11 spændende fakta om Akropolis, Athen

rejser til grækenland, rejseguide til grækenland, dansk rejseblog, Akropolis, Pathenon, seværdigheder i Athen, Athen akropolis, spændende fakta om Akropolis, Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis,

Hvor meget ved du egentlig om Akropolis i Athen, Grækenland?

Du ved næsten med sikkerhed, hvordan det ser ud. Men hvor meget kender du til stedet historie?

Jeg har fundet en masse små sjove / fakta frem om det verdenskendte Parthenon og Akropolis, som måske / måske ikke vil forbavse dig.

Min viden har jeg fra bøger om Grækenland, mit job som Rejseleder i Grækenland og historisk læsning på nettet.

Læs også >> Rejseguide: 13 ting du skal lave i Athen

Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis,

Personligt elsker jeg, at dykke med i de små skæve fakta om historiske steder, for det er de små sjove ting, som gør historien mere levende og som gør oplevelsen at se det i virkeligheden, endnu mere unik.

Og jeg elsker ligeså meget at dele min viden, så hvis du synes at denne rejseartikel er interessant, så tjek også mine artikler 25 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Grækenland, 19 spændende fakta, om de antikke olympiske lege i Olympia, Grækenland og 13 ting du (måske) ikke vidste om Rijksmuseum i Amsterdam.

Husk også at du kan hyre mig som Rejseleder i Grækenland. Kontakt mig her for mere information.

11 spændende fakta om Akropolis, Athen.

Akropolis Athen, Akropolis Grækenland, historiske steder i Athen, Athena templet, Athen rejseguide, Grækenland, Parthenon, Parthenon tempel, hvad er Parthenon,
Dette er Parthenon, som ligger på Akropolis.

Hvad er Akropolis og hvad er Parthenon

Lad os starte med basis viden, som forvirre mange (jeg bebrejder dig ikke, at du er forvirret).

Mange har svært ved at skelne imellem eller præcis huske, hvad er Akropolis og hvad er Parthenon. Er det to navne for det samme sted, eller er det to forskellige ting?

Akropolis er den høje bakke i Athen, som Parthenon står på…

Kort sagt: Akropolis er bakken, og Parthenon er den gamle struktur, som er på billedet ovenfor, der oprindelig var et tempel til gudinden Athena.

Nike tempel Akropolis, Akropolis Athen, parthenon Nike temple Grækenland, Grækenland parthenon athen, nike temple acropolis
Nike temple er en af de mere ukendte bygninger ved Akropolis.

Parthenon er mest populær

Parthenon er den mest populære bygning i Akropolis, men den er langt fra den eneste imponerende bygning på bakketoppen.

De øvrige bygninger inkludere Erechtheion, Propylaea og Temple of Athena Nike. Andre strukturer, såsom Dionysos-teatret og Odeon of Herodes Atticus (også et teater), er også på området, dog lidt længere nede af bakken.

rejser under corona virus, rejser under covid-19, Grækenland 2020, rejser til grækenland, rejseguide til grækenland, dansk rejseblog

Du kan gratis se Akropolis

…. Men kun 6. marts, 18 april, 18 maj, den sidste weekend i september (European Heritage Days), 29 oktober og hver første søndag fra 1. november til 31. marts.

Alle andre dage koster det 20 € pr. person over 25 år at komme ind. “Børn” under 25 år (som er EU borger) er gratis. I kan enten købe en billet online, som så skal ombyttes til en “rigtig” billet ved billetkontoret eller købe deres billet direkte i billetkontoret.

Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, oplevelser i Grækenland, Kendte steder i Grækenland

Det er over langt over 2.000 år gammelt!

Hvor gammel er Parthenon? Historiebøgerne siger, det blev bygget i 447 f.Kr.

Parthenon (templet til Athena) blev bygget i 447 f.Kr. og stod færdig efter 9 år. Derfra tog det yderlige 6 år at dekorere strukturen (hvoraf dele af det er i England nu, mere om det længere nede).

Athena lavet af guld og elfenben

Da Akropolis stadig var blev brugt som helligdom, stod der er en 12 meter høj statue af gudinden Athena, lavet af guld og elfenben.

Tog 9 år at lave og stod i ca. 1000 år. Den blev flyttet til Constantinople (Istanbul) og efter noget tid ødelagt der.

Aaron Archuleta, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Men du kan se en kopi i USA

Selvom Athena statuen i Akropolsg endte sine dage med at blive ødelagt i nutidens Tyrkiet, så er der stadig mulighed for at se, hvordan statuen formentlig har set ud – det kræver bare en lang rejse fra Grækenland.

I Nashville, Tennessee, i USA kan man se en replika i Centennial Park, som blev lavet i 1897. 

Akropolis museum, nyt Akropolis museum, seværigheder i Athen, oplevelser i Athen, must se oplevelser i Athen, pathenon athen,
Akropolis museum, nyt Akropolis museum, seværigheder i Athen, oplevelser i Athen, must se oplevelser i Athen, pathenon athen,
Museet har sikret sig, at man kan se alle de steder der mangler, fordi de er i London.

Mange artefakter fra Akropolis er på The British Museum i London

Thomas Bruce, 7. jarl af Elgin (også kendt som Elgin Marbles), fjernede adskillige artefakter fra Parthenon fra 1800 til 1803.

Kan fik dem fragtet fra Grækenland til England, fordi han synes, de hørte bedre hjemme der, end hvor de var fra?

Artefakter og skulpturerne blev derefter solgt til The British Museum i London, som stadig udstiller dem i dag.

Den græske regering forsøger aktivt at få skulpturerne returneret til Grækenland. Englands svar har tidligere været, at Grækenland ikke “havde plads til dem” og det er blandt andet en af grundene til at det nye (meget smukke) Acropolis museum blev bygget.

På øverste etage, med direkte udsigt over til Akropolis, har græskerne nu opsat de skulpturere fra toppen af Parthenon, som de har, og nydeligt efterladt tomme pladser der, hvor skulpturerne er i England. På den måde har grækerne også gjort det klart og tydeligt, at de nu er plads til at England returnere grækernes kulturskatte tilbage til dem.

Oplevelser i Grækenland, ting man skal se i Grækenland, Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis,
Puha jeg er glad for, det ikke er mig der skulle slæbe alt det marmor.

Marmoret blev fragtet 16 km

Det marmor, der er blevet brugt i bygningerne på Akropolis blevet fragtet dertil. Bjerget, det er hugget ud af ligger 16 km væk fra Akropolis.

Det er vigtigt at huske, at der dengang ikke var hverken lastbiler eller andet moderne udstyr til rådighed, så det er været ekstremt hårdt arbejde, at få marmoret til Akropolis.

Læs også >> Madguide: Det skal du smage i Grækenland

udsigten fra Akropolis, udsigten over Athen, Panorama foto over Athen, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis,
Selv hvis man ikke er super interesseret i historie, så bør man besøge Akropolis bare for udsigten over Athen.

Der er glat, at gå på stierne i Parthonen

Hundredvis af år og millioner efter millioner af turister har gjort, at stenstierne, som fører rundt i det store friluftmuseum Parthonen er blevet utrolig glatte.

Jeg har heldigvis ikke besøgt stedet på en regnvejrs dag og ønsker det ærligt talt heller ikke. Selv på en varm og tør dag, så kræver det godt fodtøj ikke at ende som skøjte prinsesse på Parthonens stier.

Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis, Akropolis moské, Akropolis kirke
Det er svært at forestille sig, at man engang har kunne se en minaret stikke op ved Parthenon.

Parthonen har været en moské

Det er måske svært at forstille sig i det moderne katolske Grækenland, men for ikke så længe siden, var Grækenland faktisk under osmannernes styre. Osmannerne var muslimer og de elskede at bygge moskéer eller at lave hellige bygninger som f.eks kirker og templer om til moskéer.

Og med det sagt, så kan jeg fortælle at i 1458 bliver Parthenon lavet til en moské. 

Det har også været en kirke og naturligvis et tempel igennem sin lange levetid.

I Nicosia på Cypern kan du se et katolsk kirke, som blev lavet til moské af osmannerne.

Læs også >> De 3 hyggeligste landsbyer i Grækenland

Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis,

Parthenon blev sprængt i luften

I slutningen af 1600’erne kæmpede venetianerne og tyrkerne om Athen.

Akropolis blev brugt som et militært punkt på grund af dets høje position.

Der var opbevaret sprængstoffer i Parthenon. Det blev ramt af en kanonkugle, da venetianerne belejrede området i 1687, hvilket fik det hele til at springe i luften.

PIN IT!

parthenon, Akropolis, Akropolis Athen, parthenon athen, parthenon Grækenland, Grækenland parthenon athen, sjove fakta om Akropolis,

INDHOLD I ARTIKLEN: FAKTA OM AKROPOLIS, REJSEGUIDE TIL ATHEN, OPLEVELSER I ATHEN, TING DU SKAL LAVE ATHEN, SPÆNDENDE FAKTA OM AKROPOLIS, REJSEGUIDE TIL GRÆKENLAND, SEVÆRDIGHEDER I ATHEN, FAKTA OM ATHEN, PARTHENON, PARTHENON AKROPOLIS, REJSEBLOG, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM ATHEN, TRAVELBLOG, DANISH TRAVEL BLOG, TRAVEL BLOGGER, VISIT GREECE, VISIT GRÆKENLAND.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.