Min guide: Top 10 seværdigheder i Gdansk

westerplatte gdansk, anden verdenskrig gdansk, gdansk, Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk

Vil du gerne finde de bedste oplevelser og seværdigheder i Gdansk?

Jeg har samlet en rejseguide med min personlige top 10 over seværdigheder i Gdansk, Polen.

Gdansk er en havneby i det nordlige Polen, som du kan komme til med direkte fly fra både Billund og København.

gdansk polen, ferie i Gdansk, guide itl Gdansk, Gdansk guide, billig ferie i europa, skjulte perler i europa, er polen billig, forventninger til polen, Gdansk havn, havnehuse, huse ved havnen, nyhavn kopi,

Flybilletterne er ofte billige. Min mor og jeg fik f.eks flybilletter tur/retur med bagage hos Ryanair for kun 622 kr.

Det var også den billige flybillet + det faktum at Polen er et billigt at være turist i, som gjorde vi valgte Gdansk, alt det kan du læse mere om her, for det er faktisk ikke det dette indlæg handler om.

Denne rejseguide handler om min top 10 over seværdigheder i Gdansk….

Nemlig, et indlæg om de ting jeg personligt synes var de bedste seværdigheder i Gdansk.

I oversigten vil du også finde forskellige reklamelinks til oplevelser som du kan købe online og tage på mens du er i Gdansk.

Gdansk, seværdigheder i gdansk, seværdigheder i polen, museum om anden verdenskrig, anden verdenskrig museum, museet om anden verdenskrig, gdansk museum, anden verdenskrig museum i Gdansk, anden verdenskrig i Polen, oplevelser i Polen, Oplevelser om Gdansk, rejseblog, rejseblogger, rejseguide til Polen, polen rejseguide, polen rejseblog
En næsten uhyggelig buste af Hitler.

1. Museet om Anden verdenskrig.

Jeg tror, helt ærligt, det er det bedste museum jeg har besøgt. Alt var bare gennemført. Arkitekturen, måden udstillingen var opbygget på, audioguiden, entreprisen… Det hele spillede bare.

Jeg brugte 3 timer på museet, og jeg tror godt, jeg kunne have brugt 1 time mere, hvis mine ben ikke havde været for trætte (museet var ikke det eneste vi lavede den dag).

Jeg elskede museet så meget, jeg allerede har skrevet et indlæg om det her på min rejseblog. Indlægget om Anden verdenskrig museet i Gdansk kan du læse her.

Hvis du gerne vil have en privat guidet tur igennem museet, så kan du booke en privat engelsktalende guide her.

gdansk zoo, zooligsk have i Gdans, polen zoologisk have, seværdighederi Gdansk, gdansk seværdigheder, Gdansk guide, guide til Gdansk, søløver, rengøring af søløve bur,
Disse afslappede søløver var de første dyr vi så, og deres ligegyldige reaktion til rengøringen af deres hjem var hysterisk morsom.

2. Gdansk Zoologisk have

Det er hyggeligt at være i Zoologisk have, men det kan også være dyrt, hvis man gør det i Danmark. Modsat er det billigt i Polen, også når det kommer til mad og is.

Vi besøgte Gdansk zoo, som var stor, velholdt og hyggelig. Vi gik rundt i haven men man kunne også tage et lille tog, som kørte rundt.

Ligesom med Anden verdenskrigs museet i Gdansk, så var jeg så glædeligt overrasket over byens zoologiske have, at jeg har skrevet dette indlæg om det, samt hvordan man kommer til og fra Zoo.

polsk mad, mad fra Polen, polske retter, madguide til Polen, guide til Polen, Polske retter, polske lokalretter

3. Spise de lokale delikatesser

Når man rejser med sin mor på tøseferie, så skal man spise en masser lækker mad og have det godt.

På min tur til Gdansk fik vi masser af lækker lokalmad, både street food på det lokale marked, lækre kager hos bageren og skønne lokale polske retter på byens restauranter.

I Gdansk er udvalget af spisesteder stort og alle steder vi gik hen havde vi en god oplevelse.

Hvis du gerne vil have nogle til at arrangere en spændende madoplevelse for dig i Gdansk, så kan du købe både food tour (mad turer i byen) og polske madlavningskursuser, som f.eks:

Gdansk rejseguide, Gdansk rejseblog, blog om Polen, danish travelblog, travelblog poland, oplevelser i Polen, billige destinationer i europa,
En guidet tur igennem byen er en af de gratis seværdigheder i Gdansk

4. Guidet tur rundt i Gdansk by

Det tog mig og min mor få minutter at forelske og i vores lokalguide Phillip. Han havde fed energi, han kunne byens historie ,også var han lidt hippieagtig, hvilket var lidt sødt.

Jeg har selv været på ligene turer i Bruxelles, Madrid og Paris. Jeg synes at en guidet tur igennem byen er en fantastisk måde at lærer byen at kende fra dem (lokal guiderne) som kender byen bedst og det er ofte også dem som har de bedste historier.

Phillip tog os igennem Gdansk by. Turen startede ved Golden gate og derfra kom vi zikzak igennem den gamle bydel i Gdansk. Vi var en 30 personer med på turen og alt forgik på ubeklageligt perfekt engelsk.

Hvis du gerne vil på en guidet tur / byvandring igennem Gdansk by kan du for helt ned til 117 kr. pr person booke en 2,5 times byvandring.

Det flotte Wisłoujście Fortress sejlede vi på vores bådtur.

5. Bådtur til Westerplatte

Vi var trætte en eftermiddag og jeg kunne godt se på mit google map at der var langt ud til wessel platz / Westerplatte , som ellers var i mine planer vi skulle se….

Vi så det så alligevel, for vi tog en hyggelig bådtur derud. Den kostede 100 PLN for 2 personer, og det er en fair pris for turen. Det ”dårlige” på vores bådtur var, at alt der blev sagt i mikrofonen på vejen var på tysk eller polsk.

Jeg er sikker på der er bådture på engelsk, vores var bare ikke, så vi nød udsigten i stedet for.

Kanalen ud til det åbne hav er 7 km lang, på den tur ser man det ville havneliv, som man ikke ser inde i Gdansk. Gigantiske skibe og gigantiske kraner var udsigten ud til havet. Ved havet ligger Wisłoujście Fortress (som ligner noget fra en film), North Harbor Lighthouse (et af verden smukkeste fyrtårn) og Westerplatte (Tidligere militærområde, hvor første invasion under 2. Verdenskrig fandt sted, nu markeret af et stenmonument.)

Hvis jeg skulle til Gdansk igen, så ville jeg helt sikkert booke en bådtur på forhånd, så jeg undergår kaosset på havnen og så jeg med sikkerhed kommer på en tur med engelsk guidning. Jeg har fundet et par link med bådture, jeg synes kunne være spændende:

6. Gdansk museum for rav

Jeg anede ikke Gdansk (eller Polen) var et sted man kunne finde rav. Men det må det være for der var rav butikker og boder OVERALT.

Det må være enhver bedstemors drøm med alt det rav, som samtidig var billigt.

Faktisk er der så meget rav i Gdansk, at en af de største seværdigheder i Gdansk er et ravmuseum lige foran Golden Gate.

Hvis man vil undgå kø, så skal man komme tidligt. Museet lukket folk ind i små grupper, for at undgå museet bliver overfyldt (de kunne dog godt have lukket flere ind ad gangen, for det var langtfra overfyldt sammenlignet med, hvor mange der stod i kø for at komme ind)

Bygninger som museet i, var engang et retshus og et fængsel, hvilket gav museet en sjov opbygning. Jeg troede, vi skulle se små og mellemstore dyr som var fanget i rav, men i stedet var der flere etager med rav forvandlet til unikke smykket, kunst værker til væggen, religiøse figurer heriblandt Jesus på korset, bayerske ølkrus og endda en drage.

Museet indeholdte også, lidt til mig og min mors overraskelse, en sektion om totur. Altså en udstilling som visuelt viste hvordan tortur blev udført, måde på mannequin dukker og på illustrationer (ikke så hyggeligt at kigge på men lærerrigt på en sindssyge måde.)

Hvis du er en stor rav-elsker, så skal du se museet. Udover museet kan du også deltage i en rav workshop i Gdansk.

Læs også >> 10 ting der overraskede positivt mig ved Gdansk

7. Neptuns springvand (Neptune’s Fountain)

Neptune´s Fountain, eller som vi ville sige på dansk Neptuns springvand, er for Gdansk, hvad Manneken Pis er for Brussel. Det er et flot og historisk springvand, som man skal se.

Det tager ikke lang tid at se det og det er nemt at finde på Long Market gaden foran Artus Court (den første børs i det vestlige Europa som åbnede i 1742) men man skal alligevel se det, ”eller har man ikke rigtig besøgt Gdansk”…

Springvandet blev bygget i 1615 og er af bronze. Når du er ved springvandet så bemærk bladet foran Neptuns ædlere dele. Det blev først tilføjet under en renovation i 1988 (moderne censur længe leve).

Fra arkæologisk museums tårn er der den perfekte udsigt over til St. Mary´s kirke.

8. St Mary’s Church (St Mary´s Kirke i Gdansk) og kirketårn

St Mary´s church i Gdansk er en gigantisk stor gotiske kirke, som du gratis kan besøge i Gdansk. Byggeriet blev startet i 14. århundrede og dens størrelse er på omkring 190.000 kubikmeter.

Lokal guiden Phillip fortalte at den var bygget af omkring 5,5 millioner mursten (ingen har talt dem). Han fortalte at den var verdens største murstenskirke (og online har jeg læst den er blandt de tre største murbyggede kirker i verden)

Kirken er så stor, at man kan placere en almindelig kirke indeni kirken. I dag er kirken mest for turister, mens et lille rum er dedikeret til dem der ønsker at bede. Kirken er 66 meter lang og der er plads til 25.000 gæster/ tilbedere i St Mary´s church.

Ligesom mange andre bygninger i Gdansk var der behov for en større genopbygning efter Anden verdenskrig, men alle dens værdifulde beslag blev reddet under krigen.

Udsigten over Gdansk, efter jeg havde besteget de 400 trin op i verdens største murstens kirke.

8.1 St Mary’s Church kirketårn

Det er gratis er besøge kirken, men det koster 10 PLN at få lov at komme op i kirketårnet. Jeg valgte at tage de 400 trin op til toppen af til af det monolitiske 77,6 meter store tårn, mens min mor nød kirken.

Jeg vidste godt det ville blive en hård tur op og også lidt angstprovokerende, men jeg har lovet mig selv, at så længe jeg har helbredet til det, så skal jeg udfordre mig selv til den slags “eventyr”.

Det tog mig omkring 15-20 minutter at nå til toppen, men deroppe blev jeg så også belønnet med den mest fantastiske udsigt over Gdansk.

Alle der når toppen deler en lille platform, som jeg vil skyde på er 5×7 meter stor, så der er ikke meget plads på toppen.

Saint Dominic’s fair var tydelig overalt i den gamle bydel af Gdansk.

9. Saint Dominic’s fair (Jarmark św. Dominika)

Vi var heldig at komme i den periode der var Saint Dominic’s fair i Gdansk centrum.

St. Dominic’s Fair er den største fri- og handelsbegivenhed i Polen og en af de største markeder i Europa. Det blev oprettet af paven Alexander IV i 1260, og har derfor en over 750 år gammel tradition.

Overalt i centrum af Gdansk var der gader med boder som solgte alt fra håndlavet læder, sølv og rav smykker, legetøj til meterhøje træfigurer. Vi spiste også aftensmad på en af gadekøkkenerne en dag, som serverede lokale polske retter.

Er du i Gdansk men der er Saint Dominic’s fair, så kan du ikke undgå at opleve det og skal du planlægge din ferie til polen, så kan jeg varmt anbefale, at du planlægger efter hvornår der er marked.

gdansk polen, ferie i Gdansk, guide itl Gdansk, Gdansk guide, billig ferie i europa, skjulte perler i europa, er polen billig, forventninger til polen, Gdansk havn, havnehuse, huse ved havnen, nyhavn kopi,

10. Gåtur igennem den gamle bydel i Gdansk by

Jeg kan sagtens nævne flere seværdigheder i Gdansk, men jeg besluttede mig for kun at lave en top 10, da det er det de fleste kan nå på en ferien, hvis der samtidig skal være plads til kaffepauser, shopping og hygge.

Det sidste punkt på min liste er helt simpelt at gå en tur igennem byen. Start eventuelt ved Golden gate, gå ned igennem Long Market, hvor Neptuns springvang står placeret og St Mary´s kirke ligge på en hurtig sidegade.

Gå ned til Green gate og drej til venstre ned langs havnen. Langs havnen kan du nyde de smukke huse som minder om dem man ser i Nyhavn i København eller langs vandet i Amsterdam.

Gå igennem porten under Gdansk store historiske kran og gå op opdagelse i de små gader.

Du kan også se hele min Instagram story fra Gdansk her.


PIN IT!

Seværdigheder i Gdansk, Seværdigheder i Polen, Rejseblog med seværdigheder i Gdansk, top 10 seværdigheder i Gdansk

INDHOLD I ARTIKLEN: FERIE I POLEN, POLEN FERIE, REJSEGUIDE TIL GDANSK, REJSEGUIDE TIL POLEN, REJEGUIDE TIL GDANSK POLEN, SEVÆRDIGHEDER I GDANSK POLEN, OPLEVELSER I POLEN, SEVÆRDIGHEDER I POLEN, MUSEUMS I GDANSK, POLEN BLOG, BLOG OM POLEN, BLOG OM GDANSK, GDANSK BLOG, VISITGDANSK, VISIT POLEN, BLOG OM AT REJSE, POLEN MED RYANAIR, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, MUSEER I UDLANDET.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.