5 Seværdigheder i Ålesund, Norge

Norsk krydstogt, krydstogter til Norge, Ålesund seværdigheder, oplevelser i Aalesund rejseguide til Ålesund, rejseguide til Norge, oplevelser i Norge, must see byer i Norge, Seværdigheder i Ålesund,

Hvis du planlægger en ferie i Norge, så bør du ligge vejen fordi den Ålesund på den norske vestkyst.

Som den største by mellem Bergen og Trondheim er Ålesund, som byder på alt det du kan forvente af en rigtig hyggelig norsk by.

Byen er kendt for sin unikke Art Nouveau bygninger, som blev bygget efter en brand ødelagde byen i 1904.

I denne artikel vil jeg fortælle dig om 5 Seværdigheder i Ålesund, Norge

Seværdigheder i Ålesund, Norge

  1. Gå en tur i byen og nyd de smukke Art Nouveau bygninger
  2. Besøg Jugenstil Museum i Ålesund
  3. Besøg Ålesunds Museum
  4. Vandre op til Aksla udsigtspunktet
  5. Mød havdyrene i Atlanterhavsparken

Læs også >> Seværdigheder i Geiranger, Norge

Gå en tur i byen og nyd de smukke Art Nouveau bygninger

Ålesund ligger på en række øer helt ude i havgabet. Efter en stor brand i 1904 blev byen genopbygget i datidens nyeste arkitektoniske trend: Art Nouveau (også kaldet Jugendstil).

Stilen er særpræget med tårne og udpræget brug af ornamenter. Byens historie og nutid er stærkt knyttet til havet, og den maritime stemning er intakt både i form af lystbåde og erhvervsfiskeri.

Hvis du er i Ålesund, så tag dit kamera med dig og gå en tur for at beundre Norges jugendstil-by. Du kan gå en tur igennem byens centrum og tag billeder af de farverige bygninger eller tage ud og udforsk øerne Nørvøy og Aspøy.

Gå på opdagelse i byens unikke arkitektoniske stil og byens historie, herunder branden i 1904, med et besøg på Jugendstil museet (Art Nouveau Center) som du kan læse mere om længere nede.

Hvad er Art Nouveau

Jeg vil gerne hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tur til Ålesund, og da Art nouveau er en stor del byens identitet, så kan du her læse hvad det præcis betyder.

Art nouveau er fransk for ‘ny kunst’. Det er en stilretning, der var fremherskende inden for kunsthåndværk og arkitektur i Frankrig og Belgien ca. år 1885-1910 og i Danmark 1900-1915, hvor stilen ofte blandedes med nationalromantikken.

Betegnelsen art nouveau bruges fejlagtigt om periodens stil generelt i hele den vestlige verden. Navnet stammer fra kunsthandleren Siegfried Bings galleri Maison de l’Art Nouveau i Paris og tidsskriftet L’Art Nouveau Bing, som han udgav fra 1895.

Som reaktion på historicismen og stærkt inspireret af japansk kunst blev et nyt formsprog skabt, med todimensional, bølgende og bevæget linjeornamentik, baseret på planteformer. Der opstod samtidig en ny interesse for luftens og havets dyr.

Et af målene for art nouveau var at skabe et samarbejde mellem kunst og kunsthåndværk samt at højne den dekorative kunst som modvægt til industrialiseringen af kunsthåndværket. Tilsvarende bestræbelser blev udfoldet i Storbritannien med Arts and Crafts Movement, i Tyskland og andre lande med jugendstilen, i Danmark med skønvirke.

Den nye stil udfoldede sig især inden for interiørkunsten, kunsthåndværket og kunstindustrien. En påvirkning fra rokokoens formsprog fornemmes i interiører og møbler, med asymmetri i ornamenter og felter. På verdensudstillingen i Paris 1900 demonstrerede Frankrig sin styrke på dette område.

I Belgien er art nouveau repræsenteret af bl.a. Victor Horta og Henry van de Velde, hvis arkitektur og indretning ned til mindste detalje blev formgivet af dem selv.

Inden for glaskunsten skabte Émile Gallé bemærkelsesværdige arbejder i overfangsteknik, og inden for keramikken førte eksperimenter med glasurer til nyskabelser, der påvirkede udviklingen i bl.a. Danmark.

Den ornamentale stil kom foruden i grafik og tekstilkunst til fuld udfoldelse inden for metalkunsten med balustrader og gelændere, og den nåede med bl.a. René Laliques smykker et raffinement, som tidens mode også tilstræbte.

Besøg Jugenstil Museum i Ålesund

Art Nouveau er kendt som Jugendstil i Norge. Besøg Jugendstil-museet og KUBE Kunstmuseum i Ålesund, hvis du gerne vil under huden på byens historie.

Jugenstil museet er opbygger som en spændende tidsrejse med en multimedieudstilling som fortæller om branden, der ødelagde byen i januar 1904. Jugendstilmuseet har til huse i et gammelt jugendstils apotek, som blev bygget efter branden, der ødelagde Ålesund. Byen blev fuldstændig genopbygget (i mursten) i jugendstil med karakteristiske norske drageopblomstringer.

På Jugendstil Art Nouveau Center, kan du også læse om at Ålesund rev en historisk jugendvilla ned i 1970’erne for at bygge det monster, der i dag er er Ålesunds rådhus. Det er virkelig en skam, at en elegant og historisk bygning er gået tabt til historien.

Priser

Voksne:        120 NOK

Børn op til 18 år:             Gratis

Åbningstider:

Mandag – Fredag: 11.00 – 17.00

Lørdag – Søndag: 11.00 – 14.00

Adresse: Museumsvegen 12, 6015 Ålesund

Ålesunds Museum

Ålesunds Museum er amtets ældste museum.

Byens spændende historie formidles gennem forskellige temaer i den gamle købmandsgård på højen. I selve hovedbygningen fortælles der gennem udstillinger og fotos, hvordan Ålesund by er opstået og har udviklet sig. Der er fortæller om fiskeri, krigshistorie og den dramatiske bybrand i 1904. Lidt ala en mini udgave af Den Gamle By i Århus.

Museet blev bygget/skabt i 1930 i et beboelseshus, som købmanden Rasmus Rønneberg havde fået bygget i 1917.

Priser

Voksne:        75 NOK

Børn:             30 NOK

Åbningstider:

Mandag – Fredag: 11.00 – 15.00

Lørdag – Søndag: 12.00 – 15.00

Adresse: Rasmus Rønnebergs gate 16, 6002 Ålesund.

Gå op til Aksla Viewpoint

En af de bedste seværdigheder i Ålesund er gåturen op til Aksla udsigtspunktet. Det tager cirka 15 minutter at gå op af de 416 trin fra en bypark i udkanten af Ålesund til Aksla Viewpoint, hvor man så er 180 meter over havet.

Fra toppen får man en fantastisk udsigt ud over byen og en bedre forståelse for, hvorfor Ålesund ofte bliver kaldt som den smukkeste by i Norge.

Læs også >> Den store guide til Dim Çayı floden

Atlanterhavsparken

Har du børn med på ferien til Ålesund, så besøg Atlanterhavsparken og se de mange søde dyr.

Atlanterhavsparken blev grundlagt i 1951 som et aktieselskab. I dag er det i en moderne bygning med en gigantisk rød blæksprutte udenpå.

Atlantic Sea-Park er et af Skandinaviens største saltvandakvarier og en af ​​de førende turistattraktioner i området. Man kan lidt sammenligne det med en kombination af Kattegat centeret og Aqua i Silkeborg.

Dette skønt akvarium, som er hjemsted for masser af lokale fisk og krebsdyr, samt en helt masse torsk! Atlanterhavsparken har et smukt udendørsområde med oddere, pingviner og sæler. Indendørs er der store akvarier, hvorfra du kan komme helt tæt på de svømmende fisk.

Priser

Voksne:        250 NOK

Børn:             120 NOK

Åbningstider: 10.00 – 16.00

Adresse: Atlanterhavsparken, Tueneset, 6006 Ålesund, Norway

INDHOLD I ARTIKLEN: NORSKE FERIERBYER, MINE BEDSTE REJSERÅD, BLOG OM NORGE, SEVÆRDIGHEDER I ÅLESUND, OPLEVELSER I ÅLESUND, HVAD KAN MAN LAVE I ÅLESUND, NORGE BLOGGEN.

PIN IT!

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.