De bedste seværdigheder på Karpaz, Nordcypern

Seværdigheder på Nordcypern, Golden beach, Golden Beach Nordcypern, Dipkarpaz, karpaz, Cypern vilde æsler,

Selvom Cypern er en forholdsvis lille Ø, så er der faktisk utrolig meget at opleve og se på Cypern.

Endnu mere imponerende er det, at utrolig mange af de seværdigheder, der er på Nordcypern, faktisk er gratis at se.

Jeg har tidligere lavet en stor guide til Seværdighederne i Girne / Kyrenia og Seværdigheder i Nicosia, så nu synes jeg, det var tid til at udvide min Cypern rejseguides, men en oversigt over de bedste seværdigheder på Karpaz, Nordcypern (efter min mening).

Er du på udkig efter en rejseleder til Nordcypern? Så kontakt mig her.

Læs også: Seværdigheder, du SKAL se på Nordcypern

Hvor er Karpaz?

Karpaz er spidsen af Cypern. Hvis du kigger på et kort over Cypern, så er du ikke i tvivl om, hvor Karpaz er.

Det kræver en guidet tur eller en lejet bil at komme til Karpaz. Der går ikke “bare lige” en bus dertil.

Fra Girne er der omkring 135 km og området ved Karpaz er en af Europas mest uspolerede og smukkeste naturområder. Her er næsten ingen bebyggelse eller industri og med undtagelse af de gyldne hvede marker, får området lov til at være sig selv – helt naturligt, hvilket jeg elsker.

I denne  rejseblog guide vil jeg fortælle dig om de bedste seværdigheder der er på Karpaz. 

Lige meget om du kører fra Nisosia, Famagusta eller Girne, så kommer du til Dipkarpaz i retningen mod Karpaz, så jeg starter min guide i den lille landsby. 

De bedste seværdigheder på Karpaz, Nordcypern

Foran mig kan du se kirken og ved siden af den moskéen.

Landsbyen Dipkarpaz

Den lille landsby er unik, fordi den er en af meget få stedet hvor græske-cyprioter og tyrkiske-cyprioter stadig bor sammen efter 1974.

Den hvidkalkede græske ortodokse kirke ligger få metre fra den store moske med én minaret, som kan ses på lang afstand.

Freden i Dipkarpaz bliver overvåget af FN som med jævne mellemrum besøger byen. Dog har FN ikke det store at lave, når de besøger byen, for alt ånder stadig fred, sådan ser det i hvert fald ud, når man besøger øen udefra.

Dipkarpaz, Nordcypern, Cypern, Dipkarpaz Nordcypern, landsbyer på cypern,
Billede af den græske café, taget fra den tyrkiske.
vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern
Den tyrkiske café

Opdelingen af byen

Selvom tyrkiske-cyprioter og græske-cyprioter har valgt forsat at leve som gode naboer er der alligevel en græsk cafe på den ene side af vejen og en tyrkisk cafe på den anden side af vejen. Cafeerne kan vinke til hinanden og deres kamp handler nok mere om at skaffe kunder, fremfor politik og religion.

Dipkarpaz, Nordcypern, Cypern, Dipkarpaz Nordcypern, landsbyer på cypern,
Mig i moskeén på Dipkarpaz.

Ved siden af cafeerne ligger der en græsk ortodoks kirke og en moské side om side. Eller næsten da. Kirken ligger nede ved vejen, mens moskéen ligger lidt højere oppe. De (mange) gange jeg har besøgt byen, har kirken altid været låst af, så det ikke har været muligt at komme ind i den. Modsat er det med moskéen, som altid har stået åben.

Besøger du byen, så husk at købe gulerødder eller æbler, så du har noget at fodre de vilde æslerne med, ude ved spidsen af Karpaz og de vilde æsler.

Landsbyen Boğaztepe

Boğaztepe ligger tættere på Famagusta end Dipkarpaz og hvis du gerne vil se denne lille landsby, så skal du bevidst køre efter den.

Dette er en virkelig lokal lille fisker landsby, hvor turisterne sjældent kommer. Hvis du gerne vil opleve en uspoleret lille cypriotisk landsby, så skal du besøge Boğaztepe.

Der er små cafeer og spisesteder i byen, hvor du kan nyde en frokost eller en kop te med de lokale.

Golden beach, Golden Beach strand, Golden Beach nordcypern, Golden beach Cypern, strande på Nordcypern, strande cypern
Golden beach lever op til sit navn og er både smuk og uspoleret.

The Golden Beach

The Golden Beach er en af verdens smukkeste strande. Den strækker sig over 35 km og har fået sit poetiske navn, fordi sandet på stranden ligner små guldkorn når solen skinner på det.

Da Cypern havde sin storhedstid i 1970’erne var området kendt som stedet, hvor Europas jetsetter kom for at feste og bade. Elizabeth Taylor var en af de kendisser som er kendt for at havde badet på The Golden Beach og hun havde også lejlighed på Cypern.

Langs vejen ud til Karpaz er der flere veje, som går ned til standen.

Der er også et lille udvalg af bungalows og hoteller langs standen, hvis man ønsker en overnatning eller to i den skønne uspolerede natur.

Og hvis du elsker havskildpadder som mig, så vil du elske at vide at Caretta caretta og Chelonia mydas havskildpadder ligger deres æg langs Golden beach stranden. Hvis du er heldig kan du også se sæler på Golden Beach.

Læs også: Seværdigheder på Nordcypern: 6 steder du skal se på ferien

Karpaz Olivenolie fabrik

Oliven og olivenolie er blevet produceret på Cypern igennem århundreder og derfor bør du opleve Karpaz Olivenolie fabrikken.

Du kan uden problemer besøge olivenolie fabrikken, se maskinerne udefra, både de nye og de gamle, samt besøge stedets lille shop, hvor du kan købe de frisk presset olivenolie.

Oliven bliver høstet i efteråret, så hvis du vil se hvordan man lavet olivenolie, så skal du planlægge din ferie efter september.

Se hvor olivenfabrikken er på google maps her.

vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern

De vilde æsler

Jeg har været guide på Nordcypern flere gange og jeg elsker at arbejde på øen. Æsler er sociale dyr som lever sammen i små grupper.

Jeg har flere gange haft gæster med ud til Karpaz og spørgsmålet “er du sikker på vi set et æsel” er det samme hver gang.

vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern

Jeg kan garantere med 100% sikkerhed, at man ser æsler (med mindre aliens har stjålet dem i løbet af natten, men det er ikke sket endnu). Æslerne er i en afskærmet område, men før jeg fortæller mere, skulle jeg måske fortælle jer historien bag de vilde æsler.

Oprindelig kom æslet til Cypern fra Egypten for at blive brugt som nyttedyr. Æsler er det perfekte dyr til landbrug, da de kan bære 30% af deres egen kropsvægt. Æslerne hjalp blandt andet landmændene med at bære oliven til olivenfabrikken.

Der er fundet skeletter fra æsler i grave fra det 7. århundrede, hvilket bevidner om, at æsler har været et meget respekteret og elsket dyr på Cypern i mange hundred år.

Efter problemerne eskalerede i 1974 forlad mange cyprioter deres hjem og deres æsler, for at søge sikkerhed andre steder. De efterladte æsler begyndte at gå frit rundt. Æslerne skabte problemer for de lokale, da de spise afgrøderne, så man besluttede derfor at samle æslerne oppe på Karpaz, hvor de kunne leve i fred og ikke genere hverdagslivet på Nordcypern.

Æsler er nogle sjove dyr, som kan gå i mange timer, for så derefter at stoppe og stå stille det samme sted i mange timer.

Æslerne har pænt accepteret deres nye hjem. Området er indhegnet men ikke indelukket. Selvom æslerne frit kan forlade området har de fundet ud af, at hvis de bliver ved Karpaz så kommer hundredvis af turister hver dag og håndfodre dem med æbler og gulerødder – et ret fedt liv for et ejerløs æsel.

Vil du vide mere om de skønne vilde æsler, så har jeg også skrevet rejseblog indlægget Seværdighed: Nordcyperns vilde æsler.

Apostel Andreas kloster på Nordcypern

Historierne om apostel Andreas er, som med mange andre historier, mange og til tider tvetydige.

Apostel Andreas var på et skib. I nogle versioner af hans historie var hans taget til fange for at have spredt det kristne ord. I andre historier var han på rejse til det hellige land. Hvorfor han var på et skib er svært at bevise, men ens for alle historierne er, at skibet var løbet tør for mad og drikke. 
Apostel Andreas fik overbevist skibets kaptajn om at sejle i land på Cypern. Da de steg på land slog Andreas sin stok mod klippen og en kilde åbnede sig med fersk vand.

Skibets kaptajn havde et dårligt øje, men da han drak af kilden fik han pludselig synet tilbage på hans dårlige øje. Rygtet om kildens helbredende evner spredte sig og et kloster blev bygget til ære for Apostel Andreas.

Klosteret som står i dag er oprindelig fra 1800-tallet. Før det har andre kloster stået på samme sted. Klosteret har været under renovation og stod færdig renoveret i 2018.

Kilden er der også stadig, så husk en vand flaske, hvis du vil have hellig vand med hjem.

Flora og fauna på Karpaz, Nordcypern

Som nævnt tidligere er Karpaz en af verdens mest uspolerede naturområder.

Her kan du opleve:

 • 200 forskellige arter af fugle
 • 100 forskellige fisk og marineliv
 • 8 forskellige havpattedyr
 • 21 forskellige arter af krybdyr
 • Et utal af vilde / ejerløse æsler
 • 300 forskellige arter af flora
 • 20 forskellige historiske ruiner (nogle af dem på denne liste)
vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern
Apostolos Andreas klosteret.

Alle de andre seværdigheder på Karpaz, Nordcypern

Jeg har rejst meget på Nordcypern, men endnu ikke været alle steder. Der er flere ruiner, kirker og religiøse monomenter på Karpaz, jeg endnu ikke har besøgt.

Jeg har valgt at lave en liste med deres navne, så du ved, de eksistere og hvis du har besøgt nogle af stederne, så smid gerne en kommentar, så jeg ved om de var en god eller dårlig oplevelse.

 • Kantara Castle
 • The Panaghia Kyra Church
 • The Panaghia Theodokou Church (icon museum) og St. James Church
 • Ayros Thyrsos Church
 • Eleousa Church
 • Ayios Trias Basilica
 • Ayios Philon Church
 • Aphendrika
 • Kastros Hill Ancient cave tomb

PIN IT!

Seværdigheder på Nordcypern, Golden beach, Golden Beach Nordcypern, Dipkarpaz, karpaz, Cypern Golden beach

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER PÅ CYPERN, REJSER TIL CYPERN, SEVÆRDIGHEDER PÅ NORDCYPERN, OPLEVELSER PÅ NORDCYPERN, FIND REJSEN TIL CYPERN, ÆSLERNE PÅ NORDCYPERN, VILDE ÆSLER, REJSER PÅ CYPERN, REJSEBLOG, DIPKARPAZ, KARPAZ, REJSEBLOGGER, BLOG OM CYPERN, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM NORDCYPERN, SEVÆRDIGHEDER I FAMAGUSTA, SEVÆRDIGHEDER PÅ KARPAZ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.