Når man rejser i Georgien, er der én ret, man næsten ikke kan undgå at støde på – de ikoniske Khinkali.
Den georgisk delikatesse, Khinkali, er en vidunderlig dumpling, der kombinerer en saftig kødfyldning med en smagfuld bouillon.
De er både en kulinarisk oplevelse og en vigtig del af den georgiske madkultur.
Jeg smagte dem første gang under min første rejse til Georgien og siden har jeg spist utallige af dem, med alle former for fyld og det er en af de retter, som jeg aldrig får nok af, når jeg rejser i Georgien.
Med tiden blev min kærlighed til de georgiske khinkalis så stor, at jeg har deltaget i et madlavningskursus i Tbilisi, for at lærer at lave dem fra bunden. Denne opskrift er fra det madlavningskursus, så du selv kan prøve kræfter med at lave dem derhjemme – og få en bid af Georgien i dit eget køkken.
Hvis du er i Tbilisi og gerne vil til samme madlavningskursus som jeg var til, så kan du finde det her på Getyourguide (reklamelink, men husk at booke i god tid, da den ofte er udsolgt)
Husk også at læse nederst i artiklen, hvordan man spiser de georgiske khinkali dumplings, som de lokale gør.
Læs også >> Madguide: Det skal du smage i Georgien (stor oversigt)

Opskrift på klassisk georgisk dumpling – Khinkali
Til: 20 stk. Tid: 3 timer. Kategori: Hovedret Land: Georgien
INGREDIENSER
Dej
- 12 dl mel
- 3 dl lunkent vand
- 1 teskefuld salt
Du kan også bruge færdige dumpling-dejplader
Fyld:
- 500 g hakket kød (okse, lam, svin eller en blanding)
- 1 stort løg
- 2 tsk chiliflager eller pulver
- 2 tsk salt
- 2 tsk peber
- 2 tsk spidskommen
- 1 bundt friske koriander
TIL ANRETNING:
Serveres som hovedret til et georgisk måltid eller som en del af en georgisk supra. Khinkali er en ret i sig selv.
FREMGANGSMÅDE
Forbered dejen:
Hæld vand og salt i melet og ælt det godt. Dejen skal være fast.
Dæk dejen og stil den i køleskabet i 2 timer. Ælt den derefter igen og lad den hvile yderligere 1 time.
Tag dejen ud, rul den ud til ca. 1 cm tykkelse, og skær den i 20 portioner.
Rul hver portion ud til en cirkel på 13-15 cm i diameter. Du skulle gerne få mindst 20 stk når du er færdig.


Lav fyldet:
Finthak løgene og koriander. Bland det hakkede kød med løg, krydderier og en smule vand for at skabe en saftig fyldning.

Fyld og form dumplings:
Læg en stor skefuld fyld i midten af hver dejcirkel.

Saml kanterne og fold dem omhyggeligt for at lave små “folder”, indtil dumplingen er lukket i en rørform.

Drej og fjern overskydende dej for at forsegle toppen, så den ikke åbner sig når de koges.
Kogning:
Når alle khinkalis er samlet, så bringes en stor gryde med saltet vand i kog. Drop khinkalierne/dumplingsene forsigtigt i vandet og rør rundt for at undgå, at de klistrer sammen.
Kog dem i ca. 7 minutter, indtil de flyder op til toppen af vandet.
Så snart de er taget op ad det kogende vand er de klar til servering.
Velbekomme!


Hvordan man spiser Khinkali som en lokal
Ligesom der er en helt speciel teknik til, hvordan man laver khinkali, så er der også en helt bestemt teknik til hvordan man spiser de georgiske dumplings. For at spise khinkali på georgisk manér gør du følgende:
- Hold dumplingen i den øverste foldede del og vend den på hoveder, så den ligner en svamp.
- Tag en lille bid af siden og sug bouillonen ud. Husk at suge væsken ud så snart du har taget en bid, eller løber væsken ud over det hele.
- Spis resten, men lad den øverste “knude” ligge – den anses for at være et “håndtag” og spises normalt ikke, selvom man godt kan.
Læs også >> Opskrift på Georgisk ostebrød – Megrelian Khachapuri
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: GEORGISK MAD, GEORGISKE OPSKRIFTER, MAD FRA GEROGIEN, UDENLANDSKE OPSKRIFTER, MADBLOG, OPSKRIFTER PÅ UDENLANDSK MAD, KAUKASUS MAD, OPSKRIFTER PÅ UDENLANDSK MAD, GEORGISK KHINKALI, KØD KHINKALI, , GEORGISKE DUMPLINGS, OPSKRIFTER PÅ GEORGISK MAD, KHINKALI OPSKRIFT


