Grækenlands lokalretter er utrolig varieret, velsmagende og lavet af de bedste råvare.
Alligevel er det græske køkken internationalt set meget undervurderet.
Græsk mad minder meget om tyrkisk mad, fordi de to lande historisk set har været vinklet ind i hinanden i århundreder. En evige uafsluttet krig om hvem der oprindelig “ejer” tzatziki, musaka og baklava findes stadig den dag i dag. Teknisk set ville jeg ønske de kunne forstå, at de begge ejer det, for de har lavet dem sammen.
Den store forskel på det tyrkiske og græske køkken er at grækerne spiser svinekød – og de er virkelig gode til at tilberede svinekød! Derudover har de lavet deres egne twist på retterne, som de har tilfælles med Tyrkiet.
Læs også >> Madguide: Det skal du smage i Georgien (stor oversigt)
Jeg vil i denne guide hjælpe dig, til at forstå, hvad de forskellige græske retter hedder og indeholder samt give dig en liste med mine favorit retter i Grækenland, så du også kan smage dem!
Jeg har lavet noter ved de retter der er vegetariske, som en lille ekstra hjælpende hånd.
(beklager kvaliteten af nogle af billederne, de er taget på restauranter, og derfor ikke alle sammen lige gode)
Læs også >> 25 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Grækenland
Det skal du smage i Grækenland
Moussaka
Moussaka er en legendarisk, traditionel græsk ret. Moussaka serveres på næsten alle taverner (restauranter) i Grækenland.
I Moussaka bruges tomatsauce til at tilberede hakket oksekød, der efterfølgende er inddelt i lag med auberginer, kartofler og cremet bechamelsauce.
Retten kan spise både sommer og vinter – både til frokost og aftensmad!
Feta Me Meli (indbagt feta)
Feta er pakket ind i filodej og derefter ovnbagt, til de er helt sprøde.
I nogle tilfælde bliver Feta Me Meli overhældt med honning. Kombinationen af det saltet feta ost og den sød honning smager super lækkert!
° Feta Me Meli er vegetariske
Læs også >> Min guide: De 10+ bedste restauranter i Alanya
Dolmadakia (fyldte vindrueblade)
Dolmadakia er små ruller, lavet af drueblade og forskellige former for fyld.
De fleste Dolmadakia er fyldt med hakket lam eller oksekød (og nogle gange begge dele) og risfyldning. Traditionelt serveres de som forretter med citron til.
° Nogle Dolmadakia bliver tilberedt uden animalske produkter.
Keftedes / Soutzoukakia (græske kødboller)
Grækenland laver nogle fantastisk velsmagende kødboller, som på græske hedder Keftedes eller Soutzoukakia.
Det hakkede kød tilberedes sammen med rødløg, frisk persille, et strejf af mynte og tørret oregano og bliver derefter griller, stegt eller kogt.
Ofte bliver der serveret en let tomatsovs sammen med kødbollerne.
Græsk kebab
Der findes forskellige former for græsk kebab. De smager alle himmelsk og de er perfekte som en nem og hurtig frokost mens du f.eks udforsker Athen.
De mest berømte græske kebabs er:
- Gyros: Bestående af skåret kød. Kødet steges lodret, ligesom vi kender det fra en rulle kebab i Danmark.
- Souvlaki: På græsk betyder Souvlaki ‘kød-på-en-spyd’. De fleste grækere kalder alle former for pita-indpakket kød for Souvlaki. Imidlertid skelner de på en eller anden måde navnet, alt efter hvad kød, der bruges.
- Soutzoukakia: Græske kødboller, se beskrivelsen ovenfor.
Yemista (fyldte grøntsager)
Yemista er en traditionel græske opskrift på fyldte tomater, peberfrugter eller auberginer. Udover at være super velsmagende, så er det også en farverig ret.
Fyldet kan enten være med ris og forskellige urter eller med hakket kød. Der er findes utallige variationer af Yemista, men min favorit er peberfrugter med ris, krydderurter og tomatsovs.
° Nogle Yemista bliver tilberedt uden animalske produkter.
Choriatiki (græsk salat)
Jeg tror aldrig, jeg vil kunne få nok af den verdensberømte græske salat.
Choriatiki er lavet af tomater, oliven, agurk rødløg og et stort stykke fetaost. Som dressing servere de fleste restauranter eddike, salt, peber og olivenolie sammen med salaten.
Mange grækere spiser denne form for salat hver dag og den er altid lavet af friske grøntsager.
° Er du vegetar eller veganer, er dette en af de retter, du med stor fornøjelse kan spise i Grækenland. Veganere skal naturligvis bede om ikke at få ost og yoghurt i deres salat.
Fisk og skaldyr
Grækenland har en af de længste kystlinjer i verden. I alt har Grækenland 13,676 km kystlinje.
Derfor er de også et paradis for frisk og skaldyr. Prøv f.eks grillet fisk, paneret blæksprutte eller kogte blåmuslinger.
Tzatziki (græsk yoghurt dressing)
Tzatziki er en af de mest klassiske græske retter og en ret, som jeg ikke tror kræver den store introduktion.
I Grækenland kan du få Tzatziki både med og uden agurk. Retten består af yoghurt, salt, hvidløg og nogle gange også dild.
° Er du vegetar, så kan du med lethed nyde Tzatziki.
Baklava
Baklava findes i alle middelhavslandene og store dele af Mellemøsten, men det er ikke nogen undskyldning for ikke at smage det i Grækenland.
Baklava i Grækenland indeholder nødder, filodej og smør. Efter bagning hældes sød sirup over dem, så siruppen bliver absorberes af de sprøde lag af filodej.
Baklava er en af mest populære græske desserter.
° Er du vegetar eller veganer, så kan du nyde Baklava. Som veganer bør du tjekke om, der er blevet brugt smør i desserten.
Yiaourti Me Meli (Yoghurt med honning)
Der findes nok ikke en simplere græsk ret end Yiaourti Me Meli. Det er helt simpelt yoghurt med honning og i nogle tilfælde valnødder.
Selvom retten er simpel, så er den også virkelig lækker. Når jeg er i Grækenland spiser jeg Yiaourti Me Meli til morgenmad men nogle steder er den også en græsk dessert.
° Er du vegetar, så kan du spise Yiaourti Me Meli
Meze (små græske retter)
Grækenland er et mekka for Meze, som er små retter ala den spanske tapas. Der findes et utal af græske meze retter, så det er bare med at komme igang.
Tzatziki, Feta Me Meli og Dolmadakia er bare nogle af de mange græske meze retter.
° Som veganer og vegetar kan du spise flere af de græske meze retter.
Alfa (græsk øl)
Alfa øllen er en af de ældste ølmærker i Grækenland og den første øl med græsk navn. Det er en blond lys lager øl. Brygget med en traditionelle opskrift over hele Grækenland med 100% græsk byg.
Hvis du gerne vil smage en lokal græsk øl i Grækenland, så skal du spørge efter en Alfa øl!
Ellinikós kafés (Græsk kaffe)
Græsk kaffe er dybest set den samme ting som tyrkisk kaffe. Men nu er du i Grækenland, ikke Tyrkiet, så nu er det græsk kaffe.
Ligesom tyrkisk kaffe fremstilles græsk kaffe med en fin malet kaffe . Det koges i en høj, smal gryde kendt som en briki, cezve eller en ibrik. Kaffen serveres i små kopper og skal drikkes langsomt.
Det afslappede tempo som græsk kaffe skal drikkes i, gør den ideel til sociale sammenkomster. Det er ikke ualmindeligt at se folk snakke over en græsk kaffe på et lokalt cafeteria.
Ouzo (græsk alkohol)
Sandsynligvis den mest berømte græske spiritus af dem alle er Ouzo.
Det har en stærk smag af anis og har normalt lavet med 38%, 40%, 42% eller 49% i alkoholprocent.
Nogle drikker det sammen med vand, så drikken får en mælkehvid farve, kendt som løvemælk. Ouzo og Raki er den samme alkoholiseret drik, men græskerne har med tiden ændret navnet fra Raki til Ouzo.
Andre græske lokalretter og hvad de indeholder:
Tirokroketes: Grillede osteboller.
Saganaki: Griller ost.
Avgolemono: Græsk kyllinge suppe med ris og citron.
Fava: Græsk hummus.
Taramasalata: Fiskerogns dip.
Melitzanosalata: Aubergine dip.
Pasteli: En lille kage af honning og sesam.
Amygdalota: En glutenfri mandelsmåkage.
Loukoumades: Donut huller.
Spanikopita: Græsk spinat tærte lavet af filodej.
Tiropita: Græsk oste tærte lavet af filodej.
Læs også >> 6 retter du skal smage i Polen
Afslutningsvis vil jeg lige minde rejseselskaberne om, at du kan booke mig som rejseleder til Grækenland. Kontakt mig her.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: DET SKAL DU SPISE I GRÆKENLAND, GRÆSKE LOKALRETTER, DET SKAL DU SMAGE I GRÆKENLAND, REJSEBLOG, MAD I GRÆKENLAND, GRÆKENLAND REJSEBLOG, LISTE OVER LOKALRETTER I GRÆKENLAND, MADGUIDE TIL GRÆKENLAND, GRÆSK MAD, DANISH TRAVEL BLOG, MAD FRA GRÆKENLAND, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER ANBEFALING, REJSEBLOGGEN, VISITGREECE.