Davids samling: Fascinerende & gratis museum i København

davids samling, gratis museum i københavn, davids samling gratis museum, seværdigheder i københavn, københavn seværdigheder, islamisk kunst, udstilling med islamisk kunst

Davids samling: Fascinerende, inspirerende & Gratis at besøge

Davids samling er en stor kunst samling, inddelt i 3 forskellige udstillinger.

Museet har 3 faste udstillinger: Islamisk samling, Ældre Europæisk samling, Nyere dansk samling. Derudover er der løbende særudstilling, hvilket giver god grund til at besøge museet flere gange.

Davids samling er imponerende og et af de største museums jeg har besøgt i København. Jeg fik hurtigt rigtig mange timer til at gå der. Ja faktisk brugte jeg så mange timer, at en vagt kom efter mig, for museet var ved at lukke, og jeg var den sidste person tilbage i museet med, undtagelse af de ansatte (som nok gerne vil hjem)

Davids Samling er 4 etager stort, med halve mellemetager øverst. De halve mellemetager gør det lidt forvirrende at gå rundt, men til gengæld føler man ikke man gå så meget på trapper.

Grundet huset ligger i en fredet bygning er der ikke elevator, og jeg fraråder derfor at man besøger museet, hvis man ikke kan holde til at gå på trapper.

islamisk kunst, davids samling, gratis museum i københavn, davids samling gratis museum, seværdigheder i københavn, københavn seværdigheder, billeder af islamisk kunst

Udstillingerne på museet Davids Samling

Da jeg besøgte museet gik jeg direkte op på øverst etage, hvor Islamisk samling er. Det gjorde jeg, fordi jeg synes det er sjovere at gå ned at trapper end op ad trapper, og når man starter oppefra, så er det ligesom overstået, og resten er bare ”ned ad bakke”.

Derfor vil jeg også lave denne gennemgang af museet med udgangspunkt i min rækkefølge af museet fra øverste etage til nederste etage.

Den Islamisk Samling

Islam og Islamisk kunst er nok noget de færreste danskere har et stort forhold til eller ved særligt meget om. At muslimerne ikke ønsker deres profet Muhammed afbilledet er de første nok i tvivl om, efter den årelange skandale med ”Muhammed tegningerne”. Men faktisk har islamisk kunst rigtig meget at byde på, og det er en bred kunst art.

Jeg ved efterhånden ret meget om islamisk kunst og islams historie, da jeg har rejst i mere end 20 forskellige byer i Tyrkiet, og besøgt mere end 30 forskellige arkæologiske og kunst museer der.

Islamisk kunst er langt fra bare en ting, eller en stilart. Det er kunst i form af malerier, udskæringer af træ, porcelæn, vævet tæpper, beklædning, udhugget sten og meget meget mere.

Den islamiske samling indeholder kunst fra næsten hele det islamiske område af verden. I udstillingen er der kunst fra Spanien til Indien. Tidsperioden på de islamiske værker er fra strækker sig fra omkring det 7. Århundred til omkring 1850. Under eller ved siden af kunstværkerne er der beskrevet hvad værket er, hvor det kommer fra og hvornår det er fra.

Min personlig interesse indenfor islamisk kunst er naturligvis kunst fra Tyrkiet, da det er her jeg bor, og fordi det giver en ”weeee” følelse at se noget man kan genkende, eller som måske er fra områder jeg har besøgt. Udstillingen byder på et pænt udvalg af kunst fra Tyrkiet, inklusiv flere æsker og malerier.

Den Islamisk Samling ligger på 3-4 etage af Davids Samling.

Billeder fra den Islamiske Samling:

davids samling museum, museum davids samling, samling af dansk kunst, samling af islamisk kunst,
Oversigt over udstillingen, hvor det er muligt at sidde i midten af det runde rum og nyde værkernegratis museum københavn, københavns museum, davids samling museum, islamisk kunst, samling af islamisk kunst, gratis seværdigheder københavn, københavn gratis seværdigheder
Islamiske genstande, herunder skåle og dele af en rustning.
tyrkisk kunst, tyrkisk keramik, keramik fra tyrkiet, davids samling,
To fliser malet med brogede farver under klar glasur. Fra Tyrkiet 18.-19. århundrede.
Antik æske med flotte detaljeret udskæringer af 2 jægere.
penneæske, antik æske, davids samling, seværdigheder i københavn, islamisk kunst
Penneæske af træ indlagt med elfenben, perlemor, skildpadde og ibenholdt samt zink. Fra Tyrkiet omkring 16.-17. århundrede.

Nyere dansk Samling

Nyere dansk samling er meget anderledes end den islamiske samling. Det er som at gå ind i en helt ny verden, selvom der kun er en etage mellem de 2 samlinger.

Den Islamiske samling er meget stor og fylder 2 etager, modsat fylder den Nyere danske samling ikke engang en etage for sig selv.

Samling består af en lille gruppe malerier, keramik og skulpturer lavet af forskellige danske kunstnere i perioden ca. 1880 til 1950.

Samlingen indeholder værker af Theodor Philipsen, J.F. Willumsen, L.A. Ring og Peter Hansen samt 14 værker af Vilhelm Hammershøi. I modsætning til de to andre samlinger er næsten alle kunstværkerne i Nyere dansk samling erhvervet af C.L. David selv (læs historien om ham nederst).

Når man 1 og 2 etage på museet kan det være svært at skelne hvor den Nyere dansk Samling starter og Ældre Europæisk Samling slutter.

Ældre Europæisk Samling

I Museet flyver skriver de ”Den ældre Europæiske samling er opstillet i en interiør mæssig sammehæng med de oprindelige rum fra det 19- århundred

På Davids samlings hjemmeside skriver de ”Ud over Guldaldersalens danske interiør fra det 19. århundredes begyndelse rummer den ældre europæiske samling møbler og andet kunsthåndværk fra det 18. århundrede. Der er fine grupper af nordisk fajance og dansk sølv samt eksempler på den tidligste produktion fra Den kongelige Porcelænsfabrik.

Andre vigtige grupper er tidligt porcelæn fra fabrikkerne i Meissen, Vincennes og Sèvres. Hertil kommer engelske og tyske møbler, hvor ikke mindst repræsentationen fra David Roentgens værksted er fornem. På væggene hænger nederlandske og franske malerier fra det 17.og 18. århundrede samt værker af en række af den danske guldalders førende kunstnere.

Jeg har kopieret teksten fra flyveren og hjemmesiden, da jeg ikke selv kan sætte ord på, hvad der præcist er i samlingen. Der var mange smukke malerier, møbler og ikke mindst porcelæn, men uden hjælp fra Davids samlings hjemmeside, ville jeg ikke kunne give meget information, og det vil jeg jo gerne give i mine indlæg.

Billeder fra den Nyere dansk Samling og Ældre Europæisk Samling

Nyere dansk Samling, Ældre Europæisk Samling, davids samling, museum davids samling, davids samling museum


dansk kunst, seværdiheder i københavn, københavn seværdigheder, museum i københavn, københavn museums

Bag om Davids samling og stifteren C.L. David

Højesteretssagfører C.L. David er skifteren af Davids Samling, og heraf navnet.

Huset på Kronprinsessegade 30, som Davids samling er i, i dag er huset C.L. David selv boede i, og heri efterlod han sine kunstsamlinger til eftertiden.

Museet Davids samling drives i dag af den selvejende institution, C.L. Davids Fond og Samling.

I 1960 døde C.L. Davids. Efter hans død blev museet oprettet og samlingerne udvidet væsentligt med talrige nye kunsterhvervelser. Bestanden af ældre europæisk kunst og kunsthåndværk er blevet kompletteret, men først og fremmest er samlingen af islamisk kunst vokset stødt, så den i dag er museets hovedattraktion.

Ekstra: C.L. Davids ejede også Marienborg ved Bagsværd sø. Han havde i sit testamente testamenteret huset til den danske stat som sommerbolig for landets til stats- eller udenrigsminister.

davids samling, gratis museum i københavn, davids samling gratis museum, seværdigheder i københavn, københavn seværdigheder, islamisk kunst, udstilling davids samling, davids samling udstilling
Davids samling set fra Kronprinsessegade.

Praktisk information om Davids samling:

Entrépriser: GRATIS

Davids samlings åbningstider

Dage

Tider

Tirsdag til søndag 10.00 – 17.00
Onsdag 10.00 – 21.00
Mandag Lukket
23., 24., 25. og 31. december Lukket

Adresse:

Kronprinsessegade 30
1306 København K
Tlf. +45 33 73 49 49
Email: museum@davidmus.dk

NOTE: Jeg vil gerne beklage billederne ikke er bedre kvalitet i dette indlæg. Museets belysning og tætheden på museet gjorde de desværre svært at tage gode billeder.


PIN IT!

Rejseblog, inspiration til rejser, Rejseinspiration, gode råd til rejser, rejser i Danmark, museer i Danmark, Museer i København

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I KØBENHAVN, SEVÆRDIGHEDER I KØBENHAVN, MUSEUMS I KØBENHAVN, DAVIDS SAMLING I KØBENHAVN, DAVIDS SAMLING, GRATIS MUSEUM I KØBENHAVN, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, GRATIS OPLEVELSER I KØBENHAVN, ISLAMISK KUNST, VISITDENMARK, BLOG OM KØBENHAVN, BLOG OM AT REJSE.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.