20 ting du ikke vidste om Hammershus og Opalsøen

Hammerhus Bornholm, Dansk slotsruin, Hammerhus Slotsruin, Rejseblog, Oplevelser på Bornholm, Bornholm seværdigheder, Seværdigheder på Bornholm

Hammershus og Opalsøen er nogle af de mest populære seværdigheder på Bornholm

Hvis du gerne vil vide mere om Hammershus og Opalsøen, så er du kommet til det rigtige sted!

Jeg har bygget dette indlæg op, så du øverst får 10 ting du ikke vidste om Hammershus og 10 ting du ikke vidste om Opalsøen, perfekt til lige at give dig et hurtigt overblik om stederne og deres historie inden du besøger dem.

Nedenfor “vidste du” oversigterne, kan du læse om min personlige tur til Hammershus, hvorfra jeg vandrede over til Opalsøen og sluttede dagen ved Hammeren fyr.

På udkig efter flere guides til Bornholm? Jeg har skrevet den del, se f.eks:

Hammershus, Hammershus Bornholm, seværdigheder på Bornholm, de bedste oplevelser på Bornholm, Bornholm oplevelser, rejseguide til Bornholm, Danske slotsruiner, slotsruiner i Danmarks, Danmarks største slotsruin,

10 ting du ikke vidste om Hammershus

 • Hammershus er Nordeuropas største borgruin.
 • Det er Bornholms mest kendte og mest besøgte seværdighed.
 • Omkring 400.000 besøger Hammershus hvert år.
 • Det er gratis at se Hammershus og det nybyggede besøgscenter, hvor der også er et lille museum og en café. Det koster parkeringsafgift at parkere ved Hammershus.
 • Hammershus blev opført som ærkebiskoppens borg på Bornholm. Hvornår det præcis blev bygget er der uenighed om, men de seneste arkæologiske undersøgelser fra omkring 2015 tyder på, at borgen blev opført omkring 1290’erne.
 • Gennem næsten 500 år blev slottet brugt som fæstning, magasin, sæde for øens administration, statsfængsel samt meget mere. Slottets brug har været forskellig gennem tiderne afhængigt af, hvem der havde herredømmet over stedet.
 • Hammershus er anlagt på en 74 meter høj klippe og fylder med sine forborge et areal på henved 35.000 kvadratmeter.
 • Efter Bornholms befrielse fra svenskerne i 1658, var Christian 4.´s datter, Leonora Christina og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, sad i fængsel i Manteltårnet i Hammershus i 1660-61 på grund af landsforræderi. Ulfeldt var i en periode Danmarks rigshofmester, det højeste embede i kongeriget. I 1650 blev han anklaget for at ville myrde kong Frederik 3. Parret forsøger en drastig flugt fra Hammershus, hvor Leonora Christine har bundet deres lagner sammen til et langt tovværk, som hun kaster ud af vinduet. Det lykkes hende at få firet sig selv og Corftiz ned i den mørke nat. Leonora Christine må i flugten nærmest bære sin syge mand ned af de stejle klippesider. De når til hele vejen til Allinge-Sandvig. Her skulle ligge en båd klar til parret. Men der er ingen båd. Ved daggry bliver parret genkendt af nogle lokale fiskere, og Leonora Christines flugtplaner går i vasken. Parret bliver transporteret tilbage til Hammershus. I hver deres celle.
 • I 1743 opgav magthaverne total Hammershus og bornholmerne kunne frit hente sten på stedet, der forfaldt indtil 1822, hvor ruinen blev fredet.
 • Ruinerne af Hammershus blev ved kongelig forordning fredet i 1822, så det har snart været fredet i 200 år.
Opalsøen, Søen på Bornholm, Gamle granit brud, Granit brud sø på Bornholm, Badesteder på Bornholm, Klatring på Bornholm, tovbane på Bornholm, Oplevelser på Bornholm, Bornholmm Seværdigheder

10 ting du ikke vidste om Opalsøen

 • Opalsøen er resterne af det, som i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. århundrede var et granitbrud på Nordbornholm.
 • Området var i brug til omkring 1970, hvorefter granitbruddet blev rømmet og hullet langsomt fyldtes op med vand, indtil det til sidst var en sø, som fik navnet Opalsøen.
 • Opalsøen ligger ved Bornholms nordligste klippeknold, Hammerknuden, tæt på Hammershus og Hammeren fyr
 • Det er gratis at besøge Opalsøen og bade i søen men der er også betalte oplevelser som klatring og svævebane/tovbane ved søen.
 • Søen er 13 meter dyb og det er muligt at springe fra de lodrette klippekanter ned i søen.
 • Vandet i Opalsøen består af ferskvand og da søen er dyb, bør man kunne svømme før man bader i søen.
 • Ved Opalsøen er Danmarks længste tovbanen. Den er 293 meter lang og starter i ca. 50 meters højde. Man kan opnå en topfart på op til 70 km/t. Prisen for en tur med tovbanen starter på 185 kr.
 • Du kan også prøve professionel klatring på de lodrette klippevægge med klatringbornholm.
 • Der er en lokal historie om, at da man stoppede granitbrydningen i Opalsøen, lod de en stor gravemaskine stå i bunden af bruddet, fordi den ikke var noget værd og vandet var allerede begyndt at stege. Gravemaskinen skulle stadig befinde sig i bunden bruddet. Fortællingen er dog ikke p.t. hverken af- eller bekræftet.
 • Tæt på Opalsøen ligger Krystalsøen, som også er et af de tidligere stenbrud. Krystalsøen er beliggende oven over Opalsøen. Dette brud er ikke så stort eller dybt fordi brydningen med håndkraft i Krystalsøen.
vandreture på Bornholm, gode vandreruter på Bornholm, vandresti fra Hammerhus til Hammers fyr, vandreski fra Hammerhus til Hammers fyr, solo vandring, vandre ture alene fyret

Vandretur fra Hammerhus til Opalsøen også til Hammeren fyret

At Bornholm er kendt som solskinsøen er ikke løgn. Jeg besøgte Hammershus på den smukkeste solskinsdag med den smukkeste blå himmel.

Jeg startede på Hammershus besøgscenter, som blev bygget i 2018. Jeg synes det interaktive museum på besøgscenteret var utrolig godt og en sjov måde at lærer lidt om Hammershus historie. Der er forskellige skilte oppe ved Hammershus ruinerne, men måden museet fortalte historien på, var meget mere underholdende.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så er udsigten/panoramaen af Hammershus, som den står der på klippetoppen med havet i baggrunden meget mere imponerende at se på, end det var at gå rundt inde på Hammershus. Dermed ikke sagt at det ikke var værd at gå rundt inde på Hammershus, men når man har set så mange borgruiner som jeg har i verden, så skiller Hammershus sig ikke meget ud.

Vandreruter på Bornholm, Vandreture i Danmark, Vandrerute mellem Hammerhus og Opalsøen, naturoplevelser på Bornholm, Bornholm top 10 seværdigheder
Sådan så udsigten ud på det meste af min tur – virkelig virkelig smukt.

Fra Hammershus kunne jeg se der var flere vandrestier i retningen med Hammershavn, så jeg bevæger mig ned på en af stierne. De er ikke på google maps, men da der ikke er meget andet i nærheden, stoler jeg på mit instinkt og efter ca. 20 minutter ankommer jeg ved den utrolig smukke Hammershavn.

Hammeren by, Byer på Bornholm, Nodlige by på Bornholm, Byer nær Hammershus, Byer nær Opalsøen, Idlysiske steder på Bornholm,
Hammeren by er virkelig et idyllisk sted.

Der er så idyllisk at man skulle tro, det var en scene fra Far til Fire på Bornholm. At der er høj solskin og temperatuen er over 30 grader gør det med sikkerhed endnu smukkere. Det perfekte billede på den danske sommer.

På Hammershavn får jeg mig en is, inden jeg får i retning mod Opalsøen. Det er en kort tur som tog mig ca. 10 minutter. Opalsøen overraskede mig også (jeg var konstant overrasket, jeg må have set sjov ud).

Opalsøen, Søen på Bornholm, Gamle granit brud, Granit brud sø på Bornholm, Badesteder på Bornholm, Klatring på Bornholm, tovbane på Bornholm, Oplevelser på Bornholm, Bornholm Seværdigheder
Søen er så stor, at man fra den rette vinkel (på tværs) kan få det til at se ud som om der ikke er nogen. Men på hver side af mig, er der faktisk fyldt med mennesker.

Der var proppet med mennesker som badede i søen, hoppede i fra klippekanten, klatrede på klippevæggene eller fløj over den smukke blå sø på den lange tovbane.

Hammeren fyr, danske fyrtårne, fyrtårne på Bornholm, Bornholms nordligste punkt, smukke danske fyrtårne, Fyrtårne i Danmark

Mens gåturen fra Hammershus til Opalsøen havde været forholdsvis flad, så var det sidste stykke op til Hammeren fyr ret stejlt. Belønningen for den hårde tur var heldigvis en smuk udsigt og det yndige Hammers Fyr!

Læs mere om Hammers Fyr i min artikel om unikke danske fyrtårne, du skal se.

Hammeren fyr, danske fyrtårne, fyrtårne på Bornholm, Bornholms nordligste punkt, smukke danske fyrtårne, Fyrtårne i Danmark
Fra Hammeren fyr kan man se helt over til Hammershus.
Hammeren fyr, danske fyrtårne, fyrtårne på Bornholm, Bornholms nordligste punkt, smukke danske fyrtårne, Fyrtårne i Danmark
Udsigten fra Hammer Fyr

PIN IT!

Hammershus, Hammershus Bornholm, seværdigheder på Bornholm, de bedste oplevelser på Bornholm, Opalsøen, Søen på Bornholm, Gamle granit brud, Granit brud sø på Bornholm, Badesteder på Bornholm, Klatring på Bornholm, tovbane på Bornholm, Bornholm oplevelser, rejseguide til Bornholm, Danske slotsruiner, slotsruiner i Danmarks, Danmarks største slotsruin, Nordeuropas største slotsruin

INDHOLD I ARTIKLEN: HAMMERSHUS, FAKTA OM BORNHOLM, REJSEGUIDE TIL BORNHOLM, OPLEVELSER PÅ BORNHOLM, OPALSØEN PÅ BORNHOLM, GUIDE TIL BORNHOLM, REJSEGUIDE TIL BORNHOLM, VANDRETURE PÅ BORNHOLM, SEVÆRDIGHEDER BORNHOLM, VANDRESTIER PÅ BORNHOLM, BORNHOLM FERIE, ALT DU SKAL VIDE OM BORNHOLM, VIGTIG INFORMATION OM BORNHOLM, REJSEBLOG, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM ATHEN, TRAVELBLOG, DANISH TRAVEL BLOG, TRAVEL BLOGGER, Bornholm info

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.