Guide til Mønsted Kalkgruber – Verdens største kalkmine

Mønsted kalkgruber, kalkgruber i danmark, verdens støreste kalkmine, mønsted kalkmine, oplevelser i Viborg, Viborg seværdigheder, Seværdigheder i Viborg, huller i Danmark, flagermus i Danmark

Danmark gemmer på så mange utrolige kulturskatte.

Mens vi fare til udlandet for at se steder, hvor en berømt digter engang har skrevet et digt eller en drypstenshule gemt oppe i bjergene, så burde vi måske blive bedre til at kigge indad.

I min barndom gik alle sommerferier i Danmark sammen med mine forældre og to søstre. Dengang synes jeg det var super kedeligt, for “alle” de andre fra min klasse var i udlandet.

Læs også >> 25+ seværdigheder i Silkeborg – en guide fra en Silkeborgenser

I dag er jeg taknemmelig for at have lært Danmark at kende, før jeg begyndte at udforske udlandet.

Mønsted kalkgruber, Mønsted kalkminer, kalkminerne i Mønsted, Kalkminerne i Mønsted, Mønsted kalkminer, underjordiske huller i Danmark, natur seværdigheder i Jylland, Natur seværdigheder i midtjylland
Mine skønne forældre under frivillig-tvang på tur med mig til Mønsted Kalkgruber.

Et af de steder, som jeg synes er utrolig interessante i Danmark, er Mønsted kalkgruber. Jeg blev tvunget med dertil som barn, og på min sidste tur til Danmark tvang jeg mine forældre med mig. Hævnen er sød, selvom de hyggede sig.

Hurtig historisk oversigt over Mønsted Kalkgruber

  • I 1956 stoppede den sidste kalkbrydning, men to mænd forsatte med at arbejde i gruberne for at fremstille hydratkalk frem til 1980. 
  • Efter kalkgruberne lukkede ned, købte violinisten Anker Buch Mønsted kalkgruber i 1981. Han vision var at lave koncerter under jorden – En tradition, der der er fortsat frem til i dag. 
  • I 1997 købte Skov- og naturstyrelsen kalkgruberne for at sikre kulturhistoriske og geologiske interesser. 
Mønsted kalkgruber, Mønsted kalkminer, kalkminerne i Mønsted, Kalkminerne i Mønsted, Mønsted kalkminer, underjordiske huller i Danmark, natur seværdigheder i Jylland, Natur seværdigheder i midtjylland
Mon det er fordi mine forældre ikke kan lide mig, de altid går fra mig?

Mønsted kalkgruber – Verdens største kalkmine

I følge Mønsted kalkgruber er gruberne verdens største kalkmine. 
Mønsted kalkgruber består af næsten endeløs labyrinter, samt store og små huler.

Læs også >> Verdenskortet – Hele verden i Midtjylland

De største huler i kalkminen er ligeså store som en domkirke, mens de mindste er på størrelse med en lille et-værelses lejlighed i Århus.

Mønsted Kalkgruber, Mønsted kalkminer, Viborg Kalkminer, Seværdigheder i Viborg, Seværdigheder i Viborg, Viborg seværdigheder, Viborg kalkgruber
Find mig 🙂

Inde i kalkgruberne er der også rislende bække og underjordiske søer og at krydse dem, er et eventyr i sig selv.

Hele kalkgruben er manuelt og menneskeskabt. Jeg forstiller mig levende, hvordan arbejderne her har haft utrolig lange arbejdsdag.

Mønsted Kalkgruber, Mønsted kalkminer, Viborg Kalkminer, Viborg kalkgruber, multimedie show i Mønsted, flagermus i mønsted, Oplevelser i Viborg, Viborg oplevelser for børn, Seværdigheder for børn i Viborg, ungerjordiske floder, seværdigheder i Viborg

Inde i grotten er den 2 km lange minegange oplyst og 600 meter er handicap venlige. Hvis du ligesom mig gerne vil lidt af stierne, så husk en lommelygte, for der er IKKE lys alle steder inde i minen.

Mønsted Kalkgruber, Mønsted kalkminer, Viborg Kalkminer, Viborg kalkgruber, multimedie show i Mønsted, flagermus i mønsted, Oplevelser i Viborg, Viborg oplevelser for børn, Seværdigheder for børn i Viborg
Jeg synes Multimedie showet i Mønsted Kalkminer var en skøn oplevelse.

Multimedie show ved den underjordiske sø

Hvis du kan finde vej ned til den store sø, så kan du se et rigtig spændende og meget levende multimedie show over den underjordisk sø.

Mønsted Kalkgruber, Mønsted kalkminer, Viborg Kalkminer, Viborg kalkgruber, multimedie show i Mønsted, flagermus i mønsted, Oplevelser i Viborg, Viborg oplevelser for børn, Seværdigheder for børn i Viborg

Filmen kører hver halve time og handler om kalken og grubernes historie. Filmen bliver afspillet på de grove kalk vægge og er perfekt tilpasset til de omgivelser, de bliver afspillet i.

Flagermusene sover i grotten

Jeg husker flagermus, der fløj om ørerne på mig som barn, men måske har det bare været noget jeg har drømt, for på en informationstavle står der, at de er ude i skoven om sommeren.

Men om vinteren er Mønsted kalkgruber Nordeuropas største overvintringssted for flagermus. Omkring 20.000 flagermus sover vinteren igennem i grotterne.

Flagermusene kommer i august, parrer sig også går de i dvale. Året efter i April vågner de igen op og nyder hele sommeren i den jyske natur.

Mønsted kalkgruber, Mønsted kalkminer, kalkminerne i Mønsted, Kalkminerne i Mønsted, Mønsted kalkminer, underjordiske huller i Danmark, natur seværdigheder i Jylland, Natur seværdigheder i midtjylland
Min far kort ingen han blev kørt over af et tog… (Dårlig humor, han er oka)

Mine-toget ind i kalkgruberne

Vi valgte ikke at vente på minetoget, som kører på bestemte tidspunkter. Vi gik i stedet ind i grotten.

Men ankommer man på et tidspunkt, hvor toget kører, eller hvis man har små børn, så er minetoget en nem måde at komme ind i minen på. Det kører i sommermånederne fra 15. maj til 15. august. De øvrige måneder kører det ikke, for ikke at forstyrre flagermusene.

Toget tager dig ind i kalkminen og er handicapvenligt. Det koster 20 kr at tage toget.

ostelagering i kalkminer, ostelagering i kalkgruber, ost fra kalkgrube, lagering af ost i huler, oste lagering i mine

Ostelagring i den gamle kalkgrube

Kalkgruber er det idele sted til at lagere ost.

Når ost lageres i en kalkgrube sker der nemlig en helt unik dybdemodning i osten, fordi grotten konstant har en luftfugtighed på 99% og en temperatur på 10 grader hele året.

Det siges endda man kan smage gruberne i osten. Det er Taulov mejeri, der lagre deres ost i Mønsted kalkgruber. Ostene lagere i 4 uger og har navnet Castello Höhlenkäse og sælges derefter til Tyskland.

Man kan dog også købe ostene i Mønsted kalkgrubers shop. 

ostelagering i Danmark, mine i Danmark, kalkminer i Viborg, oplevelser i Midtjylland, Midtjylland kalkminer, Viborg Kalkgruber, Mønsted kalkgruber, kalkminerne i mønsted, kalkgruberne i mønsted,

Praktisk information om Mønsted Kalkgruber

Entrépriser: Voksne (13+ år): 90 kr. Børn 4-12 år: 50 kr. 0-3 år: Gratis

Mønsted Kalkgrubers åbningstider

SæsonerÅbningstider:
29. maj – 31. august10.00 – 17.00
1. september – 31. oktober10.00 – 16.00

Adresse: Kalkværksvej 10, Mønsted, 7850 Stoholm

Hjemmeside: www.monsted-kalkgruber.dk

Email: info@monsted-kalkgruber.dk

Telefon: +45 86 64 60 11

NOTE: Jeg vil gerne beklage billederne ikke er bedre kvalitet i dette indlæg. Museets belysning i kalkgruberne gjorde de desværre svært at tage gode billeder.

Læs også >> 4 udendørs og gratis seværdigheder i Skanderborg

PIN IT!

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER I VIBORG, SEVÆRDIGHEDER I VIBORG, OPLEVELSER I MIDTJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, MØNSTED KALKGRUBER, MØNSTED KALKGRUBER VIBORG, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM VIBORG, BLOG OM AT REJSE, KALKGRUBER I DANMARK, VISIT VIBORG, VERDENS STØRSTE KALKGRUBER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.