De første 2 dage i Gdansk blev brugt på at besøge en stor del af de museer som var inkluderet i Gdansk Tourist card.
Flere masser var oka, mange var komplet ligegyldige at besøge. Modsat var museet i Gdansk om den Anden verdenskrig, det museum var helt fantastisk.
Jeg elsker museer, men det er sjældent jeg er “wow det var en skøn oplevelse” over et museum.
Det er dog min ærlige mening om dette museum (polsk navn: Muzeum II Wojny Światowej) og besøger du Gdansk så anbefaler jeg virkelig virkelig du tager 2-3 timer ud af kalenderen, køber en audioguide og går på opdagelse i det store museum.
Har du ikke tid til at læse hele min guide? Få 10 hurtige punkter om museet her (nederst i rejsebloggen)
Billetter, kø og audioguide
BILLETTER OG KØ: Vi besøgte museet første gang tirsdag omkring kl 13.00. Der var køen laaaang. Vi blev enig om at bruge tirsdagen på noget andet og komme tilbage onsdag efter vores tur i zoologisk have.
Onsdag kom vi tilbage til museet omkring kl 15.30. Denne dag var der ingen kø og vi var inde på museet indenfor få minutter. Billetterne koster 23 PLN. Du kan også købe billetterne i en af de 2 automater ved indgangen.
AUDIOGUIDE: Jeg havde læst om museet online, hvor andre rejsebloggere gjorde opmærksom på at audioguiden var et KLOGT og meget nyttigt tilvalg.
Den koster 5 PLN udover billetten, men jeg vil gerne videregive anbefalingen om at audioguiden virkelig er nyttig og gøre museet meget mere levende og spænde. Audioguiden giver også audio på film, så man slipper for at læse underteksterne. Audioguiden er fuldautomatisk, så når du træder ind i et rum, så starter den automatisk. Træder du ud af rummet stopper den igen.
Læs også >>10 ting der overraskede positivt mig ved Gdansk
Derfor er museet så fantastisk
Du skal ikke Google meget om Gdansk, før du ser billeder af den ikoniske bygning museet ligger i. Jeg troede museet var over hele den store bygning, men faktisk er museet 3 etager under jorden. Med det samme jeg trådte ind i museet blev jeg forbløffet over den fede arkitektur museet er bygget i. Museet er inddelt i rum.
Rum nr. 01 fortæller om starten på det hele. Derfra lærer man om de deltagende lande i krigen, hvordan Hitler lavede propaganda, hvordan krigen udviklede sig, hvordan jøderne blev behandler i starten og senere i krigen, om kz-lejrene som f.eks Theresienstadt og hvordan de civile havde det under krigen. Der er også en masse om Polens rolle i krigen, hvilket ikke er noget man lærer meget om i de danske historietimer.
Museet er en god blanding af udstillinger og film, både dokumentariske og personlige beretninger. Der er også flere interaktive dele i museet, hvor der er mulighed for at dykke ned i et bestemt emne, f.eks arbejdslejrene (kz lejrene) eller frihedskæmpere.
Flere steder i museet er rummet bygget op som lokationer under krigen. En handelsgade der iscenesætter hvordan der så ud da krigen startede og en tank omgivet af mursten ruiner giver en levende effekt til museet.
Theresienstadt: Verdens onsdage koncentrationslejr
Jeg har besøgt Theresienstadt koncentrationslejr to gange i mit liv. Begge gange gik jeg grædende derfra.
Jeg undersøgte før vores tur til Gdansk, om vi kunne besøge Theresienstadt, og man kan godt komme dertil. Men det er mange timer i tog og bus. Det ville jeg ikke byde min mor på vores fælles slap af ferie,
På musset blev der vist mange billeder og film om Theresienstadt.
En evig ond cirkel, hvor den eneste måde du kan overleve på er ved at arbejde til du dør. De første fanger blev tvunget til at bygge lejeren i det tøj de ankom til lejren i.
Andre fanger blev sat til at sy “de stribede pyjamasser” som den dag i dag stadig huskes som fangernes genkendelige påklædning. Et umuligt stort antal fanger var stundet sammen i rum, kun bestående af køjesenge, borde og stole.
Jeg har besøgt disse rum og når man hører om antallet af fanger der har været i de rum tænker man “det kan ikke lade sig gøre, uden man ligger i tre lag ovenpå hinanden“.
Læs også >> Seværdighed: Zoologisk have i Gdansk
Jeg skal også ærligt sige, at jeg havde tåre i øjnene to gange, på de tre timer jeg brugte på museet. Jeg skjulte det godt, men jeg vil også gerne indrømme at museet rørte mig dybt.
Og mens jeg står og skjuler en tåre i øjenkrogen bliver man mindet om de mange helte krigen havde. Dem der startede deres egne guerilla krige mod tyrkerne og stoltheden spredte sig da den danske frihedskæmper Flammen bliver nævnt i min adioguide.
Mig og Anden verdenskrig: Et forsøg på at forstå bare lidt af det
Jeg har en interesse for Anden verdenskrig, Hilter og koncentrationslejrene, som er helvede på jorden.
Jeg har læst mange bøger og set et utal af film om krigen, siden jeg gik i folkeskole. Når jeg læser eller ser film om krigen går jeg langt ind i mig selv og forsøger at sætte mig ind i hvordan det må havde været.
F.eks feltmadrasser, som de så grimt blev navngivet. Almindelige unge piger som forelskede sig i de unge soldater, hvis liv havde ført dem til Danmark (eller andre lande). Det er smukt man kunne forelske sig i en fremmed midt i en krig og ville ofre hele deres ære for f.eks at havde et billede af deres tyske kæreste i deres pung.
Eller de mange europæiske (ikke-tyske) kvinder, der blev tvunget til prostitution i Tyskland, for at sikre sig at de polakker, ukrainere osv man havde tvunget til Tyskland for at arbejde, ikke forsøgte sig på tyske kvinder (som skulle holdes rene ifølge Hitler) og i stedet havde en luder, de kunne gå til ( ja det virker helt tåbeligt, at sådan noget var organiseret, i det der i virkeligheden var en slave-lejre)
Og hvordan var det at være jøde? På få år giver hele verden din religion og alle du kender skylden for “alt der er galt med verden” og som straf skal du arbejde dig selv og dem du elsker til døde.
For ikke at tale om alle de soldater, både tyske og øvrige europæiske som pludselig skulle kæmpe for deres land, med eller uden militærtræning før krigen. 5,7 millioner soldater døde under Anden verdenskrig og omkring 20 millioner blev fysisk eller psykisk skadet under krigen.
Og det er kun soldaterne! Civile i millioner og atter millioner blev ligeså slået ihjel og såret hvis de altså ikke var døde af kulde eller sult inden da.
Utroligt verden har rejst sig igen
Hvordan hele verden har rejst sig så hurtigt igen efter krigen er utroligt. Det er under 100 år siden og alligevel er næsten alle tilbageværende minder om krigen i dag udstillet på museer eller dele af private samlinger.
I Berlin har jeg blandt andet besøgt et område i Berlin som blev genopbygget af kvinder, fordi deres mænd kom skadet hjem fra krigen, ja hvis altså de kom hjem…
Som lovet i toppen får du en hurtigt liste med 10 ting du skal vide om museet (hvad enten du har haft tid til at læse ovenstående eller ej). Se billetpriser og åbningstider m.m under de 10 punkter.
10 hurtige punkter om Anden verdenskrig museet i Gdansk
- En audioguide gør din museumsbesøg meget mere spændende. Den koster 5 PLN.
- Garderobeskabe er ved indgange. Indsæt 2 PLN i skabet og lås. Du får de 2 slots tilbage når du åbner skabet igen.
- Tid: Afsæt 2-3 timer til museet. Det er stort og der er meget at se og hører.
- Handicapvenligt opbygget museum.
- Du kan godt have børn med på museet, men hver opmærksom på der vises film og billeder af døde i massegrave, udsultede fanger og kvinder der får klippet håret af.
- Du må gerne tage fotos og film på museet.
- Der er et lille cafe område ved indgange til museet.
- Du kan gå derhen fra den gamle bydel af Gdansk hen til museet.
- Du kan også tage en Uber.
- På museet kan du købe billet til deres kanalrundfart ud til Westerplatte, hvor Anden verdenskrig startede.
Praktisk information om Anden verdenskrig museet i Gdansk:
Polsk navn: Muzeum II Wojny Światowej
Entrépriser:
Person |
Pris i PLN |
Voksen | 23 |
2 + 1 familiebillet | 55 |
2 + 2 familiebillet | 55 |
2 + 3 familiebillet | 55 |
Anden verdenskrig museet åbningstider:
Dage |
Tider |
Tirsdag til søndag | 10.00 – 17.00 |
Onsdag | 10.00 – 21.00 |
Mandag | Lukket |
23., 24., 25. og 31. december | Lukket |
Adresse:
Museum of the Second World War
pl. Bartoszewskiego 1 , 80-862 Gdańsk
Telefon: +48 58 760 09 60
Email: info@muzeum1939.pl
Hjemmeside: muzeum1939.pl/en
Tak til min søde mor for at tage billeder af mig og med mig i museet. Indlægget er ikke sponsoreret.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: FERIE I POLEN, POLEN FERIE, REJSEGUIDE TIL GDANSK, REJSEGUIDE TIL POLEN, REJEGUIDE TIL GDANSK POLEN, SEVÆRDIGHEDER I GDANSK POLEN, POLEN BLOG, BLOG OM POLEN, BLOG OM GDANSK, GDANSK BLOG, VISITGDANSK, VISIT POLEN, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, MUSEER I GDANSK, MUSEER I POLEN, ANDEN VERDENSKRIG MUSEUM, MUSEER OM ANDEN VERDENSKRIG.