De bedste seværdigheder i Famagusta, Nordcypern

seværdigheder i Famagusta, oplevelser i Famagusta, oplevelser på Nordcypern, guide til nordcypern, Nordcypern guide, Seværdigheder på Nordcypern, St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, unikke rejsemål

Vil du vide, hvor de bedste seværdigheder i Famagusta er?

Dette er min guide til Famagusta på Nordcypern og alle de skønne seværdigheder, der er at se på denne del af øen.

Famagusta er, sammen med Kyrenia, en af de populæreste byer for turister at bo i på Nordcypern. Her finder du alt fra store luksus resorts til små lokale hoteller.

Mange af seværdighederne i Famagusta er gratis at se, hvilket er et kæmpe plus!

Jeg har tidligere lavet guides med seværdighederne i Girne /Kyrenia, seværdighederne i Nicosia og på Karpaz på Nordcypern, som er de øvrige områder af Nordcypern, som er værd at besøge.

seværdigheder i Famagusta, oplevelser i Famagusta, St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, oplevelser på Nordcypern, guide til nordcypern, Nordcypern guide, Seværdigheder på Nordcypern, St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, unikke rejsemål

Baggrunds viden om Famagusta

Mange af Famagustas tidlige indbyggere, kom til byen da Salamis blev ødelagt og byen udviklede sig fra en lille fiskerlandsby til vigtig havneby. I dag bor der omkring 41.000 i Famagusta.

Famagusta er også kendt som Gazimagusa, som betyder byen under sand, hvilket er komisk, da man senere fandt Salamis by begravet under sandet. Læs mere om Salamis længere nede.

Byens største indkomst kommer fra studerende og turisme. Før var Famagusta Cyperns vigtigste havneby, nu er det Limasol. Pga. EU-regler, må Nordcypern ikke eksportere varer uden at de skal i gennem Tyrkiet først, hvilket gør eksport af fisk svært.

Det mentes at der den gang var 300 kirker i Famagusta, altså næsten en til hver dag i året. I dag er der 25 kirker /ruiner af kirker tilbage i Famagusta.

I Famagusta er der også en af grænseovergangene over Green line fra den tyrkisk til den græske side af Cypern. Læs mere om hvordan du krydser Green line på Cypern her.

Book mig som rejseleder på Nordcypern

Jeg har siden 2015 været freelance rejseleder på Nordcypern, for danske rejseselskaber. Hvis du mangler en rejseleder til Cypern, så kontakt mig her.

Før jeg starter denne guide til seværdigheder i Famagusta, vil jeg gerne understrege at dette er MIN guide. Det er alle seværdigheder, jeg har besøgt og som jeg synes er værd at se. Der er meget mere at se i Famagusta, end jeg har inkluderet i denne guide.

De bedste seværdigheder i Famagusta på Nordcypern

Spøgselsby Nordcypern, Famagusta Nordcypern, Varosha Nordcypern, Spørgselsbyen Varosha, Spørgelsesbyer, Seværdigheder på Cypern, Seværdigheder på Nordcypern, Rejser til Cypern, Oplevelser på Cypern, Oplevelser på Nordcypern
Spøgselsby Nordcypern, Famagusta Nordcypern, Varosha Nordcypern, Spørgselsbyen Varosha, Spørgelsesbyer, Seværdigheder på Cypern, Seværdigheder på Nordcypern, Rejser til Cypern, Oplevelser på Cypern, Oplevelser på Nordcypern

Spøgelsesbyen i Famagusta: Varosha

Noget af de mest fascinerende på Nordcypern er spøgelsesbyen Varosha i Famagusta.

Den græske og den tyrkiske side af Cypern er SÅ uenige om bydelen, at den siden 1974 har været spærret af. Helt af med 0% afgang for civile!

På den ene siden af vejen er der et hegn med pigtråd, soldater og huse der står uberørt hen i forfald, med møbler, billeder og køkkenudstyr indeni fra 1970érne. På den anden side af vejen bor folk fortsat i deres huse, og formentlig nyder stilheden fra “naboerne”.

Jeg har skrevet et stort separat indlæg om Varosha, inklusiv alt det som er inde på det forbudte område – Læs indlægget her, hvis du vil vide mere!

St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, seværdigheder på Nordcypern, Seværdigheder på Cypern, moskéer der engang var kirker, kirker der er forvandlet til moskéer, Famagusta seværdigheder, oplevelser i famagusta
Til højre for indgangen, på sidemuren, kan man stadig se mærkerne fra kanonkugler, som ramte bygningen.
St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, seværdigheder på Nordcypern, Seværdigheder på Cypern, moskéer der engang var kirker, kirker der er forvandlet til moskéer, Famagusta seværdigheder, oplevelser i famagusta
Det ene tårn er i dag en minaret.

St. Nicholas Katedral / Lala Mustafa Moské

Byggeriet af Katedralen startede i 1259 og skulle efter sigende kun have taget 40 år at bygge. Men sammenligner man med lignende bygninger, har den snarer taget 100 år at bygge.

Katedralen blev bygget af en fransk familie, der kaldte sig kongerne af Jerusalem. En af kirkens vigtige formål var at krone adelige ind.

Efter Lucianerne kom, blev det til lucianernes palads i en periode.

Fra 1570 prøvede osmannerne at tage Famagusta, men det lykkes de lokale at holde osmannerne ude af byen i 10 måneder. Osmannerne bombede Famagusta fra deres skibe og i 1571 lykkes det dem at erobre byen. På det tidspunkt var mange af byens bygninger væk og St. Nicholas Katedral fik også en del skrammer, men stod stadig. Der er stadig afmærkninger fra kanonkugler på siden af bygningen.

I 1571 blev katedralen lavet om til moské efter osmannerne overtog byen. St. Sophia katedralen i Nicosia er også blevet blevet lavet om til en moské.

Osmannerne tillod ingen ortodokse i byen, enten skulle de flytte eller konvertere til islam, så Osmannerne havde alvorlige konsekvenser for lokal befolkningen og deres tro.

Udvendig ligner bygningen altså stadig en Katedral bygning mens den indeni har indretning som en moské med bedetæpper på gulvet.

Under gulvet er de originale grave stadig i gulvet men der er i dag en træforhøjning/træ overgulv, så man ikke går og beder direkte på gravene. Der var tidligere en grav ved indgangen, den er blevet flyttet til kvindeafdelingen i bunden af moskeen, hvor man stadig kan se den.

Det er gratis at besøge St. Nicholas Katedral / Lala Mustafa Moské, men man skal have dækket skulder og knæ og kvinder skal have tørklæde over håret. Nederdele og tørklæder kan lånes ved indgangen.

Peteks Patesserie, Peteks konditor, Peteks Patesserie konditoeri, Famagusta restaurant,
Der er uendelig mange kager og søde sager på Peteks Patesserie

Peteks Patesserie

Man kan ikke tage til Famagusta uden at spise en kage eller et stykke turkish delight på Peteks Patesserie. Konditeret er kendt på hele Nordcypern og her finder du Nordcyperns største udvalg af kager, is, desserter og turkish delight.

I konditoriets cafe, kan man se skildpadder i springvandet mens man nyder en kop cypriotisk kaffe og en måske en is.

seværdigheder i Famagusta, oplevelser i Famagusta, St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, oplevelser på Nordcypern, guide til nordcypern, Nordcypern guide, Seværdigheder på Nordcypern, St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, unikke rejsemål
Othello tårnet, Den Venetianske bymur, Famagusta seværdigheder, seværdigheder i famagusta, oplevelser i Famagusta

Den Venetianske bymur

Den store Venetianske bymur går hele vejen rundt om den gamle bydel af Famagusta.

Inde bag muren, ligger den gamle tyrkisk/cypriotiske bydel Kaleici, hvor mange du blandt andet finder Othello tårnet, St. Nicholas Katedral / Lala Mustafa Moské og Peteks Patesserie samt størstedelen af Famagustas indbyggere.

Fra søsiden kan man også nyde den smukke gamle Venetianske mur som er 15 meter  høj og 7 meter bred.

Othello tårnet, Den Venetianske bymur, Famagusta seværdigheder, seværdigheder i famagusta, Shakespeares Othello, Shakespeare historier, Othello tårnet fra Shakespeare

Othello tårnet

Hvis du er Shakespeare-fan, så SKAL du besøge Othellos tårn (Othello Kalesi), som menes at være inspiration til Sheakspeares skuespil Othello fra cirka 1604, hvor “en havneby i Cypern” zoomer skuespillet ind til ”en sal i borgen”, som mange mener er den 28 meter lange sal i Othellos Tårn. Nogle mener at Sheakspeare har hentet inspiration til de to hovedpersoner hos to venetianere, der var bosat i Cypern. Shakespeares skuespil er ikke helt passende med venetiansk styre, fordi det er skrevet mere end 30 år efter, at osmannerne overtog byen.

Othello tårnet er bygger i 1100-tallet og blev oprindeligt bygget som en citadel for at beskytte Famagustas havn. Det var oprindeligt hovedindgangen til byen. Da venetianerne styrede byen, styrkede de byens forsvar og inkorporerede citadellet i bymuren.

Skt. Barnabas kirke, Skt. Barnabas grav, graven for skt barnabas, oplevelser på Nordcypern, Oplevelser i famagusta
Skt. Barnabas grav, som gratis kan besøges.
Kirker på Cypern, Kirker i famagusta, Skt. Barnabas kirke, Skt. Barnabas grav, graven for skt barnabas, oplevelser på Nordcypern, Oplevelser i famagusta
Skt. Barnabas kirke, som i dag er et museum

Skt. Barnabas kirke og Skt. Barnabas grav

Skt. Barnabas blev født i Salamis. Som 16-årig blev han sendt til Jerusalem for at studere til baptist. Senere returnerede han til Cypern, hvor han ligger begravet. Barnabas er kendt som en fremtrædende kristen missionær fra det 1. århundrede og omtales i Det Ny Testamente navnlig i skriftet Apostlenes Gerninger.

Man kan besøge hans grav i det lille kloster som ligger foran Skt. Barnabas kirken.

Skt. Barnabas kirken er en Græsk ortodoks kirke grundlagt af Skt. Barnabas. Kirken blev brugt frem til 1974. I dag er det et museum, som kræver entré at besøge.

Frem til 1974 boede 3 munke/brødre med deres mor. Moderen er begravet ved siden af cafeen.

Tilknyttet til kirken er der et arkæologisk museum med forskellige gamle fund.

Salamis, Salamis ruiner, ruinerne af Salamis, Seværdigheder i salamis, oplevelser i Famagusta, byen under sandet, genfunde byer, Cypern, Nordcypern

Salamis – Byen under sandet

Salamis er en antik, romersk bystat nord for Famagusta.

Byen blev fundet i 1920´erne da en engelsk soldat ville plante træer for at beskytte området mod sand, men i stedet fandt den antikke by.

Salamis blev grundlagt 1100 år f.Kr og i 1952 begyndte arkæologer at sætte byen sammen. Der er det største levn fra Nordcyperns fortid og man antager at byen i sin storhedstid havde 250.000 indbyggere.

I perioden 1955-1974 blev blandt andet amfiteater, agora, vejene, gymnasiet, badet og de hovedløse skulpturer gravet fri.

I 1974 gik arbejdet i stå men i nyere tid er lokale arkæologer ingen begyndt at grave, da man mener at der stadig ligger meget fra fortiden skjult under overfladen.

Nede i det venstre hjørne ved gymnasiet/sportsarenaen findes et romersk toilet, hvis man synes det er interessant at se.

Det koster en lille entré at komme ind og hver opmærksom på der ikke er meget skygge, så medbring gerne en hat eller en paraply, hvis solen skinner.

Golden beach, Golden Beach strand, Golden Beach nordcypern, Golden beach Cypern, strande på Nordcypern, strande cypern
Golden beach lever op til sit navn og er både smuk og uspoleret.

The Golden Beach

The Golden Beach er en af verdens smukkeste strande. Den strækker sig over 35 km fra Famagusta til Karpaz.

Stranden har fået sit poetiske navn, fordi sandet på stranden ligner små guldkorn når solen skinner på det.

Da Cypern havde sin storhedstid i 1970’erne var området kendt som stedet, hvor Europas jetsetter kom for at feste og bade. Elizabeth Taylor var en af de kendisser som er kendt for at havde badet på The Golden Beach og hun havde også lejlighed i Famagusta.

Der er også et lille udvalg af bungalows og hoteller langs standen, hvis man ønsker en overnatning eller to i den skønne uspolerede natur.

Og hvis du elsker havskildpadder som mig, så vil du elske at vide at Caretta caretta og Chelonia mydas havskildpadder ligger deres æg langs Golden beach stranden. Hvis du er heldig kan du også se sæler på Golden Beach.

vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern

De vilde æsler på Karpaz

Ca 1,5 times kørsel fra Famagusta kan du fodre de vilde æsler på halvøen Karpaz.

Hvis du vil vide mere om de vilde æsler og / eller Karpaz, så læs disse indlæg:

PIN IT!

seværdigheder i Famagusta, oplevelser i Famagusta, oplevelser på Nordcypern, guide til nordcypern, Nordcypern guide, Seværdigheder på Nordcypern, St. Nicholas Katedral, Lala Mustafa Moské, unikke rejsemål

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER PÅ CYPERN, REJSER TIL CYPERN, SEVÆRDIGHEDER PÅ NORDCYPERN, OPLEVELSER PÅ NORDCYPERN, FAMAGUSTA NORDCYPERN, OPLEVELSER I FAMAGUSTA, SEVÆRDIGHEDER I FAMAGUSTA, GODE REJSERÅD TIL CYPERN, FIND REJSEN TIL CYPERN, ÆSLERNE PÅ NORDCYPERN, VILDE ÆSLER, REJSER PÅ CYPERN, REJSEBLOG, REJSEBLOGGER, BLOG OM CYPERN, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM NORDCYPERN, SEVÆRDIGHEDER I FAMAGUSTA, SEVÆRDIGHEDER PÅ KARPAZ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.