I Blåvand finder du en af Danmarks mest interessante museer om 2. verdenskrig.
Jeg er utrolig interesseret i historien om 2. verdenskrig, så museet var en fed oplevelse for mig.
Jeg har set utallige film, læst et mindre bibliotek og besøgt historiske steder, som f.eks bunker museet ved Silkeborg bad, 2. verdenskrig museet i Gdansk og Bunkerne ved blåvand (muldyr bunkerne). Seneste skud på stammen er Tirpitz museet.
Reklame: Jeg havde af fået presseadgang til Tirpitz bunkermuseum af Varde museerne. Jeg havde med garanti besøgt Tirpitz bunkermuseum med eller uden presseadgang, men jeg værdsætter muligheden og støtten til min rejseblog.
Se praktisk information om Tirpitz med entré priser og åbningstider nederst i indlægget.
Om Tirpitz Bunkermuseum i Blåvand
Tirpitz museet ligger i det frede klitlandskab ved Blåvand.
Fra vejen er det svært at se den store bunker og det ser næsten ude som den er gemt under sandet.
På Tirpitz museet er der fire faste udstillinger, en skiftende udstilling samt en café og en butik.
Udstillingerne på museet er som følger: Den Skjulte Vestkyst, En hær af beton, Havets Guld, Tirpitz-bunker. Den midlertidig udstilling i 2020 er det Livsfare – miner.
Ved indgangen får man en audio guide, som kan scannes på punkter over hele museet og derefter fortæller om udstillingen. GODT RÅD: Tag høretelefoner med, så du ikke behøver holde audio guiden op til øret hele tiden.
Læs også >> Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers
Livsfarlige miner
I den midlertidige 2020 udstilling kan du lære om den dramatiske rydning af 1,5 millioner udlagte miner langs vestkysten efter Anden Verdenskrig.
Jeg har det filmen “Under sandet”, som også bliver nævnt i udstillingen. Hvis du har set den film før du besøger udstillingen, så bliver den utrolig levende.
Havets Guld
I den permanente udstilling kan du lære om ravs tilblivelse og hvorfor det er havets guld. Tirpitz museum en stor og enestående ravsamling og er en fin kontrast til udstillingen om livet på vestkysten og 2. verdenskrig.
Via audio guiden kan du høre historier om rav og de talrige ravsamlere, der har været i Danmark igennem tiden.
Den Skjulte Vestkyst
Hør de dramatiske fortælleringer fra vestkysten. Fortællinger om sømænd, smuler gods, velstand og død. Udstillinger er meget bred og hver lille “træ kasse” har en historie om vestkysten i Danmark.
Hver halve time forvandles rummet til en 4D biograf, hvor man kan se en film med 20.000 års tidsrejse på vestkysten. Showet er virkelig godt og jeg følte, at jeg stod og holdte vejret det meste af tiden.
En hær af beton
Lær om nogle af de personer, som blev formet af krigen.
Der er flere virkelig personlig fortællinger, som jeg blev helt opslugt af, blandt andet om en ung pige, som havde forelsket sig i en tysk soldat.
Mens man høre deres historier, så sætter man også hurtigt spørgsmålstegn omkring grænsen mellem hvem, der er den gode og den onde og de personlige historier gjorde det blev meget flydende.
Tirpitz-bunkeren
Man går rundt om hjørnet også er stemningen og temperaturen helt anderledes end i det øvrige museum. De 3,5 meter tykke armeret beton vægge er i kæmpe kontrast til det arkitekt byggede museum, som de øvrige udstillinger er i. Lyset er dæmpet og temperaturen er kølig. Selvom vi var mange i bunkeren på samme tid, var der utrolig stille.
I bunkeren kan du via audio guiden få svar på spørgsmål ala Hvorfor blev der bygget en stor kanonstilling lige her i Blåvand? Hvem skulle have bemandet den? Hvordan skulle kanonen have virket – og hvor langt kunne den skyde ud over havet?
Historien om kanon bunkeren: I august 1944 i gang satte den tyske besættelsesmagt byggeriet af Tirpitz-stillingen vest for Blåvand. De to store kanonbunkers var en del af Atlantvolden og skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Det er den sydlige bunker, som er i Tirpitz museet.
Heldigvis for Danmark, så sluttede krigen før bunkerne var færdig bygget, og i dag er de blevet reduceret til et minde om krigen ved vestkysten.
Praktisk information om Tirpitz museer
Entrépriser: Voksne: 145 kr. Børn og unge under 18 år: gratis
Tirpitz åbningstider:
Sæsoner | Åbningstider: |
Tirsdag – søndag (1. december – 31. marts) | 10.00 – 17.00 |
Mandag – søndag (1. april – 30. juni & 16. august – 30. november) | 10.00 – 17.00 |
Mandag – søndag (1. juli – 15. august) | 9.00 – 18.00 |
24/12, 25/12, 31/12, 01/01 | Lukket |
Adresse: Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand
Hjemmeside: vardemuseerne.dk/museum/tirpitz/
Telefon: +45 75 22 08 77
Læs også >> 4 udendørs og gratis seværdigheder i Skanderborg
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: TIRPITZ, OPLEVELSER I VARDE, SEVÆRDIGHEDER I VARDE, OPLEVELSER I VESTJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, TIRPITZ MUSEUM, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, TIRPITZ BUNKERMUSEUM, TIRPITZ BUNKER, VISITDENMARK, BLOG OM VESTJYLLAND, BLOG OM AT REJSE, BUNKERS I VESTJYLLAND.
Note: Vi havde fået gratis adgang til Tirpitz, men derudover har Varde museerne ingen krav stillet. Dette indlæg skriver jeg på egen opfordring og alt i indlægget er min mening og researched information.