Råbjerg mile: Danmarks største sandkasse

Råbjerg mile, ørken i Danmark, Sandbunke Råbjerg mile, gratis seværdighed i Nordjylland, Gratis oplever i Skagen, Gratis seværdigheder i Skagen,

Danmark er langt fra et “ørken land”.

Men alligevel kan man godt opleve en ørken lignende stemning, hvis man tager en tur til Nordjylland, nærmere betegnet Råbjerg mile mellem Skagen og Ålbæk.

I forbindelse med min 2 dages budget-tur til Skagen besøgte jeg Råbjerg mile. Læs Dag 1 i Skagen her og dag 2 i Skagen her.

Fra min barndom husker jeg området som en kæmpe stor sandkasse. Modsat andre barndomsminder, som f.eks Verdenskortet i Hobro der i takt med jeg er blevet voksen, pludselig virker meget mindre, så skuffede Råbjerg mile ikke.

Råbjerg mile, ørken i Danmark, Sandbunke Råbjerg mile, gratis seværdighed i Nordjylland, Gratis oplever i Skagen, Gratis seværdigheder i Skagen,

Sandkassen var stadig kæmpe stor!

Fra den gratis parkeringsplads går man igennem små lyng stier, og pludselig åbner det store sand landskab sig. Der er sand så langt øjet rækker og overalt forsøger folk at bestige de bløde sanddynger, som vinden har skabt.

Jeg var så heldig at besøge Råbjerg mile på en dejlig varm dansk sommerdag og det gav ” sandkassen” en næsten ørken agtigt stemning, men da en god måde!

Mig, min barndomskammerat Mads og hans 8-årige søn Malthe var sammen på turen. Malthe forsøgte at bygge et sandslot, mens Mads forsøgte at få ham til at lade hver, så han ikke blev smurt ind i sand, som efterfølgende ville blive slæbt ind i bilen.

Ligesom de mange andre turister omkring os, gik vi også en tur op og ned af de store sanddynger, inden vi atter vente tilbage til bilen.

Læs også >> Min guide: Top 10 seværdigheder i Gdansk

Råbjerg mile, ørken i Danmark, Sandbunke Råbjerg mile, gratis seværdighed i Nordjylland, Gratis oplever i Skagen, Gratis seværdigheder i Skagen,
Langt ude i horisonten kan havet ses.

Fakta og historien bag Råbjerg mile

Råbjerg mile er en gratis seværdighed i Nordjylland og et smukt natur område.

Stedet blev skabt for mere end 300 år siden. Det skete p.g.a den store sandflugt, i det landskab som kaldes Råbjerg Stene.

Råbjerg Mile er 1000 meter lang og 1000 meter bred, og sandbunken rummer ca. 4 mio. m3 sand. På det højeste punkt er man 40 meter over havet. Hvert år flytter det sig 15 meter med vinden i  øst-nordøstlig retning mod Kattegat. Da Staten købte milen i 1900 lå den 31/2km herfra. Siden har Milen bevæget sig yderligere ca. 1500 m i øst-nordøstlig retning mod Kattegat.

Sker der ikke ændringer i dens bevægelseshastighed, vil den nå hovedvejen omkring år 2200 og Kattegat 30 år senere.For at sikre at milen fortsat kan udvikle sig frit, har Staten købt yderligere arealer i området, og andre områder er blevet fredet.

Ved Råbjerg Mile yngler nogle fugle, der er sjældne i Danmark, bl.a.tinksmed og hjejle.

Læs også >> 20+ Gratis museer for børn i København

Find Råbjerg mile her:


PIN IT!

Råbjerg mile, seværdigheder i Nordjylland, Danmarks støreste sandkasse

INDHOLD I ARTIKLEN: NATUR OMRÅDER I DANMARK, OPLEVELSER I SKAGEN, SEVÆRDIGHEDER I SKAGEN, BUDGET FERIE I SKAGEN, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM SKAGEN, BLOG OM AT REJSE, BUDGET FERIE I DANMARK, SKAGEN SEVÆRDIGHEDER, SEVÆRDIGHEDER FOR BØRN I SKAGEN, SEVÆRDIGHEDER I NORDJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I NORDJYLLAND FOR BØRN, REJSBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, VISITSKAGEN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.