Danske unikke kirker, danske kirker, andereldes danske kirker, unikke danske kirker, unikke kirker, gratis seværdigheder i Danmark, danske gratis seværdigheder, gratis danske seværdigheder, Øster lars kirke, Øster Lars rundkirke, oplevelser i Danmark, rundkirker, danske rundkirker, Ribe Domkirke, Danske domkirker

Danmark har mange kirke, nogle mere unikke end andre.

Jeg (og alle andre danskere) er vokset op med kirker, som en del af landskabet.

Jeg synes det er super hyggeligt at besøge de danske kirker, særligt dem der har lidt kant.

Hvis du også synes det er spændende at se unikke danske kirker, så lad mig guide dig til mine favoritter i dette rejseblog indlæg.

Og i takt med jeg besøger flere og flere, vil jeg tilføje dem på min liste over unikke danske kirker.

Læs også >> Smukke danske fyrtårne, du skal se.

Skagen kirke, kirke i Skagen, morgenmad i Skagen, ferie i Skagen, gratis oplevelser i Skagen
På min budgetferie til Skagen spiste vi morgenmad på græsset foran Skagen kirke.

5 unikke ting, du (måske) ikke vidste om de danske kirker

  • Kristendommen kom til Danmark omkring 900-tallet.
  • Den mindste kirke i Danmark er Venø kirke (på Venø).
  • Der er 10 domkirker i Danmark.
  • Der er 7 bevarede rundkirker.
  • Der er 2.354 folkekirker i Danmark (statestik fra 2017).

Unikke danske kirker, du skal se!

Den tilsande Kirke, tilsandet kirke, kirke i skagen,Budget ferie i Danmark, Danmark budget ferie, Skagen ferie, guide itl skagen, skagen rejse, camping i Skagen, rejseblog, dansk rejseblog, oplevelser i Skagen, seværdigheder i Skagen

Den tilsandede kirke i Skagen

Denne kirke, Den tilsandede kirke, er øverst på min personlige liste over unikke kirker i Danmark.

Den tilsandede kirke, eller Sankt Laurentii Kirke, som den også er kendt som, ligger ca. fire kilometer sydvest for Skagens centrum.

Kirken blev sandsynligvis opført i slutningen af 1300-tallet og har på det tidspunkt været den største kirke i Vendsyssel.

Da kirken havde problemer med at holde sig fri fra sandet, besluttede man i 1795 at ophøre med at holde gudstjeneste, og kirken blev lukket. I dag er kun kirketårnet synligt.

Under jordoverfladen gemmer sig endnu rester af kirkens fundamenter og gulv, samt en døbefont, der ikke, som det øvrige inventar, blev fjernet og solgt.

Det er gratis at se Den tilsandede kirke og det er en dejlig natur oplevelse i Danmark.

Nordby kirke, Nordby Kirken, kirke i Nordby, Fanø kirke, kirke på Fanø, unikke danske kirker, danske kirker, specielle danske kirker

Nordby Kirke på Fanø

Nordby kirken er opført i 1768 og er i danske sammenhænge en usædvanlig og unik kirke.

Den er usædvanlig fordi kirkerummet er tværstillet og uden opdeling i skib og kor. Tidligere var prædikestolen placeret oven over alterbordet, som det var almindeligt i 1700-tallet.

Det er bygmesteren Peder Friisvad fra Varde, som har skabt den velproportioneret kirkebygning, som et eksempel på at der i Danmarks ydrekanter også kunne skabes formsans efter det sene 1700-talidealer: ædel enkelhed og stilfærdig storhed. 

Altertavlen: Renæssancetavle fra 1622. Malerierne er fra Ribe og viser jesu dåb, nadveren, korsfæstelsen og opstandelsen.

Døbefonten: Døbefonten er støbt i malm og er fra sidste halvdel af 1400-tallet. Den er kirkens ældste inventar.

Læs mere om hvad du kan opleve i Nordby på Fanø i denne guide

Brødremeninghedens kirke, Unesco kirke, Christiansfeld, Unesco Danmark, Unesco oplevelser i danmark, Sønderjylland, brødremeningheden christiansfeld, oplevelser i danmark, historiske kirker, danske kirker, rejseblog, travelbogger, danish travelblogger, travelblogger denmark, christiansfeld, guide til christiansfeld,
Brødremeninghedens kirke, Unesco kirke, Christiansfeld, Unesco Danmark, Unesco oplevelser i danmark, Sønderjylland, brødremeningheden christiansfeld, oplevelser i danmark, historiske kirker, danske kirker, rejseblog, travelbogger, danish travelblogger, travelblogger denmark, christiansfeld, guide til christiansfeld,

Brødremenighedens kirke i Christiansfeld

Brødremenighedens kirke, også kendt som salshuset, står i Christiansfeld i Sønderjylland.

Den blev opført i 1776 og i 1796 udvidet med to sidefløjene. Kirkesalen, der er Danmarks største kirkerum er bygget uden bærende søjler.

Det der gør Brødremenighedens kirke meget unik er, at den ikke er indrettet med alter, døbefont, prædikestol og våbenhus.

Kirkesalen er vendt på tværs, for at alle er så tæt som muligt på det sted, hvorfra gudstjenesten ledes. Gudstjenesten ledes fra liturgibordet af præsten. Liturgibordet er hævet et par trin af praktiske årsager. Ved dåb sættes et dåbsfad af sølv på bordet, da kirken ikke har en døbefont.

Der kan sidde omkring 1000 personer i kirken. Indretningen understreger lighedstanken og fællesskabet i brødremenigheden. Kirken har smukt lysindfald fra øst om morgenen og fra vest om aftenen.

Læs min guide til alt du skal se i Christiansfeld her.

tyrstrup kirke, christiansfeld kirke, kirke tyrstrup, genforeningskirken, genforenings kirken, historiske kirker, danske kirker, rejseblog, travelbogger, danish travelblogger, travelblogger denmark, christiansfeld, guide til christiansfeld,
tyrstrup kirke, christiansfeld kirke, kirke tyrstrup, genforeningskirken, genforenings kirken, historiske kirker, danske kirker, rejseblog, travelbogger, danish travelblogger, travelblogger denmark, christiansfeld, guide til christiansfeld, unik kirke i Danmark, specielle kirker i Danmark

Tyrstrup kirke i Christiansfeld

Vi bliver i Christiansfeld, for byen har nemlig ikke kun én unik kirke, den har faktisk to!

Byggeriet af Tyrstrup kirke, også kendt som Genforeningskirken, blev påbegyndt i 1862 og i 1863 var kirken færdigbygget.

Selvom kirken kun er lidt over 160 år gammel, har den alligevel været besøgt af to danske konger.

Frederik VII besøgte den næsten færdige kirke den 3. Oktober 1863. Frederik VII døde den 15. november samme år.

Kirken blev officielt indviet den 3. December 1863, men da Danmark stod på randen af krig, forgik åbningen uden de store festligheder. En måned efter åbningen var Danmark i krig og byen Christiansfeld blev tabt til Tyskland.

Den 10. Juli 1920 red Christian X over grænsen til Sønderjylland, og landsdelen blev forenet med Danmark igen. Christian X og Dronning Alexandrine deltog i anledningen af genforeningen i en takkegudstjeneste i Tystrup kirke, hvor Kong Christian X knælede herunder spontant foran alteret.

Læs mere om Tyrstrup Kirke i Christiansfeld her.

Rundkirke, Øster Lars rundkirke, rundkirke i Øster Lars, Rundkirker på Bornholm, Bornholm Rundkirker, Rundkirker i Danmark, Danke rundkirker, Unikke danke kirker, specielle kirker i Danmark

Østerlars rundkirke

Rundkirken i Østerlars er den største af Bornholms i alt fire rundkirker. I alt der er 7 rundkirker i Danmark.

Det koster 20 kr at komme ind i Østerlars rundkirke i Østerlars og med i den entré er der adgang til at komme op under taget og se kirkens unikke tagkonstruktion.

Kirken er en populær seværdighed lidt udenfor Gudhjem og Rundkirken er også et unikt syn, hvis man ikke har set en rundkirke før.

Kirken menes at være opført omkring år 1150 og kalkmalerierne inde i kirken er fra ca. 1350.

Hvis du skal til Gudhjem, som Øster Lars kirke ligger tæt på, så se min oversigt med de bedste seværdigheder i Gudhjem her.

Ribe, Ribe Danmark, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Opleveser i Ribe, hvad kan man lave i Ribe, Domkirke, Ribe Domkirke, Danske Domkirker
Ribe Domkirke, Domkirken i Ribe, danske domkirker, oplevelser i Ribe

Ribe domkirke

Domkirken i Ribe kan ses fra flere kilometer væk og den står stolt og stor inde midt inde i Ribe. Ribe er Danmarks ældste by.

Ribe Domkirke blev påbegyndt omkring 1150 og var færdigbygget omkring 100 år senere i ca. 1250. Den afløste en ældre stenkirke på samme sted.

Murene blev opført af vulkansk tuf- og sandsten fra Rhin området (Tyskland). Kirken er over tiden blevet både udvidet og renoveret.

Det er gratis at se Domkirken i Ribe og man kan for 20 kr. komme op i Ribe Domkirkes tårn. På vej op i tårnet ligger Domkirkemuseet og fra toppen af tårnet er der en fantastisk udsigt over hele området. 

Hvis du skal til Ribe, så husk at tjekke min oversigt med de bedste seværdigheder i Ribe her.

Sct Catharinæ kirke kloster, Sct Catharinæ, Sct Catharinæ kloster, Ribe kloster, Kloster i Ribe, Kirke i Ribe, Seværdigheder i Ribe, Oplevelser i Ribe,

Sct. Catharinæ kirke og kloster i Ribe

Ribe har, ligesom Christiansfeld, 2 unikke kirker indenfor kort afstand.

Ved reformationen i 1536 blev det beordret at Ribes 14 katolske kirker, klostre og kapeller skulle nedlægges og deres ejendom konfiskeret af kongen. Sortebrødreklostret Sct. Catharinæ og Ribe Domkirken undgik at blive konfiskeret og revet ned.

Sct. Catharinæ kloster er et af de ældste og bedst bevarede i Skandinavien. Klosterfløjene har blandt andet været brugt som Ribes første offentlige hospital.

En tur i klostergården er en unik oplevelse. Omgivelserne er smykke og man glemmer hurtigt man er midt i Ribe centrum.

Du kan gratis gå ind i kirken men skal betale et lille beløb for at se klosteret.

Viborg Domkirke, Domkirken i Viborg, seværdigheder i Viborg, oplevelser i Viborg
Viborg Domkirke, Domkirken i Viborg, seværdigheder i Viborg, oplevelser i Viborg

Viborg Domkirke

Viborg Domkirke er formentlig verdens største granitkirke. Det er en treskibet korskirke som er ca. 70 m lang og knap 23 m bred.

Jeg besøgte Viborg Domkirke, efter jeg havde været på Viborg julemarked. Indvendig er Domkirken utrolig smuk og den ligner en scene fra en middelalder film.

Et besøg i Viborg domkirke koster 10 kr og du kan betale på Mobilpay, hvis du ikke har kontanter.

Århus domkirken, domkirken i Århus, kirker i Århus, seværdigheder i Århus, Seværdigheder i Aarhus, oplevelser i Århus

Århus Domkirke

Århus Domkirke er en af Århus mest ikoniske og historiske bygninger. Den måler 93 meter, hvilket gør den til Danmarks længste kirke.

Århus Domkirke er en katedral, som blev indviet til Skt. Clemens, som var pave i Rom omkring år 100, og led martyrdøden ved at få et anker bundet om halsen og kastet i vandet, så han druknede.

Du kan besøge kirken indvendig og nyde den smukke indretning som både indeholder romersk stil og gotisk stil. Hvis du spørge personalet pænt, så kan du også komme op i kirketårnet.

marmor kirken, frederiks kirken, kirker i københavn, seværdigheder i københavn, rejseblog, rejseblogger, københavn blog
På kirken står ordene “Herrens Ord Bliver Evindelig”

Marmorkirken / Frederiks kirken

Marmorkirken, også kendt som Frederiks kirken, der ligger lige ved siden af Amalienborg i København.

Kirken er utrolig smuk og ligner på ingen måde en traditionel dansk kirke.

Kirken blev indviet i 1894, men allerede grundlagt i 1749 af Christian Den 5. Ovenpå kirken er den mægtige kuppel, som målet 30 meter i indre diameter.

Kirken er opført i nybarok stil med romerske forbilleder. Den er omgivet af statuer af personer fra Bibelen og den danske og internationale kirkehistorie.

Hvis man har lyst kan man også komme op i Marmorkirkens tårn på bestemte tidspunkter. Lær mere om det her.

Læs også >> 3 skønne kirker og 3 tårne, du SKAL besøge i København

Trinitatis kirken, rundetårn, Trinitatis kirken rundetårn, kirker i københavn, seværdigheder i københavn, købenahvn gratis seværdigheder
Trinitatis kirken, rundetårn, Trinitatis kirken rundetårn, kirker i københavn, seværdigheder i københavn, købenahvn gratis seværdigheder
Alteret i Trinitatis kirken

Trinitatis kirken ved Rundetårn

Det er nok de færreste, der tænker over det, men faktisk sidder Rundetårn fast på en kirke. Det er dog ikke kirkens klokketårn, selvom placeringen af Rundetårn for enden af Trinitatis kirken får det til at ligne et kirketårn.

Rundetårn stod færdigt i 1642, 14 år før kirken stod klar. Rundetårns Sneglegang er meget enestående europæisk arkitektur.

Trinitatis Kirke og Rundetårn er et af Christian den 4.s mest kendte bygninger. Trinitatis Kirke blev indviet søndag 1. juni 1656, som en kirke for universitetets professorer og studerende. I dag har kirken dog funktion som almindelig sognekirke.

Navnet Trinitatis henviser til Treenigheden – Gud, Søn og Helligånd – men også bygningskomplekset var oprindelig en treenighed af kirke, observatorium og universitetsbibliotek, som det var Christian den 4.s ønske for kirken.

I 1728 bliv kirken hårdt medtaget af Københavns brand, men kirken blev genopbygget i 1731.

Kirken er gratis at besøge. Der er forskellige arrangementer i kirken som f.eks koncerter og fastelavn.

PIN IT!

Danske unikke kirker, danske kirker, andereldes danske kirker, unikke danske kirker, unikke kirker, gratis seværdigheder i Danmark, danske gratis seværdigheder, gratis danske seværdigheder, Øster lars kirke, Øster Lars rundkirke, oplevelser i Danmark, rundkirker, danske rundkirker
Danske unikke kirker, danske kirker, andereldes danske kirker, unikke danske kirker, unikke kirker, gratis seværdigheder i Danmark, danske gratis seværdigheder, gratis danske seværdigheder, oplevelser i Danmark, rundkirker, danske rundkirker

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I DANMARK, UNIKKE KIRKER, GRATIS OPLEVELSER I KØBENHAVN, GRATIS OPLEVELSER I DANMARK, DANSKE RUNDKIRKER, SPECIELLE KIRKER I DANMARK, ANDERLEDES KIRKER I DANMARK, CHRISTIANSFELD KIRKE, DANSKE DOMKIRKER, DOMKIRKERNE I DANMARK, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, UNIKKE KIRKER I DANMARK, DANSKE KIRKER, UNIKKE DANSKE KIRKER, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I KØBENHAVN, VISIT DENMARK, BLOG OM AT REJSE.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.