25 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Polen

Polen rejseblog, blog om Polen, danish travelblog, travelblog poland, oplevelser i Polen, billige destinationer i Europa, Fakta om Polen, det vidste du ikke om Polen, Historisk fakta om Polen

Polen er et land, som har positivt overrasket mig, mange gang.

Det billede jeg havde af Polen er så utrolig langt fra det virkelige Polen.

Fornyelige var jeg igen i Polen da jeg var afsted som rejseleder på Oder floden hvor vi sejlede med MS Princess.

Til den tur havde jeg gjort en masse spændende fakta om Polen klar til mine gæster. Nu er turen slut og det virker fjollet bare at arkivere dokumentet med alle de små skæve fakta om Polen, når jeg kan dele dem med jer, her på min rejseblog.

stettin, Szczecin, polen, rejseguide til polen, seværdigheder i polen, sjove fakta om polen,
Den charmerende gamle bydel i Stettin på en regnvejrsdag i Polen.

Derfor får du her 25 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Polen

1: Navnet “Polen” (Polska) betyder “mennesker, der bor på åbne marker”.

2: Det mest populære hundenavn i Polen er ‘Burek’, hvilket bedst kan oversættes til “brunlig-grå farve”.

3: I Polen er det stadig på mode, at kysse en kvindes hånd i Polen

4: Polen opfandt Latexkondomet. Første latexkondom blev opfundet i 1912 af Julius Fromm, der gjorde gummiet tyndere og bedre. Ironisk nok, skændes politikere i Polen på det tidspunkt om, hvilke metoder til at seksuel beskyttelse, som de ville tillade i landet.

Bisoner, bisoner Danmark, er der bisoner i Danmark, danske bisoner, dyr i Silkeborg, seværdigheder i midtjylland, falkeshow Silkeborg,

5: Białowieża Urskov i Polen er Europas sidste gamle skov og hjemsted for 800 europæiske bisoner, Europas tungeste landdyr. Bornholm fik deres bisoner fra Polen. Hvis du vil vide mere om Bornholm, så læs mine rejseguides til Bornholm her.

6: Det polske alfabet består af 32 bogstaver, men 2 af dem har dem samme lyd – ulogisk men sandt.

7: Det er almindeligt at få en øl med hindbær sirup i Polen. Om vinteren bliver det varmet op og tilsat kanel og nelliker.

Læs også >> 10+ spændende museer i Gdansk, Polen
Svampe fra tyrkiet, svampe fra Alanya, svampejagt, sådan finder du svampe, giftige svampe, alanya om vinteren, alanya vinter, seværdigheder i Alanya, alanya seværdigheder

8: Svampe plukning er en populær familieudflugt i Polen og børn lærer fra en tidlig alder de forskellige svampe. Derfor er der også ofte svampe i polske retter.

9: Der er ikke tomatsovs på polske pizzaer. Ofte får man serveret en tomatsovs / ketchup ved siden af.

10: Polen har den laveste gennemsnitlige ægteskabsalder i EU. Gennemsnitsalderen for kvinder er 25,6 år, mens den for mænd er 27,5 år. Tilsammen giver det et gennemsnit på 26,6 år.

stettin, Szczecin, polen, rejseguide til polen, seværdigheder i polen, sjove fakta om polen,
Havnen i Stettin, Polen

11: Dubbing på polsk TV bliver udført af 1 mand, som siger alle replikker fra både mænd, kvinder og børn (ligesom ham der snakker over Emil fra Lønneberg). Det er sådan fordi – 1: det er super dyrt og tidskrævende at have flere som dubber. 2: fordi polakerne ikke er vant til at læse undertekster og 3: de blev vant til det under kommunismen og bruger det derfor stadig. På biograf film har de dog et mere professionelt dubbing system, som ligner Danmarks.

12: Polen er Danmarks genbo og vi har vores klage-gen til fælles. Hvis du spørg en polak hvordan han har det, så får du et ærligt svar!

gdansk, Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk, rav museet gdansk, amber museum gdansk,
Mig på rav museet i Gdansk

13: Polen har utrolig meget Rav og i den polske by Gdansk er der et rav museum. Det rav museum har jeg skrevet om i mit rejseblog indlæg: Top 10 seværdigheder i Gdansk.

14: Polen er landet med flest grå ulve i Europa.

15: Polakkerne elsker vodka, som bliver serveret vil alle festlige lejligheder, som f.eks fødselsdage, bryllupper og jubilæer

16: De producere over 260 millioner liter vodka om året og har eksport aftaler med mange lande rundt i verden, for polsk vodka er faktisk kendt for sin høje kvalitet.

17: I polsk kultur er vodka også en populær gave som bliver set som et symbol på sympati.

Læs også >> 25 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Grækenland
Pierogi, polske Pierogi, polske dumpling, polske retter, polsk mad, mad fra Polen, madguide til Polen

18: Polske dumplings hedder Pierogi. De er utrolig lækre og findes i flere forskellige versioner. F.eks bagte og kogte med fuld som f.eks kartofler, kød eller ost. Der findes også dessert varianter med f.eks blåbær eller jordbær. Min favorit er blåbær! Læs mere om Polsk mad i Madguide: 6 retter du smage i Polen

Historiske fakta om Polen

Listen fortsætter men de sidste 7 fakta er historiske fakta om Polen, som jeg også synes høre sig til sådan en liste som denne her.

19: Polen blev et kristent land i det 10. århundred.

20: Polen har været beboet siden 2000 år f.kr.

21: I 1500 tallet blev Polen og Østrig reageret af den samme konge.

22: Polens sidste konge, Stanisław August Poniatowski, abdicerede i 1795 efter 25 år på tronen. Han var desuden også Storhertug af Litauen.

westerplatte, anden verdenskris gdansk, gdansk anden verdenskrig, gdansk westerplatte, westerplatte gdansk,
Westerplatte i Gdansk, Polen

23: 2. verdenskrig startede i Polen – 1. September 1939 på Westerplatte i Gdansk. Gdansk har det bedste museum om 2. verdens krigs, jeg har set og jeg har også skrevet et helt rejseblogindlæg det, som du kan læse her.

24: 1/5 af den polske befolkning døde under 2. verdenskrig.

25: Efter 2. Verdenskrig blev Polen mere eller mindre styret af Sovjetunionen. Fra 1948 til 1989 blev landet ledet af et kommunistisk parti og var i realiteten et diktatur. Mange polakker var imod det kommunistiske styre, og i 1989 vendte Polen, som det første land i den kommunistiske østblok, kommunismen ryggen.

stettin, Szczecin, polen, rejseguide til polen, seværdigheder i polen, sjove fakta om polen,
Udsigten over Stettin by på en desværre regnfyldt dag i Polen. Udsigten er dog stadig smuk i regnvejret.
PIN IT!

INDHOLD I ARTIKLEN: REJSEGUIDE TIL POLEN, FAKTA OM POLEN, GUIDE TIL POLEN, SJOVE FAKTA OM POLEN, HISTORISKE FAKTA OM POLEN, POLEN BLOG, BLOG OM POLEN, VISIT POLEN, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.