Tårnet på Christiansborg: Se København oppefra

Tårnet på Christiansborg, gratis seværdigheder i københavn, københavn gratis seværdigheder, Christiansborg slot, museum i københavn, udsigt over københavn, taarnet, #taarnet
Se København oppefra i Tårnet på Christiansborg slot.

Enhver storby bør ses oppefra – København er ingen undtagelse.

København er Danmarks hovedstad og den by i Danmark flest indbyggere bor i. Det er en smuk by at se oppefra.

Når jeg rejser og besøger en ny by, så forsøger jeg altid at se byen oppefra, f.eks via et udsigtspunkt eller fra en høj bygning. Det søgte jeg også i København, og til min store glæde kunne jeg gratis besøge Tårnet på Christiansborg.

Med sine 106 m er Tårnet på Christiansborg Slot det højeste tårn i København – 40 cm højere end rådhustårnet, og bestemt det bedste sted at opleve København oppefra.

Besøg Christiansborg slots tårn

Fra Christiansborg tårnet fik jeg mulighed for at opleve København oppefra, og nyde storbyens skønhed. Tårnet giver en unik udsigt i 4 forskellige retninger.

Jeg besøgte Tårnet sammen med min mor. Det var en posetiv opelvelse, som jeg varmt anbefaler til alle der besøger København.

#taarnet, rejseblogger, gratis seværdigheder i københavn, københavn gratis seværdigheder,

For at komme op i tårnet stod vi først i kø i ca. 5 minutter.

Ved indgangen er der en sikkerhedskontrol, som minder om den man går igennem i lufthavnen. Efter sikkerhedskontrollen stod vi igen i ca. 5 minutters kø, for at komme med den første elevator op til den første del af tårnet.

Christiansborg, Christiansborgs slotstårn, sikkerhedskontrol i københavn
Sikkerhedskontrollen i Christiansborgs slotstårn

Elevatoren stopper ved restauranten som er i tårnet. Herfra går der en ny elevator op i anden del af tårnet. Restaurantgæster har førsteret til den første elevator, men da vi besøgte tårnet var der kun 5 personer der skulle op i restauranten, så det skabte ikke meget ekstra ventetid.

Da vi kommer op i første del af Tårnet, bliver de 5 restaurantgæster fulgt ind i restauranten af værtinden. Imens smutte jeg hurtigt over for at bladre i menuen. Priserne var høje, set med mine nærrigrøvs øjne . Til frokost servede de smørrebrød. En stykke smørrebrød kostede mellem 95 -135 kr, og så dyre rugbrødsmadder er der ikke i mit budget.

Restauranten har plads til omkring 100 gæster og der er 11 meter til loftet inde i restauranten.

I stedet for at spise rugsbrødmadder i restauranten, tog vi den næste elevator op i tårnet sammen med 4 fulde svenskere, som tydeligvis var på druk weekend i København. På de få sekunder vi var i elevatoren, fortalte de 3 forskellige jokes, som desværre ikke var sjove 😉

Velkommen til pulterkammeret

Da vi trådte ud af elevatoren mødte lyden af kvidderne duer os. Der gik et øjeblik, før det gik op for mig, at det var en lyd optagelse. Sammen med lyden af duerne, var der også filmoptagelser af duer langs den indvendige side af tårnet.

Vi er nu på pulterkammeret, som i mange år lå hen som et hemmeligt pulterkammer over Christiansborg slot. Det følelses og ligner stadig et pulterkammer. Der er flere af gamle gipsmodeller, også kendt som gipsforarbejder på pulterkammeret. Gipsmodellerne er fortidens kunstnere og arkitekters 3D modeller. På modellerne er blyantsmærkerne helt tydelige markeret. Mærkerne brugte billedhuggerne som målepunkter, når de skulle lave de storslået statuer i de rigtige materialer som marmor og sten.

gipdmodeller, gipsforarbejder, statuer, christiansborgs slot, christiansborg tårn, tårnet
En af tårnets gamle gipsfigurer, hvor blyant mærkerne er helt tydelige. Figuren er en af seks mandsfigurer, der fingere som søjler i Drabant salen. Figurerende kaldes Atlanter efter titanan Atlas, der ifølge den græske mytologi er dømt til at bære verden på sine skuldre.

På Pulterkammeret er der også 3 modeller af Christiansborg slot. Et af det nyere og to af de tidligere slotte.

Den ene af de modellerne af Christiansborgs slot. Modellen er smukt dekoreret og meget detaljeret.

Pax og Justitia

I 7 år var billedhuggeren Siegfried Wagner ansat til at komme med forslag til udsmykning af det nuværende( tredje) Christiansborg slot. I pulterkammeret ses et udkast til 2 skulpturer til trapperne i Vandrehallen. Skulpturerne er i 1:1 størrelse. Figurenen forestiller Pax, en monumental mandsfigur, og Justitia der har bind for øjnene og hviler hænderne på et stort sværd.

christiansborg slot, tårnet på chrisitansborgs slot, gratis seværdiheder i københavn, københanv seværdigheder
Statuerne af Pax og Justitia, lavet i fuld størrelse.

Tårnet med udsigt over hele København

Jeg brugte ca 10 minutter på at beundre og læse om de forskellige genstand i pulterkammeret, før jeg tog trappen op til toppen af Tårnet.

Christiansborg slot, seværdigheder i københavn, #taarnet,
I tårnet er det udsigt i 4 forskellige retninger af København.

Vintervinden ramte hurtigt mit ansigt, da jeg træder ud af trappe opgangen. Men den skønneste udsigt over København ramte mig også, og selvom mine kinder næsten fik frostbid, så nød jeg udsigten.

Samtidig med kiggede ud over København, så anstrengte jeg mig også for at se og genkende så mange af Københavns populære bygninger som muligt.

I Christiansborg Tårnets brochure står der, at man kan se til Sverige på en skyfri dag. Det var desværre ikke skyfrit denne dag, så jeg så ikke Sverige.

Udsigten i vestlig retning

I vestlig retning kan man tydeligt se Christiansborgs slots gårdsplads. I horisonten kan man se Tivoli, Hovedbanegården, Københavns rådhus, AC Hotel Bella Sky, Avedøreværket og Scandic Palace hotel.

Christiansborg slot, museum i københavn, udsigt over københavn, taarnet, #taarnet
Udsigten i nordlig retning

I nordlig retning kan man se Strøget, Vor frue kirke, Helligåndskirken, Rundetårn, Rosenborg slot, Statens museum for kunst, Svanemølleværket, Nikolajs kunsthal og portland towers.

#taarnet, gratis seværdigheder i københavn, københavn gratis seværdigheder,
Udsigten i østlig retning

I østlig retning kan man se Frederiks kirken, Amalienborgslot, Magasin, Det kongelige teater, B&W hallerne, skuespilhuset, Operaen, Holmens kirke, Danmarks nationalbank og middelgrunden havmøllepark.

gratis seværdigheder i københavn, københavn gratis seværdigheder, Christiansborg slot, museum i københavn, udsigt over københavn, taarnet, #taarnet
Udsigten i sydlig retning

I sydlig retning kan man se Radisson hotellet, Vor frelsens kirke, AC Hotel Bella Sky, dansk jødisk museum, Den sorte diamant, Folketinget og Børsen.

christiansborg slot, kongeslot christiansborg, seværdigheder i København, oplevelser i københavn, seværdigheder i Danmark, rejseblog, danish travelblogs, guide om københavn, københavn guide,

Historien om Tårnet på Christiansborg

Tårnet på Christiansborg slot er opført som del af det tredje og nuværende Christiansborg Slot. Slottet er tegnet af arkitekt Thorvald Jørgensen og blev bygget i perioden 1907-1928.

Planerne for Tårnet blev ændret flere gange undervejs, bl.a. fordi byggeriet overskred de budgetter der var lavet. Det betyder blandt andet at en del af udsmykningen blev sparet væk, og da tårnet stod færdig i 1928 havde det derfor kun én krone.

De to sidste kroner kom først på i 1934. De kom på fordi den daværende indenrigsminister, Bertel Dahlgaard, der mente, at Tårnet med kun én krone lignede Korsør Banegård. Med tilføjelsen af de to kroner, opsat på en såkaldt fløjstang, blev Tårnet samtidig højere end tårnet på Københavns Rådhus.

I 2012 tog Folketingets formand, Mogens Lykketoft, og det øvrige Præsidium initiativ til at få de historiske Tårn åbnet for offentligheden. I juni 2014 åbnede Tårnet og siden da har det været gratis at besøge det historiske og fascinerende tårn.

Praktisk information om Tårnet:

Entrépriser: GRATIS

Tårnets åbningstider:

Dage

Tider

Tirsdag til lørdag 11.00 – 21.00
Søndag 11.00 – 17.30
Mandag Lukket

Adresse: Prins Jørgens Gård 1, 1218 København, Danmark

Indgang: Tårnet er en del af Christiansborg Slot i det indre København. Indgangen til Tårnet findes i Kongeporten – en stor port ud mod Christiansborg Slotsplads og mod Indre Slotsplads (via Marmorbroen og Ridebanen).

Website: www.taarnet.dk


PIN IT!

Taarnet på Christiansborg, Christiansborg Taarnet, Gratis seværdigheder i København, Gratis oplevelser i København

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I KØBENHAVN, SEVÆRDIGHEDER I KØBENHAVN, GRATIS OPLEVELSER I KØBENHAVN, TÅRNET I KØBENHAVN, TAARNET, GRATIS MUSEUM I KØBENHAVN, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I KØBENHAVN, VISIT DENMARK, BLOG OM KØBENHAVN, BLOG OM AT REJSE.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.