Min guide: Top 10 seværdigheder på Bornholm

Hammerhus Bornholm, Dansk slotsruin, Hammerhus Slotsruin, Rejseblog, Oplevelser på Bornholm, Bornholm seværdigheder, Seværdigheder på Bornholm

Det er som om tiden går lidt langsommere på Bornholm.

På Bornholm er der ro, livsnyderi og tid.

Og øens seværdigheder er storslået og i mange tilfælder gratis.

Læs også >> Rejsetips og guide til Bornholm, Danmark

Seværdigheder på Bornholm, plukselv på Bornholm, Blomster på Bornholm
Pluk-selv marken i Gudhjem er ikke på min liste, da sæsonen er for kort, men det var ikke desto mindre en skøn oplevelse med værtinde Berit.

Det med at mange ting er gratis, det er noget jeg, som budget rejsende, synes er super fedt. Danmark er et dyrt land at rejse i, som I nok ved.

Jeg har i dette rejseblog indlæg skrevet om mine top 10 seværdigheder på Bornholm.

Guiden er mine favorit seværdigheder på solskinsøen, så brug dem som inspiration eller som en liste at rejse efter (and dont hate, hvis du ikke er enig).

Læs også >> 12 ting du (måske) ikke vidste om Bornholm

Min guide: Top 10 seværdigheder på Bornholm

Bornholm, Helligdomsklipper, Helligdomsklipperne, Seværdigheder på Bornholm, Bornholm Seværdigheder, Oplevelser på Bonrholm, Naturoplevelser på Bornholm,
Det er en kunst at tage billeder af sig selv i klippe områder, men jeg er pænt tilfreds med resultatet.

Helligdomsklipperne og den sorte gryde

Jeg kan ærligt sige, at Helligdomsklipperne og grotten med navnet sorte gryde er noget af det smukkeste danske natur, jeg nogensinde har set.

Jeg var der i absolut perfekt vejr, med en madpakke og mig selv. Jeg rejste nemlig solo på Bornholm.

Helligdomsklipperne er naturligvis gratis at se, da de er ude i naturen og allemandseje, men jeg synes lige, jeg ville nævne det, i tilfælde af nogle var i tvivl.

Jeg har skrevet om hele min tur og en masse spændende detaljer om Helligdomsklipperne og den sorte gryde i rejseblog indlægget Bornholm guide: Helligdomsklipperne og Den sorte Gryde.

Hammershus, Hammershus Bornholm, seværdigheder på Bornholm, de bedste oplevelser på Bornholm, Bornholm oplevelser, rejseguide til Bornholm, Danske slotsruiner, slotsruiner i Danmarks, Danmarks største slotsruin,
Hammershus er en utrolig fotogen slotsruin.

Hammershus

Hammershus er Bornholms største turistattraktion og Nordeuropas største borgruin. Så naturligvis har jeg besøgt Hammershus og jeg elskede området.

Igen var jeg velsignet med fantastisk vejr, hvilket var heldigt, for jeg tror ikke området er så hyggeligt, når det regner.

Hammerhus slotsruin og besøgscenteret Brohuset er gratis at se.

Jeg startede ved besøgscenteret, som var lidt mindre, end jeg troede. Det er ca. 50% café og shop og 50% interaktiv museum, hvor man kan klikke og læse sig til en masse information.

Fra besøgscenteret gik jeg over til slotsruinerne. Her gik jeg stille og roligt rundt i ruinerne og prøvede at forestille mig, hvordan det var at bo der, før i tiden.

De seneste undersøgelser viser at Hammershus er fra omkring slutningen af 1200-tallet og at det var ærkebiskoppen fra Lund, der havde igangsat byggeriet.

Historisk set blev der opkrævet skatter for hele Bornholm på Hammershus og magthaverne boede her, hvilket ikke gjorde den særlig populære blandt resten af befolkningen. 

Hvis du vil vide mere om Hammershus og ruinernes historie, så læs mit indlæg “20 ting du ikke vidste om Hammershus og Opalsøen”

Vandreruter på Bornholm, Vandreture i Danmark, Vandrerute mellem Hammerhus og Opalsøen, naturoplevelser på Bornholm, Bornholm top 10 seværdigheder
Jeg foretrækker at vandre alene, for så kan jeg stoppe og tage billeder, når jeg har lyst.
Hammeren by, Byer på Bornholm, Nodlige by på Bornholm, Byer nær Hammershus, Byer nær Opalsøen, Idlysiske steder på Bornholm,
Hammer havn by er virkelig et idyllisk sted.

Vandreturen mellem Hammershus og Hammer Fyr

Med Google maps i hånden gik jeg fra Hammershus til Hammer fyr.

På turen gik igen igennem virkelig smuk og uberørt natur samt den lille by Hammer havn. I Hammer havn gjorde jeg et lille stop og købte en is, som jeg spiste på den hyggelige lille strand.

Derefter gik jeg videre igennem endnu mere smuk natur op til Opalsøen. Fra Opalsøen gik turen op af bakke til Hammer fyr, så benene kom godt på arbejde.

Jeg kan varmt anbefale at vandre på Bornholm og turen fra Hammershus til Hammer Fyr, var den bedste vandretur, jeg foretog mig. Det tog ca. 1 time at gå turen.

Læs om hele turen i dette rejseblog indlæg.

Opalsøen, Søen på Bornholm, Gamle granit brud, Granit brud sø på Bornholm, Badesteder på Bornholm, Klatring på Bornholm, tovbane på Bornholm, Oplevelser på Bornholm, Bornholmm SeværdighederOpalsøen, Søen på Bornholm, Gamle granit brud, Granit brud sø på Bornholm, Badesteder på Bornholm, Klatring på Bornholm, tovbane på Bornholm, Oplevelser på Bornholm, Bornholmm Seværdigheder
Et heldigt pletskud af mig og en af de (skrigende) turister fra tovbanen.

Opalsøen

Ligesom så mange andre ting på Bornholm, så tog Opalsøen pusten fra mig. Jeg havde ærligt talt forventet mig en forholdsvis almindelig sø med nogle klippevægge omkring.

Men Opalsøen var uvirkelig blå. Hen over søen fløj adrenalin glade gæster via tovbanen mens andre var i gang med at klatre op ad de lodrette klippevægge.

Mange sprang også i søen oppe fra klippevæggen og for et kort øjeblik fortrød jeg, at jeg ikke havde badetøj med (indtil jeg kom i tanke om, at jeg hader at vandre med vådt hår)

Opalsøen er resterne af det, som i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. århundrede var Nordbornholms største eksportslager af granit.

Læs også >> 5 søde sager, du skal smage på Bornholm

Hammeren fyr, danske fyrtårne, fyrtårne på Bornholm, Bornholms nordligste punkt, smukke danske fyrtårne, Fyrtårne i Danmark
Jeg synes dette fyrtårn og huset fyrmesteren bor i, er så utrolig smukke.
Hammeren fyr, danske fyrtårne, fyrtårne på Bornholm, Bornholms nordligste punkt, smukke danske fyrtårne, Fyrtårne i Danmark
Hammeren fyr, danske fyrtårne, fyrtårne på Bornholm, Bornholms nordligste punkt, smukke danske fyrtårne, Fyrtårne i Danmark
Udsigten fra Hammer Fyr

Hammer Fyr (Hammer Lighthouse)

Det fra en frisk gåtur opad bakke igennem skoven fra Opalsøen op til Hammer fyret, men det var turen værd.

Fyret ligner noget fra et H.C. Andersen eventyr og er helt igennem idyllisk. Ikke nok med det, så er det gratis at komme op i Hammer fyr.

Det er en hurtig tur op, fyret er ikke særligt højt og fra toppen er der naturligvis en skøn udsigt. Fyret ligger på den aller nordligste del af Bornholm og mit besøg ved Hammer Fyr minde mig så meget om min tur til Blåvandhuk fyr, som er Danmarks vestligste punkt.

Rundkirke, Øster Lars rundkirke, rundkirke i Øster Lars, Rundkirker på Bornholm, Bornholm Rundkirker, Rundkirker i Danmark, Danke rundkirker, Unikke danke kirker, specielle kirker i Danmark

Østerlars rundkirke

Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har set en rundkirke før (de findes nemlig også andre steder end på Bornholm) så Østerlars Rundkirke var den første.

Østerlars er også den største af Bornholms i alt fire rundkirker. I alt er der 7 i Danmark.

Jeg betalte en flad 20´er for at komme ind i kirken. Jeg brugte efterfølgende ca 45. minutter i kirken. Jeg læste de mange skilte om både kirkens historie og Bornholms historie.

Derefter tog jeg turen op på loftet af den stejle stentrappe. Man kan komme helt op under tagkonstruktionen, hvilket var en speciel oplevelse. Under tagkonstruktionen, glemmer man fuldstændig at man er inde i en rund kirke, fordi den vilde konstruktion er super forvirrende at se på.

På loftet er der også et lille museum om kirken og Bornholm.

Afslutningsvis tog jeg mit et øjeblik til at sidde på en af bækkene og bare nyde øjeblikket.

Stavehøl vandfald, vandfald nær Øster lars kirke, Seværdigheder nær øster lars kirke, naturoplevelser på Bornholm, vandfald på Bornholm

Efter besøget i kirken gik jeg ned i skoven til Stavehøl vandfald og derefter tog jeg den friske gåtur til Gudhjem.

Rokkestenen Almindingen, Almindingen Rokkesten, Rokkesten på Bornholm, Bornholm Rokkesten, Rokkesten nær Ekkodalen, Ekkodalen Rokkesten, Seværdigheder på Bornholm, De bedste oplevelser på Bornholm

Rokkenstenen nær Ekkodalen (Almindingen)

En sten der rokker? Det er sq da sjovt. Ja jeg ved godt, at jeg nogle gange synes mærkelige ting er sjove, men en rokkesten er altså sjovt.

Og jeg er nok ikke den eneste, der synes en rokkende sten er sjov, for ellers ville de 3 rokkesten på Bornholm nok ikke være så populære udflugtsmål.

Faktisk var Rokkestenen i Almindingen stoppet med at rokke, hvilket jo bare gjorde den til en stor sten inde i en skov. Men i 2019 fik 16 mænd fra Beredskabsstyrelsen stenen til at rokke igen (efter 4,5 timers arbejde)

Så nu rokker den igen og den er sjov. Det ligger et godt stykke ind i skoven tæt på Lilleborg (ikke langt fra Ekkodalen) og i de 15 minutter, jeg havde sjov med mig selv, min tripod og mit kamera ved Rokkestenen, var jeg helt alene ved stenen (ellers havde jeg nok ikke kravlet op og hoppe på den flere gange).

Ekkodalen, Bornholm Ekkodal, Ekkodal seværdighed, Seværdihgeder på Bornholm.
Ekkodalen skuffede en del, men omgivelserne gjorde tilgengæld ikke.
Rytterknægten, Højeste punkt på Bornholm, Bornholms højeste punkt, Rytterknægten udsigtstårn, Udsigtspunkter på Bornholm
Det var en hård gåtur op til Rytterknægten, som er Bornholms højeste punkt. Turen op i tårnet var også pæn hård.
Lilleborg, Bornholm Lilleborg, Borgruiner på Bornholm, oplevelser på Bornholm
Jeg havde Lilleborg helt for mig selv, hvilket var ret sejt.
Dronninge stolen Bornholm, Dronningestolen ved Ekkodalen, Ekkodalen Dronningestol, Seværdigheder på Bornholm, Vandreture på Bornholm
Det tog lidt over en time at finde Dronningestenen. Det sværeste er Google maps ikke viser højde forskelle, så først ledte jeg nede i Ekkodalen, men i virkeligheden er Dronningestolen oppe på klippen over Ekkodalen.

Ekkodalen´s omgivelser

Jeg må ærligt sige, at Ekkodalen i sig selv var en skuffelse. Ekkodalen var ikke nær så lang, som jeg havde troet og der var kun klippevæg på den ene side af dalen, selvom jeg troede, der var klippevægge på begge sider og at man gik indeni en kløft.

Modsat Ekkodalen var jeg vild med omgivelserne og de seværdigheder, som var tæt på Ekkodalen. Jeg gik fra Ekkodalen op i skoven, hvor jeg fandt ruinerne af Lilleborg og Gammelborg (meget lille ruin), fandt Rokkestenen (som jeg har skrevet om i punktet ovenover), Rytterknægten, en sød hjort, Dronningestolen og til sidst farede total vild og med det forvildedeste held fandt den eneste nedgang fra Dronningestolen til Ekkodalen.

Jeg gik 18 km den dag, men jeg kunne først mærke det i mine ben, da jeg lå i min seng om aftenen.

Gudhjem, guide til Gudhjem, Guide til Bornholm, de bedste seværdigheder på Bornholm, top 10 seværdigheder på Bornholm, oplevelser på Bornholm, rejseguide Bornholm

Gudhjem by

Det er næsten umuligt at beskrive, hvor hyggeligt der er i Gudhjem.

Jeg er SÅ glad for, at jeg valgte at bo i Gudhjem, mens jeg besøgte Solskinsøen.

Gudhjem er en nem by at gå rundt i og i sommer perioden summer, der af liv på havnen, blandt andet ved de mange iskiosker og røgeriet, som hverdag ryger sild. Jeg gik næsten dagligt tur i Gudhjem centrum, efter jeg kom hjem fra, hvad tur jeg nu havde været på den dag.

Gudhjem Bornholm, oplevelser i Gudhjem, hvad skal man se i Gudhjem, sjove fakta om Bornholm, Bornholm solnedgang, solnedgang på Bornholm, Slusen gudhjem

Tæt ved min værtsfamilies hjem i Gudhjem, var der et klippeområde nede ved vandet, som de kaldte slusen eller susen (jeg er i tvivl nu, selvom de sagde det dagligt). Der var vi flere gange, både for at bade i Østersøen og for at spise morgenmad på de smukke klipper. Slusen/susen ligger tæt ved Nørresand havn, lidt inde i skoven og på den anden side af en lille grøn dal.

Christiansø, ertholmene, Frederiksø, Danmarks østligste punkt, små øer i Danmark, Danmark små øer

Turen fra Gudhjem til Christiansø (Ertholmene)

Fra Gudhjem på Bornholm kan man tage en 1 time lang færge til Ertholmene, som består af Christiansø og Frederiksø. Teknisk set er dette punkt jo ikke en seværdighed på Bornholm, men da Gudhjem har den eneste færge til Ertholmene, så kræver det man er på Bornholm, for at få denne oplevelse.

Der var flere grunde til jeg gerne ville besøge Christiansø, var fordi øen-kulturen der er meget unik og ikke findes andre steder i Danmark.

Derudover er det Danmarks østligste punkt og da jeg få uger forinden været på Danmarks vestligste punkt, så synes jeg det var meget sjovt at besøge det østligste samme år.

Døndalen vandfald, vandfald bornholm, seværdigheder nær Helligdomsklipperne, Danmarks største vandfald, vandfald i Danmark, Vandfaldet Døndalen
Stavehøl vandfald, vandfald nær Øster lars kirke, Seværdigheder nær øster lars kirke, naturoplevelser på Bornholm, vandfald på Bornholm

BONUS: Vandfaldene Døndalen og Stavehøl

Dette punkt er lidt et uofficielt punkt udover de 10 andre punkter. Jeg besøgte nemlig både Døndalen vandfaldet og Stavehøl vandfaldet. Eneste problemer med vandfaldene var, at der i august ikke var noget vand i dem, og de var dermed ikke vandfald.

Naturen omkring begge vandfald var tilgengæld vidunderlig og turen til vandfaldene kan kombineres med andre bornholmske seværdigheder.

Stavehøl vandfaldet kan kombineres med Østerlars rundkirke, Bornpark minigolf eller vikingecenteret.

Døndalen vandfladet kan kombineres med Helligdomsklipperne og Bornholm kunstmuseum.

PIN IT

INDHOLD I ARTIKLEN: GRATIS SEVÆRDIGHEDER PÅ BORNHOLM, BEDSTE SEVÆRDIGHEDER PÅ BORNHOLM, GRATIS OPLEVELSER PÅ BORNHOLM, BORNHOLM, BORNHOLM SEVÆRDIGHEDER, BORNHOLMSKE FAKTA, SEVÆRDIGHEDER I GUDHJEM, FAKTA OM BORNHOLM, SJOVE HISTORIER OM BORNHOLM, FÆRGE TIL CHRISTIANSØ, TOP 1P SEVÆRDIGHEDER PÅ BORNHOLM, OPLEVELSER I DANMARK, VISITBORNHOLM, BLOG OM BORNHOLM, BLOG OM AT REJSE.

2 Comments

  1. Åhr Bornholm er bare et overflødighedshorn af dejlige oplevelser. Sikken en fed guide – hvem der bare skulle til Bornholm denne sommer

    1. Åh ja jeg er helt enig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.