At arbejde i Tyrkiet er en drøm for mange, og særligt unge eventyrlystne piger bliver tiltrukket til Alanya.
Men at arbejde i Tyrkiet og Alanya er langt fra som mange tror det er.
Mange skriver til mig i håb om jeg ”bare lige” kan skaffe dem et job.
Jeg vil gerne hjælpe når jeg kan, men uheldigvis skriver de fleste også når sæsonen er slut, og der ikke er flere jobs at få.
Det er nemlig en hardcore fakta at omkring 80% af alle udlændinge som arbejder i Alanya mister deres arbejde når turistsæsonen slutter. Det samme gælder for tyrkerne selv om arbejder i turismen. Derfor er det også vigtigt at man spare op i løbet af sommeren, så man kan klare vinteren (noget mange desværre også glemmer)
Skal man have et job i Alanya som giver arbejde hele året, skal man søge på et kontor ala et home service firma, callcenter for rejsebureauer eller forsikringsselskaber.
Sådan er det at arbejde i Tyrkiet
Hvis man vil arbejde i Tyrkiet og Alanya, må man tilpasse sig. Tyrkerne forventer at du arbejder ligeså hårdt om tyrkerne gør, i nogen tilfælde endnu hårdere.
I nogle virksomheder kan tingene også stadig være meget kønsopdelt (dog ganske få jeg kender til, men man skal være opmærksom på de er der!) Et eksempel er f.eks. en af smykkeforretningerne i Alanya, hvor det er de udenlandske piger som pudser alle smykkerne hver morgen.
Man skal også indstille sig på nogle andre arbejdstider i Tyrkiet. Det er helt almindeligt at arbejde 6 dage om ugen i 9-12 timer om dagen.
Du kan ikke varetage et job som tyrkerne selv kan varetage
Jeg har skrevet med flere, hvis intentioner er gode, men som ikke kender til den tyrkiske lovgivning. F.eks. har jeg snakket med en maler, som gerne ville flytte herned, og han mente han nemt kunne finde et job som maler, for han havde set hvor grimt tyrkerne maler og det kunne han gøre meget bedre.
Jeg er slet ikke i tvivl om han kunne gøre det bedre, problemet er bare, at tyrkerne ikke må ansætte en udlændige i en stilling en tyrker kan varetage og derfor vil han aldrig kunne finde en virksomhed der vil ansætte ham, lige meget hvor god han er til jobbet. En malerstilling er nemlig et ufaglært arbejde i Tyrkiet, og derfor vil der altid være en tyrker at ansætte.
Den eneste måde han kunne blive maler i Tyrkiet på, er ved at starte sin egen maler virksomhed. (vil du gerne starte din egen virksomhed i Tyrkiet, så læs opslaget her)
Ligeså gælder når folk ønsker at blive bartender, tjener, murer osv.
Men Tea, det kan da ikke passe? Jeg har da mødt mange udlændinge i stillinger som tyrkere kan varetage. F.eks har jeg set en svensk tjener og en dansk ejendomsmægler, hvordan kan det så lade sig gøre?
(Heldigvis kan jeg altid svare på de spørgsmål jeg selv stiller)
Tyrkiske virksomheder er ”kreative”, de ansætter nemlig udlændinge som oversættere. Grundlæggende laver de udenlandske tjenere, ejendomsmæglere osv. meget af det samme arbejde som tyrkerne, men kommer der kontrol, er de ansat som oversættere.
TyrkiskaArbejdstilladelse
Den tyrkiske lovgivning kræver at alle ikke-tyrkiske-statsborgere har en arbejdstilladelse for at må arbejde i Tyrkiet.
Den sørgelige sandhed er dog desværre at meget meget få firmaer, som tilbyder deres medarbejdere en arbejdstilladelse. Grunden er som regel det er dyrt at anskaffe og tager lang tid.
Når jeg snakker med de tyrkiske virksomheder siger de ofte at de udenlandske medarbejdere siger op så snart de får et bedre tilbud, eller at de har måtte fyrer dem, fordi de ikke passer deres arbejde ordenligt. Derfor giver de arbejdstilladelser til medarbejdere, som har vist de er stabile i over 1 år. Det er naturligvis forskelligt fra virksomhed til virksomhed.
Jeg håber indlægget har hjulpet nogle stykker til at forstå det tyrkiske arbejdsmarked og hvad det kræver 🙂