Alanya Antalya Rejseblog - Ferie, Rejser & Oplevelser Tyrkiet

Oversigt: De mest berømte grotter i Tyrkiet

Grotter i Tyrkiet, tyrkiske grotter, seværdigheder i Tyrkiet, drypstensgrotter i Tyrkiet, Drypstensgrotte Tyrkiet, Dansk i Tyrkiet, oplevelser i Tyrkiet

Tyrkiet her nogle af de smukkeste grotter, jeg har set i verden.

Jeg elsker at besøge grotter, det er så utrolig facinerende!

Derfor synes jeg også det var spændende, at skrive dette rejseblog indlæg om de mest berømte grotter i Tyrkiet, som både inspiration og fakta artikel.

Jeg har ikke selv besøgt alle grotterne på listen endnu, men jeg håber da at komme til at.

Læs også >> Derinkuyu: Stor underjordisk by i Cappadocia

Særligt Altınbeşik grotten, som ligger på vejen fra Alanya til Konya har jeg en stor drøm om at se. For at se Altınbeşik grotten skal man ud at sejle og jeg tror kombinationen af en stor drypstenshule og det stille vand kommer til at give en helt magisk kombination.

Læs også >> 6 fascinerende drypstensgrotter i og omkring Alanya

* Grotter, der er ikke er åbne for besøgende.

De mest kendte og berømte grotter i Tyrkiet: 

Dim Cave grotten Alanya, grotten Alanya, Dim Cave Alanya, must do oplevelser i Alanya, Oplevelser i Alanya, Seværdigheder i Alanya, Alanya Seværdigheder, grotte i Alanya

Dim Cave (Alanya)

Drypstenshulen er 360 m lang og ligger 232 meter over havet. Det er også en af Alanya´s største seværdigheder!

Dim cave drypstensgrotten er en af de største drypstensgrotter i Tyrkiet. Den komplette længde af grotten er 360 meter lang, og flere steder i grotten er der mellem 10-15 meter fra gulv til loft.

Det er den 2. største drypstenshule i Tyrkiet, som er åben for turister.

Grotten har været åben for turister siden 1998, og der er en gangsti igennem hele grotten. I den ene ende ender Dim Cave ved en lille sø. Temperaturen er stabil hele året på 18-19 º C og luftfugtigheden er ca. 90 % året rundt. Den høje luftfugtighed er gavnlig for astma patienter. 

Grotten er også på min liste med 10 must do oplevelser i Alanya

Tınaztepe Cave (Seydisehir, Konya)

Den længste hule i Tyrkiet og den tredje længste i verden. Hulen er i alt 22 km lang.

Den højeste temperatur målt i grotten er 36,5 ° C, og den laveste temperatur er –18,4 ° C.

Grotten blev opdaget af den franske videnskabsmand Michel Bakalowichz i 1968, og han gennemførte sin medicinsk forskning i hulen, hvor han fandt ud af, at det var et naturligt godt behandlingsmiljø for astmasygdom.

Altınbeşik grotte Nationale Park. Altınbeşik grotte, Tyrkisk Nationale Park, Altinbesik grotte, tyrkiske grotter
Altınbesik” – CC BY-SA 4.0 – Original file

Altınbeşik Cave (İbradı-distriktet i Antalya-provinsen)

Altınbeşik grotten ligger ca. 7 km fra byen Ibradi og 2,5 timer kørsel fra Alanya.

Hulens samlede længde er 2500 meter og har et indgangsparti, der er 101 meter højt. Det er en delvist aktiv hule. Altinbesik Cave er en af de smukkeste huler i Tyrkiet. Hulen har et meget lang og stort underjordiske system på over 100 km. Grotten er også en af de længste og største vand systemer i verden.

Burdur grotte, Insuyu cave, Insuyu grotten, grotter i Tyrkiet, tyrkiske drypstensgrotter, grotter i Tyrkiet, natur seværdigheder i Tyrkiet, tyrkiske seværdigheder, Burdur Tyrkiet

Insuyu Cave (Burdur)

Den samlede længde af hulen er 597 meter. Den blev den opdaget i 1952 og åbnet for offentligheden i 1965.

Der er 9 søer i forskellige størrelser inde forskellige gallerier, som fører til forskellige retninger. Desværre er søerne i grotten lige nu er tørret helt ud på grund af tørke og ekstrem boring i området.

Damlatas Cave (Alanya)

Damlatas Cave er en af verdens mest berømte huler, selvom det er en meget lille grotte.

Den samlede længde af hulen er 30 meter og den dækker et areal på i alt 200 meter. Det der gør Damlatas grotten så fascinerende er de fantastiske stalakitter og stalagmitter.

Damlatas dryptensgrotten blev opdaget i 1948 i forbindelse med opbygningen af havnen. Den anslås til at være formet i mellem 10.000 år og 15.000 år f.Kr.

Grotter i Tyrkiet, tyrkiske grotter, seværdigheder i Tyrkiet, drypstensgrotter i Tyrkiet, Drypstensgrotte Tyrkiet, Dansk i Tyrkiet, oplevelser i Tyrkiet

Karain Cave (Antalya)

Karain grotten ligger 30 km nordvest for Antalya, ca. 430-450 meter over havet. Den er en af de største naturlige huler i Tyrkiet og den har været beboet i århundreder.

Ved udgravninger foretaget mellem 1946 og 1973 fandt man fund fra tidsperioderne palæolitiske, neolitiske og tidlige bronze alder. Nogle af fundene lavet i grotten, har gjort grotten til et af de vigtigste historiske steder i Anatolien. Disse fund har blandet andet givet verden vigtig information omkring planter, dyreliv og klimaet i den Pleistocæn periode.

Inskriptioner på væggene indikere at grotten har været brugt som tempel og som helligt sted til at afgive løfter.

I 2019 fandt arkæloger verdens næstældste økse i grotten. Læs historien om det her.

De arkæologiske fund som blev opdaget under udgravningerne kan ses på museet i Antalya.

Grotter i Tyrkiet, tyrkiske grotter, seværdigheder i Tyrkiet, drypstensgrotter i Tyrkiet, Drypstensgrotte Tyrkiet, Dansk i Tyrkiet, oplevelser i Tyrkiet

Köşekbükü Cave (Anamur, Mersin)

Köşekbükü grotten ligger i landsbyen Ovabaşı, 9 km fra Anamur.

Drypstenshulen har et areal på 500 m² og er kendt for at helbrede astma. Grotten er inddelt i 3 sektioner: Şifa, Huzur, Dilek.

Köşekbükü grotten har en luftfugtighed på 80% og en temperatur på 18 ºC. Den menes at være mere end 20.000 år gammel.

Peynirlikönü Cave / Sinkhole (Anamur, Mersin)*

Peynirlikönü Sinkhole, er et synkehul og den dybeste hule i Tyrkiet. Det ligger i landsbyen Sugözü i Anamur, Mersin. Grotten er 1.429 meter dybt og 3.118 meter langt.

Hulen blev opdaget og først udforsket i 1993 af Boğaziçi University Speleological Society (BÜMAK). En oversvømmelse gjorde at opdagelsesrejsende Mehmet Ali Özel mistede sit liv inde i hulen i 2001.

I 2004 lykkes det BÜMAK-teamet med hjælp fra medlemmer af den bulgarske speleologiske føderation at bjerge Mehmet Alis krop, som på det tidspunkt havde nået hulens dybeste punkt.

Hvordan opstår drypstenshuler?

Der er ca. 40.000 drypstenshuler i Tyrkiet. Ud af dem er kun de 800 blevet udforsket. 

Personligt har jeg udforsket omkring 10, så jeg har vist et livsprjekt foran mig med alle Tyrkiets grotter.

Drypstenshulerne bliver dannet når nedsivet regnvand opløser kalksten gennem naturlige revner fra overfladen. Regnvand tager kuldioxid fra luften og danner kulsyre.  

Dette sure regnvand siver ind i huler, opløse kalk og dermed skaber en hule, ofte med stalakitter og stalagmitter

Alderen på drypstenshulerne I Tykriet menes at være mellem 500.000 og 14.000.000 år  

PIN IT!

Grotter i Tyrkiet, tyrkiske grotter, seværdigheder i Tyrkiet, drypstensgrotter i Tyrkiet, Drypstensgrotte Tyrkiet, Dansk i Tyrkiet, oplevelser i Tyrkiet

INDHOLD I ARTIKLEN: NATUROPLEVELSER I TYRKIET, TYRKISKE GROTTER, DRYPSTENSGROTTER I TYRKIET, SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, INSUYU GROTTEN, INSUYU CAVE, NATUR SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, GODE REJSERÅD TIL TYRKIET, GROTTER I TYRKIET, MINE REJSERÅD, REJSER I TYRKIET, REJSEBLOG, REJSEBLOGGER, NBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, TYRKIET BLOGGEN.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.