Ungarn er et gammelt vinland
Ungarns vinkultur er formet af mange forskellige traditioner – fra keltiske og romerske rødder til magyariske, tyrkiske og germanske indflydelser.
Europas herskere og adel satte stor pris på ungarske vine, og vinproduktionen i landet blomstrede i århundreder.
Ungarske vine afspejler landets geografiske mangfoldighed og rige historie. En skjult skat for vinelskere, der søger noget særligt og autentisk.

Ungarns vinland
En stor del af Ungarn er dækket af vinmarker, hvilket har traditioner lang tilbage i tiden.
Ungarn er det eneste land i verden, hvor hele arealet kan udnyttes til vindyrkning og uanset hvor man er i Ungarn, er der højst 45 min. rejse til et af de 22 vindistrikter.
De 22 officielle vinregioner har hver med sine egne karakteristika og specialiteter.
Det tørre og solrige fastlandsklima kombineret med den vulkanske jord giver kraftfulde vine.
Fra Villany området kommer mange højkvalitetsrødvine som cabernet sauvignon, merlot, kekfrankos (ungarsk) og cabernet franc druerne.
”Egri Bikaver” er en kraftfuld rødvinsblanding, også kendt som “Tyreblod fra Eger”. ”Hangacs Bikaver” fra vingården St. Andrea anbefales. ”Nagy-Samlo” er kendt for sine nærmest ”røget, stenet mineralske” hvidvine. Også må man naturligvis ikke snyde sig selv for Tokaji aszú, en sød dessertvin, ofte kaldt “kongen af vin og vinens konge”.
Tokajvine blev omtalt i middelalder rigets historier, hvor den blev tilskrevet magiske og helbredende evner.
I 1362 introducerede kardinal Draskovics Tokajvinen til pavestolen og den gjorde stor sucess.

Tidslinje for Ungarske vins historie
Romerne bragte de første vinstokke til dette frugtbare land og grundlagte de første vinmarker. Kunsten at lave vin gik i arv til de folkeslag, der fulgte efter romerne.
Fra den tidlige middelalder og indtil 1948 var Ungarn kendt for sine kvalitetsvine.
Under kommunismen startede masseproduktionen af vin til det sovjetiske marked, der var årsag til, at de ungarske vine fik ry for at være billige og af lav kvalitet.
Fra 1991 og frem til nu har det internationale syn på ungarsk vin ændret meget. I dag fremstilles der vin af meget høj kvalitet i Ungarn.
Dette er sket ved modernisering, udenlandske opkøb og storstilet forædlingsarbejde.

Ungarns særlige tokajvine
Tokaj i det nordøstlige Ungarn, som har et helt særligt mikroklima.
Ungarn har et unikt klassifikationssystem for vin, som vurderes efter jordbund, soleksponering og tendens til ædel råddenskab (botrytis cinerea).
Den mest kendte type er Tokaji Aszú, en gylden og fyldig dessertvin med noter af honning, tørret frugt og citrus, ofte fremstillet af druesorterne Furmint, Hárslevelű og Sárgamuskotály
Den første reference er knyttet til Máté Garai, som i 1571 først nævnte aszú szőlő bor (bogstaveligt talt “aszú druevin”), forløberen for den verdenskendte flydende guld, vi kender i dag. Gennem århundrederne er mange fremragende årgange blevet fremhævet, men der er nogle, der er særligt bemærkelsesværdige.
- 1571 – den første bevarede skriftlige reference. Udtrykket “aszú szőlő bor” (aszú druevin) blev første gang nævnt i en opgørelse over Garay-familiens ejendele, dateret den 15. maj.
- 1811 – kometens år. En exceptionel årgang, som sammenfaldt med en stor komets synlige passage – en begivenhed, der ofte blev forbundet med store vine.
- 1956 – vidne til historien. En årgang, der blev skabt midt i politisk uro, og som står som et symbol på styrke og vedholdenhed.
- 1972 – den legendariske årgang. Ofte omtalt som en af de bedste nogensinde – et sandt mesterværk i Tokaj-vinens historie.
- 1993 – den trosstyrkende årgang.
- En vin, der genoplivede håb og stolthed i regionen, og som bekræftede Tokajs evne til at producere verdensklassevine.
Et vin-klassifikationssystem blev først indført i Tokaj i 1730 og er det ældste vin-klassifikationssystem i verden.
I 2002 optog UNESCO Tokaj-vinregionens historiske kulturlandskab på verdensarvslisten med det formål at beskytte dens historiske arkitektoniske og naturlige omgivelser.
Fra 2007 er det kun ungarske vine fra Tokajdistriktet i Ungarn, der må kaldes for Tokaj vin og de skal godkendes i forvejen.
Så ungarske vinproducenter, der fremstiller Tokajvine, er virkelig i gang med et udviklingsarbejde af dimensioner.
INDHOLD I ARTIKLEN: VINGÅRDE I UNGARN, TOKAJ VINGÅRD, TOKAJ VIN, VIN FRA UNGARN, UNGARSK VIN, SEVÆRDIGHEDER I UNGARN, OPLEVELSER I UNGARN, REJSEGUIDE TIL UNGARN, FAKTA OM UNGARN BLOG OM TYRKIET, TYRKIET BLOG.

