Skal du til Ungarn på ferie?
Så er du med sikkerhed super nysgerrig på, hvilken type mad du kan forvente dig under din rejse.
Jeg selv har rejst til Ungarn mange gange. Nogle gange som rejseleder, andre gange bare på eventyr som turist. Jeg har både kørt igennem landet i egen bil og sejlet igennem Ungarn på Donau floden.
Undervejs har jeg fået smagt på lidt af hvert, noget har været super lækkert andet har gjort indtryk som værende unikt at smage.
Det her er ikke en fuldstændig guide til det ungarske køkken. Det er en samling af ungarske retter, som jeg synes, du skal unde dig selv at prøve, hvis du besøger landet.
Som du måske vil bemærke, så er der mange desserter på oversigten. Det har jeg hverken en god grund til eller en dårlig undskyld for, det er vel bare en konstatering af, at jeg har spist meget dessert i Ungarn.

For at gøre min liste overskuelig for dig, så er her en alle de ungarske retter, som er i indlægget.
- Rántott gomba – panerede og friterede svampe
- Ungarsk Gullash
- Gullash Suppe
- Melegszendvics – Ungarske åbne sandwiches
- Rántott hús – Ungarsk Schnitzel
- Töltött Káposzta – Fyldte kåldolmer
- Savanyúság – Syltede grøntsager
- Pottyös Túró Rudi – Ungarsk oste-chokoladebar
- Rosen is i Budapest
- Krémes
- Chimney Cake
- Kaiserschmarrn
Madguide: Det skal du smage i Ungarn
Rántott gomba – panerede og friterede svampe
Rántott gomba er panerede og friterede svampe og det er en populær ret i Ungarn. De serveres ofte med pommes frites eller kartofler og en smule grønt pynt, som det også ses her på billedet.
Rántott gomba minder lidt om schnitzel, bare lavet med svampe og er en klassik ret på både restauranter og hjemme i det ungarske køkken. Den sprøde panering og den bløde indre gør den til en favorit hos mange, også som vegetarisk alternativ til kødretter.
Selv smagte jeg Rántott gomba Balaton søen og var forbavset over hvor lækkert det var.

Ungarsk Gullash
Den mest klassiske ungarske gryderet, Gullash, er noget man absolut ikke må gå glip af når man besøger ungarn. Den dybe og robuste smag stammer, selvfølgelig, fra paprika og peberfrugt som er noget Ungarn er meget kendt for.
Den tilberedes i en gryde og indeholder langtidskogt oksekød, løg og nogle gange andre grøntsager.
Tilføj en portion nokedli (ungarske dumplings), og du har en sjælevarmende ret, der fanger essensen af det ungarske hjemmekøkken.

Gullash suppe
Gullash suppe er en bouillonsuppe med oksekød, kartofler, paprika og tomat. Den er perfekt som frokost til man besøger Budapests julemarkeder, men den ungarske suppe spises og serveres året rundt.
Det er en klassiker i det traditionelle ungarske køkken. Gullash suppen har en dyb rød farve og masser af smag og fylde. Den kan også være navngivet Gulyásleves på menuer.
Hvis du besøger Budapest, så er Pest-Buda Bistro et af de steder, som er særlig kendt for deres Gullash suppe. Restauranten ligger i slotsdistriktet i Buda, få minutters gang fra Fiskerbastionen på Fortuna Utca. Det er en af Ungarns ældste restauranter, i kontinuerlig drift siden omkring år 1800.


Melegszendvics – Ungarske åbne sandwiches
Melegszendvics betyder direkte oversat “varm sandwich” og er en klassisk ungarsk comfort-food, som ofte spises til både morgenmad, aftensmad eller som en hurtig snack.
Det er en enkel, nostalgisk og meget populær ret især i de ungarske hjemme, i skolekantiner og på små caféer.
En melegszendvics består typisk af en skive brød, som toppes med forskellige ingredienser og gratineres i ovnen, så osten smelter og toppen bliver let sprød.
De mest almindelige toppings er skinke, revet ost, paprika, tomat og nogle gange champignon, løg eller pølser. Som base bruges ofte ketchup eller mayonnaise, og i nogle versioner placeres et spejlæg på toppen for at gøre retten ekstra fyldig.
Den serveres varm ofte alene, men også sammen med lidt syltede grøntsager.
Melegszendvics er et symbol på hverdagsmad i Ungarn. Den kræver næsten ingen tid at lave, kan varieres i det uendelige og forbindes af mange ungarere med barndommen. Det er lidt som Ungarns svar på toast, men med sin egen charme og et hjemligt præg, der gør den elsket.
Jeg selv fik Melegszendvics hjemme hos min ungarske ven Alex og han var i chok over jeg ikke kendte retten på forhånd.

Rántott hús – Ungarsk Schnitzel
Denne italiensk-østrigske panerede kalveskive har også fundet vej til de ungarske køkkener og er en klassiker ved søndagsmiddage.
Når den er lavet rigtigt, gemmer der sig et mørt og saftigt stykke kød under en sprød skorpe.
Selvom den oprindeligt laves med kalvekød, serveres den i Budapest ofte med svinekotelet, kyllingebryst eller som cordon bleu (med skinke og ost).

Töltött Káposzta – Fyldte kåldolmer
Fyldte kåldolmer er almindelige i hele Østeuropa, ikke kun i Ungarn.
Ungarne har deres egen måde at lave de lækre kåldolmere på. Kålen skal være kogt og syltet. Fyldet består i Ungarn typisk af hakket svinekød, paprika og ris. Retten er især populær i juletiden, men spises også resten af året og smager virkelig himmelsk.
Savanyúság – Syltede grøntsager
I et land med en relativt lang vinter som Ungarn, giver syltede grøntsager (savanyúság) vigtige næringsstoffer i årets magre måneder.
Udvalget af savanyúság er uendeligt: fra syltede agurker til kål, peberfrugt, rødbeder, løg, hvidløg – og alt derimellem. De fleste savanyúság er lavet i en eddike-sukkerlage, undtagen syltede agurker og surkål, som normalt fermenteres.
Du kan ofte købe syltede grøntsager ligesom man kan købe en salat på de ungarske restauranter, særligt på de lokale spisesteder på landet i Ungarn.


Pottyös Túró Rudi – Ungarsk oste-chokoladebar
Pottyös Túró Rudi er nok ikke så meget en “ret” som det er en lokal slik-snack som jeg gerne vil anbefale at man prøvet. Pottyös Túró Rudi kan efter min erfaring fås i alle ungarske supermarkeder og den findes i forskellige varianter, f.eks med jordbær, abrikos, kokos eller med tykt chokoladeovertræk
Túró Rudi er en slags sødet kvarkbar (túró betyder kvark), som er overtrukket med et lag chokolade. Den har en let syrlig, cremet midte lavet af kvarkost, lidt som en mild og fast ostekage og ydersiden er enten mørk eller lys chokolade (din variant på billedet er “tejes bevonattal” = med mælkeovertræk).
Den første Túró Rudi blev lanceret i 1968, og den blev hurtigt populær i hele Ungarn som et sundere alternativ til almindelig slik. Pöttyös er det mest kendte mærke og næsten synonymt med produktet i dag – og navnet betyder “prikket”, hvilket henviser til det iøjnefaldende røde-prikkede design.


Rosen is i Budapest
I Budapest kan man få de smukke og lækre rosen is. Den er som sådan ikke en ungarsk ret, men mere en lækker smagefuld oplevelse i Budapest.
De unikke rosen-is butikker findes i centrum af Budapest hos Gelarto Rosa og er en is FORMET som en rose, ikke en is der smager af roser.
Du bestemmer selv hvilke smage af is du vil have, ligesom man kender det fra andre is butikker. Forskellen her er, at når man har valgte sine is-smage, så former ekspedienten isen til en smuk rose i vaffel.
Jeg har selv fået Rosen-is flere gange i Budapest og selvom rosen kun er for syns skyld, så er det god is og en sjov lille seværdighed i Budapest.

Krémes
Krémes kagen ligner en Napoleon-kage og krémes er en elsket vaniljecreme kage i hele Centraleuropa, hvor hvert land har sin egen version.
I Ungarn findes udover den klassiske krémes – vaniljecreme mellem butterdej – også francia krémes, som har et ekstra lag flødeskum og karamelglasur på toppen.
Hvis man ligesom mig elsker creme-kager og søde sager, så skal man ikke snyde sig selv for den ungarske krémes.

Kürtőskalács – Chimney Cake
Chimney Cake er en traditionel ungarsk kage, som på dansk oversættes til ”Skorstens kage”.
Det er en sød gærdej, der bages og dækkes med kanelsukker. Dejen rulles i hånden, og keglerne fås med forskellige toppings
Afhængigt af hvor du køber den, kan den være toppet med kanel, sukker, nødder eller kokos.
Selvom den måske ikke er særlig kendt i andre lande, er denne kage en af de ældste desserter i hele Ungarn og anses for at være en traditionel ungarsk kage.
Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn er en traditionel østrigsk og ungarsk dessert, som betyder “kejserens rod”.
Det er en af de mest populære desserter i Ungarn og laves af æg, mel, sukker og mælk. Retten har mange historier knyttet til sig. Ifølge legenden blev den opfundet til kejser Franz Joseph I, som var på rejse gennem Alperne.
Kokken overkogte pandekagen og rev den i stykker for at redde situationen og serverede den med frugtkompot. Det blev straks en kejserfavorit.
Man kan også tilføje tørret frugt og rosiner for mere smag. Kaiserschmarrn er også på min 14 spændende fakta du (måske) ikke vidste om Østrig liste.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: DET SKAL DU SPISE I UNGARN, UNGARKSE LOKALRETTER, DET SKAL DU SMAGE I UNGARN, REJSEBLOG, MAD I UNGARN, UNGARN REJSEBLOG, LISTE OVER LOKALRETTER I UNGARN, MADGUIDE TIL UNGARN, UNGARSK SUPPE, ROSEN IS I BUDAPEST, UNGARSK MAD, KAGER FRA UNGARN, UNGARKS SLIK, DANISH TRAVEL BLOG, MAD FRA UNGARN, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER ANBEFALING, REJSEBLOGGEN,