Jeg har, over de sidste par år, besøgt mange smukke danske fyrtårne.
Med tiden er det faktisk blevet lidt af en rejse-besættelse.
Teknisk set er de danske fyrtårne ikke blevet bygget til at være turist-seværdigheder, men det betyder ikke, at de ikke er både spændende at besøge og meget smukke at se på, ved de danske kyster.
Noget af det, der har fascineret mig mest ved de danske fyrtårne, er hvor forskellige de er i deres design. Mens det danske samfund bliver mere og mere ensformig, så forbliver de gamle danske fyrtårne unikke og anderledes.
I denne oversigt kan du læse om nogle af de danske fyrtårne jeg har besøgt, og i takt med jeg besøger flere og flere, vil jeg tilføje dem på min liste.
Smukke danske fyrtårne, du skal se
Blåvandshuk Fyr på Danmarks vestligste punkt
Når du besøger Blåvandshuk fyr, så er du samtidig også på Danmark vestligste punkt.
Blåvandshuk Fyr er fredet og står i den rå natur midt på Horns bjerg, 18 m.o.h. Derfra går man de 170 trin op og ender på udsigtsplatformen 39 m.o.h .
I toppen af fyret mødte der min far og jeg en fantastisk 360 graders udsigt og et par meget friske kølige vindpust.
Hvis du gerne vil vide mere om Blåvandhuks Fyr, så har jeg skrevet indlægget Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers.
Fornæs fyr på Jyllands østligste punkt
Man skal ud på næsen af Danmark, altså Djursland, for at se Fornæs Fyr. Dette fyr står på Jyllands østligste punkt.
Man kan ikke komme hen til selve fyret, da det står på privat grund, men det er alligevel spændende at se på afstand og tæt på stranden (hvor den danske vind blæser for fuld power).
Fyrtårnet er 27 meter høj, mens flammehøjden er 32 m.o.h.
Siden 1839 har der været fyr ved Fornæs. Det nyværende fyr er fra 1892. Det er lavet af bornholmsk granit, som også blev hugget på Bornholm, før det tog rejsen til Djursland.
Besøger du Fornæs fyret om sommeren, så kan du også benytte din køretur til at plukke smukke markblomster ganske gratis.
Hammeren fyr på Bornholms nordspids
Fra Fornæs fyr, bygget af Bornholmsk granit, til et fyrtårn der faktisk står på Bornholm: Hammeren fyr.
Jeg rejste rundt på Bornholm solo som en del af WorkAway. En af dagene gik jeg fra Hammershus via Opalsøen til Hammeren fyr.
Hammeren fyret ligner noget fra et H.C. Andersen eventyr og er helt igennem idyllisk. Ikke nok med det, så er det gratis at komme op i Hammer fyr.
Det er en hurtig tur op, fyret er ikke særligt højt men fra toppen er der naturligvis en skøn udsigt.
Fyret ligger på den aller nordligste del af Bornholm omgivet af fantastiske vandreruter.
Hammeren Fyr er et anduvningsfyr, hvilket betyder det er et af de fyr, der bruges ved sejlads på havet. Det er opført 1872 og nedlagt 1990, hvorefter fyr og fyrbygninger i 1992 overgik fra Farvandsvæsenet til Naturstyrelsen.
Læs også >> Min guide: Top 10 seværdigheder på Bornholm
Det Grå Fyr tæt ved Grenen
Man kører uundgåelige forbi det Grå Fyr på vej op til Grenen.
Det Grå Fyr tilbyder en frisk gåtur på 210 trin, via en murede vindeltrappe op til toppen. Ved siden af Det Grå Fyr er der en lille cafe og en gratis udendørs udstilling med informationer om danske trækfugle.
Det Grå Fyr er med sine 46 meter Danmarks næsthøjeste fyr, kun overgået af Dueodde Fyr på Bornholm som er højere med 1 meter, og som jeg endnu ikke har besøgt.
Det Grå Fyr er tegnet af den danske arkitekt N.S. Nebelong er blev indviet samt tændt første gang den 1. november 1858, en halv time efter solnedgang. Det tog 4 år og kostede 200.000 rigsdalere at bygge Det Grå fyr.
Læs også >> Ferie i Skagen: Dag 1 – budgetferie i Danmark
Bovbjerg fyr på Vestkysten
Bovbjerg fyr er ligesom Hammeren fyr også et anduvningsfyr. Dette fyr er på den danske vestkyst, tæt ved Lemvig.
Dette fyr er malerisk smukt at se på. Placeringen er helt korrekt i det naturlige landskab. Bovbjerg fyr ligger også helt op ad de højde skrænter, som man kender vestkysten for.
For et lille beløb kan man komme op i toppen af fyrtårnet og nyde udsigten. Men kan kan også gå ind i fyrebygningen og se en gratis kunstudstillingen eller nyde kop kaffe fra fyret lille café.
Området omkring Bovbjerg Fyr er der også nogle skønne vandreruter, men husk: det blæser på vestkysten.
Læs også >> Min guide: Top 10+ seværdigheder ved Vestkysten
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: DANSKE FYRTÅRNE, HVAD KAN MAN LAVE I VESTJYLLAND, HAMMEREN FYR, OPLEVELSER I VESTJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER VED VESTKYSTEN, OPLEVELSER PÅ BORNHOLM, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM VESTJYLLAND, BLOG OM AT REJSE, DANMARKS FYRTÅRNE, FYRTÅRNE I DANMARK, BOVBJERG FYR, BLÅVANDSHUK FYR, FORNÆS FYR, FYRTÅRN PÅ DJURSLAND, DET GRÅ FYR, FYRTÅRN NÆR GRENEN.