Horsens har siden 2012 haft en helt unik seværdighed, som jeg netop har besøgt.
Jeg har (heldigvis) aldrig selv på kant med loven, så alt min viden om livet bag tremmerne, kommer fra et utal at tv-programmer.
Derfor synes jeg også det er helt vildt spændende, at man har gjort det gamle fængsel i Horsens by, til et interaktiv fængselsmuseum.
Jeg tog mine forældre med mig, som heller ikke havde besøgt fængselsmuseet før (eller været på kant med loven, hvis nogen skulle spørge). Selvom jeg er sidst i 20érne (og forfærdelig tæt på de 30) så værdsætter jeg, alle de oplevelser jeg har sammen med mine forældre.
SE OGSÅ MIN INSTAGRAM STORY MED VIDEOER FRA TUREN HER
I fængslet med mine forældre.
Vi tog køreturen fra Silkeborg til Horsens. Allerede fra vejen kunne vi se den koloenorme bygning, som er utrolig flot, selvom det er et fængsel. Da vi går igennem de store porte, spiller intromelodien til Olsen Banden i mit hoved, og det samme må den havde gjort i min fars, for han begyndte at nynne melodien, til vi alle sammen flækkede af grin.
Vi startede vores fængselsbesøg med at tage et lille familiefoto. Altid godt med et bevis på jeg har været i fængsel med min familie.
I det første rum tog vi et ID kort på en tidligere fange. ID kortene er en del af den interaktive del af museet, så husk at tage et. De kan scannes forskellige steder rundt omkring i udstillingerne.
GODT RÅD fra mig til dig omkring ID kort: Tag en af de mere nutidige fangere. Jeg tog Carls August Lorentzen (1896 – 1958), da han er Horsens fængsels mest kendte fange. Men alle interaktive dele med Lorentzen var breve og små noter om hans liv (kedeligt). Min mor havde derimod Sonny, og hans interaktive del var videoer, hvor Sonny blandt andet fortalte om hvordan han smuglede kokain ind i fængslet (spændende).
Jeg vil gerne give jer søde læsere en visuel tur i Fængslet, så derfor har jeg skrevet dette indlæg efter hvordan vi gik rundt i museet.
Guide til fængslet: 1. Sal
Rummet med ID kort har jeg allerede nævnt. Det er også i dette rum, hvor man kan se personalets lokaler og et smugkig indtil hvor fangerne visiteret.
På 1 salen er der flere af de gamle fængselsceller med forskellige interaktive funktioner. Ved cellerne er der også en udstillingen om hvordan der var i Horsens fængsel under besættelsestiden og en masse tekst om tyskerne, reglerne og genstande fra den tid.
Derfra gik vi ud igennem porten og ind i den næste bygning. Her kom vi på besøg ved lægen. Eller lægen er måske så meget sagt, for som jeg kunne læse mig frem til, så var lægen der kun en gang imellem, mens sygeplejersken var der på fuld tid.
Efter hospitaler kom flere celler, skabe som udstillede ulovlige hjemmelavede genstande fra fangerne og rummet hvor voldelige fanger blev spændt fast.
Guide til fængslet: 3. og 4. sal
Der er mange celler at se. Nogle er meget ens formet, mens andre gemmer på skjulte overraskelser (lyder sødt, men er i virkeligheden klamt).
I nogle af cellerne er der udstillinger med bestemte temaer, som f.eks. isolation eller en fanges historie. En for mig meget bemærkelsesværdig udstillingen, var den sidste henrettelse. Den sidste henrettelse fandt sted D. 8. november 1892 kl. 07:15. Jens Nielsen var den sidste i Danmark, som blev henrettet ved halshugning med økse. Den fandt sted i fængslet vestre gård i overværelse af 202 fanger som var udkommanderet til at overvære henrettelsen fra fængslets vinduer. Historien, billeder og den bænk han blev henrettet på, var i udstillingen.
Vi gik fra cellerne og da vi åbnede døren til kirken, så var det som man trådt ind i en helt anden verden. Det øvrige fængsel var mørkt, trist og meget beton. Kirke var lys med mange farver og kirkebænke og alter lavet af træ.
Vi havde hørt der var en kirke, for i den interaktive del fortalte den tidligere fange Rickey Iversen om hans arbejde i fængslet kirke, og hvordan ”fanger af anden religion” (han sagde noget meget grimt, så jeg har omformuleret det lidt) larmede under gudstjenesterne.
Fængslets nye udstilling: Kælderen
I oktober 2019 åbnede Fængslets nye udstilling. Den visualisere hvordan straffe- og modtagelseskvarter så ud for 100 år siden. Kælderen blev brugt til straf, disciplin og afretning af fangerne.
Selvom det er fascinerende, så er det også lidt råt at se. Til gengæld er Lorentzen tunnel lidt sjovere. Den 18 meter lange hjemmelavede tunnel, som Lorentzen flyttede igennem, er en del af udstillingen og samtidig også udgangen af museet.
Se filmen om Lorentzens flugt her:
Historien bag fængselsmuseet i Horsens
Den 20. maj 1853 kom de første fanger til fængslet i Horsens, dengang kendt som Horsens Straffeanstalt. Dengang var dengang et moderne fængsel bygget efter de nyeste tanker om straf. I folkemunde er fængslet blandt andet blevet kaldt ”Slottet” og ”Tugthuset”.
Over de 153 år fængslet var i funktion, har et utallige mandlige fanger afsonet deres dom bag de tykke fængselsmurer i Horsens. Nogle i korte perioder, andre fik livstid eller tidsubestemt forvaring.
I 2006 lukkede fængslet. Fanger og ansatte fra fængslet blev overflyttet til andre fængsler.
I 2012 blev det gamle fængsel åbnet som museum.
Rundvisninger i fængslet
Hvis du har lyst, og det passer ind den dag du besøger fængslet, så kan du også komme på guidet rundvisning i fængslet. F.eks. har de guidet turer med fængselsbetjente, som fortæller om hverdagen i et fængsel.
Praktisk information om Fængslet i Horsens
Entré priser: Voksne: 105 kr. (marts-okt.) og 95 kr (nov.-feb.). Børn og unge (0-17 år): Gratis.
Fængslets åbningstider:
Dage |
Tider |
November – april: tirsdag til søndag | 10.00 – 16.00 |
Maj – oktober: tirsdag til søndag | 10.00 – 17.00 |
Telefon: +45 7610 0011
Email: kontakt@faengslet.dk
Website: faengslet.dk
Adresse:
Planlægger du en ferie i Jylland? Så har jeg her samlet en liste med 5 unikke oplevelser i Midtjylland.
Mine forslag til unikke oplevelser i Jylland:
1: Guidet tur med en hjemløs. Smilets by er ikke kun smil, shoppesteder og fortovscaféer, for bag facaderne gemmer der sig fortællinger, der ikke er til at smile af. Her udspiller sig en hverdag med misbrug, alkohol, stoffer og uskrevne gaderegler, der skal overholdes. Livet på gaden er barskt, men heldigvis skinner håbet og humoren igennem, så smilene alligevel kan brede sig. Læs mere om oplevelsen her.
2: Verdenskortet. I Hobro kan du går en tur i hele verden. Verdenskortet er en sjov seværdighed for børnefamilier og en anderledes møde at lærer geografi på. Omkring verdenskortet er der også andre hyggelige aktiviteter som f.eks gammeldags spil og en labyrint. Læs mit rejseblogindlæg om Verdenskortet her.
3: Kvindemuseet. Der findes kun ganske få kvindemuseer i verden, men et af dem ligger i centrum af Aarhus. Museet tilbyder en spændende, interaktiv og lærerrig dag for både store og små. Læs mit rejseblogindlæg om kvindemuseet her.
Læs også >> 4 udendørs og gratis seværdigheder i Skanderborg
PIN IT!
Rejseblogindlægget er lavet i samarbejde med fængslet i Horsens.