, ROMERSK TEATER, TEATER I TYRKIET, TYRKISKE LANDSBYER, REJSEBLOGGER, MINE BEDSTE REJSERÅD, BLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM ALANYA, ALANYA BLOGGEN, TYRKIET BLOGGEN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.