Grækenlands lokalretter er utrolig varieret, velsmagende og lavet af de bedste råvare.
Alligevel er det græske køkken internationalt set meget undervurderet.
Græsk mad minder meget om tyrkisk mad, fordi de to lande historisk set har været vinklet ind i hinanden i århundreder. En evige uafsluttet krig om hvem der oprindelig “ejer” tzatziki, musaka og baklava findes stadig den dag i dag. Teknisk set ville jeg ønske de kunne forstå, at de begge ejer det, for de har lavet dem sammen.
Den store forskel på det tyrkiske og græske køkken er at grækerne spiser svinekød – og de er virkelig gode til at tilberede svinekød! Derudover har de lavet deres egne twist på retterne, som de har tilfælles med Tyrkiet.
Læs også >> Madguide: Det skal du smage i Georgien (stor oversigt)
Jeg vil i denne guide hjælpe dig, til at forstå, hvad de forskellige græske retter hedder og indeholder samt give dig en liste med mine favorit retter i Grækenland, så du også kan smage dem!
Jeg har lavet noter ved de retter der er vegetariske, som en lille ekstra hjælpende hånd.
(beklager kvaliteten af nogle af billederne, de er taget på restauranter, og derfor ikke alle sammen lige gode)
Hvis du gerne vil opleve græsk mad sammen med en lokal, så kan jeg give mine varmeste anbefalinger til at tage på en guide mad-tur, som kaldet Street food tour. Jeg har selv været på flere i Athen og synes det er en skøn måde at få smagt en masse. Du kan finde madturer i Athen her.
For at gøre oversigten mere overskuelig, kan du her se hvilke retter der er på listen
Græske forretter / hovedretter
- Moussaka
- Pastitsio
- Feta Me Meli (indbagt feta)
- Dolmadakia (fyldte vindrueblade)
- Keftedes / Soutzoukakia (græske kødboller)
- Souvlaki – Græsk kebab
- Gyros – Græsk gade kebab
- Yemista (fyldte grøntsager)
- Choriatiki (græsk salat)
- Fisk og skaldyr
- Tiropita – Græsk oste tærte lavet af filodej
- Tzatziki (græsk yoghurt dressing)
- Taramasalata (Fiskerogns dip)
- Melitzanosalata (Aubergine dip)
- Fava – Græsk gule flækærte dip
- Meze (små græske retter)
- Andre græske lokalretter og hvad de indeholder
Græske desserter
- Baklava
- Yiaourti Me Meli (Yoghurt med honning)
- Loukoumades – Græske dounut huller
- Revani – Græsk semulje kage
- Trigona Panoramatos (Thessaloniki dessert)
- Pasteli (græsk kage af honning og sesam)
Græske drikkevare
Læs også >> 25 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Grækenland
Det skal du smage i Grækenland

Moussaka
Moussaka er en legendarisk, traditionel græsk ret, der er cremet og saftig. Moussaka serveres på næsten alle taverner (restauranter) i Grækenland.
I Moussaka bruges tomatsauce til at tilberede hakket oksekød, der efterfølgende er inddelt i lag med auberginer, kartofler og cremet bechamelsauce.
Retten kan spise både sommer og vinter – både til frokost og aftensmad og er en ret der oftest serveres uden tilbehør, da den er nok i sig selv!
Pastitsio
Pastitsio er en variant af mousakka, som serveres med pasta med pasta indeni

Feta Me Meli (indbagt feta)
Feta er pakket ind i filodej og derefter ovnbagt, til de er helt sprøde.
I nogle tilfælde bliver Feta Me Meli overhældt med honning. Kombinationen af det saltet feta ost og den sød honning smager super lækkert!
° Feta Me Meli er vegetariske
Læs også >> Min guide: De 10+ bedste restauranter i Alanya
Dolmadakia (fyldte vindrueblade)
Dolmadakia er små ruller, lavet af drueblade og forskellige former for fyld.
De fleste Dolmadakia er fyldt med hakket lam eller oksekød (og nogle gange begge dele) og risfyldning. Traditionelt serveres de som forretter med citron til og de smager himmelsk.
° Nogle Dolmadakia bliver tilberedt uden animalske produkter.

Keftedes / Soutzoukakia (græske kødboller)
Grækenland laver nogle fantastisk velsmagende kødboller, som på græske hedder Keftedes eller Soutzoukakia.
Det hakkede kød tilberedes sammen med rødløg, frisk persille, et strejf af mynte og tørret oregano og bliver derefter griller, stegt eller kogt.
Ofte bliver der serveret en let tomatsovs sammen med kødbollerne.

Souvlaki – Græsk kebab
Souvlaki er en populær græsk fastfood, som består af små stykker grillet kød på spyd.
Det spises normalt direkte fra spyddet, mens det stadig er varmt.
Det kan serveres med pitabrød, pommes frites, citron og saucer, men selve souvlakien spises ofte alene, mens tilbehøret nydes bagefter.
Det kød, man oftest bruger i Grækenland, er svinekød, men kylling bruges også.
Ordet souvlaki er en formindsket version af det middelaldergræske ord souvla, som betyder “spyd”, selv lånt fra det latinske subula.
‘Souvlaki’ er det almindelige ord i Hellenisk Makedonien og det nordlige Grækenland,
mens det i det sydlige Grækenland, især omkring Athen, ofte kaldes ‘kalamaki’, som betyder “rør”.

Gyros – Græsk gade kebab
Der findes forskellige former for græsk kebab. De smager alle himmelsk og de er perfekte som en nem og hurtig frokost mens du f.eks udforsker Athen.
Gyros er en af de mest populære og elskede retter i det græske gadekøkken – en klassiker, som mange turister smager på deres første dag i Grækenland. Navnet “gyros” betyder “drejning” på græsk og refererer til den måde, kødet tilberedes på: det grilles langsomt på et lodret roterende spyd, lidt ligesom tyrkisk döner eller mellemøstlig shawarma.
Traditionelt laves gyros med svinekød i Grækenland, men det er også almindeligt med kylling, og nogle steder tilbydes okse- eller lammekød. Kødet marineres i en blanding af krydderier som oregano, timian, hvidløg og citron, før det grilles og skæres i tynde, saftige skiver.
Den klassiske servering af gyros foregår enten i en tallerken med pommes frites, salat og brød, eller mere populært i en pita – hvor det pakkes ind sammen med tomat, løg, tzatziki og ofte også et par pommes frites indeni.
Gyros er ikke kun mad – det er en del af den græske hverdagskultur. Den er billig, mættende og fuld af smag, og man finder den på næsten hvert et gadehjørne i hele landet.

Yemista (fyldte grøntsager)
Yemista er en traditionel græske opskrift på fyldte tomater, peberfrugter eller auberginer. Udover at være super velsmagende, så er det også en farverig ret.
Fyldet kan enten være med ris og forskellige urter eller med hakket kød. Der er findes utallige variationer af Yemista, men min favorit er peberfrugter med ris, krydderurter og tomatsovs.
° Nogle Yemista bliver tilberedt uden animalske produkter.

Choriatiki (græsk salat)
Jeg tror aldrig, jeg vil kunne få nok af den verdensberømte græske salat.
Choriatiki er lavet af tomater, oliven, agurk rødløg og et stort stykke fetaost. Som dressing servere de fleste restauranter eddike, salt, peber og olivenolie sammen med salaten.
Mange grækere spiser denne form for salat hver dag og den er altid lavet af friske grøntsager.
° Er du vegetar eller veganer, er dette en af de retter, du med stor fornøjelse kan spise i Grækenland. Veganere skal naturligvis bede om ikke at få ost og yoghurt i deres salat.



Fisk og skaldyr
Grækenland har en af de længste kystlinjer i verden. I alt har Grækenland 13,676 km kystlinje.
Derfor er de også et paradis for frisk og skaldyr. Prøv f.eks grillet fisk, paneret blæksprutte eller kogte blåmuslinger.
Rejser man langs kysten kan man se friske blæksprutter hænge ude foran restauranterne eller finde en montra med fiske fisk på is, som man kan udvælge og få serveret frisklavet og utrolig lækre til frokost eller aftensmad.

Tiropita – Græsk oste tærte lavet af filodej
Tiropita er et lagdelt græsk wienerbrød, lavet med lag af smørsmurt filodej og fyldt med en blanding af ost og æg.
Tiropita kan også laves i en stor bradepande og skæres ud i portionsstykker efter bagning. Den individuelle version sælges i bagerier over hele Grækenland, hvor den er en populær morgenmad og snack.
Alternativer til tiropita er spanakopita (en tærte med spinat) samt bougatsa (en tærte med vaniljecreme)


Tzatziki (græsk yoghurt dressing)
Tzatziki er en af de mest klassiske græske retter og en ret, som jeg ikke tror kræver den store introduktion.
I Grækenland kan du få Tzatziki både med og uden agurk. Retten består af yoghurt, salt, hvidløg og nogle gange også dild.
° Er du vegetar, så kan du med lethed nyde Tzatziki.

Taramasalata (Fiskerogns dip)
Taramasalata er en klassisk græsk dip og personligt er det min favorit dip i Grækenland.
Den laves af tarama, som er saltet og røget fiskerogn, typisk fra torsk eller multe, der blendes sammen med enten daggammelt brød eller kartoffelmos, olivenolie, citronsaft og nogle gange løg eller hvidløg. Resultatet er en silkeblød, luftig og let syrlig dip med en karakteristisk smag af hav og røg.
Taramasalata spises ofte sammen med friskbagt brød, pitabrød eller rå grøntsager, og den er især populær under “Kathara Deftera” (Ren Mandag), som markerer starten på den ortodokse fasteperiode før påske. Fordi den ikke indeholder kød eller mejeriprodukter, passer den ind i fastetraditionen.

Melitzanosalata (Aubergine dip)
Melitzanosalata er navnet på græsk auberginedip. Navnet kommer af “melitzana” (aubergine) og “salata” (salat), men i virkeligheden er det en dip eller spread – ikke en klassisk salat.
Den laves af bagte eller grillede auberginer, som bliver most og blandet med olivenolie, citron- eller eddikesaft, hvidløg, og ofte også persille, løg eller yoghurt, afhængigt af region og opskrift. Når auberginerne bages eller grilles over åben ild eller på grill, får de en røget smag, som er kernen i den autentiske version.
Melitzanosalata serveres typisk som en del af et meze-bord – sammen med retter som tzatziki, taramasalata og hummus – og spises med friskbagt brød eller pita. Den passer også fantastisk som tilbehør til grillet kød eller fisk.

Fava – Græsk dip med gule flækærter
Græsk fava er en traditionel og elsket ret i det græske køkken – især på øen Santorini, hvor den siges at have sin oprindelse.
På trods af navnet har den intet med favabønner (hestebønner) at gøre! Græsk fava laves i stedet af gule flækærter. Fava minder om hummus i konsistens, men har sin helt egen smag og historie.
Fava tilberedes ved at koge flækærterne møre sammen med løg, olivenolie, og ofte lidt laurbærblad og citron, og så moses det hele til en silkeblød, cremet masse. Den serveres oftest lun eller stuetempereret og toppes med lidt ekstra olivenolie, rødløg i skiver, kapers og nogle gange oliven.
Da retten er både vegansk og proteinrig, populær under fasten i den ortodokse tradition og lækker som en meze ret.


Meze (små græske retter)
Grækenland er et mekka for Meze, som er små retter ala den spanske tapas. Der findes et utal af græske meze retter, så det er bare med at komme igang.
Tzatziki, Feta Me Meli og Dolmadakia er bare nogle af de mange græske meze retter.
° Som veganer og vegetar kan du spise flere af de græske meze retter.
Græske desserter

Baklava
Baklava findes i alle middelhavslandene og store dele af Mellemøsten, men det er ikke nogen undskyldning for ikke at smage det i Grækenland.
Baklava i Grækenland indeholder nødder, filodej og smør. Efter bagning hældes sød sirup over dem, så siruppen bliver absorberes af de sprøde lag af filodej.
Baklava er en af mest populære græske desserter. Den er super lækker med sin udsøgte smag og flaky skorpe.
° Er du vegetar eller veganer, så kan du nyde Baklava. Som veganer bør du tjekke om, der er blevet brugt smør eller honning i desserten.

Yiaourti Me Meli (Yoghurt med honning)
Der findes nok ikke en simplere græsk ret end Yiaourti Me Meli. Det er helt simpelt yoghurt med honning og i nogle tilfælde valnødder.
Selvom retten er simpel, så er den også virkelig lækker. Når jeg er i Grækenland spiser jeg Yiaourti Me Meli til morgenmad men nogle steder er den også en græsk dessert.
° Er du vegetar, så kan du spise Yiaourti Me Meli

Loukoumades – Græske dounut huller
Loukoumades er en typisk græsk gade-dessert, meget populær både i og uden for Grækenland.
Disse enkle dejkugler bliver friturestegt og pyntet med honning, sesamfrø og tørret frugt.
Oprindelsen af Loukoumades er utroligt gammel: Nogle legender fortæller, at friturestegte honning-donuts blev givet som belønning til vinderne af de første Olympiske Lege i år 776 f.Kr.
Den første skriftlige omtale af en sød dessert, der minder om Loukoumades, stammer fra den græsk-sicilianske digter Archestratus, som levede i det 6. århundrede f.Kr. Han beskrev donuts, der blev dyppet i en honningsirup, som dengang blev kaldt Enkrides.
Det græske navn loukoumádes stammer fra det arabiske ord luqma, som betyder “bid”, “mundfuld” eller “lille stykke”.

Revani – Græsk semulje kage
Revani er en meget populær dessert, der er nøddeagtig og kornet med noget citronsmag. Denne fugtige kage sødes af simpel sirup smagfuld med appelsinskal.
Dette er ikke alt for søde desserter men den er virkelig god og lækker.
(Kagen findes også i det tyrkiske køkken, du kan se opskriften på kagen her).

Trigona Panoramatos (Thessaloniki dessert)
Trigona Panoramatos er en berømt dessert fra Thessaloniki i det nordlige Grækenland.
Det er en sprød trekantet filodej, der bliver bagt og derefter gennemvædet i sirup, så den får en lækker karamelliseret kant. Efter afkøling bliver den fyldt med en tyk og cremet vanilje- eller flødecreme, ofte baseret på mælk, æg og majsstivelse.
Navnet kommer fra “Trigona” = trekanter og “Panoramatos” = fra Panorama, en forstad til Thessaloniki, hvor desserten oprindeligt blev skabt.
Den er både knasende, sød og cremet, og bliver typisk serveret som “street food”-dessert med lange køer foran butikkerne som sælger dem.

Pasteli (græsk kage af honning og sesam)
Græske pasteli er kendt som de originale powerbar i Grækenland. Ud over honning og sesam bruges forskellige nødder som valnødder, mandler eller pistacienødder til at give mere variation.
Pasteli passer meget godt som et akkompagnement til te. Det kan også spises som slik eller frokostbuffet og energibooster.
Græske drikkevare

Alfa (græsk øl)
Alfa øllen er en af de ældste ølmærker i Grækenland og den første øl med græsk navn. Det er en blond lys lager øl. Brygget med en traditionelle opskrift over hele Grækenland med 100% græsk byg.
Hvis du gerne vil smage en lokal græsk øl i Grækenland, så skal du spørge efter en Alfa øl!

Mythos (græsk øl)
Mythos er en af Grækenlands mest kendte øl og et populært valg blandt både lokale og turister. Det er en lys lagerøl med en alkoholprocent på cirka 5 %, og den har en frisk, let bitter smag med en mild, let sødlig maltprofil.
Mythos blev lanceret i 1997 af Mythos Brewery, som dengang var en del af den græske vinproducent Boutari Group. Øllen blev hurtigt populær i hele landet og er i dag nærmest et nationalt ikon. I 2008 blev bryggeriet en del af Carlsberg Group, hvilket har hjulpet med at gøre Mythos kendt og tilgængelig i mange andre lande.

Ellinikós kafés (Græsk kaffe)
Græsk kaffe er dybest set den samme ting som tyrkisk kaffe. Men nu er du i Grækenland, ikke Tyrkiet, så nu er det græsk kaffe.
Ligesom tyrkisk kaffe fremstilles græsk kaffe med en fin malet kaffe . Det koges i en høj, smal gryde kendt som en briki, cezve eller en ibrik. Kaffen serveres i små kopper og skal drikkes langsomt.
Der er tre forskellige smagsvarianter af Ellinikos som Vari Glyko, hvilket betyder stærk og næsten honningsød, Metrios betyder medium sødme og Sketos betyder uden sukker.
Det afslappede tempo som græsk kaffe skal drikkes i, gør den ideel til sociale sammenkomster. Det er ikke ualmindeligt at se folk snakke over en græsk kaffe på et lokalt cafeteria.
Kort om græsk kaffes historie
Grækenlands forhold til kaffe begyndte under det Osmanniske Rige. Den første kaffebare, eller kafeneio på græsk, åbnede så tidligt som i 1475 i Konstantinopel (nu Istanbul).
I det 17. århundrede fandtes der over 300 kaffebarer alene i Thessaloniki. I det 18. århundrede var kafeneio blevet en veletableret græsk institution, som dannede ramme om socialt samvær.
Historisk set blev grønne kaffebønner ristet i en pande over åben ild og derefter håndmalet i selve kaffebarerne.
Kafekopteia begyndte at dukke op i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede.
Disse var specialiserede butikker til maling og ristning af kaffe – ordet kafekopteio betyder bogstaveligt “kaffeskærer” – og de solgte også traditionel græsk eller “ibrik”-kaffe. Det var sådan de fleste mennesker drak kaffe indtil 1950’erne, hvor filterkaffe og instantkaffe blev introduceret.
I 1960’erne blev en iskold version af instantkaffe dog introduceret: frappé. Det blev hurtigt en national favorit.
Traditionelle kafeneio-butikker forblev, men nye, mere moderne caféer – eller kafeteriaer – begyndte at dukke op. De tiltrak unge grækere, som ønskede at socialisere og følge med i amerikansk og europæisk populærkultur.

Ouzo (græsk alkohol)
Sandsynligvis den mest berømte græske spiritus af dem alle er Ouzo.
Det har en stærk smag af anis og har normalt lavet med 38%, 40%, 42% eller 49% i alkoholprocent.
Nogle drikker det sammen med vand, så drikken får en mælkehvid farve, kendt som løvemælk. Ouzo og Raki er den samme alkoholiseret drik, men græskerne har med tiden ændret navnet fra Raki til Ouzo.
Lille sjov fakta om Ouzo: Indenfor 1632 km2 på Lesvos er der omkring 20 destillerier, som tilsammen er ansvarlig for over 50% af Grækenlands Ouzo produktion. Sammen med Retina, Ouzu er en drik der symboliserer Grækenland.

Andre græske lokalretter og hvad de indeholder:
Tirokroketes: Grillede osteboller.
Saganaki: Grillet ost.
Avgolemono: Græsk kyllinge suppe med ris og citron.
Spanikopita: Græsk spinat tærte lavet af filodej.
Kataifi: Baklava med “spaghetti terne”
Bougatsa: Sød tærte lavet af phyllo wienerbrød og semolina vanillecreme.
Galaktoboureko: Galaktoboureko er en fantastisk græsk dessert med sprød perfektion. Denne ældgamle græske dessert er lavet af sprød phyllo drysset med smeltet smør. Grækerne bruger den mest cremede vaniljesaft og duftende sirup for at øge smagen af denne mad med mange folder.
Tomatokeftedes: (Santorini Tomato Fritters) Tomaotokeftedes eller tomatfrittere er traditionel meze og hovedretter vegetarisk mad i Santorini og Syros. Korrekt dræning af tomat er afgørende for tilberedningen af denne lækre madvare. Disse fritters har ru kanter med bidder af mynte, tomat og løg.
Amygdalota: En glutenfri mandelkage, der er meget populær i Grækenland og passer perfekt til en varm kop græsk kaffe. Denne lille kage kan variere lidt i forskellige dele af Grækenland, men mandler er den dominerende ingrediens i hele regionerne.
Halvas: Halva er en fantastisk kombination af fire ingredienser: olie, semulegryn, sukker og vand. Halva er med enkle ord semuljebudding, der er sødet af sirup og besat med nødder.
Læs også >> 6 retter du skal smage i Polen
PIN IT!

INDHOLD I ARTIKLEN: DET SKAL DU SPISE I GRÆKENLAND, GRÆSKE LOKALRETTER, DET SKAL DU SMAGE I GRÆKENLAND, REJSEBLOG, MAD I GRÆKENLAND, GRÆKENLAND REJSEBLOG, LISTE OVER LOKALRETTER I GRÆKENLAND, MADGUIDE TIL GRÆKENLAND, GRÆSK MAD, DANISH TRAVEL BLOG, MAD FRA GRÆKENLAND, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER ANBEFALING, REJSEBLOGGEN, VISITGREECE.