10 ting du måske ikke vidste om Norge

Sjove fakta om Norge, fakta om Norge, information om Norge, guide til Norge

Vores skønne nabo Norge gemmer på nogle spændende fakta.

Selvom Norge mest er kendt for sine fantastiske fjorde, nordlys og rolige levestil, gemmer dette smukke nordiske land på mange overraskende og fascinerende fakta.

I dette indlæg har jeg gjort mig meget umage for at finde nogle fakta om Norge, som man skal være lidt en nørd for at vide. Ting som ”Norge er blandt verdens gladeste lande” og ”Norge har vidunderlig mad” kommer ikke som nogle overraskelser for særlig mange danskere, da vi ligner og kender vores nordlige naboer ret meget.

Derfor har jeg gravet dybt for at finde nogle spændende fakta om Norge, som du kan bruge til at imponerer dine medrejsende eller familie, når du besøger skønne norske byer som Geiranger eller Ålesund.

Alanya bloggen, sushi i Alanya, Iftar i Tyrkiet, rejseblog, alanya sushi, ramadanen, dansker under ramadanen, ferie i Alanya, blog om tyrkiet, tyrkiet blog

3 opfindelser fra Norge

  1. Ostehøvlen. Opfundet af Thor Bjørklund i 1925
  2. Papirclips. Opfundet af Johan Vaaler i 1890
  3. Sushi med Laks – I 1980’erne introducerede Norge ideen om laksesushi til japanerne som en måde at fremme eksporten af ​​laks på. Laksesushi er fast på menuen i næsten alle japanske restauranter i verden.

1: Norge har en af verdens smukkeste togrejser

Flåm-jernbanen er beskrevet som en af de smukkeste togrejser i verden og er en af de førende turistattraktioner i Norge. Toget kører fra enden af Aurlandsfjord, en sidefjord til Sognefjorden, op til de høje bjerge ved Myrdal station. Rejsen byder på det fineste aspekt af den forbløffende natur i Vestnorge. Flåm-jernbanen: Flåm–Myrdal–Flåm.

I løbet af en time fører toget dig fra havets overflade ved Aurlandsfjord i Flåm til Myrdal-bjergstation, der ligger 867 meter over havets overflade. Myrdal ligger også på Bergensbanen, hvilket betyder, at Flåm-jernbanen forbinder med tog, der kører mellem Bergen og Oslo.

Toget tager et fem minutters fotostop ved vandfaldet Kjosfossen, hvor du kan stige af og gå ud på platformen.

På mit krydstogt til Norge var jeg selv en tur på Flåm-jernbanen og jeg kan personligt sige at det er en ekstraordinær smuk tur, hvor man ser noget af det smukkeste norske natur man kunne forestille sig.

Sir nils Olav, Edinburgh Zoo, Fakta om Norge, sjove fakta om Norge, Militær Pingvin,

2: Norge har slået en kongepingvin til brigadeleder

Dette fakta er lidt svært at forklare men i korte træk er der en konge pingvin fra Edinburgh Zoo brigadeleder i den norske garde

Mere præcist er der tale om 3 forskellige kongepingviner navngivet Sir Nils Olav D, 1., D. 2. og D. 3.

Den første Sir Nils Olav pingvin fik i 1972 titlen som visekorporal.

Han blev udnævnt til korporal i 1982, derefter forfremmet til sergent i 1987. Nils Olav D.1 døde kort efter sin forfremmelse til sergent i 1987, og hans plads blev overtaget af Nils Olav D.2, som var en toårig pingvin, som lignede ham utrolig meget.

Nils Olav D.2 blev forfremmet i 1993 til regimentssergentmajor og i 2001 forfremmet til ‘ærede regimentssergentmajor’. Den 18. august 2005 blev han udnævnt til øverste oberst for samme regiment.

Den næste hæder var et ridderskab, uddelt under et besøg af soldater fra den norske kongegarde den 15. august 2008.

Nils Olav D. 3 tog over på et tidspunkt mellem 2008 og 2016. Den 22. august 2016 blev han forfremmet til brigadegeneral ved en ceremoni, hvor over 50 medlemmer af Kongens Garde deltog- Den 21. august 2023 blev han forfremmet til generalmajor.

Nils Olav er anerkendt af Guinness World Records som den højest rangerende pingvin i verden.

Vinter Olympic, Vinter ol, flest medaljer i OL, OL i Norge, norske ol medaljer, fakta om Norge,

3: Norge vinder vinter-OL.

Norge har vundet flere medaljer ved de olympiske vinterlege end noget andet land.

Efter 2018-kampene i Sydkorea er Norges samlede medaljefangst på 368 medaljer, inklusive 132 guld, fra de 23 konkurrencer.

Deres nærmeste rivaler er USA som har 305, hvoraf 105 er guldmedaljer og Tyskland som har 238, hvoraf 92 er guldmedaljer.

Norge har også været vært for vinter-OL to gange: I 1952 i Oslo og i 1994 i Lillehammer.

4: Nordmændene står bag Dublin

Nordmændene grundlagde Dublin, som ligger i Irland. Byen blev etableret i 836 e.Kr.

Maleriet skriget, maleriet the scream, fakta om maleriet the scream, fakta om skriget, norske kunstmalerer, Edvard Munch

5: Norsk maler har lavet ”Skriget”

Jeg tror næsten alle kender maleriet ”Skriget”. Men vidste du også at maleriet er det mest berømte kunstværk lavet i Norge. Maleriet er lavet af den norske kunstner Edvard Munch.

”Skriget” havde engang Guinness verdensrekord for «verdens dyreste maleri», da en version af det (der er 4) blev solgt for næsten 120 millioner dollars hos Sotheby’s i 2012.

Maleriet ”Skriget” kan ses på The National Museum i Oslo.

Geiranger fjord, Geiranger seværdigheder, oplevelser i Geiranger, rejseguide til Geiranger, rejseguide til norge, oplevelser i Norge, must see byer i Norge

6: Den største fjord i Norge

Sognefjorden er den største fjord i Norge og den næststørste i verden. Det er også den længste isfri fjord i verden og i alt strækker Sognefjorden sig 205 km inde i landet fra havet.

Orginal foto af Generish, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

7: Verdens længste vejtunnel

Lærdals tunnellen er verdens længste vejtunnel på 24,5 km. Den blev åbnet i november 2000 og kostede 1 milliard NKR.

For at lette køreturen gennem den 24,5 km lange tunnel er der en kæmpe hal hver 6. km. Disse haller er oplyst med blå farve under loftet og gul nede ved vejen. Dermed føler bilisterne, at de kører nærmest i luften med lys ned fra en tynd gletsjer og en solopgang i horisonten.

Formålet med denne belysning er at minimere risikoen for, at bilister falder i søvn bag rattet under den lange tunnel-gennemkørsel.

Afslutningsvis er det fair lige at nævne at 3 af verdens 10 længste vejtunneler i Norge.

nobel peace center, seværdigheder i Oslo, sjove fakta om oslo, lokation for nobels fredspris, lokation for nobel peace prize,

8: Nobels fredspris uddeles i Norge

Siden 1901 er Nobels Fredsprisuddeling (Nobel Peace prize) været afholdt i Oslo, hovedstaden i Norge.

Ceremonien finder sted i december i Nobels peace center. Når du er i Oslo, kan du besøge Nobels Fredscenter, hvor du også kan få mere viden om historien bag prisen og se alle vinderne.

De øvrige nobelpriser i kemi, litteratur, fysik og fysiologi eller medicin uddeles i Stockholm, Sverige.

Hell norge, by med navnet Hell, seværdigheder i Norge, Sjove fakta om Norge, Hell Gods Expedition
Orginal foro af Karin Beate Nøsterud/norden.org, CC BY 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, via Wikimedia Commons.

9: Norge er hjemsted for Hell

Lidt over tusinde nordmænd bor i en landsby, med navnet Hell, som er engelsk for helvede. Den lille landsby ligger tæt på byen og har endda sin egen togstation.

Togstationen er i sig selv noget af en turistattraktion. Mange tager billeder af sig selv foran stationsskiltet, hvor der står ”Hell”, som en sjov joke!

Hvis du gerne vil se noget i Hell, så kan du bo på det lokale hotel og besøge et lille indkøbscenter, se rådyr i skoven eller flyve fra ”Hell International airport”.

Geiranger fjord, Geiranger seværdigheder, oplevelser i Geiranger, rejseguide til Geiranger, rejseguide til norge, oplevelser i Norge, must see byer i Norge

10: Norge har en vulkan, en umålelig kystlinje og verdens mest afsides ø

Den norske natur er unik, så jeg vil afslutte denne liste med at nævne et par unikke aspekter af Norges natur.

Norge er særligt kendt for deres smukke bjerge og fantastiske fjorde, men tro det eller ej, ingen ved med sikkerhed, hvor lang Norges episke kyst er.

Norges eneste aktive vulkan ligger på øen Jan Mayen i Norskehavet, hvor den ikke vil kunne udgøre nogle farer for folk på fastlandet, hvis den går i udbrud.

Selvom ingen fastboende bor i nærheden af ​​den 2.227 m store Beerenberg-vulkan, besøger forskere regelmæssigt øen, og nogle krydstogtskibe stopper der også.

En anden bemærkelsesværdig ø i Norge er Bouvet-øen. Eller teknisk set er den ikke i Norge, men det er Norges ø. Bouvet-øen er faktisk på den anden side af verden. Administreret af Norge siden 1929- Bouvet-øen ligger i det sydlige Atlanterhav og er kendt som Jordens fjerneste ø. Norge udpegede den 49 km² store ø og dens territorialfarvand til et naturreservat i 1970’erne.

Øen ligger cirka 1.700 km nord for Antarktis kyst og 2.600 km væk fra den sydafrikanske kyst. Det nærmeste beboede land er det britiske oversøiske territorium Tristan da Cunha, mere end 2.000 km væk.

Mens der ikke bor nogen på øen, opretholder norske myndigheder en (ubemandet) vejrstation. Det betyder, at det er nemt at tjekke vejret der fra Norge eller andre steder i verden for den sags skyld.

På grund af Bouvets afsides beliggenhed og manglen på en lufthavn, er det en no-go at besøge øen. Medmindre du er videnskabsmand på en forskningsekspedition, er dette en ø, du sandsynligvis aldrig kommer til at besøge.

INDHOLD I ARTIKLEN: REJSEGUIDE TIL NORGE, FAKTA OM NORGE, GUIDE TIL NORGE, SJOVE FAKTA OM NORGE, HISTORISKE FAKTA OM NORGE, NORGEBLOG, BLOG OM NORGE, VINTER OL, VERDENS LÆNGSTE VEJTUNNEL, SUSHI MED LAKS, NORSK VULKAN, LANDSBYEN HELL, VISIT NORWAY, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.