Seværdigheder i silkeborg, himmelbjerget, himmelbjerget i silkeborg, silkeborg seværdigheder, Seværdigheder i Skanderborg, Himmelbjerget guide

Himmelbjerget er en af Silkeborg og Skanderborgs mest populære seværdigheder.

Jeg er opvokset i Silkeborg og set Himmelbjerget hele min barndom fra sejlture på Silkeborg søerne, fra vinduet i toget mellem Silkeborg og Århus og naturligvis når jeg har vandret op til tårnet for at nyde udsigten over den smukke midtjyske natur.

Hvis du planlægger at besøge Himmelbjerget, så er der masser af skønne vandre og cykelruter i området. Se nogle af dem her.

Læs også >> 25+ Seværdigheder i Silkeborg – Guide fra en lokal

Normalt når jeg skriver rejseblogindlæg, så skriver jeg om min egen oplevelse og hvad jeg lavede. Men da Himmelbjerget er ret lige til, har jeg i dette blogindlæg i stedet besluttet at give dig 10 fakta om Himmelbjerget og området omkring så du kan få lidt brugbar information til din tur (eller så du kan spille bedrevidende guide for din familie eller venner😂)

Læs også: Golf ved Himmelbjerget (reklamelink).

Seværdigheder i silkeborg, himmelbjerget, himmelbjerget i silkeborg, silkeborg seværdigheder, Seværdigheder i Skanderborg, Himmelbjerget guide

10 fakta om Himmelbjerget og området omkring:

  • Himmelbjerget blev indviet i 1875. Tårnet er tegnet af arkitekt Ludvig P. Fenger på anmodning fra Tårnkomiteen, der var stiftet af papirfabrikant Michael Drewsen i 1867.
  • Himmelbjerget er er bygget som et minde om Grundloven og kongen Frederik 7., som ved Grundlovens underskrivelse indførte folkestyret i Danmark. Det var først med indførelsen af kvindernes valgret i 1915, at man taler om demokrati.
  • Himmelbjergets top rejser sig 147 m over havets overflade og er et af Danmarks højeste punkter (læs også om Ejer Bavnehøj, som også er en af Danmarks højeste punkter her.)
  • Himmelbjerget har i mere end 100 år været udflugtsmål og mødested. Mange steder i området kan du finde træer og mindesten der fortæller om Danmarkshistorien.
  • Himmelbjerget er en “falsk” bakke. Da istiden var forbi, gravede de enorme smeltevandsmasser sig ned i jordlagene og dannede de tunneldale, hvis skrå sider danner den “falske” bakke – i modsætning til den “ægte” bakke, som er jævnt afrundet til alle sider.

Læs også >> 3 spændende museer i Silkeborg by

  • Fra parkeringspladsen og på stien op til Himmelbjerget er der flere buster af Historiske danske personer. Da jeg besøgte Himmelbjeget i 2016 med Taner, spurgte han mig flere gange “Hvem er den ” Amca” (onkel på tyrkisk). Jeg måtte Google flere af dem, så jeg kunne prale med hvem “amca” var 😂 (sjovt personligt minde fra en af mine turer)
  • Jordbunden omkring Himmelbjerget er 10 millioner år gammelt. Det batår af lag af sand, ler og brunkul og flere steder kan du finde naturlige kilder. Kilderne indeholder svovlkis, hvilket gør kilderne er fuldt af okker. Sammen med dem grønne skov giver det et smukt og unikt farvespil.
  • Ved H.C Andersens bænk står Jørn Rønnaus dobbelte kunstværk “Ånd og Bogstav”. Kunstværket blev opsat i 1990 i anledningen ad 150 året for Grundloven.
  • Silkeborgsøerne var i gamle dage vigtig for færdsel og transport af varer. I dag bliver søen mest brugt af lokale søfolk og turister.
  • Damperen Hjejlen blev i 1861 sat i drift som turistbåd af direktør Michael Drewsen fra papirfabrikken. Hjejlen er fortsat en del af en flåde af nyere turistbåde på ruten Silkeborg-Himmelbjerget. Læs mere om hvordan du kan komme på sejltur med Hjejlen her.
Seværdigheder i silkeborg, himmelbjerget, himmelbjerget i silkeborg, silkeborg seværdigheder
Da jeg sidst besøgte Himmelbjerget var der sne på jorden. Selvom vejret var koldt, så var det alligevel en naturskøn oplevelse.

Historien bag Himmelbjerget

Historisk set er det digterpræsten St. St. Blicher, skyld at Himmelbjerget blev et kendt område. Historien fortæller, at en gruppe studenter en sommerdag i 1838 var på en gåtur og kom op på bjerget. De blev så begejstrede over denne smukke natur, at de skrev til St. St. Blicher og gav ham ideen til at lave et folkemøde på Himmelbjerget. St. St. Blicher gik begejstret med på ideen. Det første folkemøde blev holdt D. 1. august 1839, og flere hunred af mennesker mødte op.

Blicher havde glemte dog spørge ejeren af Himmelbjerget, gårdejer P. Nielsen, Himmelbjerggården, om tilladelse til at afholde folkemødet på Himmelbjerget, og gårdejer P. Nielsen tog dette meget ilde op. Der udviklede sig en veritabel læserbrevskrig mellem gårdejer P. Nielsen og Blicher.

I sommeren 1840 gæstede Kong Christian D. 8. Jylland, og da han hørte om “krigen” mellem de to, greb han ind og løste problemet ved at købe Himmelbjerget af P. Nielsen. Derefter kunne enhver frit færds på Himmelbjerget, og endelig i 1871 fik staten skøde på bjerget på til “fuldkommen ejendom”.

Planlægger du en ferie i Skanderborg eller Silkeborg? Jeg har samlet en liste med spændende oplevelser til dig i de to byer (reklamelinks i artiklerne).

Læs også >> 4 udendørs og gratis seværdigheder i Skanderborg
  • 3: Luksus Kanoophold ved Silkeborg. Gudenåen og smuk natur har altid været noget af det Silkeborg har været mest kendt for og at  sejle i kano er populært. I samarbejde med Radisson Blu og Silkeborg Kanocenter, tilbydes et populært kanoophold ved Gudenåen. Opholdet starter med en hyggelig kanotur langs Gudenåen. Efter en dag på vandet, kan I kravle op af kanoen mindre end 30 meter fra hotellets hovedindgang og indstille jer på, at resten af dagen vil bestå af forkælelse, god mad og overnatning i et lækkert værelse. Køb oplevelsen her.
  • 4: Gastronomiskophold i Silkeborg. Nyd et skønt gastronimiskophold for 2 med forkælelse for både sjæl og smagsløg. På det stilfulde Radisson BLU, Hotel Papirfabrikken i Silkeborg med udsigt over Gudenåen og Silkeborgsøerne venter jer en fantastisk oplevelse. Det sådan et ophold får i lov til at slappe af i dejligt dobbeltværelse, nyde de smukke omgivelser og blive kræset for med gastronomi i højeste klasse fra hotellets berømte Restaurant Michael D., der repræsenterer ét af Midtjyllands bedste køkkener. Det bedste af Silkeborg for 2 der elsker hinanden. Køb et gastronomiskophold i Silkeborg her.

Læs også >> De 3 bedste sandwich steder i Silkeborg

  • 5: Se en 2000 år gammel mummie. Silkeborg har en helt unik verdenskendt seværdighed lige i centrum af byen. Tollundmanden lægger på Hovedgården museum tæt ved indelukket. Udover Tollundmanden indeholder Hovedgården også Ellingkvinden. Begge er mosefund fra Silkeborg omegnen. De 2 mosefund lægger på Hovedgården med få meters mellemrum, MEN det er ikke en hemmelighed at Tollundmandens værelse er noget mere eksklusivt end Ellinge kvindens. Læs mit rejseblogindlæg om Tollundmanden og Hovedgården museum her.

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I SILKEBORG, SEVÆRDIGHEDER I SILKEBORG, OPLEVELSER I MIDTJYLLAND, VANDRETURER I SILKEBORG, VANDRETURER I SKANDERBORG, SILKEBORG SEVÆRDIGHEDER, HIMMELBJERGET, SILKEBORG SØERNE, HJEJLEN, OPLEVELSER I SKANDERBORG, SEVÆRDIGHEDER I SKANDERBORG, OPLEVELSER I SKANDERBORG, REJSEBLOG, BØGESKOVEN, OPLEVELSER I DANMARK, DANMARKS BEDSTE BØFSANDWICH, RESTAURANTER I SKANDERBORG, BLOG OM SKANDERBORG, BLOG OM AT REJSE.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.